Platíme tržní nájemné, proč máme pykat?

Platíme tržní nájemné, proč máme pykat?
Každý tržní nájemce v České republice platí měsíčně v průměru o zhruba 2 500 Kč víc než by musel, kdyby proběhla deregulace, ročně tedy zaplatíme o 10,5 miliardy Kč navíc. Pokud stát prohraje svůj spor s Občanským sdružením majitelů domů a neprovede okamžitou deregulaci, budeme požadovat odškodnění. Postoj Sdružení platičů tržního nájemného pro Peníze.CZ vysvětluje Petr Kolář.

Problematika deregulace nájemného je stále častějším tématem politiků, novinářů či ekonomů. Bohužel se řeší pouze spor mezi majiteli domů a regulovanými nájemníky. Ti, co se o svoje bydlení postarali sami, tedy vlastníci bytů, rodinných domů, družstevníci a tržní nájemníci, pouze přihlížejí a jen odhadují, kolik stát pravděpodobně zaplatí z jejich daní za svoji liknavost, ignoranci a "politický obchod".

Sdružení platičů tržního nájemného (SPTN) nestojí proti žádné skupině obyvatel, ale chce chránit zejména mladé lidi, kteří platí tržní nájemné, platí vysoké odvody do sociálního systému pro současné seniory (často majitele dekretů), mají si ušetřit na vlastní bydlení a k tomu začít spořit na svůj důchod.


Chceme okamžitou deregulaci

Jelikož postupné zvyšování regulovaného nájemného nepovede k poklesu tržního nájemného, otevřeně vyzýváme politiky napříč politickým spektrem k okamžité deregulaci.


Senioři a rodiny s dětmi bydlící ve vlastním musí neustále odkládat finanční prostředky na opravy své nemovitosti

SPTN "lobbuje" nejen za své členy, ale uvědomuje si také, že je potřeba vnímat hlasy těch, kteří spravují své byty a domy v osobním vlastnictví a žádné prebendy od státu nedostávají. Senioři a rodiny s dětmi bydlící ve vlastním musí neustále odkládat finanční prostředky na opravy své nemovitosti. Je tu také početná skupina obyvatel vysoce zadlužených hypotékou na bydlení, kteří nezatěžují stát. Rozhodli se nečekat na deregulaci a nižší tržní nájemné a zadlužili se na 20 let proto, aby mohli důstojně bydlet.

SPTN je samostatné sdružení, které nestojí ani při Sdružení nájemníků ČR (SON), ani při Občanském sdružení majitelů domů (OSMD). Chceme, aby nejen politici vnímali, že je tady velká skupina obyvatel (cca 350 000), která platí vysoké tržní nájemné, a to v důsledku přetrvávající regulace nájemného. Jsme přesvědčeni, že na nedeformovaném trhu by tržní nájemné bylo nižší.

Jsme pro cílenou sociální podporu v oblasti bydlení, není však možné požadovat práva a výhody jen pro někoho. SPTN je pro adresné sociální dávky na bydlení, pro státní podporu lidí, kteří si pořizují první vlastní bydlení bez ohledu na věk. Nájemní bydlení by mělo mít jasná nová zákonná pravidla pro majitele domů, tak jak je běžné na západ od našich hranic.

Hledáte nemovitost? Navštivte naši novou sekci Reality.

Kromě poradenství v oblasti financování bydlení vám nově nabízíme také možnost najít si tu správnou nemovitost, případně si porovnat aktuální ceny nemovitostí z celé České republiky.
V jednotlivých sekcích najdete:
-  byty a rodinné domy k prodeji i pronájmu,
- rekreační objekty, pozemky i komerční nemovitosti.
Vyhledávat je možné také podle žádané lokality, typu projektu či aktuálnosti nabídky.

Vyhledávač realit najdete na tomto místě!


Důsledky regulace nájemného

Důsledky regulace nájemného jsou vidět doslova na každém kroku.
1. Reforma penzijního systému chybí. Pokud by byla úplná deregulace, pak by dávky na bydlení pro seniory rozkolísaly důchodový účet natolik, že i levicové strany by se musely odhodlat k reformám.
2. Migrace pracovních sil je silně omezena.
3. Nedostatek bytů vede nejen k vysokým cenám za tržní nájemné, ale také vysokým cenám bytů.
4. Mzdový handicap. Uchazeč o práci bydlící v regulovaném bytě má jiné finanční potřeby než uchazeč o práci bydlící za tržní nájemné. Pokud se oba "utkají" v závěrečném kole, kdo má větší šanci zaměstnání získat?
5. Vyšší ceny nemovitostí na deformovaném bytovém trhu.


