Komodity: osvědčují se jako vhodná diverzifikace portofila

Komodity: osvědčují se jako vhodná diverzifikace portofila
I když většina investorské veřejnosti považuje komoditní trhy za snad nejrizikovější formu investic, když se ke konci února zvýšila pravděpodobnost recese v USA a trh se začal houfně přesouvat do méně rizikovějších typů aktiv, na trzích s komoditami k žádným výprodejům nedošlo. Proč tomu tak je? Jaký je vztah mezi akciovým a komoditním trhem?

Ukazuje se, že tradiční rozložení rizika na akciové a dluhopisové trhy již v dnešním globálním světě neobstojí. Výrazně se totiž zvýšila provázanost jednotlivých typů investic i růst kolísavosti v čase. V tomto globálním prostředí poté může přehnaná reakce trhu vyústit v rozsáhlé korekce, ke kterým v budoucnu bude docházet ještě častěji.

Investice na komoditních trzích je poté vhodnou diverzifikací, jelikož vývoj komoditních indexů i konkrétních komodit není s vývojem na akciových trzích příliš svázán. Cena se na těchto trzích utváří na základě míry dostupnosti a výši poptávky po světových zásobách.


S penězi místo do banky do sila?
Chcete své peníze zhodnotit a tradiční finanční produkty pro vás nejsou zajímavé? Zkuste komodity. Úspěšně můžete vydělat třeba na pšenici, mléce, mědi, ropě a mnohých dalších komoditách. Ptáte se, jak na to? Navštivte naši univeriztu a přečtěte si tento poradenský text.

V období minulého měsíce se i přes propady dařilo ropě a průmyslovým kovům. Naopak vzácné kovy vykazují známky odlivu nákupního zájmu v případě korekce na akciových trzích. Je to logické. Lidé se zbavují více rizikových instrumentů a v jejich uvažovaní pak zlato a jiné drahé kovy představují větší hodnotu. Propad na akciových trzích by také mohl postihnout ty komodity, jejichž cena v krátkém období prudce vzrostla. Poptávka po těchto komoditách (měď, nikl) je značně spekulativní a má tendenci hůře snášet výkyvy v cenách na světových trzích.

Historicky nízkou korelaci s akciovými trhy představují energetické suroviny jako jsou ropa nebo zemní plyn. Cena ropy a energií vůbec za letošní zimu neprodělala obvyklý tlak, teplé počasí vyhnalo zásoby těchto surovin výše a nebýt geopolitických rizik (Írán), byla současná cena kolem 60 USD/barel těžko dosažitelná.
Ani ropný kartel OPEC nechystá v blízké budoucnosti omezení produkce, pokles globálního ekonomického růstu může dále snížit poptávku po této komoditě. Na druhé straně auta jezdit budou, a to, že do měsíce začíná motoristická sezóna, by zase mělo udržet cenu na současné hladině. Stále tedy platí výhled průměrné ceny mezi 50-70 USD/barel v celém letošním roce.

Vývoj cen vybraných komodit a indexů
  16. 3. 2007 1 týden 1 měsíc rok 2007 1 rok
DB Optimum Yield Index 1 154,51 -1,48 % 1,30 % -1,35 % 6,28 %
Ropa 60,3 -1,36 % 6,54 % -0,92 % -4,19 %
Zemní plyn 6,92 -2,24 % -4,18 % 9,92 % -4,72 %
Zlato 653,9 0,29 % -2,01 % 2,49 % 17,73 %
Měď 301,1 8,31 % 20,71 % 4,33 % 45,04 %
Zemědělské plodiny (GS) 622,84 -2,77 % -1,71 % -4,14 % 6,53 %
Zdroj: Bloomberg, AKAM

Cena zemního plynu i přes chladnější únorové počasí ztratila v období jednoho měsíce přes 4,0 %. Předpovědi pro druhou polovinu února a nadprůměrně teplá zima v celé Evropě jsou hlavní důvody, proč zůstávají zásoby této komodity na vysokých úrovních.

V letošním roce lze předpokládat spíše mírnější vývoj u cen průmyslových kovů. Některé z nich (měď, hliník) se v minulém období těšily velkém nákupnímu zájmu, jehož spekulativní charakter může zvyšovat rizika pro pokles cen v případě potvrzení většího než v současnosti očekávaného globálního zpomalení.

