DPH na novostavby: budou od roku 2008 dražší, nebo „sociální“

DPH na novostavby: budou od roku 2008 dražší, nebo „sociální“
Evropská unie umožnila České republice až do konce roku 2010 uplatňovat sníženou 5% sazbu DPH na služby náročné na lidskou práci, včetně rekonstrukcí soukromých obydlí. Jak je to však s výjimkou na rezidenční novostavby, která končí už letos? Převezme nový ministr financí návrh definice sociálního bydlení, která zahrnuje všechny byty a domy? Obhájí ho naše vláda u Evropské komise? Nebo musíme od ledna 2008 počítat s DPH o 14 % vyšší?

Evropská unie (EU) počítá s existencí jednotné sazby daně z přidané hodnoty (DPH), kterou by měly být daněny všechny služby i zboží. Důvodem je bezproblémové fungování jednotného evropského trhu. Rozdílné sazby DPH by totiž podle obav Evropské komise mohly vést k narušení hospodářské soutěže. Přičemž minimální sazba DPH by měla činit 15 %. EU však současně připouští určité více či méně časově omezené výjimky ve formě nižších sazeb, a to jak pro staré, tak pro nové členské státy.


Výjimka na stavby pro bydlení


Udržíme novostavby ve snížené 5% sazbě DPH i po roce 2007?

První výjimka byla ČR udělena na přechodné období do 31. 12. 2007 na základě Přístupové smlouvy.  Najdeme ji v § 48 zákona o DPH. Snížené 5% sazbě DPH podléhá převod a dodání bytových domů, rodinných domů a bytů, dále pak rekonstrukce, modernizace a opravy bytů a společných prostor bytových či rodinných domů. Jde o výjimku na stavby pro bydlení. Do této kategorie patří všechny byty, rodinné a bytové domy, u nichž je více než polovina podlahové plochy určena k bydlení.


Výjimka na stavby pro sociální bydlení

Z Přílohy H Šesté směrnice vyplývá další, tentokrát časově neomezená výjimka – možnost uplatnění snížené sazby daně u dodávek, výstavby a přestavby staveb, které jsou součástí sociální politiky státu. Jde o výjimku na stavby pro sociální bydlení. V této kategorii staveb jsou v současnosti zařazeny např. domovy důchodců, dětské domovy, ústavy sociální péče a podobná zařízení určená pro trvalé nebo přechodné ubytování oprávněných osob.

Vzhledem k tomu, že jsme v jednáních o prodloužení výjimky z Přístupové smlouvy (tedy výše zmíněné výjimky na stavby pro bydlení platné do konce letošního roku) neuspěli, přišli představitelé bývalé vlády s vskutku švejkovským řešením. Vymezení pojmu "sociální bydlení" je plně v kompetenci jednotlivých států EU, a tak Paroubkova vláda přišla s nápadem definovat sociální bydlení tak, aby obsáhlo minimálně 70 % nově stavěných bytů, rodinných i bytových domů. Ještě širší definici, viz níže, navrhl v období, kdy zastával pozici ministra financí, Vlastimil Tlustý (ODS). V úterý 9. 1. však prezident Václav Klaus jmenoval novou vládu a ministrem financí se stal Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Na to, zda ministr Kalousek definuje sociální bydlení ještě jinak či převezme návrh bývalého ministra Tlustého, si budeme muset počkat.


Jak definovat sociální bydlení?

Bývalá vláda Jiřího Paroubka ve svém návrhu rozdělila stavby do tří kategorií. První dvě zahrnovaly "skutečné" sociální bydlení a nájemní byty pořízené z veřejných prostředků nebo s jejich přímou podporou. Do třetí kategorie byly zařazeny všechny "obyčejné" stavby, jejichž podlahová plocha by nepřesáhla stanovený limit – u bytů to bylo 90 m2 a u rodinných domků 150 m2. Sociální bydlení tedy bylo definováno velikostí celkové podlahové plochy. Jak je zmíněno výše, tato definice měla obsáhnout minimálně tři čtvrtiny nové výstavby.

