Bitva o českou korunu: sazby vzhůru letí

Bitva o českou korunu: sazby vzhůru letí
V květnu 1997 ČNB dramaticky zvyšovala sazby, repo sazba se vyšplhala až na 75 %! Měnoví dealeři totiž v útocích neustávali, brali si korunové úvěry a získané koruny okamžitě prodávali za marky či dolary. Spekulovali, že v době splatnosti úvěrů dokoupí korunu levněji. Postupně přestával fungovat klasický oběh peněz, některé banky se staly nesolventními. Přečtěte si další díl našeho seriálu.

Přes víkend horké hlavy nevychladly. V pondělí 19. května 1997 byli útočníci na trhu znova a opět prodávali korunu "nakrátko". Brali si korunové úvěry a získané koruny okamžitě prodávali za marky či dolary (profil, názory) se spekulací, že v době splatnosti úvěrů dokoupí korunu (profil, názory) levněji. ČNB reagovala zvýšením repo sazby na 45 procent. Tím v jednom jediném okamžiku stouply úrokové sazby o desítky procent.

Akciové a dluhopisové trhy se počaly hroutit, když se držitelům cenných papírů objevil v depozitních vkladech skvělý a celkem bezpečný zdroj zisků. Při zhruba 9% míře inflace bylo možné reálně vydělat nějakých 35 % ročně, což byl dost dobrý důvod k prodeji méně výnosných dluhopisů či akcií.


Přestává fungovat oběh peněz

Jenže spekulanti se nezalekli, za půjčené (avšak okamžitě prodané) koruny byli ochotni krátkodobě zaplatit i oněch "nekřesťanských" 45 %. A nebylo-li možné půjčit si za 45, platili i 50. Tedy lombardní sazbu ČNB, do té doby stanovující strop českých úrokových sazeb. Sazbu, za kterou si mohla půjčit každá banka působící v České republice, což v pondělí už leckterá banka dělala...

V úterý 20. května to však už neplatilo, ČNB omezila českým bankám k lombardní sazbě přístup. Množství korun, které mohly banky od ČNB (profil, názory) na lombard dostat, se začalo určovat dle výše základního kapitálu. Dceřiné společnosti a pobočky zahraničních bank s velmi nízkým či neexistujícím kapitálem se rázem ocitly bez peněz, a protože koruny potřebovaly (řada z nich spekulovala proti ČNB, popřípadě spekulantům půjčovala), byly ochotny za půjčení peněz platit jakoukoliv cenu. Toho dne se jednodenní (tzv. "overnight") úroková sazba přehoupla přes 100 %. Mělo však být ještě hůř.


Marný boj. Vývoj devizových kurzů (tehdy vyhlašovaných ČNB vždy na příští den) CZK/USD (červená barva, hodnoty na stupnici vlevo) a CZK/DEM (černá barva, hodnoty na stupnici vpravo) od 15. do 30. května 1997.
Ve středu 21. května 1997 totiž měly banky u ČNB doplnit své povinné minimální rezervy na 9,5 % objemu svých klientských vkladů. Jenže, aby mohly prostředky u ČNB bezúročně deponovat, musely je nejprve někde získat - a to se ukázalo být neuvěřitelným problémem. Klasický oběh peněz totiž přestával fungovat, protože všechny korunové zdroje v konečném důsledku vysávali buď spekulanti nebo centrální banka.

Pokud jste chtěli koruny získat, museli jste oba zápasníky přeplatit. A to bylo hodně drahé. Ten den se úrokové sazby dostaly přes 500 % a poprvé v novodobé historii nebyla vyhlášena zápůjční jednodenní úroková sazba, protože ji ČNB v 11.00 hodin prostě nebyla schopna získat. Banky nebyly ochotny peníze půjčit, pouze přijímaly vklady, a za ně platily neuvěřitelné úroky.


