Odpočet úroků z úvěrů z daňového základu: u jakých úvěrů je to možné?

Možnost odečíst si od základu daně z příjmů úroky z úvěru, se týká jen fyzických osob. Zákon výslovně stanoví, že musí jít o hypoteční úvěr, tedy úvěr zajištěný zástavním právem k nemovitosti, nebo úvěr ze stavebního spoření či úvěr poskytnutý v souvislosti s těmito úvěry. Od daňového základu lze tedy odečíst i zaplacené úroky z překlenovacího úvěru ke stavebnímu spoření, předhypotečního úvěru a dalších úvěrových produktů. Musejí být ale poskytnuty na základě smlouvy, z níž je jasné, že byly poskytnuty v souvislosti s hypotečním úvěrem nebo úvěrem ze stavebního spoření.

Odpočet lze uplatňovat jen u úvěrů použitých na placení bytových potřeb. Každý, kdo chce odpočet použít, musí správci daně umět doložit, že celý úvěr, u něhož uplatňuje odpočet úroků, použil výhradně na financování bytových potřeb. Jinak mu hrozí zpětné dodanění odpočtů, a k tomu tučné penále.

Od základu daně z příjmů lze odečíst částku, která se rovná úrokům zaplaceným ve zdaňovacím období. Odečíst tedy lze jen úroky zaplacené v roce, za který je podáváno daňové přiznání. Úroky se neodečítají od daně, ale snižuje se o ně daňový základ, z něhož se pak daň počítá. Úspora na dani tedy nezávisí jen na absolutní výši zaplacených úroků, ale v současnosti i na daňovém pásmu, do něhož je poplatník podle výše svých zdanitelných příjmů zařazen.
Celková částka, o kterou lze snížit základ daně, nesmí překročit 300 000 korun za rok za všechny úvěry poplatníků v jedné domácnosti.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňová reforma: vyrovná nižší daň snížené daňové odpočty?

24. 4. 2007 | Milan K. Osvaag

Daňová reforma: vyrovná nižší daň snížené daňové odpočty?

Snížení sazby daně z příjmů na jednotných 15 % by znamenalo sice nižší daň, ale také nižší daňové odpočty. To pocítí hlavně ti, kteří využívají daňových úlev na úvěry na bydlení, životní... celý článek

Partners Financial Services