Akcie: vývoj volatilní, přesto zavládla dobrá nálada

Pavel Slavík | rubrika: Akcie | 20. 3. 2007
Akcie: vývoj volatilní, přesto zavládla dobrá nálada
Pražská burza první polovinu týdne oslabovala, na týdenní dno se dostala ve středu. Ve čtvrtek a pátek vyrovnala ztráty jen částečně, index PX tedy zavíral o 1,9 % níže než před týdnem. Také hlavní americké indexy zakončily týden v červených číslech. Nedařilo se ani německým akciím, ty klesaly ve čtyřech z pěti obchodních seancí. Index ZEW ekonomické nálady ovšem překonal odhady ekonomů a dostal se na nejvyšší hodnotu od minulého července.


Česká republika

Obchodování na pražské burze se neslo v nervózním duchu. Akcie v úvodu týdne oslabovaly. Nejsilnější prodejní tlak byl znát ve středu, kde také nastalo týdenní minimum a kdy akcie oslabily o více jak 2 %. V závěru týdne se ztráty částečně korigovaly a index PX (profil, názory) zavřel slabší o 1,9 %. Po serii nových doporučení se nejméně dařilo akciím rakouské Erste Bank (profil, názory), která oslabila o 3,8 %. Výrazněji v záporu skončil i Philip Morris (profil, názory). Proti proudu šla developrská ECM (profil, názory), která posílila o 7,8 % díky novému doporučení od Wood. Zentiva (profil, názory) přidala více jak 4 % a pokračovaly nákupy ze stran investorů, kteří pozitivně hodnotí vstup na turecký trh díky akvizici tamní společnosti.


Vývoj indexu PX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
PX
(profil, názory)
1 674,70 1 643,2 - 1,9

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Průmyslové ceny vzrostly v únoru v meziměsíčním srovnání o 0,5 %, v meziročním porovnání jsou silnější o 3,2 %. Analytici očekávali pomalejší růst cen.
  • Stavební výroba v lednu díky teplému počasí v meziročním porovnání vzrostla a velmi silných 29,2 %.
  • Průmyslová výroba v lednu vzrostla o 9,8 % v meziročním srovnání. Očekával se růst pouze o 6 %. Ekonomika nadále potvrzuje svoji sílu.

Vývoj titulů na domácích trzích

CME (profil, názory)
16/3: Tuzemský broker Atlantik FT zvýšil doporučení pro mediální skupinu na "držet" z předchozího "prodávat". Cílová cena byla stanovena na 84,3 USD (cca 1 788 Kč).

ECM (profil, názory)
14/3: Developerská společnost plánuje vydat pětileté dluhopisy s pohyblivým kuponem v celkovém objemu 2 mld. Kč. Sazba bude odvozena od PRIBORu, manažerem emise bude Česká spořitelna.
14/3: Wood & Copany začala pokrývat akcie developerské společnosti. Úvodní doporučení je stanoveno na "kupovat" s cílovou cenou 2 312 Kč.

Erste Bank (profil, názory)
15/3: UBS zvýšila cílovou cenu pro rakouskou banku na 53 EUR (cca 1 451 Kč) z předchozích 50 EUR. Doporučení bylo ponecháno na "redukovat".

ČEZ (BACEZ)
14/3: Ministerstvo financí navrhne vládě pravděpodobně variantu, při které bude prodám 7% balík akcií přes burzu. Je možné, že vláda bude diskutovat i o jiných variantách. Státní rozpočet počítá zhruba s výnosem cca 30 mld Kč.
16/3 V rámci ekologického plánu firma chce snížit emise oxidu uhličitého o 15 % do roku 2020. Plánuje zvýšit objem výroby z obnovitelných zdrojů na trojnásobek a díky investicím v zahraničí přispět k úspoře nejméně 30 mil. tun emisí oxidu uhličitého. V rámci ekologického plánu bude do roku 2010 nutné proinvestovat 17 mld. korun.

Zentiva (profil, názory)
16/3: Analytici Erste Bank/ČS zvedají doporučení na "kupovat" z předchozího "akumulovat". Cílová cena byla zvýšena na 1 650 Kč z 1 460 Kč. Důvodem je akvizice turecké firmy Eczacibasi.

Co se stane - očekávané události

  • 19/3 Maloobchodní tržby
  • 20/3 Výsledky hospodaření Pegas
Investiční zpravodajství z pražské burzy!
Spustili jsme pro vás denní zpravodajství z pražské burzy. Dvakrát denně, vždy ráno a po poledni, si můžete přečíst komentář k dění na burze spolu s předpokládaným vývojem pro nadcházející hodiny. Reporty jsou zveřejňovány vpravo na naší domovské stránce a také v této rubrice.


