Nechodit na domovní schůze se může vymstít

Pavel Řehulka | rubrika: Bydlení | 23. 7. 2007 | 22 komentářů
Nechodit na domovní schůze se může vymstít
Každý vlastník bytu je členem společenství vlastníků jednotek. To rozhoduje o chodu a správě domu. Může si brát úvěry a přijímat jiné závazky. Za ně ale ručí všichni vlastníci, a to v poměru svých spoluvlastnických podílů na domě.

Přestože si to mnoho majitelů bytů neuvědomuje, každý vlastník bytu je ze zákona členem "společenství vlastníků jednotek". Podle §9 odst. 1 zákona č. 72/1994 Sb. o vlastnictví bytu je společenství vlastníků jednotek "právnická osoba, která je způsobilá vykonávat práva a zavazovat se pouze ve věcech spojených se správou, provozem a opravami společných částí domu (dále jen "správa domu"), popřípadě vykonávat činnosti v rozsahu tohoto zákona a činnosti související s provozováním společných částí domu, které slouží i jiným fyzickým nebo právnickým osobám. Společenství může nabývat věci, práva, jiné majetkové hodnoty, byty nebo nebytové prostory pouze k účelům uvedeným ve větě první."

Podle dalších paragrafů tohoto zákona vznikají orgány společenství, kterými jsou shromáždění vlastníků jednotek, což je nejvyšší orgán společenství. Dále musí mít každé společenství svůj výbor, který vykonává rozhodnutí shromáždění a běžnou agendu provozu společenství.

Fungování společenství lze vysvětlit na jednoduchém příkladu rodiny bydlící v rodinném domě. V něm každý bydlí ve svém pokoji (= bytě) a tam si dělá, co chce. Když jde ale na večeři do kuchyně (= společné prostory domu), musí dodržovat pravidla, která si celá rodina odsouhlasila (= stanovy a domovní řád). Protože do domu vede vodovod, plynovod, elektřina a někdo zajišťovat objednávky a opravy, není praktické, aby se při každé havárii či opravě scházeli všichni členové rodiny (= shromáždění vlastníků). Tyto činnosti zajišťuje jen otec s matkou (= výbor společenství). Běžné věci tak rozhodují sami a kvůli těm důležitým čas od času svolají rodinnou radu (= výroční shromáždění), aby se dohodli, kolik bude kdo na provoz domácnosti přispívat (= povinný příspěvek na náklady spojené se správou domu).

Toto vysvětlení může působit úsměvně a mnoho lidí nad ním může mávnout rukou. S pocitem "když se já nebudu zajímat o ně, oni se nebudou zajímat o mě" nechávají proto výzvy na domovní nástěnce bez povšimnutí a domovních schůzí se neúčastní. To však může mít nepříjemné následky. Pokud například rozhodnutím výboru vznikne společenství dluh, jde podle paragrafu 13, odstavce 7 o dluh každého vlastníka, a to ve výši, která odpovídá poměru jeho spoluvlastnického podílu na domě (podíl podlahové plochy bytu k celkové ploše). Vlastníkovi nepomůže, že s takovým zadlužením nesouhlasí, protože dluh vznikl celému společenství.

Výbor i shromáždění mohou rozhodovat "o vás, bez vás". Podle paragrafu 11 je shromáždění schopné usnášení, pokud se ho zúčastní vlastníci jednotek, kteří mají většinu hlasů. K přijetí usnesení je zapotřebí nadpoloviční většiny přítomných hlasů. K přijetí usnesení o schválení nebo o změně stanov, o uzavření smlouvy o zástavním právu k jednotkám a o rozúčtování cen služeb na jednotlivé vlastníky jednotek je zapotřebí tříčtvrtinové většiny přítomných hlasů. K přijetí usnesení o změně účelu užívání stavby a o změně stavby je zapotřebí souhlasu všech vlastníků jednotek.

Jde-li o modernizaci, rekonstrukci, stavební úpravy a opravy společných částí domu, jimiž se nemění vnitřní uspořádání domu a zároveň velikost spoluvlastnických podílů na společných částech domu, postačuje souhlas tříčtvrtinové většiny všech vlastníků jednotek. To je například případ zateplování panelových domů. Nemůže tak například nastat situace, kdy jeden vlastník regeneraci domu zablokuje.

