Slovinci zvládli přechod na euro bez problémů

Slovinci zvládli přechod na euro bez problémů
Nahrazení slovinského tolaru eurem bylo rychlé a hladké. Ekonomika se nezadrhla, inflace nevzrostla a lidé oceňují dostatek informací a pečlivé přípravy. Inspiruje slovinská „success story“ i Českou republiku?

Po necelých pěti měsících je vše jasné - nahrazení slovinského tolaru (profil, názory) celoevropskou měnou eurem bylo úspěšné. Slovinsko se 1. ledna stalo třináctou zemí Evropské unie, která používá euro jako domácí měnu. Zároveň je prvním členem eurozóny ze skupiny zemí, které k EU přistoupily v květnu 2004.

Slovinsko je průkopníkem i v jiném směru. Zatímco v původních členských zemích eurozóny nejdříve zavedli euro v bezhotovostním styku a teprve o tři roky později (v případě Řecka o rok) se začalo platit eurobankovkami a euromincemi, Slovinci vše zvládli v jednom okamžiku. Tento tzv. scénář velkého třesku je sice levnější, ale náročnější na kvalitu přípravy a vlastní provedení přechodu.

S tímto slovinským scénářem počítá v budoucnu i česká vláda. Výhodou pozdějšího vstupu Česka do eurozóny bude možnost využití zkušeností Slovinska a dalších států, které euro mezitím přijmou: Malta a Kypr v roce 2008, Slovensko pravděpodobně v roce 2009. Dříve než v ČR se nejspíš začne platit eurem (profil, názory) i ve všech třech pobaltských státech a možná i v Bulharsku.

Jednorázové přijetí eura ve Slovinsku usnadnila jeho všeobecná známost. Kromě precizní osvěty slovinských úřadů hrála roli i geografická blízkost a čilé hospodářské styky s Rakouskem a Itálií, kde se eurem platí od roku 2002. Z výzkumu veřejného mínění vyplynulo, že v předvečer přijetí eura se drtivá většina slovinských občanů (více než 90 procent) již setkala s eurovými mincemi a bankovkami.

V tomto ohledu panuje podobná situace i v Česku. Podniky vyváží většinou do západní Evropy, tuzemské firmy mezi sebou v eurech často fakturují. S eurem mají zkušenosti i běžní občané ze zahraničních dovolených. Až přijde český den D - oficiální datum neexistuje, ale hovoří se o roce 2012 - euro bude ještě známější.

Výměna hotovosti se ve Slovinsku uskutečnila během dvou týdnů, kdy se v obchodech platilo tolary i eury. Obchodníci vraceli jen eura. Nakonec se ukázalo, že by stačila i kratší doba. Už 5. ledna - tedy třetí pracovní den - více než polovina občanů uvedla, že mají v peněženkách pouze eura. Ve stejný den se téměř tři čtvrtiny všech hotovostních plateb uskutečnily v eurech.

Nahrazení národní měny eurem bylo ve Slovinsku zřetelně úspěšnější než u původních zemí eurozóny. K 11. lednu byly do Slovinské národní banky vráceny tolary v celkové hodnotě 80 procent slovinské měny, která byla v oběhu. U původní dvanáctky to v průměru bylo pouze 40 procent. Němci, Italové či Francouzi se s národními měnami loučili o poznání bolestivěji než Slovinci.

Také podle Národního plánu zavedení eura v ČR bude lhůta na výměnu korun za eura trvat čtrnáct dní. Platí, že čím kratší je tato doba, tím je přechod levnější, úspornější a celkově efektivnější.

Jednou z hlavních námitek proti přijetí eura bývají obavy ze skokového růstu cen. Ve Slovinsku se nepotvrdily. Celkově tam v lednu 2007 inflace zvolnila tempo v meziročním vyjádření na 2,8 procenta (v prosinci činila 3 procenta). Ve srovnání s prosincem spotřebitelské ceny dokonce poklesly o půl procenta. Hlavním důvodem byly sezónní výprodeje a klesající ceny energií.

Nicméně po očištění od těchto vlivů odhadl evropský statistický úřad Eurostat dopad zavedení eura na růst spotřebitelských cen na 0,3 procentního bodu (bez přechodu na euro by se v lednu ceny meziměsíčně snížily o 0,8 procenta). K podobnému číslu (+0,24 procentního bodu) došel i slovinský Institut makroekonomických analýz a rozvoje.

Zajímavým vývojem prošla tzv. vnímaná inflace, která popisuje subjektivní názory občanů na cenový vývoj. V lednu dosáhl rozdíl mezi vnímanou a skutečnou inflací vrcholu. Pak občané zjistili, že ceny se zase tolik nezměnily, a vnímaná inflace se začala blížit té skutečné.