Drahé kovy (zlato, stříbro) by mohly z poklesu trhů profitovat. Zlato sice poté, co se trh po korekční vlně mírně vzpamatoval, ztratilo 2,0 % na ceně. Přesto nabízí investice do drahých kovů zajímavou příležitost právě v době, kdy se zvyšují rizika ohledně růstu ekonomiky ve Spojených státech a kdy snižující se úrokový diferenciál mezi USA a zbytkem světa povede k dalším poklesům amerického dolaru (profil, názory).

Výhled pro zemědělské plodiny zůstává nadále pozitivní. Poptávkovou stranu bude z velké části reprezentovat rostoucí zájem z Číny. Na ceně kukuřice se podepsal minulý růst cen této komodity a současný pokles cen ropy. S kukuřicí se totiž počítá jako s budoucím nástupcem tradičních paliv. Vliv na pokles ceny měla také dohoda mezi Spojenými státy a Brazílií o propagaci pěstování cukrové třtiny, která jako substitut kukuřice při výrobě ethanolu a biopaliv představuje energeticky i pěstitelsky výhodnější variantu.

Autor pracuje jako Portfolio Manager Assistant ve společnosti Atlantik-Kilcullen Asset Management.

Ucházíte se o dotaci z Evropské unie?
Nevíte přesně jak na to? Informujte se u nás jak postupovat! Zhodnotíme, zda má váš konkrétní projekt šanci na získání dotace, poradíme, na jaké dotace má šanci firma vaší velikosti a zaměření. Potřebujete zjistit, jaké je finanční zdraví vaší firmy, což je nutná podmínka pro získání dotace, nebo "jen" chcete pomoci se zpracováním žádosti či s výběrem vhodného dotačního titulu? Přečtěte si naše poradenské texty a obraťte se na naši novou unikátní poradnu získávání dotací ze strukturálních fondů EU! Čím více konkrétních informací nám poskytnete, tím přesnější odpověď získáte.

Investujete do nějakých komodit? Do kterých a jak jste úspěšní? Jaký vývoj očekáváte?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komodity: ropa se opět ozývá, zlatu vyhovuje slabý dolar a kukuřici globální oteplování

14. 2. 2007 | Robert Šíbl

Komodity: ropa se opět ozývá, zlatu vyhovuje slabý dolar a kukuřici globální oteplování

Na komoditních trzích se v průběhu měsíce ledna děly velmi zajímavé věci. Cena ropy se v posledních čtrnácti dnech vzepjala od svých minim a z 51 dolarů za barel míří k psychologické... celý článek

Komodity: před zimou hlásí pokles

14. 12. 2006 | Robert Šíbl

Komodity: před zimou hlásí pokles

Pokles zásob ropy a vyšší než obvyklá poptávka v tomto období se podepsaly pod mírným růstem na trhu s ropou. Její cena se bez větších politických rizik a jiných faktorů ovlivňujících... celý článek

Komodity: připravme se na zimu, zásoby klesají

24. 11. 2006 | Robert Šíbl

Komodity: připravme se na zimu, zásoby klesají

Říjen potvrdil stagnaci ceny na trhu s ropou, která se výrazněji pod 60 USD za barel před zimním obdobím už asi nepodívá. Od počátku uplynulého měsíce získal na ceně zemní plyn, jehož... celý článek

Komodity: OPEC ropu pod 60 dolary za barel nenechá

25. 10. 2006 | Robert Šíbl

Komodity: OPEC ropu pod 60 dolary za barel nenechá

V září se na komoditních trzích projevilo uklidnění geopolitických i jiných rizik na trhu s ropou. Cena klesala, její další pády ovšem již s největší pravděpodobností budou doprovázeny... celý článek

Komodity: s klesajícím dolarem roste cena zlata

22. 9. 2006 | Robert Šíbl

Komodity: s klesajícím dolarem roste cena zlata

Pokles geopolitických rizik spolu s koncem motoristické sezóny, to jsou hlavní důvody dalšího poklesu na trhu s ropou. Prodejní náladě na trhu přidalo také zpomalování růstu americké... celý článek

Partners Financial Services