Krušná cesta z mateřské na úřad práce

Krušná cesta z mateřské na úřad práce
Většina matek, které nemají práci a skončí jim rodičovská dovolená, může pobírat podporu v nezaměstnanosti. Ta se však zpravidla sotva přehoupne přes dva tisíce korun měsíčně.

Dcera paní Ireny oslaví letos čtvrté narozeniny. Holčička bude mít z oslavy radost. Pro paní Irenu ovšem začnou starosti. Přestane pobírat rodičovský příspěvek. Protože jí v době, kdy byla ještě na mateřské dovolené, skončil pracovní poměr na dobu určitou, ocitne se bez vlastního příjmu. Pokud si nenajde novou práci, nebo se nebude chtít nechat živit manželem, zbývá jí jediná možnost: zaregistrovat se na úřadu práce a zažádat o podporu v nezaměstnanosti.

Problém paní Ireny řeší řada matek, kterým buď skončil během mateřské pracovní poměr, nebo se nechtěly do bývalého zaměstnání po skončení rodičovské dovolené vrátit. Třeba proto, že by kvůli péči o dítě dřívější práci nestíhaly.

Do evidence úřadu práce se nezaměstnané matky zařadí ode dne  podání písemné žádosti o zprostředkování zaměstnání. O vyplácení podpory v nezaměstnanosti musí žena zažádat. Podpora se neuděluje automaticky. Pro nárok na ni je třeba vykonávat výdělečnou činnost zakládající povinnost odvádět pojistné na důchodové pojištění a státní politiku zaměstnanosti (zaměstnání, podnikání, nikoli dohoda o provedení práce) v rozsahu minimálně dvanácti měsíců v posledních třech letech před zařazením do evidence úřadu práce. Pro matky s malými dětmi platí, že doba péče o dítě do čtyř let se považuje za náhradní dobu zaměstnání. Drtivá většina matek po mateřské a rodičovské dovolené tedy má na podporu v nezaměstnanosti nárok.

Pokud matky během třech let před zaregistrováním do evidence úřadu práce nepracovaly nebo nepodnikaly a staraly se pouze o dítě, nelze jim výši podpory vypočítat klasicky z dřívějšího platu. Zákon proto stanoví mechanismus výpočtu, který vychází z průměrné hrubé mzdy za první až třetí čtvrtletí předcházejícího kalendářního roku. Tento ukazatel se každoročně mění. Pro rok 2007 je jeho hodnota 19 635 korun.

V případě tohoto alternativního výpočtu náleží nezaměstnané matce první tři měsíce 0,12násobek této částky, což je 2 357 korun měsíčně. Druhé tři měsíce to bude 0,11 násobek, což činí 2 160 korun měsíčně. Pokud maminka nastoupí na rekvalifikaci a začne pobírat podporu při rekvalifikaci, dostává 0,14násobek stanovené průměrné mzdy, což je 2 749 korun měsíčně.

Letos na podzim bude vydána nová referenční částka pro výpočet podpory na příští rok. Z ní se bude podpora vypočítávat až pro matky, které se zaregistrují do evidence úřadů práce po 1. lednu 2008. Podle vývoje průměrné mzdy lze očekávat, že částka pro výpočet podpory se zvýší zhruba o tisíc korun.

Nízkou podporu mohou matky doplnit třeba o dávky pomoci v hmotné nouzi. To je případ zejména nezaměstnaných matek bez manžela, či jiné osoby, která je vyživuje. Snížení příjmu rodiny se promítne také do nároku na jiné sociální dávky, kterými jsou například sociální příplatek či příspěvek na bydlení.

Žádný právní předpis nezakazuje souběžnou evidenci na úřadu práce a pobírání rodičovského příspěvku. Je však nutné mít ukončen pracovní poměr. Tuto možnost měla i paní Irena, když jí skončilo zaměstnání na dobu určitou. Registrace na úřadu práce ještě v době rodičovské dovolené se vyplatí zejména těm ženám, které ví, že po jejím skončení získají novou práci. Třeba jim dá práci rodinný příslušník ve své firmě.