Také v České republice se část populace eura obává kvůli očekávanému zdražení. Lékem na tyto obavy jsou osvěta a šíření zkušeností z ostatních zemí či další opatření jako dvojí ceny v eurech i korunách, gentlemanské dohody s obchodními asociacemi, etické kodexy férového jednání obchodníků, monitoring cen.

Slovinci přijetí eura zvládli na výbornou, více než 90 procent z nich v lednovém průzkumu veřejného mínění uvedlo, že měli dostatek informací a s úrovní vládní informační kampaně byli spokojeni. To je výzva pro českou vládu, aby včasné, kvalitní a férové informace pro občany zajistila i ona.

Autor pracuje v EU Office České spořitelny.

Ucházíte se o dotaci z Evropské unie?
Nevíte přesně jak na to? Informujte se u nás jak postupovat! Zhodnotíme, zda má váš konkrétní projekt šanci na získání dotace, poradíme, na jaké dotace má šanci firma vaší velikosti a zaměření. Potřebujete zjistit, jaké je finanční zdraví vaší firmy, což je nutná podmínka pro získání dotace, nebo "jen" chcete pomoci se zpracováním žádosti či s výběrem vhodného dotačního titulu? Přečtěte si naše poradenské texty a obraťte se na naši novou unikátní poradnu získávání dotací ze strukturálních fondů EU! Čím více konkrétních informací nám poskytnete, tím přesnější odpověď získáte.

Měla by Česká republika se zavedením eura spěchat?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 5. 2007 23:31, jezevec

Děláte si srandu????? Myslíte že měna posiluje směnným kursem? Neni to náhodou tak, že měna posiluje růstem ekonomiky?

Vysvětlím na jednoduchém příkladu:
Při směnném kursu 1:20 má "dělník 1" plat 20.000 Kč a "dělník 2" má plat 2.000 euro.
Po měnové konverzi bude mít "dělník 1" plat 1.000 EUR a "dělník 2" plat 2.000 EUR.

Kontrolní otázka: co ovlivní plat "dělníka 1" rok po měnové konverzi?
a) číslo, kterým je vyjádřena hodnota jeho práce - neboli větším číslem pobere větší hodnotu, bez ohledu na směnný kurz
b) produktivita a efektivita jeho práce - neboli jeho mzda bude stejná vždy v daném čase a místě, bez ohledu na to, jestli se vyjádří v korunách (1:1), desetikorunách (1:10) nebo eurech (1:20)
Jasný?
Pokud ne, najděte nějaké předškolní dítě, a nechte si vysvětlit hmotnostní rozdíl mezi kilem peří a klilem železa!!!

Zobrazit celé vlákno

+99
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 5. 2007 9:38, V.Mlich

Taky si myslim, ze kazde odkladani to jen zhorsuje

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bez reformy nebude euro a možná ani ministr

10. 5. 2007 | Jan Stuchlík

Bez reformy nebude euro a možná ani ministr

Ministr financí Miroslav Kalousek naznačil, že když neprojde vládní reforma veřejných financí prvním čtením v poslanecké sněmovně, mohl by podat demisi.

Euro: přinese zdražení?

13. 11. 2006 | Tomáš Prouza | 3 komentáře

Euro: přinese zdražení?

Podle "lidové moudrosti" přinese euro pouze zdražování. Co se ale dá dělat pro to, aby jeho zavádění nemohli obchodníci zneužít? Snažit se bude muset každý.

Euro přijde velkým třeskem

6. 11. 2006 | Tomáš Prouza

Euro přijde velkým třeskem

Po dlouhém odkládání vláda rozhodla, že se euro v České republice jednou zavede velkým třeskem. Co to znamená? Jak vypadá scénář velkého třesku a co jeho kroky znamenají pro spotřebitele... celý článek

Euro dříve či později?

23. 10. 2006 | Tomáš Prouza | 1 komentář

Euro dříve či později?

Otázka, kterou si klade spousta lidí. Posun o rok či o dva není nijak kritický, důležitý ale je dostatek času na přípravu – a ochota rozptýlit fámy, které zavádění eura provázejí.

Proč se nevyplatí kupovat euro

5. 10. 2006 | Tomáš Honěk

Proč se nevyplatí kupovat euro

Český investor má k dispozici nepřeberné množství podílových fondů. Ne všechny jsou však denominované v českých korunách. Má smysl investice do aktiv v cizí měně? Popř. do jakých ano... celý článek

Partners Financial Services