DOVOLENÁ 2007: Levnou letenku prodraží nejen palivové příplatky

DOVOLENÁ 2007: Levnou letenku prodraží nejen palivové příplatky
Letět do Londýna jen za 739 Kč? Zájezd na Krétu jen za 8 990 Kč? Tak na to zapomeňte. Cenu letenky, a tedy i zájezdu, zvednou až o několik tisíc korun všemožné příplatky.

Inzeráty na nízké ceny letenek je vidět skoro na každém kroku. Jenže tyto akční nabídky lákají pouze jakousi základní cenou. Další poplatky, které mohou i několikrát převýšit cenu letenky či výrazně zdražit zájezd, zůstávají skryté, nebo v lepším případě připsané sotva postřehnutelným malým písmem pod nabídkou.
Při koupi levných letenek se budoucí pasažér musí často smířit s řadou omezujících podmínek. Těmi jsou třeba pevné datum příletu a odletu, místo z Prahy se letí z Bratislavy či z Vídně, přílet je na vzdálenější letiště, nebo musí pasažér počítat s přestupem, který let prodraží. K základní ceně je navíc třeba připočíst řadu dalších poplatků, jak to ukazuje příklad superlevné letenky z Prahy do Londýna.

Tisková mluvčí Českých aerolinií (ČSA) Daniela Hupáková vysvětluje, že končená cena letenky se skládá z jízdného, které je vlastní cenou za let letadlem včetně služeb na palubě. K němu se připočítávají letištní taxy (odletové, přistávací a bezpečnostní taxy), palivový příplatek, servisní poplatek, případně poplatek za vystavení papírové letenky.

LETENKA DO LONDÝNA ZA 739 Kč
Cena bez tax: 739 Kč
Letištní poplatky a palivový příplatek: 4 596 Kč
Servisní poplatek: 380 Kč
Celková cena: 5 715 Kč
Rozdíl mezi základní a výslednou cenou: 4 976 Kč.

Poznámka: vysvětlení pojmů najdete v textu


Přímý let je levnější

Pokud má cestující na výběr mezi přímým letem a cestou s mezipřistáním, je lepší zvolit první variantu. Měla by být levnější. Jednotlivá letiště si účtují odletové a příletové poplatky. "Pro cesty v rámci Evropy se poplatky pohybují od 600 do 1 300 korun, stejné rozpětí platí i pro cesty mezi Evropou a Blízkým a Středním východem. Pro cesty mezi Evropou a Severní Amerikou se poplatky pohybují od 1 100 do 2 000 korun," doplňuje Hupáková. Některá letiště vybírají jen odletové, některá jen příletové a některá obojí poplatky. Pražské letiště Ruzyně účtuje dopravcům pouze odletové poplatky.



Platí se i za bezpečnost na letištích, a to v rámci takzvaných bezpečnostních tax. Letiště je zavedla po teroristických útocích v New Yorku a Washingtonu v roce 2001 a většinou jde o poplatky za zabezpečení letiště. "Bezpečnostní příplatek činí po Evropě asi 100 Kč na jeden let a osobu," říká mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura.


Palivový příplatek, aneb před třemi lety zdražila ropa

Palivový příplatek má ukázat, jak ovlivňuje leteckou dopravu cena ropy. V roce 2004 letecké společnosti zareagovaly na nárůst její ceny tak, že nezvýšily přímo ceny letenek, ale zdražení leteckého benzínu začaly účtovat zvlášť. Prý proto, aby cestujícím bylo jasné, kolik zaplatí kvůli jeho rostoucí ceně. Nyní činí palivový příplatek 21 dolarů při letech po Evropě. Na zaoceánských letech do New Yorku, Montrealu a Toronta účtují ČSA poplatek 60 dolarů. Podle obchodního ředitele cestovní kanceláře EXIM Tours Jana Koláčného se palivový příplatek účtuje proto, aby věrněji odrážel cenu letenky. "Pokud by ve smlouvách nefiguroval tento příplatek, musely by cestovní kanceláře měnit celé ceníky vždy každý měsíc nebo podepisovat smlouvy s přepravci na základě odhadu ceny leteckého benzínu na dlouhou dobu dopředu. To by znamenalo, že klient by platil sice jednu konečnou cenu za zájezd podle ceníku na celou sezónu, ale tato cena by vycházela z nejvyššího odhadu vývoje ceny leteckého benzínu ve sjednaném období. Klient by tedy platil vyšší cenu, než jaká by odpovídala aktuální ceně leteckého paliva," vysvětluje Koláčný.


Koupě a vystavení letenky nejsou základní náklady

Stejná letenka zakoupená přímo od letecké společnosti, cestovní agentury nebo cestovní kanceláře nemusí stát vždy stejně. Agenturní prodejci si zpravidla účtují navíc servisní poplatek. Ten jim slouží k pokrytí nákladů souvisejících se zakoupením letenky od letecké společnosti. Přes agentury se každý rok prodá zhruba osmdesát procent letenek ČSA, ne všechny si však servisní poplatek účtují.

