DOVOLENÁ 2007: Nedali vám správný pokoj? Trvejte na lepším

Michal Pravda | rubrika: Cestování | 20. 6. 2007 | 5 komentářů
DOVOLENÁ 2007: Nedali vám správný pokoj? Trvejte na lepším
Když poskytované služby neodpovídají těm, které si klient zaplatil, měl by je reklamovat na místě u delegáta a opatřit si důkazy pro pozdější jednání s cestovní kanceláří. Na kompenzaci mají nárok i cestující, kterým se zpozdil let, nebo jejich letadlo vůbec neodstartovalo.

Na Asociaci českých cestovních kanceláří a agentur se podle jejího mluvčího Tomio Okamury ročně obrací asi padesát nespokojených klientů, kteří vycestovali na dovolenou s cestovní kanceláří (CK) nebo agenturou (CA). Většinou se jim nelíbilo zajištěné ubytování nebo si stěžují na zpoždění odletu charterových letů.


Nespokojenost s náhradním pokojem

Vždy, když se na zájezdu vyskytne nějaký problém, např. dostanete pokoj v jiném hotelu nebo nejste spokojeni s pestrostí stravy, obraťte se na delegáta (zástupce CK). Ten požadavky klientů buď vyřídí ihned na místě, což je spíše vzácností, nebo se odkáže na smluvní podmínky, které většinou cestovní kanceláři umožňují v případě nutnosti přidělit klientovi jiný pokoj. V plné sezóně totiž hotely překnihovávají kapacitu a CK o změně informují pouze několik hodin před plánovaným ubytováním klientů. Pokoj, který klient dostane jako náhradní, by měl být minimálně na stejné úrovni jako ten, který si objednal.




"V praxi klientům nabízíme ubytování v lepším hotelu jako kompenzaci za to, že nemohou být ubytováni v původně vybraném hotelu," vysvětluje postup Dan Plovajko z CK Fischer a pokračuje: "Na náhradním ubytování stejné nebo vyšší kvality u našich smluvních partnerů trváme. Kromě toho klienti dostávají nadstandardní kompenzaci v podobě volných vstupů do aquaparku, výletů či zapůjčení automobilu."

Pokud nedostanete takové služby, které jste si objednali buď přímo v cestovní smlouvě, nebo byly uvedeny v katalogu, který je automaticky součástí smlouvy, sepište s průvodcem zájezdu či jiným pověřeným pracovníkem reklamační protokol. Je rovněž vhodné shromáždit co nejvíce důkazů, například fotografie jídelní tabule den po dni či fotografie přiděleného pokoje, aby bylo možné ho porovnat s pokojem objednaným podle katalogu. Po návratu je třeba vše předložit CK nebo CA.

Situaci, kdy by hotel neměl pro klienta volný pokoj, žádná z oslovených cestovních kanceláří nepřipouští. "Nikdy jsem neslyšel, že by k této situaci došlo. Pokud by CK odmítla náhradní ubytování zajistit, zařídil bych si ubytování na vlastní náklady a náhradu pak požadoval po CK," radí Plovajko. Klient by také mohl jednostranně odstoupit od smlouvy a požadovat po CK okamžité zajištění letecké dopravy zpět domů.


Co když se zpozdí letadlo

V případě významného zpoždění či zrušení letů, nebo když bylo cestujícímu odepřeno nastoupit na palubu letadla, má nárok na peněžní náhradu a pomoc. Vyplývá to z nařízení Evropského parlamentu a Rady Evropského společenství č. 261/2004, které stanovuje práva cestujících v letecké dopravě.
Ať už cestujete po vlastní ose či s cestovní kanceláří, vždy situaci řeší na místě přímo letecká společnost. Pokud kompenzaci nedostanete a cestujete s CK, obraťte se na ni s reklamací. Cestovní kancelář je zodpovědná i za kvalitu služeb svých dodavatelů. Navzdory tomu, že CK mají často ve svých smluvních podmínkách uvedeno, že za změny v časech odletů a příletů neručí, na náhradu máte nárok.

Práva cestujících v letecké přepravě
Práva cestujících stanovuje nařízení Evropské unie, které se vztahuje jak na pasažéry odlétající z letiště na území členského státu EU, tak na cestující odlétající z letiště na území třetí země do členského státu EU. Ovšem jen pokud už neobdrželi náhradu ve třetí zemi a pokud má dopravce sídlo v členské zemi EU. Nařízení se týká pravidelné i nepravidelné dopravy, a to včetně nízkonákladových leteckých společností.

Na co máte nárok při zpoždění či zrušení letu.

Kde si stěžovat na letecké dopravce

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ
SEKCE LETOVÁ A PROVOZNÍ
letiště Ruzyně
160 08 PRAHA 6


Významné zpoždění letu

Za významné zpoždění letu se považuje zpoždění oproti plánovanému odletu o dvě hodiny a více při letu do vzdálenosti 1 500 km, o více než tři hodiny u delšího letu v EU a mimo EU u letu od 1 500 km do 3 500 km, a o čtyři hodiny a více u všech ostatních letů.

V těchto případech musí cestující dostat občerstvení přiměřené době čekání a letecké společnosti jim musí uhradit dva telefonické hovory (dvě zprávy faxem, e- mailem). Je-li odlet přesunut až na následující den, dopravce zajistí cestujícím ubytování v hotelu a přepravu mezi hotelem a letištěm. Pokud zpoždění trvá více než pět hodin, mají cestující nárok na proplacení ceny letenky včetně případného bezplatného letu zpět do původního místa odletu.


