Nezajde stavební spoření na úbytě?

Nezajde stavební spoření na úbytě?
Kde a proč stavební spoření vzniklo? Ve kterých zemích existuje a jak úspěšně? Jak si stojí Česká republika? Jaký je podíl úvěrů na vkladech? Naplňují české stavební spořitelny svůj smysl? Zruší Ministerstvo financí kvůli schodku veřejných financí státní podporu?

Myšlenka stavebního spoření vznikla v Německu už v roce 1885. První "Stavební spořitelnu pro každého" založil v Bielfeldu pastor von Bodeschwing. Systém fungoval na obdobném principu jako dnes. Spořící klienti se svými vklady skládali na úvěr pro klienta, který potřeboval řešit svoji bytovou potřebu. Ovšem až do konce třicátých let 20. století bylo přidělení úvěru založeno na losování. Teprve pak došlo k první zásadní změně systému – jako kritérium pro přidělení úvěru bylo zavedeno tzv. hodnotící číslo. V roce 1973 pak vstoupil v platnost zákon o stavebním spoření, kterým byl vytvořen jednotný rámec pro podnikání v této oblasti. Smlouvy o stavebním spoření od té doby mohou uzavírat pouze specializované instituce – stavební spořitelny.


Na jakém principu stavební spoření funguje?

Obecný obchodní model funguje následujícím způsobem. Zájemce o stavební spoření si uzavře smlouvu, na kterou za podpory státu nejdříve spoří a po určité době a dosažení určitého poměru úspor k cílové částce mu vznikne zákonný nárok na úvěr ze stavebního spoření. Tento úvěr pak musí být použit účelově, a to k financování bytových potřeb (pořízení bydlení, rekonstrukce či modernizace stávajícího).


Kde všude se "stavebně" spoří?

Z Německa se stavební spoření rozšířilo do dalších zemí, zejména do Rakouska a zemí tranzitivních. Na český trh bylo stavební spoření zavedeno schválením zákona č. 96/1993 Sb., o stavebním spoření a statní podpoře stavebního spoření.

V rámci Evropské asociace stavebních spořitelen jsou v současné době registrovány stavební spořitelny ze 17 evropských zemí: Belgie, České republiky, Egypta, Rakouska, Itálie, Izraele, Kypru, Lucemburska, Maďarska, Maroka, Německa, Rumunska, Ruska, Řecka, Slovenské republiky Španělska a Tunisu. Vedle evropských zemí se už dva roky "stavebně spoří" také např. v Číně.


Kde se spoří nejvíce a kde nejméně?

Podle nejnovějších údajů Evropské asociace stavebních spořitelen zveřejněných na říjnovém setkání zástupců stavebních spořitelen v Dubrovníku Češi ve své oblibě stavebního spoření překonali i Rakušany. Česká republika se s více než 5,7 milióny smluv o stavebním spoření umístila na druhém místě. První zůstává s 25 milióny spořícími Německo. Třetí Rakousko eviduje 5,2 miliónů smluv. Více informací najdete v tabulce níže.

Porovnání jednotlivých trhů stavebního spoření
země uzavřených smluv spořitelen
Německo 25 mil. 11
Česko 5,7 mil. 6
Rakousko 5,2 mil. 5
Slovensko 1,4 mil. 3
Maďarsko více než 1 mil. 2
Chorvatsko 0,7 mil. 5
Rumunsko 70 tis. 2
Čína 55 tis. 1
Kazachstán x (teprve začíná) 1
Zdroj: Asociace českých stavebních spořitelen

Spoření nebo úvěry?

Hlavním posláním stavebních spořitelen by mělo být poskytování relativně dostupných úvěrů určených k financování bydlení. Avšak díky poměrně vysoké podpoře státu lidé v České republice stavební spoření dlouho využívali převážně jako spořící produkt. Počet nově uzavřených smluv rostl až do roku 2003, který byl posledním rokem, kdy bylo ke smlouvě o stavebním spoření možné získat státní podporu ve výši až 4 500 Kč ročně.

