První ČS Nemovitostní spustí v březnu

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 16. 2. 2007 | 9 komentářů
První ČS Nemovitostní spustí v březnu
Dlouho očekávaný "první pravý" nemovitostní fond se konečně dočkal povolení. Zafunguje jistě jako vysavač na retailové slamníky, protože nemovitostem věří i naši nevěřící. Jak bude fungovat a jak do něj investovat?

Novela zákona o kolektivním investování sice platí již od loňského května, ale licence ČNB pro nemovitostní fond dceřiné společnosti České spořitelny REICO nabyla právní moci teprve 9. února. ČS Nemovitostní fond je tak prvním realitním fondem pro drobné investory na tuzemském trhu – ty ostatní dosud vždy byly jen sekundární, tedy investující do akcií realitních firem. Jde tedy doslova o první fond, který umožní drobným klientům investovat do nemovitostí přímo.

ČS Nemovitostní fond se bude nabízet ve zcela standardním režimu s ostatními fondy, tedy hodnotou majetku na denní bázi, na níž bude probíhat i nákup či prodej podílových listů. S nimi se začne obchodovat již začátkem března jak v pobočkách České spořitelny, tak prostřednictvím elektronického portálu brokerjet ČS.

Nastaven pro retail


Březen přinese první realitní fond pro drobné investory.
Investory i zájemce jistě nejvíc zajímají konkrétní podmínky, tedy: vstupní poplatek 3,8 %, který se bude snižovat, management fee maximálně 2 %, nyní 1,75 %.

Velmi dobře je nastaven nejen dolní limit minimální investice 5 000 Kč, ale i maximální na 50 milionů Kč. Tím je jasně deklarováno, že jde o fond opravdu pro drobné či retailové investory, nikoli pro institucionály. Ti by navíc mohli "narušovat" plynulost likvidity fondu většími odkupy.
Fond totiž nevyužil zákonnou možnost omezující odkupy během prvních tří let existence, ale pouze nastavil 3% poplatek při odkupu během těchto prvních tří let "života fondu".

Investiční strategie

Podle zákona bude portfolio z minimálně 51 % zainvestováno v realitách, maximální podíl je na 80 %. V likvidní formě musí fond tedy držet nejméně 20 % majetku, což by mělo tvořit víc než dostatečnou rezervu. Fond bude investovat do nemovitostí na tuzemském trhu, využije ale také potenciál všech zemí skupiny Erste Bank, tedy Slovensko, Rumunsko, Chorvatsko, ale příležitosti bude jistě hledat na Ukrajině i v dalších zemích.

Výnosy fondu plynou jak z nájmů, tak z růstu hodnoty nemovitostí a investuje do všech základních sektorů realitního trhu a jejich kombinací – kancelářských nemovitostí, nemovitostí pro maloobchod, logistických areálů a nemovitostí industriálního charakteru, ale i residenčních nemovitostí a hotelů.

Nemovitostní fondy obecně investují do realit, které následně také samy spravují, protože tím nejlépe kontrolují dlouhodobé hospodaření s tímto majetkem. Velmi podobné jsou fondy či trusty tzv. REITS, které se však obvykle obchodují na burzách. Z vývoje jejich majetku a zhodnocení plane také většina zkušeností s touto formou investování.

Jak investovat do realitních společností?

Do realitních společností lze vedle realitních fondů investovat prostřednictvím některých indexových certifikátů nebo ETF (Exchange Traded Funds), popřípadě přímo do jednotlivých realitních titulů. O tom, že investice do nemovitostních fondů, tzv. REITs (real estate investment trust), mohou již být zajímavým řešením i pro širším české vrstvy investorů, jsme psali v článcích Přicházejí nemovitostní fondy pro každého? a Nemovitostní fondy pro všechny aneb co umožní novela.


Pro koho jsou reality vhodné

Tomáš Trčka, generální ředitel společnosti REICO zdůrazňuje zejména roli vhodného nástroje diverzifikace investičního portfolia, protože vývoj hodnoty nemovitostí obvykle pouze částečně kopíruje ekonomický cyklus finančních trhů. Jako příklad může sloužit vývoj trhu v USA, kde také dochází ke kolísání, ale korelace na akciové trhy není příliš vysoká.

