Registr dlužníků: černý puntík na několik let

Registr dlužníků: černý puntík na několik let
Kdo se ocitl v některém z českých seznamů dlužníků, může se rozloučit s některými službami, které by si bez záznamu mohl bez problémů koupit. Dostat se do registru přitom není složité. Vymazání naopak trvá několik let.

"Než se podíváme na podrobnosti služeb, o které máte zájem, ověřím si, zda nejste v registru dlužníků. Tak bohužel, jste tam zapsaný. To znamená, že s vámi nemůžu smlouvu podepsat," říká zaměstnanec jedné z dealerských firem mobilního operátora Telefónica O2. Klientovi nezbývá, než si pořídit předplacenou kartu a platit za volání mnohem více, než kdyby měl paušál. O koupi telefonu za zvýhodněnou cenu nemůže být ani řeč. Proč je klient zapsaný v registru, dealer zjistit nemůže.

Dušan Skulil z oddělení péče o zákazníky společnosti O2 tvrdí, že firma kvůli uzavření nových smluv nekontroluje, zda mají klienti v registru záznam. Registr prý O2 používá jen pro zviditelnění dlužníků. Jinými slovy - jestli se registrem řídí najatí dealeři, je to jen na nich. Operátor se brání nařčení, že by klienty jakkoliv omezovala.

Co je sdružení SOLUS
SOLUS je zájmové sdružení právnických osob se sídlem v Praze. Jeho název vznikl složením počátečních písmen původního názvu Sdružení na Ochranu Leasingu a Úvěrů Spotřebitelům. Činnost oficiálně zahájilo 18. 6. 1999.
Aktuálními členy sdružení SOLUS jsou: Beneficial Finance, CCS Česká společnost pro platební karty, CETELEM ČR, COFIDIS, Československá obchodní banka, Český Triangl, eBanka, E.ON Česká republika, ESSOX, Home Credit, HVB Bank Czech Republic, Komerční banka, Profireal, Raiffeisenbank, Santander Consumer Finance, Telefónica O2 Czech Republic, T- Mobile Czech Republic, UPC Česká republika, VB Leasing CZ, VLTAVÍN leas a Vodafone Czech Republic.
V ČR existuje několik registrů dlužníků. Kromě bankovního je nejvíce používaný negativní registr zájmového sdružení SOLUS. Registr založila v roce 1999 dvacítka společností. Jeho členy jsou banky, úvěrové společnosti, leasingové firmy či mobilní operátoři. Registr eviduje téměř půl milionu jmen dlužníků.

Registr je dostupný on-line a počet dotazů od členských firem přesáhl na konci května hranici pěti milionů. "Při rozhodování o poskytnutí služby je pro dotazující se společnost cennou informací fakt, že žadatel o služby neplní své smluvní závazky u jiné členské společnosti, ať už se jedná o spotřebitelský úvěr nebo fakturu za služby elektronických komunikací," říká tajemník sdružení SOLUS Jan Stopka.

Firma, o jejíž služby klient žádá, má o něm informace během několika sekund. Informace o tom, že člověk měl nějaké smluvní závazky a nedokázal je včas splatit, ale z registru zmizí až po třech letech. "Poté, kdy věřitel provede aktualizaci vašeho záznamu, figurujete v registru ještě tři roky po zaplacení. Pak se záznam automaticky vymaže," popisuje praxi Stopka. Potvrdil rovněž, že čtvrtina záznamů v registru jsou údaje o již splacených dluzích.

Stopka připouští, že v registru může být i člověk, který nezaplatí třeba sto korun. Musí ale podle něj jít o závažné porušení smlouvy. "Do registru se nedostane klient, který se zpozdil s úhradou jen o několik dnů," říká tajemník SOLUS. Podle podmínek sdružení stačí k zařazení do registru zdržení splátek o více než 30 dnů. Mobilní operátoři hlásí dlužníky do registru po nezaplacení tří splátek. Obdobně se chovají i leasingové společnosti a banky.

Se zápisem do registru musí klient souhlasit. Tato podmínka je součástí smluv prakticky všech firem sdružených v SOLUS. Klient musí také souhlasit s tím, že se firma do registru na jeho záznam podívá. Ten bývá podmínkou poskytnutí nové služby. K údajům v SOLUS se nemůže dostat nikdo jiný, než členové sdružení. Dlužník si svůj záznam může přečíst také. Musí ovšem poslat žádost o výpis a zaplatit za něj 119 korun.

Záznam v registru je škraloupem, který může dotyčnému omezit služby členských firem. T-Mobile například vyžaduje zálohy na měsíční paušál za volání. Mluvčí eBanky Tomáš Kofroň sice říká, že zápis v registru dlužníků neznamená, že by takový člověk nedostal například půjčku. Dodává však, že pokud někdo opakovaně naplatil závazky, pohlíží na něj banka zcela jinak než na ostatní. Přesnému popisu omezení pro lidi se záznamem v SOLUS se brání i zástupci dalších bank či úvěrových společností. "Po potenciálním zákazníkovi, který je v systému SOLUS zahrnut, může být vyžadována záruka v podobě záloh za služby," říká František Malina z UPC Česká republika. Podobně se chovají i další členové sdružení.