Zrušení letu

Při zrušení letu, musí letecký dopravce nabídnout možnost volby mezi proplacením ceny letenky, včetně případného bezplatného letu zpět do původního místa odletu, a mezi náhradní přepravou do cílového místa.
Dále má cestující nárok na občerstvení přiměřené době čekání a dva telefonické hovory (dvě zprávy faxem, e-mailem) zdarma. Stejně jako při zpoždění musí aerolinie zajistit nocleh a přepravu do hotelu, pokud je odlet naplánován na druhý den. Při zrušení letu má cestující právo na náhradu škody ve výši 250 eur u letu v EU do 1 500 km, 400 eur u delšího letu v EU a mimo EU u letu o délce od 1 500 do 3 500 km, 600 eur u všech ostatních letů.

Kompenzace může být snížena na polovinu v případě, že doba příletu u nového přesměrovaného letu nepřekročí původně plánovaný čas příletu o dvě, tři resp. čtyři hodiny podle výše uvedených kategorií.

"Standardně se nejdříve vyhledá cestujícím náhradní spojení s jiným dopravcem, které jde na náklady Českých aerolinií (ČSA). V ojedinělých případech, kdy není možné nalézt spojení s jiným dopravcem ve stejný den, je cestujícím nabídnuto ubytování a nejbližší možné spojení druhý den. Opět vše na náklady ČSA," potvrzuje postup mluvčí ČSA Daniela Hupáková.

Odepřením nástupu na palubu letadla se rozumí odmítnutí přepravit cestující leteckou dopravou. Nevztahuje se však na odmítnutí ze zdravotních důvodů, z důvodů bezpečnosti či kvůli vadným cestovním dokladům. Pro odepření nástupu platí totéž, co pro zrušení letu.

Co je pojištění proti úpadku cestovní kanceláře
Cestovní kancelář je povinna mít po celou dobu podnikatelské činnosti uzavřeno pojištění proti úpadku. Na jeho základě vzniká zákazníkovi cestovní kanceláře právo na plnění v případech, kdy cestovní kancelář z důvodu úpadku (konkursu) neposkytne zákazníkovi dopravu z místa pobytu v zahraničí do České republiky, pokud je tato doprava součástí zájezdu, nevrátí zákazníkovi zaplacenou zálohu nebo cenu zájezdu v případě, kdy se zájezd neuskutečnil, nebo nevrátí zákazníkovi rozdíl mezi zaplacenou zálohou nebo cenou zájezdu a cenou částečně poskytnutého zájezdu v případě, že se zájezd uskutečnil pouze z části.
Pojišťovna je povinna poskytnout pojistné plnění (např. zajistit dopravu zpět do České republiky) okamžitě po ověření oznámení pojistné události. V případě, že cestovní kancelář zákazníkovi neposkytne dopravu z místa pobytu v zahraničí do České republiky, pojišťovna tuto dopravu zabezpečí včetně nezbytného ubytování a stravování do doby odjezdu. Zajistí-li si zákazník dopravu včetně nezbytného ubytování a stravování na vlastní náklady, poskytne mu pojišťovna peněžní plnění pouze do výše, jakou by musela vynaložit, pokud by dopravu, ubytování a stravování zajišťovala sama.

Stalo se vám, že jste nedostali na dovolené služby, které jste si zaplatili?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

DOVOLENÁ 2007: Jak se pojistit na dovolenou

18. 6. 2007 | Michal Pravda

DOVOLENÁ 2007: Jak se pojistit na dovolenou

Některé součásti komerčního cestovního pojištění slibují na první pohled víc, než co skutečně poskytují. Třeba ukradená zavazadla pojišťovna uhradí, jen pokud zloděj kufry odnesl ze... celý článek

DOVOLENÁ 2007: Při cestě autem do zahraničí pomáhá asistenční služba

13. 6. 2007 | Michal Pravda

DOVOLENÁ 2007: Při cestě autem do zahraničí pomáhá asistenční služba

Máte letos namířeno autem do zahraničí? Spolehněte se na asistenční službu, která se při nehodě nejen postará o poškozený automobil a posádku, ale pomůže i s překladem a vyplňováním... celý článek

DOVOLENÁ 2007: Levnou letenku prodraží nejen palivové příplatky

11. 6. 2007 | Michal Pravda

DOVOLENÁ 2007: Levnou letenku prodraží nejen palivové příplatky

Letět do Londýna jen za 739 Kč? Zájezd na Krétu jen za 8 990 Kč? Tak na to zapomeňte. Cenu letenky, a tedy i zájezdu, zvednou až o několik tisíc korun všemožné příplatky.

DOVOLENÁ 2007: Jak koupit zájezd na splátky

6. 6. 2007 | Michal Pravda

DOVOLENÁ 2007: Jak koupit zájezd na splátky

Toužíte po dovolené u moře, ale nemáte na ni našetřeno dost peněz? Pořiďte si zájezd na splátky. Poradíme, kam zajít pro nulové navýšení a jak vycestovat a nezaplatit předem ani korunu. celý článek

DOVOLENÁ 2007: Nenechte se v cestovce vodit za nos

4. 6. 2007 | Michal Pravda

DOVOLENÁ 2007: Nenechte se v cestovce vodit za nos

Chystáte se letos na dovolenou s cestovní kanceláří?Poradíme vám, kdy může inzerovaná cena zájezdu vzrůst, jak je to s pojištěním proti úpadku, nebo že do cestovní smlouvy můžete doplnit... celý článek

Partners Financial Services