Češi si druhé bydlení pořizují kvůli odpočinku, cizinci jako investici

Kateřina Boušová | rubrika: Bydlení | 16. 3. 2007 | 6 komentářů
Češi si druhé bydlení pořizují kvůli odpočinku, cizinci jako investici
Druhé bydlení alias rekreační objekty jako jsou chaty a chalupy, ale nově i apartmány, v České republice dodnes "frčí". Co lidé od druhého bydlení ve 21. století očekávají? Které lokality jsou momentálně nejvíc v kurzu a proč? Kde se nejvíc staví? Kde jsou apartmány nejdražší, a kde naopak nejlevnější? Na kolik v průměru vyjde metr čtvereční? To vše i něco navíc se dozvíte v dnešním článku.

Asi si ještě pamatujeme doby, kdy většina českého národa každý pátek prchala z práce, aby byla včas na své chatičce či chaloupce. Trend tzv. druhého bydlení se v tehdejším Československu začal masivně rozvíjet už od 60. let minulého století a za dob komunizmu bylo chataření a chalupaření oblíbeným způsobem, jak trávit volný čas.

Fenomén tzv. druhého bydlení má v České republice pevné kořeny a v současné době zažívá renezanci, byť v trochu jiné podobě. Češi víkendovým sídlům zůstali věrní, jen trochu "zpohodlněli". Namísto dvoudenní dřiny na domku a zahradě dnes ve svém volném čase dávají přednost hlavně relaxaci. Důraz je zároveň kladen na zdravý životní styl, aktivní dovolenou, sport a wellness.

Co je to druhé (sekundární) bydlení?
Pod pojmem "druhé bydlení" se skrývají převážně objekty určené k rekreačním účelům, případně může jít i o druhý byt či dům, který jeho majitelé nevyužívají k trvalému bydlení.

Odpovědí na současné požadavky trhu je boom výstavby bytových domů v atraktivních rekreačních lokalitách ČR. Vedle chat a chalup si tak dnes Češi v rekreačních oblastech mohou koupit byt do osobního vlastnictví. Jen je třeba mít na paměti, že ačkoli je byt určen "pouze" k rekreaci, je to byt v osobním vlastnictví se vším všudy, tedy i se starostmi, které svým majitelům vlastnictví bytu přináší (více viz např. Je lepší bydlet v družstevním, nebo ve vlastním bytě?).

Podle průzkumu, který ve spolupráci s KPMG Česká republika realizovala společnost Arllen Development, bylo na přelomu loňského léta a podzimu ve výstavbě celkem téměř 50 projektů druhého bydlení s celkovým počtem 1 676  bytových jednotek a poptávka ještě stále převyšuje nabídku (byty jsou často prodané ještě před dokončením stavby). Pojďme se podívat, co dalšího průzkum  o druhém bydlení zjistil. Výsledky jsou o to zajímavější, že o stavu trhu se sekundárním bydlením a případných trendech v této oblasti v současnosti existují pouze kusé informace. Český statistický úřad se tomuto tématu věnoval naposledy v roce 1991.


V čem tkví současné  "kouzlo" druhého bydlení?


Mezi nejoblíbenější oblasti druhého bydlení patří hory.

Tempo doby se zrychlilo, i v práci jsou na většinu z nás kladeny větší nároky, a posun od víkendového "vedlejšáku" k větší potřebě relaxace je tedy pochopitelný. Za svoje často těžce vydělané peníze si dnes Češi chtějí užívat, ne se starat, konstatuje průzkum. Projekty bytových domů jim podle slov developerů nabízejí moderní a komfortní bydlení, dobrou občanskou vybavenost, soukromí i kombinaci sportovního, relaxačního i společenského vyžití.

V neposlední řadě může podle autorů výzkumu druhé bydlení fungovat i jako dobrá investice, jak pro domácí tak pro zahraniční zájemce. Obecně lze konstatovat, že ceny nemovitostí v ČR zatím každým rokem stoupají a v některých rekreačních lokalitách již byla vyhlášena stavební uzávěra, což může cenu apartmánu v budoucnosti také "vyhnat" nahoru. Z porovnání Čechů s cizinci však vyplývá, že našinci před vyděláváním na nemovitosti dodnes upřednostňují její užívání. Cizinci naopak často nemovitost koupí s cílem ji nejdříve projímat a pro vlastní rekreaci ji využívají až v důchodové věku.