Žena se v takovém případě může zaevidovat na úřadu práce, pobírat rodičovský příspěvek a k tomu ještě podporu v nezaměstnanosti. Tento postup však má dvě úskalí – úřad práce bude chtít, aby žena docházela na pravidelné konzultace, reagovala na nabídky práce a aktivně sháněla zaměstnání. Když to nebude dělat, může o podporu přijít. Navíc pokud žena podporu v nezaměstnanosti vyčerpá už v této době, aniž by si našla  zaměstnání, může se nakonec ocitnout zcela ve finanční nouzi, když skončí vyplácení rodičovského příspěvku a žena už nebude mít ani nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Je proto třeba dobře zvážit, kdy se do evidence úřadu práce přihlásit a začít čerpat podporu v nezaměstnanosti.

Měla by nezaměstnaná matka po rodičovské dovolené dostávat vyšší podporu v nezaměstnanosti?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+43
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 41 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 8. 2007 11:13, "přínos pro celou společnost "

Slečno,

děti si nikdo nepořizuje proto, aby byly "přínosem pro celou společnost". Pořizuje si je pro své potěšení a po zralé úvaze. Pokud ne, ať strádá.

A Vaše gender žvásty nic neřeší. Začněte u osobní zodpovědnosti za svůj vlastní život.

Zobrazit celé vlákno

+50
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 8. 2007 10:18

Celkem mě udivuje, že v Praze je jen jedna školka. Já bydlím na malém městě a školky máme dokonce 2. Pokud pracuji v blízkém městě snad není takový problém najít školku v místě pracoviště. Já dojíždím (nyní už autem) asi 15min. Učitelky ve školce taky nebyly nějak extra, ale synům se tam líbilo. Jo a ještě naše školka byla otevřená od 7:00 do 16:00 hod.

Zobrazit celé vlákno

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (41 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bez vyplněného formuláře na přídavky na děti zapomeňte

28. 6. 2007 | Ludmila Řezníčková

Bez vyplněného formuláře na přídavky na děti zapomeňte

Pokud chcete i nadále pobírat přídavky na děti, musíte nejpozději do konce října odeslat úřadu sociální podpory formulář, do něhož vyplníte příjmy rodiny za rok 2006. Podnikatelům se... celý článek

Jak se vrátit z mateřské zpět do práce

25. 6. 2007 | Ludmila Řezníčková

Jak se vrátit z mateřské zpět do práce

Firmy musí držet rodičům na mateřské a rodičovské dovolené pracovní místo, které odpovídá jejich pracovní smlouvě, až do jejich návratu do práce. Výpověď jim mohou dát jen, pokud zaměstnavatel... celý článek

I žena na mateřské má nárok na řádnou dovolenou

13. 6. 2007 | Ludmila Řezníčková | 26 komentářů

I žena na mateřské má nárok na řádnou dovolenou

Zaměstnané matky si mohou po skončení mateřské dovolené vybrat řádnou dovolenou. Zaměstnavatel jim ji nesmí zkrátit a musí žádosti o její čerpání vyhovět. Navíc během této dovolené... celý článek

Když dávky nestačí aneb přivýdělek při mateřské

24. 5. 2007 | Ludmila Řezníčková | 27 komentářů

Když dávky nestačí aneb přivýdělek při mateřské

Paní Jiřina je na mateřské dovolené s tříměsíční dcerou. Od svého zaměstnavatele dostává sice peněžitou pomoc v mateřství, ale výpadek příjmů je v rodinném rozpočtu znát. Rozhodla se... celý článek

Nemocenská se zvýší, opuštěné matky si přilepší

8. 1. 2007 | Ludmila Řezníčková

Nemocenská se zvýší, opuštěné matky si přilepší

Významné změny v oblasti zákona o nemocenském pojištění, které na nás měly letos čekat, se nekonají. Nemocenské se bude nadále platit z erární kasy. Nemocné pracovníky a matky na mateřské... celý článek

Partners Financial Services