USA

Americké akcie v uplynulém týdnu vykazovaly známky vysoké volatility. Hlavní indexy zakončily týden v červených číslech. Index Dow Jones (profil, názory) ztratil 1,3 %. V průběhu středečního obchodování se dostal pod hranici 12 000 bodů. V rámci této seance byla nervozita asi nejpatrnější, když po úvodním poklesu trhů o více jak 1 % se v polovině dne sentiment otočil a trh zavíral výrazně v plusu. Trh bedlivě sledoval makroekonomické ukazatele. Výrobní ceny a ceny spotřebitelů rostly rychleji, než se očekávalo, a snižování sazeb se tak opět komplikuje. Kladné zhodnocení mezi komponenty DJ se hladaly těžko, výjimkou byl například Boeing (profil, názory) nebo 3M.

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DJ
(profil, názory)
12 276 12 110 - 1,3
Nasdaq
(profil, názory)
2 387 2 372 - 0,6
S&P 500
(profil, názory)
1 402 1 387 - 1,1

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Tržby amerických maloobchodních prodejců v únoru vzrostly jen o 0,1 % a zklamaly tak očekávání analytiků, kteří předpokládali, že porostou o 0,3 %. Pokud odečteme tržby z prodeje motorových vozidel a benzínu, dostaneme pokles tržeb o 0,3 %, což je největší propad od dubna 2004.
  • Velkoobchodní ceny v únoru neočekávaně poskočily o +1,3. Ekonomové v průměru očekávali růst PPI o +0,6 %. Výrobní ceny mimo jídla a energií přidaly +0,4 %, 2x více než se čekalo.
  • Spotřebitelské ceny v americké ekonomice se v únoru zvýšily o +0,4 %, taženy hlavně cenami energií, jídla a tabákem. Jádrové ceny se zvýšily o +0,2 %. Růst CPI byl očekáván ve výši 0,3 %, data jsou tedy horší, než čekal trh. Jádrová inflace je v souladu s očekáváním. V uplynulém roce se spotřebitelské ceny zvýšily o +2,4 % ve srovnání s předchozím rokem, zatímco jádrová inflace byla o +2,7 % vyšší.

Co se stane - očekávané události

  • 21/3 Rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb
  • 22/3 Leading Indicators

Vývoj titulů na amerických trzích

  • 12/3: UnitedHealth Group Inc., největší americká zdravotní pojišťovna, kupuje za 2,6 mld. USD Sierra Health Services Inc.(profil, názory). Akcionáři Sierry, společnosti která podniká v oboru zdravotní péče zejména na rychle se rozvíjejícím americkém jihozápadě, obdrží 43,50 USD na akcii, tedy 21 % prémii oproti pátečnímu closu. Transakce je pokračováním expanzní politiky, kterou zahájil bývalý výkonný ředitel UnitedHealth William McGuire.
  • 6/3: Společnost Juniper Networks Inc. (profil, názory), světově druhý největší výrobce vybavení pro internetový tok dat, vykázal ztrátu 1 mld. USD za rok 2006 kvůli nákladům spojených s opcemi. Juniper, který kvůli vyšetřování opcí zpozdil uveřejnění výsledků, tak dosáhl ztráty 1,76 USD na akcii. V roce 2005 firma vydělala 350,1 mil. USD (58 centů na akcii).
  • 12/3: Společnost Boeing Co. (profil, názory) získala zakázky na výrobu letadel pro přepravu lidí ve třech oddělených transakcích, dosahující hodnoty okolo 4,6 mld. USD. Výrobce letadel obdržel objednávku od Aviation Lease & Finance Co. v hodnotě 2,26 mld. USD na výrobu 18 letadel, z toho 12 typu Dreamliner. 10 letadel typu 747 dodá ruskému přepravci Volga-Dnepr, zatímco Continental Airlines Inc. si objednaly dalších 5 letadel typu 787-9. Boeing tak má k dnešnímu dni 475 závazných objednávek na letadla 787.
  • 13/3: Největší výrobce polovodičů do mobilních telefonů na světě, Texas Instruments (profil, názory), oznámil své odhady pro 1Q, které zaostaly za očekáváním analytiků. Nynější odhady zisku se pohybují kolem 29-33c/a.
  • 13/3: Výrobce ručních zbraní, Smith & Wesson Holding Corp., zvýšil ve 3QFY čistý zisk na 1,5 mil. USD (4 c na akcii) z loňských 1,1 mil. USD (2 c). Tržby dosáhly 53,9 mil. USD. Analytici očekávali zisk 4 c při tržbách 51 mil. USD. Pro FY08 pak společnost očekává čistý zisk 60 c/a (vs. odhady analytiků 59 c/a).
  • 14/3: Automobilka General Motors Corp. (profil, názory) vykázala za 4Q zisk ve výši 950 mil. USD. Zisk tak vzrostl na 1,68 USD na akcii, z předchozí ztráty 6,6 mld.USD. Výnosy však poklesly o -1 % na 51,2 mld. USD. Firma zaznamenala druhý kvartální zisk za uplynulé 2 roky, když se CEO firmy podařilo snížit výdaje.
  • 15/3: Investiční skupina Bear Stearns Cos. vykázala za fiskální 1Q nárůst zisku o +7,7 % na 553,7 mil. USD (3,82 USD na akcii) z předchozích 514,22 mil. USD (3,54 USD na akcii) o rok dříve. Čisté výnosy vzrostly za období končící 28. února na 2,48 mld. USD z předchozích 2,19 mld. USD. Analytici v průměru očekávali zisk 3,8 USD na akcii při výnosech 2,48 mld. USD.
Co důležitého nás čeká v roce 2007?
Odpovědi naleznete v našem novém speciálu Peníze 2007: co nás čeká a kolik to bude stát. V sérii článků vás seznámíme se všemi významnými změnami, které nás letos čekají a pomůžeme vám je co nejlépe využít.

