DOVOLENÁ 2007: Jak se pojistit na dovolenou

Michal Pravda | rubrika: Životní situace | 18. 6. 2007 | 1 komentář
DOVOLENÁ 2007: Jak se pojistit na dovolenou
Některé součásti komerčního cestovního pojištění slibují na první pohled víc, než co skutečně poskytují. Třeba ukradená zavazadla pojišťovna uhradí, jen pokud zloděj kufry odnesl ze zamčeného pokoje. Pokud je vzal z auta, můžete většinou na jejich proplacení zapomenout.



Chránit se proti riziku nemoci či úrazu na dovolené je možné dvěma způsoby. Po Evropě může stačit zákonné zdravotní pojištění. Do světa je lepší jet s komerčním cestovním pojištěním. To má tři podoby: pro jednu konkrétní cestu, pro opakující se cesty či pro dlouhodobé pobyty v zahraničí. Kromě pojišťoven nabízejí cestovní pojistky i banky, a to jako pojištění k platební kartě.


Jak na cestovní pojištění

Krátkodobé pojistky, které trvají maximálně několik desítek dní, je možné sjednat na pobočce pojišťovny, přes internet (často se slevami), ale třeba i zasláním sms zprávy z mobilního telefonu. Vždy je důležité udat cílovou zemi. Pojišťovny zpravidla dělí oblasti na Evropu, do které často spadají i turisticky atraktivní Egypt, Tunisko či Turecko, a svět, z něhož se někdy vyčleňují USA, Kanada a Austrálie. Pojišťovnu bude dále zajímat počet dní pobytu a důvod cesty. Některé aktivity totiž do standardního cestovního pojištění nespadají. Sporty jako třeba horolezectví pojišťovny nepojistí vůbec.

Dále si klient musí ujasnit, co všechno má jeho pojistka krýt. Zda to bude jen pojištění léčebných výloh, nebo i pojištění úrazu, odpovědnosti za škodu a pojištění zavazadel. Někdy pojištění léčebných výloh nejde uzavřít samostatně, ale pouze jako součást tzv. balíčku služeb.

Kromě rozsahu pojištěných rizik je důležité sledovat i limity pojistného plnění. Nabídky pojišťoven se liší a je rozdíl, zda pojišťovna uhradí léčebné výlohy do jednoho milionu korun, do tří milionů korun nebo si neklade žádné omezení. Srovnání podmínek cestovního pojištění najdete v tabulce.

Pokud se cestovateli v zahraničí opravdu něco stane, např. si přivodí úraz, onemocní nebo ztratí zavazadla, vždy by měl zatelefonovat na asistenční službu (je v provozu 24 hodin denně, a to v češtině), která je automaticky součástí cestovní pojistky. Asistenční služba najde třeba nejbližší vhodné zdravotnické zařízení, kontaktuje příbuzné nebo pomůže s překladem, pokud klient nemluví daným jazykem.

Co kryjí jednotlivé druhy pojištění
Porovnejte si nabídku jednotlivých pojišťoven a zjistěte cenu pojištění pro vaši dovolenou.

Pojištění léčebných výloh
Pokrývá náklady na ošetření, hospitalizaci, přepravu do nejbližšího zdravotnického zařízení či předepsané léky.

Pojištění úrazu
Jedná se o odškodné za léčení úrazu, případně vyplacení určité částky pozůstalým v případě úmrtí způsobeného úrazem.

Pojištění odpovědnosti za škodu
Pojišťovna uhradí škody na zdraví a majetku, které jste způsobili cizím osobám z nedbalosti (např. srazíte lyžaře na vleku). Máte-li v rámci pojištění domácnosti sjednané i pojištění odpovědnosti za škodu, zjistěte si, zda se vztahuje i na škody způsobené v zahraničí. Podmínky se liší pojišťovna od pojišťovny, např. Kooperativa proplatí jen škody způsobené na území České republiky, kdežto s Českou pojišťovnou budete chráněni po celé Evropě.

Pojištění zavazadel
Pokrývá ztrátu, poškození či zpoždění zavazadel, ke kterým došlo v důsledku živelné události, dopravní nehody, loupežného přepadení či krádeží. Při krádeži však musí pachatel prokazatelně překonat překážky chránící zavazadla před odcizením, např. odnesl kufr ze zamčeného hotelového pokoje, za kufr odložený před hotelem nic nedostanete. Pojišťovna nikdy neproplatí odcizené doklady, peníze, platební karty a jiné cennosti.


K čemu je průkaz zdravotní pojišťovny

Na cestách po Evropském hospodářském prostoru (EU + Norsko, Island a Lichtenštejnsko), Švýcarsku, Černé Hoře, Chorvatsku, Makedonii, Srbsku a Turecku se lze spolehnout pouze na kartičku české zdravotní pojišťovny, tzv. evropský průkaz zdravotního pojištění. Stejný komfort jako komerční pojistka však nabídnout nemůže.

