Jak nepodlehnout vábení neseriozních realitních kanceláří

Táňa Chadrabová | rubrika: Bydlení | 7. 8. 2007 | 36 komentářů
Jak nepodlehnout vábení neseriozních realitních kanceláří
Na českém realitním trhu stále panuje "tak trochu džungle". Při koupi nebo prodeji nemovitosti je proto třeba dávat pozor, s jakou realitní kanceláří celý obchod uskutečníte.

Kupujete-li či prodáváte nemovitost, určitě máte zájem, aby se celý obchod bezpečně uskutečnil. Opatrnost je na místě, protože většinou jde o celoživotní úspory nebo v případě úvěru o celoživotního zadlužení. "Podvodů s byty bylo v Česku již mnoho a lidé při jejich koupi přišli jak o peníze, tak i o možnost bydlet v novém domě či bytě," dokládá Ing. Ivan Žikeš, prezident Asociace realitních kanceláří ČR. Pokud proto patříte mezi ty, kteří o koupi či prodeji nemovitosti uvažují, máte v zásadě tři možnosti, jak obchod realizovat - přes realitní kancelář, s pomocí právního zástupce či zcela sami.

Na otázku, zda realitku ano či ne, můžete narazit třeba ve chvíli, kdy vám majitel bytu, který chcete koupit, nabídne obejít realitní kancelář s příslibem nižší ceny. Neukvapujte se a zjistěte si průměrné ceny obdobných bytů v téže oblasti, cenové rozdíly mezi byty v původním stavu a po rekonstrukci, důkladně prozkoumejte stáří a stav domu. To znamená zateplení, rekonstrukci či střechu. V bytě si prohlédněte stoupačky, jádro, podlahy, stěny, kuchyňskou linku, okna a sklep. To všechno může v budoucnu kvůli možným rekonstrukcím navýšit vaše výdaje i o desítky tisíc korun. Důležitá je také poloha a orientace, dostupnost městské hromadné dopravy, ale i taková nenápadná věc, jako jsou chystané změny ve městě či obci. Třeba jestli se neplánuje v okolí domu stavba velkého nákupního centra, benzínové pumpy či čtyřproudový městský okruh. "Tyto informace můžete získat na odboru výstavby příslušného obvodního nebo městského úřadu, " doporučuje právník Rostislav Neumann.

Jak poznat neseriozní realitní kancelář
  • Pokud vás realitní kancelář tlačí do uzavření obchodu a nechá vám na rozmyšlenou jen několik hodin s tím, že má i další zájemce, není seriózní. V takovém případě se vyplatí nekoupit nic, než dělat ukvapená rozhodnutí pod tlakem.
  • Další »specialitou« neseriózních kanceláří je zadržování peněz klientů. Ve chvíli, kdy pošlete peníze na účet firmě, jejíž jednatel vám po měsíci tvrdí, že jim nic nepřišlo, nevyplašte se. V bance dostanete potvrzení o provedení dané transakce z vašeho účtu na účet realitní kanceláře. Pak už většinou stačí jen pohrozit trestním oznámením nebo kontrolou z finančního úřadu a peníze se jako zázrakem objeví.
  • Daň z převodu nemovitosti platí ze zákona prodávající. Je to částka odpovídající třem procentům z ceny uvedené ve znaleckém posudku, vyhotoveném pro finanční úřad. Provizi realitní kanceláři hradí většinou kupující. Není žádný závazný předpis, který by stanovil výši provize, tj. odměny za zprostředkování realitní kanceláří. Asociace realitních kanceláří České republiky doporučuje výši provizní sazby za prodej či koupi v rozpětí od 3 do 6 procent ze smluvní ceny. Neplaťte víc!

Pramen: Asociace realitních kanceláří ČR : Brevíř návštěvníka realitních kanceláří

Jak se tedy při koupi nemovitosti rozhodnout? Cesta koupě přes realitní kancelář je trochu jistější. Mělo by se ovšem jednat zavedenou a spolehlivou kancelář.  Spolehlivost například dokládá sídlo realitní kanceláře, profesionalita a jednání makléřů i poskytnutí informací o celém průběhu obchodní transakce (od podpisu smlouvy, detailní dokumentace až po výpis z obchodního rejstříku). Vybírat realitku jen podle webových stránek, nemusí vždy dopadnout dobře. Ani největší realitní kanceláře na trhu nejsou vždy zárukou nejlepších služeb. Nechte si proto poradit od známých, jaké mají zkušenosti. Nadsázka a superlativy jsou totiž pro makléře denním chlebem. Vychvalují nemovitost až do nebe a téměř vždy zdůrazňují jen přednosti, mínusy odsouvají do pozadí.

