Finpomoc přešla do protiútoku

Finpomoc přešla do protiútoku
Trestní oznámení v kauze úvěrové společnosti Finpomoc se množí. Finpomoc, na níž podalo trestní oznámení Sdružení obrany spotřebitelů, sama vyrukovala s trestním oznámením proti tomuto sdružení. Na žalobu ze strany Finpomoci by se měli připravit i někteří klienti.

Úvěrová společnost Finpomoc, na kterou v dubnu podalo trestní oznámení pro podezření z lichvy a podvodu Sdružení obrany spotřebitele (SOS), vytáhla do boje. A vybrala si stejné zbraně jako SOS a čtyřicítka poškozených klientů, kteří se k trestnímu oznámení přidali. Jednatel firmy Stanislav Vácha potvrdil, že Finpomoc podala trestní oznámení na SOS a připravuje žaloby na některé klienty. "Existuje důvodné podezření, že někteří klienti, kteří se připojili k SOS, spáchali trestný čin úvěrového podvodu. Dopustili se ho uvedením nepravdivých údajů v žádostech o poskytnutí úvěru a dále pak tuto skutkovou podstatu naplnili tím, že nedoložili použití úvěru, nebo zjevně použili úvěr na jiné účely, než uvedli v žádosti o jeho poskytnutí," uvedl Vácha.

SOS se podle Váchou citovaného názoru právníků mělo dopustit hned několika trestných činů. "Jsou jimi pomluva, poškozování cizích práv, křivé obvinění, nekalá soutěž, neoprávněné podnikání a podvod," vypočítává Vácha. Někteří z klientů, kteří se připojili k trestnímu oznámení SOS se podle Váchy měli rovněž dopustit podvodu.

Sledujte dění kolem úvěrové společnosti Finpomoc.CZ
Finpomoc.cz: finanční výpomoc, nebo vydírání bezmocných?
V kauze Finpomoc se bude lichva prokazovat těžko
Zástupci SOS zatím postup firmy Finpomoc.CZ nekomentovali. Už před časem ale Jan Šulc ze SOS připouštěl, že pokud firma tvrdí, že zašle názor právníků, lze od ní očekávat i trestní oznámení. "Finpomoc.cz se drží přísloví, že nejlepší obrana je útok. K trestním oznámením, které podává na vlastní klienty pro úvěrový podvod se bez konkrétních informací nelze vyjadřovat. Pokud ale jde o uvádění nepřesných údajů, sama úvěrová společnost na tom není o moc lépe. V žádosti o úvěr je jako jeho účel uvedena pouze buď oprava, nebo údržba nemovitosti. Když jsem si ověřoval na jejich telefonní lince, tuto skutečnost, bylo mi doslova řečeno, že se jedná o neúčelový úvěr, který mohu použít na cokoli. Pokud by se tedy trestní oznámení na klienty měla týkat nepoužití prostředků úvěru k danému účelu, byla by to přinejmenším rána pod pás," uvedl právník SOS Jan Šulc.

Lidé, kteří se cítí úvěrovou společností podvedeni, jen kroutí hlavou nad tím, co se teď děje. "Podvodníci jsou oni. Vzal jsem si rychlou půjčku a všechno splatil. Před koncem splácení jsem nevypověděl smlouvu a od Finpomoci dostal automaticky další půjčku, o kterou jsem nestál. Pak si nestrhli první splátku. Stejně jako to zkusili na lidi, jejichž příběhy jsem četl na internetu. Hned začali vyhrožovat a zkoušeli si z mého účtu strhnout několikanásobně více peněz," tvrdí Luboš Mařík. Dával si pozor na korespondenci s firmou a odvolal se proti rozhodnutí 1. Moravské rozhodcovské společnosti, které mu ukládalo zaplatit mnohatisícovou pokutu a náklady řízení. Několik měsíců nemá žádné nové zprávy. Teď se radí s právníkem, jestli má podat trestní oznámení na firmu, která se mu několik měsíců snaží strhnout z účtu mnohonásobně více peněz, než kolik by měl splácet.

Policie se už začala trestním oznámením Sdružení obrany spotřebitele zabývat. "Začátkem května jsme zahájili úkony v trestním řízení pro trestný čin lichvy," řekla novinářům tisková mluvčí pražské policie Eva Miklíková. Je podle ní možné, že se vyšetřování rozšíří o další trestné činy. "Vyšetřovatel podle ní bude také prověřovat příručku pro finanční poradce, zda v ní nejsou návody k podvádění klientů. Zabývat se bude i skutečností, že firma nemá platnou registraci u Úřadu pro ochranu osobních údajů," doplnila Miklíková.

Mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Hana Štěpánková potvrdila, že Finpomoc.CZ povinnou registraci nemá. A to i přesto, že podle zákona č. 101/2000 Sb., je každý zpracovatel osobních údajů, tedy i úvěrová společnost, povinen se u úřadu registrovat. Od konce loňského listopadu to lze přitom provést elektronicky vyplněním formuláře, který je dostupný na webových stránkách Úřadu pro ochranu osobních údajů. Úřad proto už začal počínání Finpomoci rovněž prošetřovat.