Kromě nákladů na koupi letenky si prodejci mohou účtovat i náklady na její vystavení. Poplatek za vystavení papírové letenky ve výši dvaceti dolarů započítávají ČSA, když cestující výslovně o papírovou letenku požádá. A to pouze na linkách, kde si může koupit elektronickou letenku. Používání papírových letenek by mělo skončit v roce 2008. "Jde o celosvětový trend jak motivovat cestující, aby využívali modernější a levnější typ letenek. O poplatku a možnosti získat elektronické letenky bez poplatku jsou cestující informováni standardně prodejcem," vysvětluje Hupáková.
V případě koupě zájezdu s leteckou přepravou u cestovní kanceláře, se podle Okamury žádný příplatek za vystavení letenky účtovat nebude.

ZÁJEZD NA KRÉTU ZA 8 990 Kč
Inzerovaná cena: 8 990 Kč
Povinné cestovní pojištění: 150 Kč
Letištní a bezpečnostní taxy: 1 790 Kč
Palivový příplatek: 1 190 Kč
Celková cena: 12 120 Kč
Rozdíl mezi základní cenou a cenou výslednou je 3 130 Kč

Poznámka: Povinné cestovní pojištění je "trik" cestovních kanceláří, jak z vás dostat peníze navíc. Pojištění zaplatit musíte, i když jste si jej sjednali jinde (např. jej máte jako součást své platební karty). Více se o tom dočtete v článku Nenechte se v cestovce vodit za nos


Všeho dočasu

Stanovování cen letenek po částech by mohlo v dohledné době skončit. Před měsícem prošel prvním čtením v Evropském parlamentu návrh "Nařízení o společných pravidlech poskytování služeb letecké přepravy v EU", který mimo jiné nařizuje leteckým společnostem, aby uváděly klientům pouze jednu jedinou cenu letenky včetně všech tax a poplatků. ACČKA odhaduje, že v případě hladkého průběhu v Evropském parlamentu začne toto nařízení platit v celé EU od léta 2008, v případě průtahů by se tak stalo na začátku roku 2009.

Cestujete raději s levnými aeroliniemi, nebo raději s tradičními národními dopravci?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 6. 2007 8:14, Gergi

V USA predevsim nemaji DPH (alias VAT - Value Added Tax).

Zobrazit celé vlákno

+83
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 6. 2007 11:15

Naprosto souhlasím s Vaším názorem. I když platím poplatek z popelnici, tak když přijedete do sběrého střediska, tak si chtěl účtovat například za ojeté pneumatiky, tak jsem se otočil i pneumatikama a hodil jsem je do kontejneru. Já se snažím chovat ekologicky, tak mám být pochválen za to a ne aby mi někdo ještě za to naúčtoval nějaký nesmyslný poplatek. Svoz odpadů ze sběrného střediska platí obce a těm zase platím za popelnici, tak, proč má platit dvakrát.
Samostatnou kapitolou jsou mobilní operátoři. Není nad to uvádět cenu bez DPH, pak to vypadá velmi zajímavě. Měl by se přijmout zákon, který tomu udělá přítrž.

Zobrazit celé vlákno

-16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

DOVOLENÁ 2007: Jak koupit zájezd na splátky

6. 6. 2007 | Michal Pravda

DOVOLENÁ 2007: Jak koupit zájezd na splátky

Toužíte po dovolené u moře, ale nemáte na ni našetřeno dost peněz? Pořiďte si zájezd na splátky. Poradíme, kam zajít pro nulové navýšení a jak vycestovat a nezaplatit předem ani korunu. celý článek

DOVOLENÁ 2007: Nenechte se v cestovce vodit za nos

4. 6. 2007 | Michal Pravda

DOVOLENÁ 2007: Nenechte se v cestovce vodit za nos

Chystáte se letos na dovolenou s cestovní kanceláří?Poradíme vám, kdy může inzerovaná cena zájezdu vzrůst, jak je to s pojištěním proti úpadku, nebo že do cestovní smlouvy můžete doplnit... celý článek

Co s domácími mazlíčky o dovolené aneb kočka na rozpálené letní střeše

23. 6. 2006 | Kateřina Boušová

Co s domácími mazlíčky o dovolené aneb kočka na rozpálené letní střeše

Máte psa, kočku, papouška nebo snad leguána? Pak asi každým rokem před dovolenou řešíte, jak mu v době své nepřítomnosti zajistit co nejlepší péči, nebo zda ho raději vzít s sebou.... celý článek

Jak se na dovolené vyhnout okradení

15. 6. 2006 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Jak se na dovolené vyhnout okradení

Chystáte se na dovolenou? Poradíme vám, jak si ohlídat kapsy, věci v hotelu či kempu nebo auto, ať už dny volna strávíte doma, nebo v zahraničí. Podíváme se i na situaci, když by vás... celý článek

Cestovní pojištění: nabídky jen prší, vyberte si léto bez mráčku

7. 6. 2006 | Simona Ely Plischke

Cestovní pojištění: nabídky jen prší, vyberte si léto bez mráčku

Opouštíte rodnou kotlinu na týden, měsíc či na rok? Nezapomeňte na cestovní pojištění. Produktů je spousta, jak si vybrat? Jít do pojišťovny, nebo do banky? Nebo se spolehnout na Evropský... celý článek

Partners Financial Services