Výhody a nevýhody zákonného a cestovního pojištění
Nárok ze zákonného zdravotního pojištění Nárok z cestovního pojištění
  • časově neomezený (po celou dobu zákonného pojištění v ČR)
  • neomezený částkou plnění
  • nehraje roli, zda se pojištěnec již dříve na stejnou nemoc léčil
  • lékař je povinen přistupovat k pacientovi stejně jako k místními pojištěnci
  • asistenční služba
  • hradí i náklady na spoluúčast
  • hradí i náklady na péči ve zcela privátních zařízeních
  • hradí i náklady na převoz do ČR a repatriaci ostatků
Zdroj: Centrum mezistátních úhrad
S evropským zdravotním průkazem má cestovatel nárok na nezbytnou zdravotní péči, a to takovou, abyste se nemuseli vracet zpět do vlasti dříve, než jste zamýšleli. Péče je poskytována za shodných podmínek jako místním pojištěncům. To také znamená, že musíte počítat s určitou mírou spoluúčasti. Ve většině států se za péči připlácí.

Často nejde o zanedbatelné částky. Výši spoluúčasti a poplatků za zdravotní péči v jednotlivých zemích lze najít na stránkách Centra mezistátních úhrad (CMÚ) v části "Uplatnění nároku českých pojištěnců na zdravotní péči". Třeba v Itálii vyjde lékařské ošetření až na 36,15 euro, za léky se platí až sto procent ceny. V Německu se platí lékaři ordinační poplatek za ošetření deset eur. V Rakousku stojí položka na receptu na léky 4,70 eur. V Chorvatsku se hradí za některé léky a stomatologické ošetření padesátiprocentní spoluúčast.

"Pokud jste z jakéhokoliv důvodu (např. jste u sebe neměli kartičku zdravotní pojišťovny nebo v důsledku pochybení poskytovatele péče), uhradili péči nebo léky v hotovosti, uschovejte si účty a obraťte se po návratu do ČR s jejich originály na pobočku své zdravotní pojišťovny. Ta náklady proplatí do výše, kterou by uhradila instituce ve státě, kde ošetření proběhlo," upozorňuje CMÚ.
Na rozdíl od komerčního pojištění nekryje veřejné zdravotní pojištění náklady na přepravu zpět do ČR ani repatriaci ostatků. Přeprava je výjimečně možná jen z Německa, Slovenska, Černé Hory a Srbska.

V příštím díle, který vyjde 20. června, poradíme, co dělat, když služby cestovní kanceláře nejsou takové, jaké jste si zaplatili.

Jaké máte zkušenosti s plněním z cestovního pojištění?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

DOVOLENÁ 2007: Při cestě autem do zahraničí pomáhá asistenční služba

13. 6. 2007 | Michal Pravda

DOVOLENÁ 2007: Při cestě autem do zahraničí pomáhá asistenční služba

Máte letos namířeno autem do zahraničí? Spolehněte se na asistenční službu, která se při nehodě nejen postará o poškozený automobil a posádku, ale pomůže i s překladem a vyplňováním... celý článek

DOVOLENÁ 2007: Levnou letenku prodraží nejen palivové příplatky

11. 6. 2007 | Michal Pravda

DOVOLENÁ 2007: Levnou letenku prodraží nejen palivové příplatky

Letět do Londýna jen za 739 Kč? Zájezd na Krétu jen za 8 990 Kč? Tak na to zapomeňte. Cenu letenky, a tedy i zájezdu, zvednou až o několik tisíc korun všemožné příplatky.

DOVOLENÁ 2007: Jak koupit zájezd na splátky

6. 6. 2007 | Michal Pravda

DOVOLENÁ 2007: Jak koupit zájezd na splátky

Toužíte po dovolené u moře, ale nemáte na ni našetřeno dost peněz? Pořiďte si zájezd na splátky. Poradíme, kam zajít pro nulové navýšení a jak vycestovat a nezaplatit předem ani korunu. celý článek

DOVOLENÁ 2007: Nenechte se v cestovce vodit za nos

4. 6. 2007 | Michal Pravda

DOVOLENÁ 2007: Nenechte se v cestovce vodit za nos

Chystáte se letos na dovolenou s cestovní kanceláří?Poradíme vám, kdy může inzerovaná cena zájezdu vzrůst, jak je to s pojištěním proti úpadku, nebo že do cestovní smlouvy můžete doplnit... celý článek

Co s domácími mazlíčky o dovolené aneb kočka na rozpálené letní střeše

23. 6. 2006 | Kateřina Boušová

Co s domácími mazlíčky o dovolené aneb kočka na rozpálené letní střeše

Máte psa, kočku, papouška nebo snad leguána? Pak asi každým rokem před dovolenou řešíte, jak mu v době své nepřítomnosti zajistit co nejlepší péči, nebo zda ho raději vzít s sebou.... celý článek

Partners Financial Services