Zaplatíme ročně 10,5 miliardy korun navíc

I v případě, že stát vyhraje svůj spor s Občanským sdružením majitelů domů (OSMD), budeme nadále požadovat okamžitou deregulaci. Pokud stát spor prohraje, SPTN bude v případě miliardových státních výdajů majitelům domů požadovat odškodnění pro své členy. Odmítáme ze svých daní platit odškodné majitelům domů, když jsme léta hradili nájemné tržní. Pokud stát špatně nastavil pravidla, bude muset platit dvakrát.

Každý tržní nájemce v České republice platí v průměru měsíčně o cca 2 500 Kč víc než by musel, pokud by byla deregulace. Ročně tedy zaplatí každý tržní nájemník 30 000 Kč navíc, při počtu cca 350 000 tržních nájemníků to ročně znamená 10,5 mld. Kč!

Jsme ochotni i ke kompromisu. Pokud stát prohraje spor o regulované nájemné a do konce roku 2007 proběhne úplná deregulace, nebudeme za své členy odškodné požadovat.

Speciál Vše o bydlení: smlouvy, financování a legislativa
Najdete v něm mnoho praktických informací pro případ, že se rozhodnete koupit nemovitost, zvažujete, zda si pořídit byt v osobním nebo družstevním vlastnictví či se chytáte svoje bydlení vylepšit rekonstrukcí. Zajímá vás deregulace nájemného? I tomuto tématu jsme se věnovali, a to hned v několika článcích. Přejeme vám mnoho inspirativního čtení v našem speciálu Vše o bydlení: smlouvy, financování a legislativa!


SON a jeho účelová tvrzení

SON očekává od Evropského soudu pro lidská práva ochranu občanských práv jako jsou právo na bydlení, na ochranu rodin s dětmi a na ochranu seniorů. To však požaduje evidentně jen pro regulované nájemníky. Copak nemá právo na dostupné bydlení senior nebo rodina s dětmi bez dekretu na byt? Dostupnost spočívá v přijatelném tržním nájemném, které dnes však není, a to důsledkem regulace.

Sdružení platičů tržního nájemného se ohrazuje proti dlouhodobé manipulaci veřejnosti předsedou Sdružení nájemníků Stanislavem Křečkem. Poslanec Stanislav Křeček mate, snad nevědomky, Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku dezinformacemi. Vyzýváme jej, aby do do Štrasburku zasílal informace hodnověrné a nezkreslené.

Petr Kolář
Sdružení platičů tržního nájemného

Také si myslíte, že by měla být provedena okamžitá deregulace? Je podle vás "stížnost" Sdružení platičů tržního nájemného oprávněná? Měli by získat odškodnění?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 60 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 1. 2007 7:18, Pavel