Několika základními pravidly se nicméně musíte řídit, ať už budete jednat sami či s pomocí realitky nebo vlastního právníka. Hlavní pravidlo je, aby dům nebo byt byl zapsán v katastru nemovitostí. "Vlastnictví bytu lze nabýt, pokud je byt jako samostatná bytová jednotka zapsán do katastru nemovitostí. V žádném jiném případě není možné se stát vlastníkem bytu. Nevěřte tedy ujištěním realitních kanceláří či prodávajících, že i když byt není v katastru nemovitostí samostatně zapsán, stanete se jeho vlastníkem. Obvykle jde o nejrůznější protiprávní triky," vysvětluje Pavel Michl z Českomoravské realitní, a.s. Vlastnictví k nemovitosti přechází na kupujícího teprve vkladem do katastru nemovitostí, nikoli pouhým uzavřením smlouvy. Do té doby je vlastníkem stále prodávající. Interval mezi podpisem smlouvy a vkladem do katastru ale může být poměrně dlouhý, protože závisí na rychlosti řízení u příslušného katastrálního úřadu.

"Máte-li zájem o konkrétní nemovitost a požadovaná cena vám vyhovuje, vyžádejte si u realitky popis všech vztahů, důležité informace, zejména pak o majetkoprávních břemenech, případně zástavním právu," prozrazuje další pravidlo Vojtěch Krátký, regionální ředitel RE/MAX Czech Republic. Podle něj byste se měli důkladně seznámit s aktuálními technickými údaji o nemovitosti a zjistit, zda má daná kancelář k nemovitosti exkluzivitu. "Pokud nemá, může se vám stát, že tentýž byt nebo dům nabízejí i další kanceláře a než si zajistíte potřebné finance, bude vaše vysněné bydlení prodáno," dodává Krátký. Nelitujte času a určitě si zajeďte vybraný objekt osobně prohlédnout. Zejména pokud kupujete dům, přizvěte s sebou odborníky: architekta a statika. 

Neméně důležitým pravidlem, které je potřeba ohlídat je i uzavření kvalitní kupní smlouvy se všemi údaji jako je cena, splátkový kalendář, sankce za nedodržení smlouvy, způsob převodu peněz. "Pokud bude vše v pořádku, budete pravděpodobně požádáni o složení kauce na základě smlouvy mezi vámi a realitní kanceláří. Smluvenou částku uložte na depozitní účet, buď u realitní kanceláře nebo do notářské či advokátní úschovy až do doby, kdy katastrální úřad převede nemovitost na vás – kupce," říká makléř Petr Bárdoš z RE/MAXu. Dejte pozor, abyste peníze neuschovávali jen v trezoru realitky, protože ta na rozdíl od advokáta není pro tento případ pojištěná (Čtěte více v článku Snadný způsob, jak se zajistit proti podvodníkům).

Při převodu peněz prodávajícímu se držte také následujícího pravidla, které by mělo být uvedeno v kupní smlouvě: dohodnutý podíl z celkové částky zaplatíte po zápisu do katastru nemovitostí a zbytek až po vyklizení a uvolnění bytu. Abyste měli větší jistotu, že vám prodávající byt v určitý den uvolní, můžete do smlouvy zanést, že za každý den prodlení vám zaplatí sankční pokutu. A ještě jeden podstatný detail, na který upozorňuje Ivan Žikeš: "Jestliže prodávající byt vyklidí třeba po měsíci či dvou, není od věci, aby případné již existující pojištění domácnosti vinkuloval ve váš prospěch. Může se stát, že byt například vyhoří, a pokud by pojistka nebyla vinkulována na vás, zisk z ní by inkasoval prodávající."

Kupovali byste byl raději s pomocí realitní kanceláře, nebo byste se spolehli na vlastní síly?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 36 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 8. 2007 3:59, Mike

Taky se mně to nezdá. A jak teda zjistím, zda je na nemovitost exekuce uvalena nebo ne? Jinak by to totiž znamenalo, že je koupě nemovitosti riskantním podnikem s nejistým výsledkem a toto riziko by žádný rozumně uvažující člověk dobrovolně nepodstoupil.