SOLUS může dostat spotřebitele do problémů i bezdůvodně. Mluvčí Sdružení obrany spotřebitele Ivana Picková popisuje případ muže, který nedostal půjčku kvůli nesprávným údajům, které o něm poskytla SOLUS firma, u které si půjčil dříve. "Firma měla v registraci u Úřadu pro ochranu osobních údajů uvedeno, že osobní údaje klientů nebudou sdělovány jiným subjektům. Očividně to ale porušila," vysvětluje Picková. Upozorňuje na jednání, kdy se úvěrová společnost zaváže, že si informace o klientovi nechá pro sebe, ale pak je předá jinému právnímu subjektu, kterým je sdružení SOLUS. Poskytování informací dalším firmám se člověk může bránit stížností k Úřadu pro ochranu osobních údajů. Ten může udělit pokutu až pět milionů korun.

Ivana Picková dodává, že podle zákona o ochraně osobních údajů, je každý jejich zpracovatel povinen sdělit klientovi, jaké informace o něm do registru dlužníků předal. Může za to ale chtít peníze.

Úřad pro ochranu osobních údajů SOLUS už několikrát kontroloval. "Žádné pochybení, kvůli kterému bychom sdružení SOLUS dávali pokutu, jsme nezjistili," uvedla mluvčí Úřadu Hana Štěpánková. Tvrdí, že na Solus většina lidí nahlíží zle jenom proto, že shromažďuje údaje o nespolehlivosti lidí a firem. "A údaje o vlastní nezodpovědnosti každý nerad vidí v nějakém dostupném seznamu," dodává.

Do jakých registrů se může dlužník dostat
CRU
Centrální registr úvěrů provozovaný Českou národní bankou eviduje aktuální údaje o právnických a fyzických osobách. Jde o souhrn informací o finančních závazcích a jejich historii.

BRKI
Bankovní registr klientských informací eviduje fyzické osoby (občany s RČ a podnikatele s IČ). Provozovatelem je Czech Banking Credit Bureau. Údaje o půjčkách, tedy o dluzích klientů zadávají do bankovního registru všechny banky. Informace se vymazávají po čtyřech letech. Údaje o finančním zdraví klientů jsou pro banky jedním z důležitých kritérií při rozhodování o poskytnutí hypotéky či úvěru.

NRKI
Nebankovní registr klientských informací sdružující společnosti v oblasti leasingu a splátkového prodeje. Provozovatelem je Leasing And Loan Credit Bureau. Informace o závazcích, včasnosti jejich plnění a zajištění jsou v databázi ještě čtyři roky od ukončení smluvního vztahu s členem registru.

SOLUS
Eviduje podnikatelské subjekty s IČ a fyzické osoby s RČ. Jde o negativní rejstřík, tedy databázi těch, jejichž platební morálka byla či je špatná.

BPX.cz
Internetová inzertní databáze pohledávek

CERD
Centrální registr dlužníků. Informační systém, který umožňuje vyhledávat nesplacené závazky ekonomických subjektů registrovaných v České republice. Zprostředkovává zobrazení údajů vedených v jednotlivých zdrojových registrech, ze kterých čerpá data. Provozuje CERD ČR.

Stalo se vám už, že jste si kvůli záznamu v registru dlužníků nemohli koupit nějakou službu či zboží?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+57
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 73 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 6. 2007 0:50, jezevec

pokud nejste dve lesby tak s vasim vzdelanim (dovozenym dle vasi cestiny) si radsi nepucujte ani tužku

Zobrazit celé vlákno

+76
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 6. 2007 10:02, Mayha

Cha, cha, cha, ochrana osobních údajů v obchodním styku... S takovou stížností si ve VZP mohli podložit stůl. ;o))))

Zobrazit celé vlákno

-34
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (73 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Porušují úvěrové registry soukromí dlužníků, nebo jim pomáhají?

16. 2. 2007 | Kateřina Boušová

Porušují úvěrové registry soukromí dlužníků, nebo jim pomáhají?

Jsou úvěrové registry výhodou jen pro finanční instituce, nebo i pro dlužníky? Může dobrá úvěrová historie usnadnit cestu k novému úvěru? Nebo naopak hrozí, že např. kvůli nedoplatku... celý článek

Nejste schopni splácet hypotéku? Poradíme vám, co dělat!

8. 2. 2007 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Nejste schopni splácet hypotéku? Poradíme vám, co dělat!

Ze všech stran slyšíme, že nejlepším řešením bytové situace je koupit si nemovitost do osobního vlastnictví. Hypotečnímu boomu nahrávají nízké úrokové sazby, deregulace či hrozba zvýšení... celý článek

Vyplatí se splatit staré úvěry jedním novým?

16. 11. 2006 | Kateřina Boušová

Vyplatí se splatit staré úvěry jedním novým?

Vadí vám splácet několik půjček najednou různým věřitelům? Pak jste nejspíš zaznamenali nabídku GE Money Bank na tzv. konsolidaci úvěrů. Je tento produkt skutečně tak výhodný, jak říká... celý článek

Osobní bankrot: nová naděje pro dlužníky

31. 5. 2006 | Kateřina Boušová | 5 komentářů

Osobní bankrot: nová naděje pro dlužníky

Přerostly vám půjčky přes hlavu? Bojíte se exekutora? Řešením může být osobní bankrot, který od července příštího roku umožní dlouho očekávaný insolvenční zákon. Jakým způsobem? Za... celý článek

Registry: co všechno o vás ví váš bankéř

11. 11. 2005 | Petr Vykoukal

Registry: co všechno o vás ví váš bankéř

Už jste někdy měli bankovní úvěr, zároveň například ledničku koupenou na splátky a došly vám peníze na splácení dluhů? Napadlo vás jít si půjčit do třetí instituce? Tak na to rychle... celý článek

Partners Financial Services