Úspory domácností: bojíme se riskovat, slamník tak stále láká

Úspory domácností: bojíme se riskovat, slamník tak stále láká
Co se investování týče, jsme národ velmi konzervativní. Domníváme se, že své finanční prostředky spravujeme efektivně, většinou ale vyhledáváme co nejmenší riziko. A tak nejraději "zhodnocujeme" své volné peníze prostřednictvím stavebního spoření, nákupem nemovitosti či stále ještě uložením peněz na termínovaném účtu. Změny chování ale již patrné jsou. Jak se v průběhu několika uplynulých let změnila struktura českých úspor?

Vývoj úspor domácností má, jak vyplývá z článku Kam mizí úspory českých domácností?, klesající trend. Proč je tomu tak, jsme podrobně popsali v uvedeném článku. Dnes naši analýzu uzavřeme pohledem na strukturu našich úspor.

Chování českých domácností, pokud jde o nakládání s penězi, je v posledních letech také charakterizováno změnami trendů. Jednak nástupem alternativních forem spoření a investování proti dlouhou dobu převažujícímu tradičnímu ukládání peněz na termínovaných vkladech. A jednak, jak již bylo uvedeno na tomto místě, posunem v mentalitě, pokud se týká ochoty se zadlužit.


Objevujeme investiční produkty, ale pomalu


 
Přes 3/5 Čechů si myslí, že své volné prostředky spravují efektivně.
Podle slov Barbory Buřínské, projektové manažerky Factum Invenio, agentury pro výzkumu trhu, jsou již mnoho let mezi 6 nejčastěji využívanými způsoby ukládání peněz běžný účet, spoření "do slamníku", stavební spoření, životní pojištění, penzijní připojištění a vkladní knížka. Podle loňského průzkumu je běžný účet již několik let na prvním místě mezi nejčastěji využívanými způsoby ukládání peněz. Své volné finanční prostředky na něm má uloženo téměř 7 z 10 obyvatel České republiky.

Přesto podle informací ČSÚ právě vkladní knížka a bankovní vklady konečně přestávají být synonymem úspor českých domácností. Dramatický pokles termínovaných vkladů u bank byl zaznamenán zejména v období od poloviny roku 2001 do září 2004, kdy lidé snížili objem peněz na svých termínovaných a spořících účtech o 175 mld. korun, tj. o 37,1 %. Jak je ale vidět z následujícího grafu, šlo spíše o přelití prostředků na účty stavebních spořitelen. Tomuto tématu jsme se detailně věnovali v článku Stavební spoření: uspoříme díky němu více? II..


Graf 1: Vklady obyvatelstva u stavebních spořitelen (v mil. korun)

Zdroj: ČSÚ

Právě investice do nerizikových produktů se státní podporou, tedy do stavebního spoření, životního pojištění a penzijního připojištěnízůstávají v popředí zájmu české populace. Úhrnné prostředky na účtech penzijního připojištění a stavebních spořitelen, a podíly na technických rezervách životního pojištění tak stále rostou, viz grafy 2 a 3.

Lidé také podle ČSÚ více než zdvojnásobili investice v domácích i zahraničních podílových fondech. Podle průzkumu společnosti Factum Invenio z loňského června ale do podílových, včetně zajištěných, fondů investuje pouze 4,7 % české populace. A o možnosti investovat peníze prostřednictvím nákupu podílu ve fondech ví jen necelá polovina obyvatel. Nejčastějším důvodem, proč Češi, kteří o podílových fondech ví, do nich své peníze neinvestují, je prý nedostatek volných finančních prostředků.

Na nižší nominální výnosy tradičních úspor, které přišly s nízko inflačním prostředím, zareagovaly domácnosti zvýšením prostředků, které chtějí mít rychle k dispozici. Stouply tak tzv. tezaurované peníze aneb peníze ve slamnících, které lidé drží doma a neukládají je ani neinvestují. Podle velmi hrubého odhadu ČSÚ může jejich objem činit asi 40 mld. Kč. Tento trend potvrzuje i studie Factum Invenio. Podle té doma "do slamníku spoří" své volné finanční prostředky v současné době každý druhý Čech. I přesto, že spoření doma nelze považovat za způsob zhodnocování peněz, je z výsledků šetření posledních let zřejmé, že počet lidí, kteří mají doma uloženu nějakou finanční rezervu, pozvolna stoupá. Za poslední 3 roky byl podle Factum Invenio zaznamenán nárůst o 11 %. Paradoxem přitom je, že se většina z nás (61 %) se domnívá, že své finanční prostředky investuje efektivně.

V portfoliích českých domácností od roku 2001 naopak mírně poklesly úspory v cizí měně a objem cenných papírů v držení domácností (stavy v odhadované tržní hodnotě). Celkový vývoj nejlépe ilustrují následující grafy.

Graf 2: Vývoj úspor českých domácností (v mld. korun)
 
Zdroj: ČSÚ

 
Graf 3: Struktura úspor českých domácností (podíly na celkovém objemu v %)
Zdroj: ČSÚ


Stavebnímu spoření ještě neodzvonilo

Naši analýzu úspor českých domácností jsme začali u stavebního spoření, viz články Stavební spoření: uspoříme díky němu více? a Stavební spoření: uspoříme díky němu více? II. Na závěr tedy věnujme pár slov budoucnosti tohoto specifického produktu.