Nebezpečí hrozí ale nejen z aktivního rozhodnutí shromáždění a výboru, ale také z jeho nečinnosti či pasivity. Pokud se na domě neprovede údržba a například kus střechy spadne na parkující automobil a poničí jej, dotyčný bude hledat viníka. Za škodu je v tomto případě odpovědné společenství vlastníků. A protože společenstvím není nikdo jiný, než ti, kdo v domě vlastní byty, celá částka náhrady škody se jednoduše rozpočítá dle poměru spoluvlastnických podílů na každého vlastníka. Kousek střechy, která spadla, totiž patřila jim.

Proto až bude na domovní nástěnce výzva k účasti na shromáždění vlastníků, je lepší se ho zúčastnit. Majetek, o kterém se tam rozhoduje, patří totiž všem vlastníkům.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+49
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 7. 2007 1:29, xyz

Už jste prohráli nějaký spor s neplatičem pro neprůkazné účetnictví a další nesrovnalosti v evidenci eventuelně promlčení? Vím, že pokud někdo žaluje pohledávku a není schopen prokázat a vyčíslit, jak k ní dospěl, nebo neprokáže snahu o její splacení předpodáním žaloby upomínkou, obvykle u soudu prohraje, exekutor si neškrtne.

Zobrazit celé vlákno

+89
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 7. 2007 15:23, Ivo

Předpokládám, že vůbec nikdo. Pokud svolání schůze, její průběh, hlasování a usnesení byly v souladu se ZoVB a stanovami společenství, pak jsou platná. Přehlasovaný vlastník má právo se domáhat neplatnosti usnesení u soudu. Takže vaše neúčast vás nezbavuje závazků člena společenství.
U nás je problém trochu jiný. Výbor je složen z osob, které se narodily těsně po první světové válce. Jelikož o existenci ZoVB či stanov nemají ani tušení, rozhodují diktátorským způsobem podle toho, jak se vyspali, což je jim umožněno díky nečinnosti a nezájmu většiny členů. Znalost alespoň základních náležitostí obchodních smluv či schopnost pochopit jejich obsah u nich skutečně nehrozí. Po upozornění na konflikt jejich rozhodnutí se zákonem či stanovami zpravidla následuje agrese a několikadenní pomlouvání. Dnes už jsem také vyléčen z osobního vlastnictví bytů a souhlasím s tvrzením, že "napůl je dobrá tak akorát prd*l".

Zobrazit celé vlákno

-29
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Na co musí dávat pozor každý, kdo bydlí v pronajatém bytě

16. 7. 2007 | Pavel Řehulka | 3 komentáře

Na co musí dávat pozor každý, kdo bydlí v pronajatém bytě

Nájemce bytu musí hlásit pronajímateli změny v počtu osob, které byt užívají. Pokud změny neoznámí ve stanovené lhůtě, hrozí mu výpověď z nájmu.

Dvanáct tipů, jak prodat dům či byt

9. 7. 2007 | Pavel Řehulka | 10 komentářů

Dvanáct tipů, jak prodat dům či byt

Pokud uvažujete o prodeji domu nebo bytu, následující přehled vám ukáže, na co si dát pozor. Správným postupem můžete prodej nemovitosti nejen urychlit, ale také maximalizovat cenu,... celý článek

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti

3. 7. 2007 | Pavel Řehulka | 19 komentářů

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti

Při prodeji a koupi bytu je třeba se vyvarovat řady chyb, které mohou vést až ke ztrátě peněz. Přinášíme přehled nejčastějších problémů při těchto transakcích a rady, jak se jich vyvarovat. celý článek

Jak pronajímat družstevní byt

1. 6. 2007 | Pavel Řehulka | 18 komentářů

Jak pronajímat družstevní byt

Družstevní byt sice nelze pronajmout, přesto je možné ho za úplatu nabídnout k bydlení. V takovém případě půjde o podnájem. Člen družstva však potřebuje k poskytnutí podnájmu písemný... celý článek

Jak poznat, že realitní kancelář švindluje

4. 10. 2006 | Kateřina Boušová | 29 komentářů

Jak poznat, že realitní kancelář švindluje

Realitní kanceláře jsou často vnímány jako garant úspěšného obchodu v oblasti realit. Bohužel, praxe může být jiná. Ať už byt či dům ke koupi hledáte nebo nabízíte, nejspíš dříve či... celý článek

Partners Financial Services