Jak stavby pro bydlení definuje zákon o DPH
Ze současného znění zákona o DPH vyplývá, že bytovým domem je stavba pro bydlení, v níž je více než polovina podlahové plochy místností a prostorů určena pro bydlení. Rodinný dům může mít nejvýše 3 samostatné byty, nejvýše 2 nadzemní podlaží, 1 podzemní podlaží a podkroví. Bytem je pak místnost nebo soubor místností, které jsou podle rozhodnutí stavebního úřadu určeny k bydlení, včetně podílu na společných částech domu podle zvláštního právního předpisu.

Vlastimil Tlustý přišel s jiným návrhem. Podle něj by definice sociálního bydlení měla zahrnout prakticky veškeré nové bytové stavby v souladu s jejich vymezením v zákoně o DPH (viz sloupek). Podle jeho výkladu to směrnice umožňuje vzhledem k tomu, že sociální politika je garantovanou kompetencí každého státu. Ve své zprávě pro Ministerstvo financí ČR se v tomto smyslu údajně vyjádřil Evropský komisař pro daňovou a celní politiku Lászlo Kovács. Podle názoru Tlustého, ale i odborníků z oblasti bydlení, bylo dřívější vymezení staveb (tedy Paroubkovo) pro sociální bydlení výkladově sporné a vedlo by k obcházení pravidel (např. následným propojením dvou sousedních bytů).

Jiří Paroubek naopak označil za nereálný návrh Tlustého. Upozornil, že když se vládě tak širokou definici sociálního bydlení před Evropskou komisí obhájit nepodaří, hrozí, že zdraží veškeré bydlení. Pochybnosti, zda návrh Tlustého projde mají i zástupci bank, stavebníci či prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Brusel se nechce k věci oficiálně vyjadřovat, dokud ČR nepředloží konkrétní návrh. O věci by však mělo být rozhodnuto nejpozději do konce letošního roku, kdy ČR vyprší daňová výjimka.


Opravy a rekonstrukce s 5% DPH

České výjimky ze sazby DPH týkající se bydlení
  • výjimka na stavby pro bydlení (z Přístupové smlouvy) platí do 31. 12. 2007; snížené 5% sazbě DPH podléhá převod a dodání bytových domů, rodinných domů a bytů, dále pak rekonstrukce, modernizace a opravy bytů a společných prostor bytových či rodinných domů; v jednání o jejím prodloužení vláda Jiřího Paroubka neuspěla,
  • výjimka na sociální bydlení (z Přílohy H Šesté směrnice) platí neomezeně, snížené 5% sazbě DPH podléhá dodání, výstavba a přestavby staveb, které jsou součástí sociální politiky státu; definice sociálního bydlení je v kompetenci jednotlivých států EU a ČR musí nejpozději do 31. 12. 2007 obhájit u Evropské komise návrh rozšíření obsahu sociálního bydlení, jinak od 1. 1. 2008 bude nová výstavba zdaněna 19 % DPH,
  • výjimka na služby náročné na lidskou práci (uvedené v Příloze K Šesté směrnice) platí do 31. 12. 2010; snížené 5% sazbě DPH podléhají mimo jiné renovace a opravy soukromých bytů a obytných domů.

České republice se tedy při vstupu do EU podařilo vyjednat dvě významné výjimky v oblasti bydlení. Výjimka z Přístupové smlouvy na stavby pro bydlení by však měla letos skončit a výjimka z  Přílohy H Šesté směrnice se týká pouze sociálního bydlení. V tuto chvíli není možné s určitostí říci, zda se vláda na nové rozšířené definici sociální politiky ČR shodne a obhájí ji před Evropskou komisí. Zatím jedinou "prozatímní jistotou" je tedy třetí výjimka - snížená sazba DPH na služby náročné na lidskou práci, uvedené v Příloze K Šesté směrnice.

O této výjimce, která zahrnuje také služby týkající se bydlení, rozhodli v listopadu 2006 ministři financí unijních zemí (rada Ecofin). V období od 1. ledna 2006 do 31. prosince 2010 tak může Česká republika uplatňovat sníženou 5% sazbu DPH mimo jiné také na renovace a opravy soukromých bytů a obytných domů. Dále pak na čištění oken, úklid v domácnostech a domácí péči o děti, staré, nemocné a zdravotně postižené občany.