Vývoj indexů realitního a akciového trhu v USA

Vyzdvihnout lze investici do nemovitostí jako relativně bezpečnou, ale i zde doporučení na investiční horizont mnohé překvapí: 5 až 7 let! Je jistě lépe klienty víc varovat a neslibovat jim létající (pečené) holuby.
I tak bude mít fond nepochybně masový úspěch a brzy bude moci nakupovat reality, které má už vyhlédnuté.

Opatrně se ředitel Trčka vyjadřuje i k očekávaným výnosům, které vidí "jen" mírně nad úrovní dluhopisových fondů a dodává: "Pokud nedojde k výrazným změnám na realitním trhu, očekáváme výnos investice do nemovitostních fondů v průměru 4 až 7 % ročně."

I to však našim konzervativní klientům musí znít jak andělské zvony. Navíc po včerejším doporučení investiční banky Morgan Stanley, které vychází z očekávání růstu hodnoty nemovitostí v postkomunistických zemích, vyplývá, že hodnota se bude dále přibližovat hodnotám v západní Evropě. A protože ekonomiky zemí, které vstoupily v roce 2004 do EU, rostou dvakrát rychleji než západní Evropa – konvergence je podle Morgan Stanley "nevyhnutelná".

Takže až uvidíte 1. března před pobočkami České spořitelny fronty dychtivých zájemců, nedivte se…

Hledáte nemovitost? Navštivte naši novou sekci Reality.

Kromě poradenství v oblasti financování bydlení vám nově nabízíme také možnost najít si tu správnou nemovitost, případně si porovnat aktuální ceny nemovitostí z celé České republiky.
V jednotlivých sekcích najdete:
- byty a rodinné domy k prodeji i pronájmu,
- rekreační objekty, pozemky i komerční nemovitosti.
Vyhledávat je možné také podle žádané lokality, typu projektu či aktuálnosti nabídky.

Vyhledávač realit najdete na tomto místě!

Využijete této novinky? Co si o ČS Nemovitostním fondu myslíte?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 2. 2007 14:21, tomula

zajímavé je ,že vždycky když potencial nějakého byznysu začíná být vyčerpaný objeví se fond který láká nové klienty na zaručeně dobrý obchod. Situaci sleduji už pěknou chvilku a méteorie se stále častěji potvrzují. Příkladem může být ČP Invest Zlatý fond.

+48
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Realitní trhy: těží z dobré nálady na trzích akciových

2. 2. 2007 | Robert Šíbl

Realitní trhy: těží z dobré nálady na trzích akciových

Realitní trhy nadále táhnou. Výjimkou nebyl ani první měsíc roku 2007. V cenách na trzích se projevila velmi dobrá nálada na globálních akciových trzích, solidní zájem o reality přetrvává... celý článek

Realitní trhy: analytici letos předpokládají další úspěchy

4. 1. 2007 | Robert Šíbl

Realitní trhy: analytici letos předpokládají další úspěchy

Další značný zájem a související růst zaznamenaly v průběhu prosince realitní trhy v Evropě i Japonsku. Investorům napomáhá značný zájem zajištěných fondů i stabilní výhled globálního... celý článek

Realitní trhy: opět ukázaly záda

8. 12. 2006 | Robert Šíbl

Realitní trhy: opět ukázaly záda

Realitní trhy v listopadu opět rostly. Zatímco na akciovém trhu panuje vzhledem k zřejmému zpomalení ve Spojených státech velká nervozita, realitní trhy jdou stále směle vpřed. I když... celý článek

Realitní trhy: investoři letos mohli vydělat až 27 procent

20. 10. 2006 | Robert Šíbl

Realitní trhy: investoři letos mohli vydělat až 27 procent

Při pohledu na vývoj cen akcií realitních společností se ani nechce věřit, že na počátku letošního léta zaznamenaly propad. Evropský trh se obchoduje již o více než 31 % výše než začátkem... celý článek

Realitní trhy: snižujte váhu realitního sektoru ve svých portfoliích

27. 9. 2006 | Robert Šíbl

Realitní trhy: snižujte váhu realitního sektoru ve svých portfoliích

Jak se během srpna a září vyvíjely realitní trhy? Proč realitní společnosti investující ve východoevropském regionu do budoucna nejspíš překonají společnosti investující v západní Evropě?... celý článek

Partners Financial Services