Rok 2007 je časem převratných změn hlavně v sociální síti, kde došlo např. k významné úpravě při konstrukci životního minima. Věnovat se budeme ale také daním, cenám energií či deregulaci. V neposlední řadě vám poradíme jak v novém roce investovat.


Německo

Německá burza v tomto týdnu ztrácela, když hlavní index DAX30 (profil, názory) zavíral v pátek slabší o 2,1 %. Akcie klesaly ve čtyřech z pěti obchodních seancí. Pouze díky silnému čtvrtečnímu růstu nebyl výsledek ještě horší. Investoři podléhali spíš globální atmosféře a ani lepší index ZEW nepřinesl do jejich řad moc optimismu. Akcie tour operátora TUI klesly o více jak 7 %, což byl nejhorší výsledek z komponentů DAXu. Výraznější pokles zaznamenal i ThyssenKroupp a Deutsche Post.

Vývoj indexu DAX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DAX
(profil, názory)
6 717 6 580 + 1,7

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Index ZEW ekonomické nálady překonal odhady ekonomů a dostal se na hodnotu 5,8. Přitom se čekalo měření kolem 3,2. Důvěra německých investorů v ekonomiku dosáhla v březnu nejvyšší hodnoty od minulého července.
  • Německá inflace neočekávaně v únoru zrychlila, důvodem je zvýšení daní, které se promítlo do nárůstu maloobchodních cen. Míra inflace vzrostla na 1,9 % z předchozích 1,8 % v lednu. Spotřebitelé omezili výdaje poté, co DPH byla zvýšena na 19 % z předchozích 16 %. Ačkoli inflace v Eurozóně zůstává pod cílem ECB, stále se objevují signály,že ECB bude nadále zvyšovat úrokové sazby.