Zobrazit celé vlákno

+47
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 8. 2007 17:09, Jarmila

Nemůžu uvést ustanovení zákona, nevím, jestli je toto zrovna zákonem stanoveno. Já vycházím z vlastní zkušenosti, a to nejen ze zápisu druhé zástavy v pořadí, ale i např. z vyřizování hypotéky na dům, postupně zatížený 16 zástavami (nebyl můj, já jen dělala tu hypotéku). Majitel se prostě neobtěžoval již splacené zástavy vymazat. Na to nemusí být žádná norma, prostě to vychází ze zkušenosti bank. Nevím, jaké máte zkušenosti z koupě zastavené nemovitosti, ale já vím, že ne každá hypoteční banka jde do tohto rizika (např. Hypoteční banka Vám koupi zastavené nemovitosti neprovede, ani kdybyste ji na kolenou prosil). Pokud už najdete banku, která toto riziko podstoupí, pak tato banka požaduje potvrzení nebo dohodu s majitelem, ze které vyplývá požadovaná částka. Tuto pak vyplatí na tzv. předhypoteční úvěr jištěný obvykle směnkou, tím nemovitost oddluží a následně na oddluženou nemovitost provede klasický hypoteční úvěr. Tento postup mám ověřený u 3 bank. Nevím, zda by měl být postup stanoven zákonem, já jen vím, jak mám postupovat a čemu se mám vyhnout, je-li přede mnou podobná nemovitost. Pokud k tomu chcete podrobnosti, musíte se obrátit na právníky v bance.

Moje zkušenost je taková, že ten, ve prospěch koho je nemovitost zatížena, Vám prostě nemusí dát svolení k zápisu další zástavy. Totéž platí i pro vinkulaci pojištění, které musíte mít na zastavenou nemovitost. Pokud chcete v průběhu úvěru změnit pojišťovnu, musíte tuto skutečnost ohlásit tomu, v čí prospěch je provedena zástava, jinak dostanete pokutu nebo máte jiné nepřijemnosti, a i ono další pojištění musíte následně vinkulovat.

Zobrazit celé vlákno

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (36 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Nechodit na domovní schůze se může vymstít

23. 7. 2007 | Pavel Řehulka | 1 komentář

Nechodit na domovní schůze se může vymstít

Každý vlastník bytu je členem společenství vlastníků jednotek. To rozhoduje o chodu a správě domu. Může si brát úvěry a přijímat jiné závazky. Za ně ale ručí všichni vlastníci, a to... celý článek

Na co musí dávat pozor každý, kdo bydlí v pronajatém bytě

16. 7. 2007 | Pavel Řehulka | 3 komentáře

Na co musí dávat pozor každý, kdo bydlí v pronajatém bytě

Nájemce bytu musí hlásit pronajímateli změny v počtu osob, které byt užívají. Pokud změny neoznámí ve stanovené lhůtě, hrozí mu výpověď z nájmu.

Dvanáct tipů, jak prodat dům či byt

9. 7. 2007 | Pavel Řehulka | 10 komentářů

Dvanáct tipů, jak prodat dům či byt

Pokud uvažujete o prodeji domu nebo bytu, následující přehled vám ukáže, na co si dát pozor. Správným postupem můžete prodej nemovitosti nejen urychlit, ale také maximalizovat cenu,... celý článek

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti

3. 7. 2007 | Pavel Řehulka | 19 komentářů

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti

Při prodeji a koupi bytu je třeba se vyvarovat řady chyb, které mohou vést až ke ztrátě peněz. Přinášíme přehled nejčastějších problémů při těchto transakcích a rady, jak se jich vyvarovat. celý článek

Opravte si panelák za státní a evropské peníze

23. 3. 2007 | Kateřina Boušová

Opravte si panelák za státní a evropské peníze

Bydlíte v paneláku starším než zhruba 30 let? Pak vězte, že svoje "nejlepší léta" má váš dům již dávno za sebou a že je nejvyšší čas do něj investovat. Kde ale vzít statisíce či dokonce... celý článek

Partners Financial Services