K práci v Británii není třeba pracovní povolení, stačí registrace

Táňa Chadrabová | rubrika: Kariéra | 27. 7. 2007 | 6 komentářů
K práci v Británii není třeba pracovní povolení, stačí registrace
Práci v zahraničí mohou zprostředkovávat pouze agentury, které mají licenci od českého ministerstva práce a sociálních věcí. Za vlastní zprostředkování si firmy nesmí nic účtovat. Mohou však chtít peníze za služby jako zajištění letenky či ubytování.

Ať už jste si vybrali kteroukoli zemi, nejprve si vyplňte svůj soukromý dotazník a zvažte, jaké možnosti máte na tamním trhu práce: výši dosaženého vzdělání a praxe v oboru, úroveň znalosti cizího jazyka, mezinárodní řidičský průkaz, délku pobytu a finanční zajištění pro první týdny pobytu. Od těchto základů se bude odvíjet úspěšnost při hledání práce.
Vždy máte dvě možnosti. Buď si najdete budoucího zaměstnavatele sami nebo se svěříte některé z agentur, která se specializuje na zprostředkování práce v zahraničí. Ve druhém případě se vyplatí opatrnost.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) upozorňuje: "V poslední době se množí stížnosti lidí, kteří se stali obětí nekalých praktik zprostředkovatelů práce v zahraničí." Tito "podnikatelé" vydělávají na důvěřivosti lidí značné částky, které klient většinou nikdy nedostane zpět.

Práci může zprostředkovávat pouze agentura práce, která má k takové činnosti licenci MPSV. Agentura práce si nesmí účtovat za zprostředkování práce žádnou částku. Je možné se s klientem dohodnout jen na úhradě nákladů, které s hledáním práce souvisí (např. letenka, jízdenka, registrace, zařízení ubytování apod.). Součástí seznamu licencovaných agentur na stránkách MPSV jsou i kontaktní adresy, telefonní čísla, fax a e-mail na jednotlivé zprostředkovatelny práce. Navíc jsou zde uvedeny státy, do kterých bylo zprostředkování zaměstnání povoleno, a doba platnosti těchto povolení.

Nejvíce Čechů, kteří vyjeli do zemí Evropské unie za prací, skončilo ve Velké Británii. Podle údajů evropského statistického úřadu Eurostat jich je sedmnáct tisíc. Britský pracovní trh je pro české zájemce otevřen už od roku 2004, kdy se Česko stalo členem Evropské unie. Pracovní vízum není třeba. Pokud chcete v Británii pracovat, musíte se nejpozději do jednoho měsíce po nástupu do práce registrovat u Home Office. Tato registrace se nazývá "Workers Registration Scheme" a stojí 90 liber. K registračnímu formuláři musíte připojit dopis od zaměstnavatele, kterým potvrzuje, že u něj skutečně pracujete, dvě pasové fotografie a pas nebo občanský průkaz. Platnost trvá jeden rok. Zůstanete-li u jednoho zaměstnavatele nejméně dvanáct měsíců můžete získat pracovní povolení pro občany tzv. Evropského hospodářského prostoru (EU + Island, Norsko a Lichtenštejnsko) a další registraci už nepotřebujete. Pokud o práci během prvního roku přijdete nebo si najdete novou, musíte celý proces registrace opakovat. Poplatek však podruhé platit nemusíte.

Kdo se spolehne při hledání místa na zprostředkovatelskou agenturu, nemůže čekat, že mu bude obratem nabídnuto odpovídající místo. To se týká zejména vysoce kvalifikovaných a dobře placených pozic. Martin Kalý z Agentury Práce v zahraničí říká : "Práci najdeme zhruba 90 procentům zaregistrovaných osob. Téměř okamžitě po vyřízení formalit mohou získat zaměstnání pracovníci ve službách - cestovním ruchu, hotelech, administrativě, fitness centrech, řidiči nákladních vozů a kamionů a pomocné síly se základní znalostí angličtiny."

U každé agentury se uchazeč musí nejdříve zaregistrovat. U agentur, kde se registrací rozumí vložení životopisu do databáze, neplatíte nic. Poplatek zaplatíte, až se vám přihlásí zaměstnavatel a agentura za vás převezme vyřizování výjezdu. Výše registračních poplatků se odvíjí od poskytovaných služeb.

Například u agentury Práce v zahraničí zaplatíte registrační poplatek pro jednotlivce 1 990 Kč, (což je průměrná cena), a pokud nevycestujete, peníze vám vrátí. Za tuto částku vám agentura zajistí například ubytování v místě, kde vám sehnala práci. Bydlet zde můžete po celou dobu pracovního pobytu. Pokud si po čase najdete sami jiný byt, nic vám nebrání v ukončení smlouvy s pronajímatelem. Tuto skutečnost je třeba pouze agentuře ohlásit. Dále vám agentura obstará letenku s nízkonákladovou společností, zkontroluje správnost pracovní smlouvy před odjezdem, pomůže s vyřízením zdravotního a sociálního pojištění, založením bankovního konta v zahraničí a v případě zájmu i s pronájmem automobilu.