Co se stane - očekávané události

  • 20/3 Produkční ceny

Vývoj titulů na německém trhu

  • 12/3: Linde, největší světový producent průmyslových plynů, prodává za 685 mil. EUR divizi, která vyrábí vakuové pumpy a polovodičové součástky. Kupcem je americká investiční firma CCMP Capital Advisors LLC. Linde tuto divizi získal v září minulého roku jako součást BOC Group Plc. Jejím prodejem výkonný ředitel společnosti, Wolfgang Reitzle, dokončí restrukturalizaci firmy.
    13/3: Německá chemická společnost Altana AG, která v prosinci prodala svoji farmaceutickou divizi, chce svým akcionářům vyplatit dividendu ve výši 34,80 EUR na akcii. 33 EUR z této částky představuje výnos z prodeje farmaceutické divize. Kromě toho investoři obdrží řádnou dividendu 1,30 EUR na akcii a bonus 50 centů na akcii. Loni společnost vyplatila dividendu ve výši 1,10 EUR na akcii.
  • 14/3: BMW, největší výrobce luxusních vozů na světě, oznámil, že jeho zisk před zdaněním v roce 2006 vzrostl o 3 % na 3,75 mld. EUR. Čistý zisk rostl o 28 % na 2,87 mld. EUR (4,38 EUR na akcii). Tržby rostly o 5 % na 49 mld. EUR. Úspěch společnosti byl podpořen uvedením nových modelů. Společnost očekává, že současný trend bude pokračovat a i v roce 2007 budou mít hlavní podíl na jejím růstu nové modely sportovně-užitkových vozů a dále modely řady Mini a 1-Series. Automobilka plánuje, že v tomto roce prodá rekordních 1,4 mil. vozů. Růst zisku by také měl podpořit pomalejší růst cen oceli a dalších materiálů.
  • 4/3: Čistý zisk Hypo Real Estate Holding AG, druhého největšího německého pronajímatele komerčních nemovitostí, v posledním čtvrtletí uplynulého fiskálního roku vzrostl ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku o 85 % na 224 mil. EUR. Za růstem zisku stojí úspory na daních ve výši 62 mil. EUR a 13 % růst tržeb. Společnost zaplatila nižší daně díky změnám v německých zákonech. V tomto roce firma očekává 20 % růst zisku před zdaněním. HRX bude nadále na dividendách vyplácet 40 až 50 % ročního zisku.
  • 15/3: Společnost Bayer AG oznámila za 4Q nárůst zisku, když nově získaná společnost Schering přispěla k růstu tržeb firmy. Čistý zisk se zvýšil na 311 mil. EUR z předchozích 46 mil. EUR o rok dříve. Výsledky překonaly očekávání trhu, tržby vzrostly o +25 % na 7,97 mld. EUR. O největší nárůst výnosů se postaral lék proti roztroušené skleróze Betaseron a antikoncepční pilulky Yasmin, tento lék Bayer získal nákupem Scheringu v minulém roce. Farmaceutická divize Bayeru plánuje zvýšit EBITDA marži na 27 % do roku 2009, ze současných 25 %.
Speciál: Jak úspěšně uzavřít daňový rok 2006
Jak vypočítat daň z příjmů za rok 2006 a vyplnit daňové přiznání včetně společného zdanění manželů? Jak uplatnit tzv. výdaje paušálem? Na co si dát pozor, aby vaše peníze dorazily na úřad včas a bez sankcí? Jak se přiznat k dani elektronicky? Jak vyplnit Přehled pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení a jak spočítat výši nových záloh? Kde získat interaktivní formuláře? Odpovědi na tyto a mnohé další daňové otázky naleznete v našem novém speciálu Jak úspěšně uzavřít daňový rok 2006.


Maďarsko

Kvůli státnímu svátku měla maďarská burza v tomto týdnu pouze tři obchodní dny. Index BUX (profil, názory) v začátku týdne rostl a do středy celkově přidal 0,4 %. Z propadu z konce února se maďarský trh vzpamatovává pomaleji. K hodnotě 24 157 bodů z 25. 2. ztrácí stále více jak 4,5 %.

Vývoj indexu BUX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
BUX
(profil, názory)
22 963 23 063 0,4

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Index spotřebitelských cen v únoru vzrostl v meziměsíčním porovnání o 1,2 % a zachoval si tak své tempo z ledna. V meziročním srovnání jsou ceny vyšší o 8,8 %.
  • Průmyslová výrova v lednu oproti minulému měsíci nepatrně klesla a to o 0,1 %. V ročním srovnání se však zvýšila o silných 11 %.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: hluboké propady vyrovnány

13. 3. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: hluboké propady vyrovnány

Akciové burzy v Praze, Německu a v USA po výrazném poklesu z minulého týdne podstatným způsobem korigovaly, částečně či zcela tak vymazaly své ztráty. Co stálo za těmito výkony? A proč... celý článek

Akcie: české firmy začaly zveřejňovat loňské výsledky

27. 2. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: české firmy začaly zveřejňovat loňské výsledky

Na pražské burze začala výsledková sezóna. Které tituly minulý týden reportovaly a jak si loni vedly? V USA dosáhl Dow Jones přesně před týdnem opět nového historického maxima, zbytek... celý článek

Akcie: burzy se po rekordních týdnech "dočkaly" ztrát

13. 2. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: burzy se po rekordních týdnech "dočkaly" ztrát

Pražská burza zakončila týden s nepatrnou ztrátou. Také maďarské a americké akcie korigovaly zisky z minulého týdne. Své růsty udržel jen německý trh. Které tituly stály za poklesy... celý článek

Akcie: při vysokých cenách se v Praze moc nenakupuje

6. 2. 2007 | Pavel Slavík | 1 komentář

Akcie: při vysokých cenách se v Praze moc nenakupuje

Pražská burza opět posunula svůj rekord. A ačkoli je sentiment na trhu stále optimistický, je zřejmé, že objemy obchodů jsou při takto vysokých cenách nízké. Také americké akcie předvedly... celý článek

Akcie: rekordní úrovně vystřídala korekce

30. 1. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: rekordní úrovně vystřídala korekce

Český index PX opět překonal své historické maximum. Německý DAX a americký Dow Jones v průběhu týdne také utrhly nové rekordy, uzavíraly ale níže než týden předešlý.. Maďarský BUX... celý článek

Partners Financial Services