Snížení sazby DPH na rekonstrukce a opravy bydlení je cenné hlavně vzhledem k špatnému stavu českého bytového fondu. V počtu bytů jsme na tom ve srovnání s vyspělými státy EU dobře (s 427 byty na 1 000 obyvatel, nejlépe je na tom Francie s 489 byty na 1 000 obyvatel), problémem je ale právě kvalita našeho bydlení (viz článek Jak kvalitní je naše bydlení?). Více než 60 % bytů totiž bylo postaveno v letech 1946 až 1990. Což potvrzuje i Jiří Pácal, odborník na trh s nemovitostmi. Podle něj je nejdůležitější udržet ve snížené sazbě stavební práce spojené s opravami a modernizacemi našeho zanedbaného bytového fondu. "Do roku 2010 je vzhledem k velkému vnitřnímu dluhu na technickém stavu našich bytů málo," dodává Pácal.

Hledáte nemovitost? Navštivte naši novou sekci Reality.

Kromě poradenství v oblasti financování bydlení vám nově nabízíme také možnost najít si tu správnou nemovitost, případně si porovnat aktuální ceny nemovitostí z celé České republiky.
V jednotlivých sekcích najdete:
- byty a rodinné domy k prodeji i pronájmu,
- rekreační objekty, pozemky i komerční nemovitosti.
Vyhledávat je možné také podle žádané lokality, typu projektu či aktuálnosti nabídky.

Vyhledávač realit najdete na tomto místě!

Považujete za důležité, že ČR může využívat sníženou sazbu DPH na rekonstrukce a modernizace bydlení? Jak se vám líbí aktuální definice sociálního bydlení? Věříte, že ji naše vláda (ať už bude jakákoli) v Bruselu do konce letošního roku prosadí, nebo se zvýšení DPH na stavby pro bydlení obáváte?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 1. 2007 18:46, Dick (dick2@seznam.cz)

Především je katastrofální, že SUVERĚNŃÍ stát musí mlžit a okecávat, když si chce sám určovat daňové sazby. Bydlení? Pleny? Co je u všech všudy nevoleným pánům v Bruseli do toho? Proč bychom nemohli mít DPH jedné sazby - třeba 10%? Dvě a více sazeb jsou prostředí právě pro tyto čachry, jedna sazba nad 15% je strašně vysoká. A nepovídejte mi tady o potřebě jednotné daňové politiky pro EUnii, USA jsou unifikovanějším prostorem a přeci má každý stát jiné sazby daní!

Zobrazit celé vlákno

+35
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Jak kvalitní je naše bydlení?

12. 7. 2006 | Kateřina Boušová | 2 komentáře

Jak kvalitní je naše bydlení?

Jaký je stav bytového fondu v České republice? Jak si stojíme ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi? Potřebujeme stavět další nové byty? Jak do vývoje zasáhli komerční poskytovatelé... celý článek

Zvýšení DPH na stavby pro bydlení: máme se bát?

26. 5. 2006 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Zvýšení DPH na stavby pro bydlení: máme se bát?

Od 1. ledna 2008 vzroste daň z přidané hodnoty na stavby pro bydlení z 5 % na 19 %, zvýšení se dotkne výstavby i rekonstrukcí. Vláda nás chlácholí "sociálním bydlením", odborníci se... celý článek

Pronájem bytu nese rizika

12. 5. 2006 | Kateřina Boušová | 12 komentářů

Pronájem bytu nese rizika

Vlastníte byt a chcete svoji investici zhodnotit pronájmem? Vězte, že zákon i po novele stále více chrání nájemce a pronajímatel má hlavní oporu v dobře napsané nájemní smlouvě. Poradíme... celý článek

Jak dobře koupit nový byt?

27. 4. 2006 | Kateřina Boušová | 4 komentáře

Jak dobře koupit nový byt?

Uvažujete o koupi bytu v novostavbě? Máte obavu, aby vše proběhlo hladce? Poradíme vám, co si ohlídat ve smlouvě i v bytě, i jak a kdy zaplatit kupní cenu. Věděli jste, že ze zákona... celý článek

Bydlí Češi evropsky?

20. 10. 2005 | Jiří Šedivý

Bydlí Češi evropsky?

Přinášíme několik ukazatelů o českém bydlení a jeho srovnání s zemí evropské pětadvacítky. Byty jsou v ČR vzhledem k platům přibližně jednou tak dražší než v zemích staré EU. V rámci... celý článek

Partners Financial Services