Lidi vy nevite o cem tady vubec mluvite,Ja ziju uz mnoho let v Americe a tady zadne socialni zarizeni absolutne neni ,je tu strasna byda a lidi zijou na ulicich ve velikym mnozstvy,tu nejsou zadne stani byty nebo najemni byty sregulovanym najemnym,a ty financne slaby lidi nemaji kam jinam jit nez zit na ulici,rodiny s detmi bydli na ulici nebo v Aute,a je to veliky problem ktery nemohou vyrezit!Kdyz deregulace najmu by se uskutecnila tak je to veliky krok od sozialniho zarizeni a snim urcite pridou jine veci jak v Americe jako zadne satni pojisteni kazdy se bude muset pojistit sam i kdyz pracuje,a platit doctory s vlastni kapsy, a to obsahuje i zubni leceni na to tady zadna stani pojisttka neni i kdyz lide pracuji a plati vysoke dane!!Zadna socialni podpora nebo podpora na deti neni!Kazdy si mysli ze americani zijou jako v zite ale realita je jina.Enormni suma lidi zijou ve velike byde a velike mnozstvy lidi jsou teszce zadluzeni a by mohli vubec prezit,protoze kdyz nemate socialni zarizeni tak musite paltit vsechno z vlastni kapsy a pak si muzete vypocitat kolik vam k zivotu zbyde to chcete tak zkoncit v Ceske Republice????A myt velikou bydu?Vyte kolik starych lidi v CR zije na 7000 kc duchodu jak takovy clovek by mohl zaplatit trzni najem bytu ktery cini.ca.10000 kc za 50 m2????Co potom s tema lidmi poslat je na ulici? Myslite ze to je ferove cloveka ktery cely zivot pracoval poslat v jeho stari na ulici?A to je ten problem o kterem tady asi nikdo neuvazuje.V jinych Evropskych zemich je taky dobre socialni zarizeni co obsahuje i regulovane najmenne jako napr v Rakousku a nikdo se tam nestezuje a nedelaji takove skandaly jako CR,Ja si myslim ze to je velice trapne ze stim Cesi chcou jit na komisi evropske Unie a ja dofam ze je evropska komise odmitne, protoze vzyt lidem socialni zarizeni ktery to potrebujou je proti lidkemu pravu a to by se melo dat na Evropskou komisi,a ty lidi kteri jsou tak zvanymi "majiteli "domu,tem by komise mela naridit kdiz za tyto byty chteji zadat trzni najmy tak maji za ty domi doplatit trzni cenu a pak uvidime!A tady to nema ze zavisti nic spolecneho,ale s tim lidi upozornit jak je socialni zarizeni dulezite pro kazdeho i ti kteri jsou financne silnejsi,protoze i kdyz dobre vydelavate ale za vsechno musite zvlast palit , co by melo byt zaplaceno od statu protoze za to platite dane tak vam moc nezbyde!Lidi jsou chamstlivi neuvazuji a chteli by porad vic ale nemysli jake vysledky s toho vzniknou!

+37
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 12. 2006 9:21, zinfo

Pokud se nad věcí opravdu zamyslíte, zjistíte, že nájemné křiví trh. Pokud by se nájemné uvolnilo, dostalo by se na trh mnoho dosud blokovaných bytů. Zvýšila by se tak nabídka při zachování poptávky. Cena běžného tržního nájmu by tak při zachování ostatních podmínek klesla. Na deregulaci by tak vydělali jak majitelé, kteří mají větší počet regulovaných bytů a rovněž nájemci v nereulovaných nájmech. Doplatí na to nájemci s regulovaným nájemným a také pronajímatelé s převahou tržních nájmů.

Zobrazit celé vlákno

-27
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (60 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Stát utržen ze řetězu aneb kam nás dostaly předvolební sliby

30. 10. 2006 | David Navrátil

Stát utržen ze řetězu aneb kam nás dostaly předvolební sliby

Předvolební akrobacie v sociálních dávkách, nepromyšlené změny a absence reforem vede k horšícímu se výhledu vývoje státních financí. Jaký bude deficit v příštím roce? Kolik nás bude... celý článek

Deregulace nájemného v praktických otázkách a odpovědích

21. 7. 2006 | Kateřina Boušová | 6 komentářů

Deregulace nájemného v praktických otázkách a odpovědích

Ministerstvo pro místní rozvoj v minulém týdnu uspořádalo setkání s veřejností na téma deregulace nájemného a my byli při tom. Úředníci odpovídali na dotazy nájemníků i majitelů bytů,... celý článek

Novela zákona: mají se nájemci obávat výpovědí?

17. 5. 2006 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Novela zákona: mají se nájemci obávat výpovědí?

Nejžhavější novinkou nájemního bydlení je to, že novela občanského zákoníku od dubna umožňuje pronajímatelům vypovědět nájemce v některých případech i bez souhlasu soudu. Jsou touto... celý článek

S deregulací nájemného je nutné začít, přestože zákon obsahuje chyby

4. 4. 2006 | Miroslav Škaloud

S deregulací nájemného je nutné začít, přestože zákon obsahuje chyby

Senátor Miroslav Škaloud poukazuje na některé aspekty nedávno schváleného zákona o deregulaci. Tvrdí například, že soudy budou mít mnohem větší prostor pro rozhodování v případě smluvní... celý článek

Deregulace nájemného schválena, trh s bydlením se konečně začne uvolňovat!

15. 3. 2006 | Kateřina Boušová

Deregulace nájemného schválena, trh s bydlením se konečně začne uvolňovat!

Nájemné v bytech s dosud regulovanými nájmy se od ledna 2007 začne zvyšovat. A co nastane po čtyřletém období deregulace? Senátoři ODS prosadili vypuštění v západní Evropě obvyklého... celý článek

Partners Financial Services