Česká republika má zájemcům o druhé bydlení skutečně co nabídnout – od klasických turistických a sportovních oblastí v horách nebo u vodních ploch přes světově proslulé lázeňské destinace s širokou nabídkou ozdravných či rekreačních programů až po expandující golfové odvětví.


Které české lokality jsou atraktivní?

V první kategorii jsou tzv. TOP lokality. Není těžké uhádnout, o která místa se jedná. Jsou to Krkonoše, které mohou nabídnout turisticky vysoce atraktivní území, ale podle Arllen Development je např. Špindlerův Mlýn již přetížen a oblast předražená. Naproti tomu Šumava, která je největší zalesněnou oblastí ve střední Evropě, poskytuje dobrý poměr "cena verzus kvalita". Problémem je však úroveň služeb, která nedosahuje standardu, na který jsou lidé z velkoměst a cizinci zvyklí (od kvality silnic přes možnosti zábavy až po nabídku potravin). Třetí TOP lokalitou jsou Západočeské lázně, které svým rekreantům poskytují prestiž světových lázní, krásné prostředí, 15 golfových hřišť a v neposlední řadě i přímé letecké linky. 90 % kupujících jsou v této lokalitě občané Ruska.

V druhé kategorii lokalit s rostoucím turistickým potenciálem a zájmem o druhé bydlení najdeme tři horské oblasti: Beskydy, Jizerské hory a Krušné hory. Beskydy zatím nabízejí dostatek prostoru pro výstavbu, oproti TOP lokalitám přijatelné ceny, netknutou přírodu a nová turistická a sportovní centra (golf, lyžařské areály, cyklostezky). Výhodou Jizerských hor je propojení turistické infrastruktury s Krkonošemi, cenová dostupnost a poloha při hranici s Polskem a SRN. Krušné hory zase mají podle průzkumu Arllen Development vhodnou polohu mezi Prahou a Saskem, výborné klimatické podmínky pro zimní rekreaci a blízká lázeňská města.

Třetí skupinu lokalit bychom si mohli definovat jako "divoké karty", které na svoje příležitosti teprve čekají. Jsou to Jeseníky a Orlické hory. Jeseníky nabízejí čistotu prostředí, zachovalou a nepoškozenou přírodu, lyžování, lázně i relativně levné zdroje (pracovní síla, ceny pozemků, služby apod.). U Orlických hor je to podobné, jen bez těch lázní.

Speciál: Jak úspěšně uzavřít daňový rok 2006
Jak vypočítat daň z příjmů za rok 2006 a vyplnit daňové přiznání včetně společného zdanění manželů? Jak uplatnit tzv. výdaje paušálem? Na co si dát pozor, aby vaše peníze dorazily na úřad včas a bez sankcí? Jak se přiznat k dani elektronicky? Jak vyplnit Přehled pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení a jak spočítat výši nových záloh? Kde získat interaktivní formuláře? Odpovědi na tyto a mnohé další daňové otázky naleznete v našem novém speciálu Jak úspěšně uzavřít daňový rok 2006.


Kde se staví, za kolik a jak jsou apartmány velké?

Jak již bylo zmíněno výše, společnost Arllen Development objevila téměř 50 nových developerských projektů. Jednoznačně vedou Krkonoše s počtem 18 projektů, další lokality nepřekročily desítku. Šumava (7), Jizerky (5), Západočeské lázně (5), Beskydy (5), Krušné hory (3), Jeseníky (2) a Orlické hory (1). Přehled průměrných cen za metr čtvereční uvádíme v tabulce níže.