Na kolik se cení kvalifikovaná práce ?
Recepční v hotelech 45 – 71 000 Kč
Účetní 55 – 82 000 Kč
Sekretářky (asistentky) 60 - 90 000 Kč
Zdravotní sestry 50 - 80 000 Kč
Zubaři 60 – 110 000 Kč
Lékaři 90 – 200 000 Kč
Veterináři 60 – 95 000 Kč
Farmaceuti 70 – 130 000 Kč
Počítačoví experti 45 – 200 000 Kč
Poznámka : Jedná se o čistou měsíční mzdu, v přepočtu 1 GBP se rovná 42,03 Kč. Rozpětí je dáno úrovní vzdělání, délkou praxe a prestiží firmy nebo instituce.
Podmínkou registrace je minimální věk sedmnáct let, česká státní příslušnost, platný cestovní doklad. Znalost angličtiny se nepřezkušuje, ale platí, že čím je dokonalejší, tím lepší práci dostanete.

Zaměstnavatelé ve Velké Británii ve většině případů uznávají pracovní kvalifikaci získanou v zahraničí. Existují nicméně výjimky, kdy potřebujete získat britský doklad, abyste mohli vykonávat svou profesi. Zda kvalifikace odpovídá britské, můžete zjistit na stránkách britského Národního referenčního místa pro profesní kvalifikaci

Oblast vzájemného uznávání kvalifikací pro účely výkonu povolání je upravena obecným systémem Evropského společenství pro vzájemné uznávání odborných kvalifikací. Týká se především tzv. regulovaných povolání. Pro jejich výkon stanovují právní předpisy členských zemí zvláštní požadavky, například předepsanou kvalifikaci, bezúhonnost či zdravotní způsobilost. Bez splnění těchto podmínek nelze takové povolání vykonávat. Jejich seznam je dostupný na stránkách Evropské unie.
Pravidla uznávání kvalifikací lékařů, všeobecných zdravotních sester, porodních asistentek, zubařů, dentistů, veterinářů, farmaceutů a architektů určují navíc specifické směrnice Evropské unie. Co se týče lékařů, existuje ještě jedna překážka. "Jsme unikum ve světě, protože v České republice existuje 83 lékařských specializací, ale v EU je jich registrováno, a tím pádem uznáváno, pouze 52, " říká prof. MUDr. Miroslav Ryska, primář chirurgie ÚVN v Praze- Střešovicích a dodává: "Kdo se se svou specializací netrefí, má smůlu, stejně jako se v Unii neuznávají atestace získané v Česku."

Zvažovali byste nabídku na práci v zahraničí?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 7. 2007 8:28, Jitka

Neplatí se za registraci, ale až za následné služby. Bezplatná registrace znamená jen vložení životopisu do databáze.

Zobrazit celé vlákno

+56
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňová a jiná úskalí letních brigád

13. 7. 2007 | Ludmila Řezníčková | 1 komentář

Daňová a jiná úskalí letních brigád

Letní prázdniny jsou ideální dobou pro studenty, kteří si chtějí přivydělat na brigádách. Při nástupu do práce si však musí dávat pozor na to, jaký typ smlouvy s ním firma uzavírá,... celý článek

Když chcete studovat a pracovat v cizině, jeďte do Austrálie

12. 7. 2007 | Táňa Chadrabová | 2 komentáře

Když chcete studovat a pracovat v cizině, jeďte do Austrálie

K zájemcům o studium a práci v zahraničí je nejpřívětivější zemí Austrálie. Získat pracovní povolení není složité a nabídka zaměstnání je velká. Vydělávat se dá kolem deseti australských... celý článek

Za zkušenostmi a výdělkem do zahraničí

4. 7. 2007 | Táňa Chadrabová | 2 komentáře

Za zkušenostmi a výdělkem do zahraničí

Zařídit si letní brigádu v zahraničí lze i na poslední chvíli. Nejlepší práce jsou sice většinou rozebrány už dva až tři měsíce před prázdninami, ale v nabídce jsou stále dobře placená... celý článek

Za prací do Nizozemska už bez pracovního povolení

3. 5. 2007 | Jan Stuchlík

Za prací do Nizozemska už bez pracovního povolení

Nizozemsko jako už devatá stará členská země Evropské unie zrušilo omezení, která bránila občanům nových členských zemí ze střední a východní Evropy ve volném přístupu na tamní pracovní... celý článek

Nejlepší americké univerzity nabízejí on-line kurzy zdarma

15. 3. 2007 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Nejlepší americké univerzity nabízejí on-line kurzy zdarma

Zasnili jste se někdy nad tím, jaké by bylo studovat Yale, MIT, Univerzitu v Berkeley, Univerzitu ve Standfordu či podobnou vyhlášenou americkou školu? Pak otevřete oči, připravte si... celý článek

Partners Financial Services