Jak se zbavit neplatícího nájemníka

Jak se zbavit neplatícího nájemníka
Dostat z bytu neplatiče nájemného je příliš složité, stěžují si majitelé domů. Sice mu mohou dát výpověď, ale dlužník se může proti výpovědi odvolat k soudu. Navíc se zvýšila minimální hranice dluhu, při které může vlastník nájemní smlouvu vypovědět.

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku požádal 20. června českou vládu, aby se vyjádřila ke stížnostem vlastníků domů a bytů, kteří si stěžují na omezování svých vlastnických práv kvůli právní úpravě regulace nájemného a nájemních vztahů. "Evropský soud registruje celkem 59 hromadných stížností, které podalo okolo 4 800 stěžovatelů. Z tohoto počtu vybral soud čtyři stížnosti, které projedná jako takzvané pilotní kauzy," řekl vládní zmocněnec Vít Schorm, který ve sporu zastupuje Českou republiku.

O co vlastníkům domů jde? Představte si, že jste majitelem činžáku v Praze. Ve vašem domě bydlí rodina, která je trnem v oku všem ostatním nájemníkům. Hlučné mejdany do ranních hodin jsou pravidlem, stejně jako řvoucí opilci na schodech. Navíc nájemník neplatí nájem. Vy, jako majitel, můžete v takovém případě vypovědět nájem bez přivolení soudu. Občanský zákoník to umožňuje mimo jiné, když nájemce nebo ti, kdo s ním bydlí, navzdory písemné výstraze hrubě porušují dobré mravy v domě. Nebo když uživatel bytu nezaplatil nájemné a úhradu za plnění poskytované s užíváním bytu (čili cenu služeb) ve výši trojnásobku měsíčního nájemného.
"Zbavit se neplatícího nájemníka je velice obtížné, a v mnoha případech kvůli platným zákonům dokonce nemožné, " tvrdí Libor Dellin, místopředseda Občanského sdružení majitelů domů bytů a dalších nemovitostí v ČR (OSMD).

Přijetím zákona o jednostranném zvyšování nájemného z bytu, kterým se loni měnil i občanský zákoník, se situace majitelů, pokud se týče neplatičů, zhoršila. Dříve bylo možné dát výpověď z nájmu po tříměsíčním nezaplacení nájemného nebo služeb. Nyní, na základě uvedeného zákona, je to možné až v okamžiku, kdy součet dlužného nájemného a cen služeb přesáhne tříměsíční výši.

"Nejlépe je to vidět na příkladu: nájemné 1 500 korun, služby 3 500 korun. Dříve bylo možné nájem vypovědět, když dluh přesáhl 3 x 1500 korun, tedy 4500 korun. Nyní můžeme přikročit k výpovědi teprve až dluh dosáhne 15 000 korun, " vysvětluje Dellin.

Nájemník má povinnost nahlásit majiteli všechny změny v počtu osob, které žijí s nájemcem v bytě, a to do patnácti dnů od dne, kdy změna nastala. Pokud tak neučiní ani do měsíce, považuje se to za hrubé porušení povinností a pronajímatel mu může dát výpověď z nájmu.

Písemnou výpověď musí majitel domu doručit všem nájemníkům, kteří mají v bytě trvalé bydliště. V ní musí majitel uvést důvod výpovědi, výpovědní lhůtu, a poučení nájemce o možnosti podat do šedesáti dnů žalobu na určení neplatnosti výpovědi k soudu. Jestliže této možnosti nájemce využije, může dále v bytě bydlet až do pravomocného soudního rozhodnutí. To může při pomalosti českého soudnictví trvat i několik let.

Když soud výpověď nezruší, je platná. Pro majitele tím ovšem celý případ zdaleka nekončí. Ze zákona je povinen nájemci zajistit odpovídající bydlení nebo minimálně přístřeší. Neplatič například bydlel v bytě 3+1 a do garsonky, do které se stěhuje, se mu nevejde všechno zařízení ze starého bytu. Pokud nadbytečné věci neprodá, musí mu pronajímatel platit minimálně šest měsíců za jejich skladování.

