Konec diskriminace otců při žádosti o důchod

Ludmila Řezníčková | rubrika: Důchod | 25. 7. 2007 | 3 komentáře
Konec diskriminace otců při žádosti o důchod
Muži, kteří zůstávají s malými dětmi na rodičovské dovolené, už nebudou muset žádat správu sociálního zabezpečení o započtení této doby pro potřeby výpočtu důchodu. Od letošního července stačí, když tuto dobu prokáží stejně jako ženy čestným prohlášením až při žádosti o důchod.

Od letošního prvního července platí nové podmínky pro prokazování náhradní doby pojištění pro účely výpočtu důchodů. Jde o doby, kdy nastávající důchodce nepracoval nebo nepodnikal, ale přesto se mu započítávají při posuzování nároku na výplatu důchodu. Mezi ně patří podle zákona o důchodovém pojištění například studium na střední a vysoké škole, nejvíce však šest let po dosažení věku osmnácti let, doba strávená v evidenci úřadu práce, služba v armádě či péče o děti.

Nynější změna se týká právě započítávání doby, po kterou rodiče pečovali o děti. Původní znění zákona o důchodovém pojištění z ledna 1996 umožnilo tuto péči započítávat jak otcům, tak i matkám, a to až v délce čtyř let. Pro muže však byla stanovena podmínka, že do dvou let od skončení péče musí požádat příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení o zápočet této doby pro potřeby důchodového pojištění. Okresní správy vydaly o zápočtu rozhodnutí, které si muži museli schovat a při žádosti o důchod ho předložit. Naopak ženy prokazovaly péči o dítě formou čestného prohlášení a doložení rodného listu dítěte, a to až při podání žádosti o důchod.


Chcete vědět, kdy přesně dosáhnete důchodového věku? Spočítejte si to!
Tato praxe se nezamlouvala Ústavnímu soudu, který ji považoval za diskriminační. Povinnost pro muže podávat žádost o zápočet péče o dítě od letošního července proto zrušil.

Nově tak budou rodiče bez ohledu na pohlaví prokazovat péči o dítě formou čestného prohlášení podaného na předepsaném tiskopise, a to až při podání žádosti o důchod. Přitom péče o dítě se započte pouze jednomu z nich. Pokud by o započtení péče o dítě žádali oba dva, správa sociálního zabezpečení případ prošetří a rozhodne o tom, kterému z rodičů dobu péče o dítě započte. Pokud s tím nebude druhý rodič souhlasit, může podat žalobu u krajského soudu, který o otázce zápočtu péče o dítě rozhodne.


Bude vám stačit důchod od státu? Spočítejte si!
Novela počítá i s možností zpětně napravit případné nespravedlnosti. Proto stanoví, že pokud muž pečoval o dítě v období od 1. ledna 1996 do 30. června 2007 a nepodal před 1. červencem 2007 přihlášku k účasti na důchodovém pojištění a žádost o započtení doby péče o dítě, může o zápočet požádat až do 30. června 2009. Pokud muž už odešel do důchodu, při jehož výpočtu mu nebyla péče o dítě započtena, považuje se tato dodatečná žádost o započtení péče i za žádost o zvýšení důchodu (z důvodu započtení péče o dítě).
Pokud ale péče o dítě do 30. června 2007 neskončila, nebude již třeba podávat žádost o započtení této doby, a péče o dítě bude započtena formou čestného prohlášení učiněného až při žádosti o důchod.

Náhradní doby pojištění pro výpočet důchodu
Kromě zaměstnanců a podnikatelů jsou důchodově pojištěny i následující osoby:
  1. Studenti středních a vysokých škol, a to po dobu prvních šesti let studia po dosažení věku 18 let (toto studium může být konáno kdykoliv v průběhu života, nemusí navazovat bezprostředně na dosažení zletilosti).
  2. Osoby vedené v evidenci úřadu práce jako uchazeči o zaměstnání po dobu, po kterou jim náleží podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci, a dále také v rozsahu nejvýše tří let též po dobu, po kterou jim tato podpora nenáleží.
  3. Osoby se zdravotním postižením zařazené v teoretické a praktické přípravě pro zaměstnání nebo jinou výdělečnou činnost.
  4. Osoby konající vojenskou službu v české armádě, pokud nejde o vojáky z povolání.
  5. Osoby konající civilní službu.
  6. Osoby pečující o dítě ve věku do čtyř let.
  7. Osoby pečující o závislou osobu (tímto termínem se označuje zdravotně postižená osoba, která je závislá na péči jiné osoby v stupni II., III.nebo IV. – toto zdravotní kritérium posuzují posudkoví lékaři na úřadech práce), pokud spolu žijí v domácnosti; podmínka domácnosti se nevyžaduje, jde-li o blízkou osobu.
  8. Poživatelé plného invalidního důchodu z českého pojištění, a to do dosažení důchodového věku.
  9. Osoby pobírající dávky nemocenského pojištění po skončení výdělečné činnosti (např. z ochranné lhůty).

Zdroj: Zákon o důchodovém pojištění, paragraf 5

V kterých oblastech jsou podle vás muži diskriminováni?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co vám dá, ale také sebere penzijní připojištění?

30. 4. 2007 | Michal Pravda | 2 komentáře

Co vám dá, ale také sebere penzijní připojištění?

Uvažujete o sjednání penzijního připojištění? Chcete přejít k jinému fondu? Potřebujete se dostat k penězům z penzijního fondu dříve než v důchodu? Jakého zhodnocení jednotlivé fondy... celý článek

Reforma veřejných financí: jak se změní nemocenská a důchody?

16. 4. 2007 | Ludmila Řezníčková | 6 komentářů

Reforma veřejných financí: jak se změní nemocenská a důchody?

Podle vládního návrhu reformy veřejných financí nebude za první 3 dny nemoci náležet vůbec žádná náhrada platu. Změní se výpočet nemocenské, dávky budou pro mnohé nižší. Do důchodu... celý článek

Nechoďte do důchodu!

27. 11. 2006 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Nechoďte do důchodu!

Přemýšleli jste již nad tím, jak se vyrovnáte se svým důchodem? I když by se to mohlo zdát, jednoduché to rozhodně není. Spíše naopak. Úspěšně zvládnout přechod z pracovního trhu na... celý článek

Co dělat, když schází "roky na důchod"

6. 9. 2006 | Ludmila Řezníčková | 10 komentářů

Co dělat, když schází "roky na důchod"

Chystáte se odejít do penze? Pro nárok na starobní důchod je potřeba mimo jiné dosáhnout povinné doby důchodového pojištění. Víte, co vše se do této doby započítává? Co dělat, pokud... celý článek

Jak se stát důchodcem? II.

8. 2. 2006 | Kateřina Boušová | 2 komentáře

Jak se stát důchodcem? II.

V druhé části praktického "důchodového manuálu" se dočtete, jak se vypočítává výše důchodu, že o výši rozhoduje také datum odchodu do důchodu, kdy a jak se důchody zvyšují a konečně,... celý článek

Partners Financial Services