Podle údajů stavebních spořitelen bylo v průběhu loňského roku uzavřeno celkem 516 tisíc nových smluv o stavebním spoření s celkovou hodnotou cílové částky 125 mld. Kč. Ve srovnání s rokem 2005 bylo uzavřeno o 86 tisíc nových smluv více, což představuje nové maximum v počtu nově uzavřených smluv od novely zákona o stavebním spoření. Ta s účinností od 1. 1. 2004 snížila maximální výši státní podpory stavebního spoření ze 4 500 na 3 000 Kč. Počet nově uzavřených smluv tak roste již třetím rokem za sebou. I přes pokračující oživování trhu stavebního spoření je ale zřejmé, že zájem o nové smlouvy po přijetí zmíněné novely narůstá pomalu.

Stavební spoření přesto nezůstává nic dlužno své pověsti "stálice" v úsporách českých domácností. I když opadla horečka uzavírání nových smluv vrcholící právě koncem roku 2003, bude stavební spoření zřejmě i nadále díky relativně vysoké efektivní úrokové sazbě (vlivem příspěvku státu) ve středu zájmu především konzervativních střadatelů. Podrobně jsme se vývoji na trhu bydlení věnovali v článku Bydlení: jaký byl rok 2006 a co můžeme čekat v roce 2007? a další články na toto téma v současné době připravujeme. 

Speciál: Jak úspěšně uzavřít daňový rok 2006
Jak vypočítat daň z příjmů za rok 2006 a vyplnit daňové přiznání včetně společného zdanění manželů? Jak uplatnit tzv. výdaje paušálem? Na co si dát pozor, aby vaše peníze dorazily na úřad včas a bez sankcí? Jak se přiznat k dani elektronicky? Jak vyplnit Přehled pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení a jak spočítat výši nových záloh? Kde získat interaktivní formuláře? Odpovědi na tyto a mnohé další daňové otázky naleznete v našem novém speciálu Jak úspěšně uzavřít daňový rok 2006.

Kam své peníze ukládáte vy? Odkládáte si nějaké peníze na budoucí spotřebu? Investujete? Nebo utrácíte vše, co vám na běžný účet přijde?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 28 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 3. 2007 23:35, Roman

....vy jste se úplně zbláznil. Máte naučený produkt kapitálového životního pojištění (nemyslím dynamik +) a oháníte jak pomáháte své rodině. Ten slamník je v tomto případě větší jistota. Doporučuji Vám si jej uplést z proutků slámy ať přijdete na jiné myšlenky, místo "oblbování lidí". .....ufff

Zobrazit celé vlákno

+78
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 3. 2007 10:45, SocPredator

Za určitých okolností ano. Ale když pak čtu, že měl děda doma 400000 a ukrad mu je nějaký podomní prodejce, tak přemýšlím, kde to tak mohl mít uložené a proč neměl brokovnici?
Čistě spořící produkt v bance je bez poplatků a krach banky (ztráta 10% z vkladu) je mnohem méně pravděpodobnější než falešný elektrikář :-)

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (28 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bydlení: jaký byl rok 2006 a co můžeme čekat v roce 2007?

28. 2. 2007 | Kateřina Boušová

Bydlení: jaký byl rok 2006 a co můžeme čekat v roce 2007?

Kolik bytů a rodinných domů bylo v České republice loni postaveno a s kolika můžeme počítat letos? Kolik peněz si v roce 2006 Češi na bydlení půjčili a porostou objemy těchto úvěrů... celý článek

Kam mizí úspory českých domácností?

27. 2. 2007 | Simona Ely Plischke

Kam mizí úspory českých domácností?

V zemi vkladních knížek se spořit už nenosí. Moderní je utrácet, a nejlépe z cizího. Proč se růst našich mezd a zvětšující se bohatství českých rodin nijak nepromítá také do růstu našich... celý článek

Stavební spoření: uspoříme díky němu více? II.

23. 2. 2007 | Simona Ely Plischke

Stavební spoření: uspoříme díky němu více? II.

V první části naší analýzy jsme porovnali vliv existence stavebního spoření na míru úspor v západoevropských zemích. Hypotéza, že stavební spoření znamená více úspor, se ovšem nepotvrdila.... celý článek

Stavební spoření: uspoříme díky němu více?

22. 2. 2007 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Stavební spoření: uspoříme díky němu více?

Tvorba úspor a jejich přeměna na investice je svým způsobem motorem každé ekonomiky. Zajímalo nás, zda na míru úspor v zemi má vliv existence stavebního spoření. Porovnali jsme proto... celý článek

Proč všechny peníze nespotřebovat hned?

14. 11. 2006 | Vladimír Bádr

Proč všechny peníze nespotřebovat hned?

Ještě v polovině 90. let patřili Češi k nejspořivějším národům v Evropě. Tradičně preferovali úspory před okamžitou spotřebou, kdy masově využívali především bankovních produktů. Jaká... celý článek

Partners Financial Services