Lidé ukládají peníze za 100 %

Docházelo k paradoxním situacím, kdy klienti bank načerno přetahovali své běžné účty (jejichž debetní sazby okolo 30 % nestačily banky kvůli rychlému běhu událostí změnit) a tyto peníze uložili u stejných bank za 100 i více procent. Rozdíl deseti minut mezi jednotlivými zavoláními mohl v ročním přepočtu znamenat zisk několika desítek procent. V telefonech byl slyšet zoufalý křik dealerů, zděšeně odečítajících z počítačů stále rostoucí kótace úrokových sazeb. Obchodní zástupci firmy Reuters měli žně, podniky jejich informační systémy kupovaly jako zběsilé, protože výnos z jednoho dobře uloženého depozita jim pokryl náklady na roční systémový provoz.


Vývoj v 11.00 hodin ČNB vyhlašovaných zápůjčních 1denních (zelená barva), týdenních (černá), 14denních (modrá) a 3měsíčních (červená) úrokových sazeb od 15. do 30. května 1997. Čím kratší peníze, tím více se za ně platilo, a to vše ani ne při 9% inflaci. Celkem pozoruhodný graf, který se už asi nebude opakovat.
Přesto řada bank povinné minimální rezervy nedoplnila, a tak se některé z nich de facto staly nesolventními. Situace byla natolik kritická, že ČNB musela do oběhu pumpovat peníze za více než 100% úrokové sazby, aby v peněžním systému obíhaly alespoň nějaké koruny. Spekulanti však přesto stále korunu prodávali a jejich útok pokračoval.

Problémy české koruny v tu dobu začaly ohrožovat i ostatní měny regionu. Nejvíce trpěla slovenská koruna (profil, názory), oslabil však i maďarský forint (profil, názory) a polský zlotý (profil, názory). Kromě koruny, randu a bahtu se pod útokem ocitlo i filipínské peso (profil, názory).

Ve čtvrtek 22. května 1997 vystoupil guvernér ČNB (J. Tošovský) v parlamentu, současně centrální banka zvedla týdenní repo sazbu na 75 %, znovu intervenovala a navíc ještě administrativním opatřením odřízla zahraničním spekulantům přístup ke koruně. V tu dobu však už bylo pozdě - proti ČNB už hrály i některé banky působící v České republice a na ty se omezení nevztahovalo. Bitva o českou korunu vrcholila.

Seriál Boj o českou korunu
Dnešní článek je součástí seriálu, jehož minulé díly si můžete přečíst zde:

Jak jste tenkrát "bitvu o českou korunu" vnímali?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 12. 2006 2:36, Pierre

Nikdy nenabývala inflace takových vysokých hodnot, jako když byla zrušena zlatá konvertibilita. Díky skutečnému zlatému standardu, a nikoliv nějaké jeho parodii typu dohody v Janově v roce 1922 o Zlatém směnném standardu nebo Bretton Woodského systému z roku 1944, by existence spekulantů skončila stejně jako kdysi existence veksláků z doby budování našich šťastných zítřků. Jenže v době žití států na dluh a centrálních bank jako emitentů měny je snadné si půjčovat, ovšem hradit své závazky... ČNB hodně tratila v těchto "transakcích", pocítili jsme to všichni propadem do recese a balíčkových opatření. Z čistě liberálního hlediska by neměly centrální banky mít pouze jako jediné právo emitovat měnu, kterou jsou věřitelé povinni přijímat jako úhradu svých závazků. Centrální banka je monopol udělený státem.

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 12. 2006 7:59, Jahoda Frantisek

Jak tomu rozumim ja, koruny v konecnem souhrnu koncily u CNB, ktera je musela odkupovat od spekulantu za DEM a USD, plus spekulantu, kteri hrali proti oslabeni koruny, prodavali DEM a USD a uzivali si vysokych sazeb.

Zobrazit celé vlákno

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

15. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

Spotřebitelské ceny v Česku stouply v lednu o 1,5 % v porovnání s loňským prosincem. Oproti loňskému lednu jsou pak vyšší o 2,3 % – meziroční inflace tedy klesla o výrazných 4,6 procentního... celý článek

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

11. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

Průměrná míra inflace v roce 2023 byla 10,7 %. Oznámil to dnes Český statistický úřad. V roce 2022 dosáhla inflace v průměru 15,1 %.

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

28. 11. 2023 | Pavel Strnad

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

Význam inflačních doložek roste. Často jsou však neplatné, protože nejsou správně formulované. Advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad radí, na co se zaměřit.

Partners Financial Services