Náklady majitelů, spojené s vystěhováním bývalých nájemníků, včetně neplatičů, činí často desítky tisíc korun. K této sumě musí zpravidla zaplatit i za činnosti spojené s exekucí, třeba za práci zámečníka, balení věcí, nakládku, stěhování, minimálně šestiměsíční skladování všech věcí bývalého nájemce. Exekutor si vezme paušál ve výši deset tisíc korun. Kromě něj požadují exekutoři úhradu smluvní odměny v různé výši - třeba i 15 000 korun za vystěhování jedné místnosti. Pouhá úhrada exekutorovi tak může přijít i na sto tisíc korun. Majitel je však dostane zpět jen výjimečně.

Mělo by se majitelům domů usnadnit vypovídání nájmu neplatícím nájemníkům?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 6. 2007 15:31, axel

1. Není pravda, platilo do novely zákonem č. 161/2006 Sb. V aktuálním znění (tj. navíc po novelách 115/2006 Sb., 342/2006 Sb. a 165/2006 Sb.) se týká občanů.
2. Nezpochybňuji, že jste neviděl, podle zákona ale není tento údaj obsahem centrální evidence obyvatel.
3. Jak víte, že to ví zrovna podle evidence obyvatel?

Zobrazit celé vlákno

+76
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 6. 2007 11:16, Milana ČVUT

Vy myslíte, že jsem to neudělala. Pan domácí však se mnou odmítl komunikovat, i když jsem to chtěla zpětně zaplatit.

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (27 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Pokud platí náš právní řád, nemá smysl vlastnit byty obsazené nájemci, říká Milan Taraba

6. 2. 2007 | Kateřina Boušová | 2 komentáře

Pokud platí náš právní řád, nemá smysl vlastnit byty obsazené nájemci, říká Milan Taraba

"Nelžeme a chováme se zodpovědně, nájemníky neklameme a držíme se striktně právního řádu", nebo "mnoha nájemcům jsme radili dát při jednání s pronajímateli přednost dohodě o smluvním... celý článek

Deregulace začala, nájemné poroste i o více než 30 %

2. 1. 2007 | Kateřina Boušová | 2 komentáře

Deregulace začala, nájemné poroste i o více než 30 %

Od Nového roku mohou majitelé bytů s dosud regulovaným nájemným svým nájemníkům zvýšit nájemné v průměru až o 20 %. Umožňuje jim to zákon o jednostranném zvyšování nájemného. Co deregulace... celý článek

Deregulace nájemného v praktických otázkách a odpovědích

21. 7. 2006 | Kateřina Boušová | 6 komentářů

Deregulace nájemného v praktických otázkách a odpovědích

Ministerstvo pro místní rozvoj v minulém týdnu uspořádalo setkání s veřejností na téma deregulace nájemného a my byli při tom. Úředníci odpovídali na dotazy nájemníků i majitelů bytů,... celý článek

Jak kvalitní je naše bydlení?

12. 7. 2006 | Kateřina Boušová | 2 komentáře

Jak kvalitní je naše bydlení?

Jaký je stav bytového fondu v České republice? Jak si stojíme ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi? Potřebujeme stavět další nové byty? Jak do vývoje zasáhli komerční poskytovatelé... celý článek

Zvýšení DPH na stavby pro bydlení: máme se bát?

26. 5. 2006 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Zvýšení DPH na stavby pro bydlení: máme se bát?

Od 1. ledna 2008 vzroste daň z přidané hodnoty na stavby pro bydlení z 5 % na 19 %, zvýšení se dotkne výstavby i rekonstrukcí. Vláda nás chlácholí "sociálním bydlením", odborníci se... celý článek

Partners Financial Services