Průměrné ceny druhého bydlení
Lokalita Cena Kč/m2
Západočeské lázně 47 393
Krkonoše 45 842
Orlické hory 45 000
Šumava 35 369
Jizerské hory 32 990
Krušné hory 32 700
Jeseníky 30 700
Beskydy 28 105
Zdroj dat: Arllen Development

Arllen Development upozorňuje na zajímavou skutečnost, že ceny druhého bydlení jsou v daných rekreačních lokalitách vyšší než ceny standardního prvního bydlení. Převažují apartmány s dispozicemi 2+kk nebo 2+1, a to více než z 50 %. U apartmánů v horských oblastech 90 % nabídky představují byty o dispozici od 1+kk po 2+1. Výměra těchto bytů se pohybuje v rozpětí 50 až 60 m2, samozřejmostí jsou sklepní kóje nebo jiný odkládací prostor na lyže a ostatní sportovní náčiní. Dispozice 3+kk, 4+kk či 4+1 a větší se týkají zejména luxusních projektů a apartmánů ve městech, kde výměra dosahuje až 200 m2

Zdroj: průzkum společnosti Arllen Develompment a KPMG Česká republika

Jste majitelem chaty, chalupy či rekreačního apartmánu? Podle jakých kritérií jste si rekreační objekt vybírali a jakým způsobem jej využíváte? Považujete jej za výhodnou investici?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 3. 2007 15:58, karel

Dotaz. Pokud apartmány na horách tak frčí, proč tam všude vidím zaprášené reklamy lákající ke koupi? Teda vyjma Špindlu. V některých lokalitách ( Špičák, Albrechtice, Rokytnice, Desná, Vrchlabí, Bedřichov, ...) jsou dostavěné a neprodané i několik let. Fakt bych se takových to zobecňování velmi bál. Prohlášení typu - ceny v ČR pořád rostou opravdu platí jen někde a ne pořád. Je mnoho lokalit, kde šly dolů, jen si toho média nevšimla. Porovnejte si ceny novostaveb v Praze před několika lety a dnes . Budete překvapeni, že šly spíš dolu než nahoru. Stačí vzít nabídku např. Lexxusu - v r. 2001 nabízeli nejvíce v cenách od 45 - 75 tis. /m2. No, ale cena peněz tehdy a dnes a ceny přitom stejné. Druhé bydlení je relax, počítat s růstem cen je hazard. Třeba výrazně zdraží benzín a el. proud, nepovede se pár zim, půjdou hore daňe z nemovitosti, stavební práce na opravy podraží třeba růstem DPH, ...

+93
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Poperou se letos hypoteční banky o své klienty?

2. 3. 2007 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Poperou se letos hypoteční banky o své klienty?

Lednové obchodní výsledky hypotečních bank potvrdily, že zájem Čechů pořídit si vlastní bydlení oproti loňsku nepolevil. A banky se předhánějí, která jim nabídne atraktivnější produkt.... celý článek

Bydlení: jaký byl rok 2006 a co můžeme čekat v roce 2007?

28. 2. 2007 | Kateřina Boušová

Bydlení: jaký byl rok 2006 a co můžeme čekat v roce 2007?

Kolik bytů a rodinných domů bylo v České republice loni postaveno a s kolika můžeme počítat letos? Kolik peněz si v roce 2006 Češi na bydlení půjčili a porostou objemy těchto úvěrů... celý článek

Co dělat, aby vás realitní kancelář neobrala o peníze

20. 10. 2006 | Kateřina Boušová | 6 komentářů

Co dělat, aby vás realitní kancelář neobrala o peníze

Kolik stojí služby realitních kanceláří a co všechno zahrnují? Proč platit provizi až nakonec? Proč peníze neskládat na účet realitní kanceláře? Jak se vyhnout možným rizikům ztráty... celý článek

Je český nemovitostní trh nafouknutou bublinou, které hrozí splasknutí?

13. 9. 2006 | Martin Zika

Je český nemovitostní trh nafouknutou bublinou, které hrozí splasknutí?

Co je hlavním motorem změn na nemovitostním trhu a co předchází jeho přehřátí? Jak je možné, že stagnují nájmy, přestože ceny nemovitostí rostou? K čemu jsou užitečné cenové indexy... celý článek

Partners Financial Services