Policejní ani jiná vyšetřování Finpomoc.CZ od působení na českém trhu zjevně neodrazuje. "I přes velmi negativní, avšak nepravdivou, v neposlední řadě ničím nepodloženou kampaň jak ze strany SOS, tak sdělovacích prostředků, nedošlo k jakémukoliv snížení počtu žadatelů o uvěrové produkty naší společnosti. Naopak v nejbližších dnech z důvodu úspěšného působení a další expanze společnosti na českém finančním trhu dojde k navýšení základního jmění společnosti z nynějších 20 milionů na 50 milionů korun," uvedl jednatel Finpomoc.CZ Stanislav Vácha. Základní jmění už Finpomoc, jejíž majoritním vlastníkem je slovenská firma Euroshare, za níž stojí kyperská společnost GORASAN COMPANY LIMITED, zvyšovala loni v dubnu. Tehdy navýšili majitelé jmění firmy z 200 tisíc na dnešních dvacet milionů korun.

Seriál Jak na úvěry aneb život na splátky, které vás nepoloží
Na dluh žije čím dál tím víc českých domácností. Úvěry nepochybně mají svoje klady, dovolují nám pořídit si zboží či služby, na které je naše peněženka krátká. Pokud ale jejich kouzlu bezhlavě podlehneme, mohou nás zavést až na samé finanční dno. Následující série článků vám poradí, jak proplout úvěrovým mořem bez úhony a co dělat v případě, pokud už se snad vaše finanční loď potápí. Spoustu užitečných článků, rad a informací týkajících se úvěrových produktů a zadluženosti naleznete v našem novém seriálu Jak na úvěry aneb život na splátky, které vás nepoloží.

Myslíte, že nynější krok Finpomoci odradí klienty od žalob na tuto úvěrovou společnost?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 7. 2007 9:43, heligon

Vazeny pane,ja mela na uctu penize,finpomoc si je nestrhla a udelala ze me neplatice, jejich poradci lzou a ani vam nic nevysvetli,o ucelu uveru a o jeho dokladani neni nikde ani slovo a presto podavaji na klienty k vuli tomuto trestni oznameni.Preju vam,aby jste se nikdy nedostal do podobne situace,kdy chcete normale splacet a firma vas zamerne poskodi,vy s tim nemuzete nic delat.Zrejme vas jeste v zivote nic zleho nepotkalo,ale nikdy nerikej nikdy.......

Zobrazit celé vlákno

+77
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 6. 2007 22:20, jezevec

Aha takže zas ty zlý mafiáni kontra hodný chudinky co si přečtou co podepsali za smlouvu až v okamžiku kdy jim lomcuje klikou exekutor? Ani nevim proč mi jich neni líto.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

V kauze Finpomoc se bude lichva prokazovat těžko

18. 5. 2007 | Milan K. Osvaag | 12 komentářů

V kauze Finpomoc se bude lichva prokazovat těžko

Už čtyři desítky klientů úvěrové společnosti Finpomoc.cz se chystají připojit k trestnímu oznámení, které na firmu podalo Sdružení obrany spotřebitelů pro podezření z podvodu a lichvy.... celý článek

Finpomoc.cz: finanční výpomoc, nebo vydírání bezmocných?

17. 4. 2007 | Milan K. Osvaag | 104 komentářů

Finpomoc.cz: finanční výpomoc, nebo vydírání bezmocných?

S rostoucím počtem lidí žijících na dluh rostou i řady firem nabízejících půjčky za podivných podmínek. Pro lidi ve finanční tísni jsou tyto mnohdy jedinou šancí jak zaplatit jiné splatné... celý článek

Více než polovina poskytovatelů úvěrů lže o RPSN

7. 3. 2007 | Kateřina Boušová | 3 komentáře

Více než polovina poskytovatelů úvěrů lže o RPSN

Uvažujete o drobné půjčce a chcete si smlouvu nejdříve doma v klidu prostudovat? Máte smůlu. Věříte, že roční procentní sazba nákladů (RPSN) a další informace uvedené na letáku jsou... celý článek

Vyplatí se splatit staré úvěry jedním novým?

16. 11. 2006 | Kateřina Boušová

Vyplatí se splatit staré úvěry jedním novým?

Vadí vám splácet několik půjček najednou různým věřitelům? Pak jste nejspíš zaznamenali nabídku GE Money Bank na tzv. konsolidaci úvěrů. Je tento produkt skutečně tak výhodný, jak říká... celý článek

Kdo vydělá na předčasném splacení úvěru? Banka, nebo vy?

7. 6. 2006 | Dana Chytilová | 10 komentářů

Kdo vydělá na předčasném splacení úvěru? Banka, nebo vy?

Chcete předčasně doplatit svůj spotřebitelský úvěr? Nebo splatit alespoň jeho větší část? Poradíme vám, kde to lze i bez sankcí, jinak se vám totiž takové splacení může pěkně prodražit. celý článek

Partners Financial Services