Trend ryze spořících smluv byl bezpochyby jedním z hlavních faktorů, který vedl ke snížení státní podpory. Stát na státní podpoře ročně vyplácel (a vyplácí) miliardy korun (v roce  2003 to bylo 13,261 mld. Kč, v roce 2004 15,337 mld. Kč a loni již 16,086 mld. Kč). Část těchto prostředků ovšem není investována účelově. Paradoxně avízované snížení státní podpory způsobilo, že se lidé smlouvami "předzásobili" (v roce 2003 bylo uzavřeno přes 2 milióny smluv a v roce 2004 jen 314 tisíc) a očekávané snížení objemu vyplacené státní podpory zatím nenastalo. Ministerstvo financí očekává, že státní podpora za rok 2006 dosáhne asi 15,8 mld. Kč (o 0,3 mld. Kč méně než v roce 2005), tzn. letos by se poprvé měl projevit úsporný efekt novely zákona o stavebním spoření.

V této souvislosti byly české stavební spořitelny kritizovány za to, že podíl úvěrů na vkladech je nízký a stavební spoření tudíž řádně nenaplňují své poslání (více v článku Jsou stavební spořitelny líné s lidmi stavět? a Umějí stavební spořitelny půjčovat na bydlení?). Lze konstatovat, že stavební spořitelny na kritiku, nebo spíše na zvýšenou poptávku klientů po úvěrech a konkurenci v podobě hypotečních bank, zareagovaly a podíl úvěrů na vkladech od roku 2004 roste a aktuálně činí 37 %. Každopádně kdy a zda vůbec dosáhne 60 % až 70 %, jak je tomu např. v Německu, je těžko odhadnutelné.

Ucházíte se o dotaci z Evropské unie?
Nevíte přesně jak na to? Informujte se u nás jak postupovat! Zhodnotíme, zda má váš konkrétní projekt šanci na získání dotace, poradíme, na jaké dotace má šanci firma vaší velikosti a zaměření. Potřebujete zjistit, jaké je finanční zdraví vaší firmy, což je nutná podmínka pro získání dotace, nebo "jen" chcete pomoci se zpracováním žádosti či s výběrem vhodného dotačního titulu? Přečtěte si naše poradenské texty a obraťte se na naši novou unikátní poradnu získávání dotací ze strukturálních fondů EU! Čím více konkrétních informací nám poskytnete, tím přesnější odpověď získáte.


Čeká nás další snížení státní podpory?

V souvislosti se schodkem veřejných financí, který může ohrozit přijetí eura se v médiích objevila informace o tom, že poradce ministra financí Miroslav Zámečník připravil návrh, jehož součástí je mimo jiné také zrušení státní podpory stavebního spoření. Přestože se podle sdělení Ministerstva financí a Ministerstva pro místní rozvoj o ničem takovém nejedná, situace využili některé prodejní sítě a hrozbu zrušení státní podpory používají jako falešný prodejní argument.

Na skutečnost, že finanční poradci stavebních spořitelen nejednají vždy zcela korektně a v souladu se zájmy klienta, jsme upozornili již v článku Stavební spoření: obchodní zástupci zneužívají důvěry klientů. S blížícím se koncem roku lze očekávat, že nápor ze strany stavebních spořitelen i jejich finančních poradců ještě zesílí. Prosinec bývá nejsilnějším obdobím pro uzavírání smluv o stavebním spoření, protože státní podporu za celý rok můžete získat i při jednorázovém vkladu v posledních dnech roku. Uzavřít smlouvu o stavebním spoření v závěru roku je jistě výhodné, ale neskočte ale na "špek" prodejcům stavebního spoření, pro které je jediným zájmem rychle získat svoji provizi. 

Co si myslíte o úspěchu stavebního spoření v České republice? Považujete jej za výhodný spořící produkt, nebo nástroj k financování bydlení? Myslíte si, že nám hrozí další snížení či dokonce zrušení státní podpory?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 40 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 11. 2006 11:01, TaF

Já mám naopak špatnou zkušenost s Raiffeisenkou, hlavně s tím, jak jim soustavně nefunguje ten jejich "Specialustův internetový servis". U Lišky jsem se z těch jejich výpisů aspoň dozvěděl to podstatné a poradci mi zatím vždycky poradili. U RSTS jsou informace z výpisu a od poradců ubohé, z internetu momentálně dlouhodobě žádné. (U těch poradců je to dost v lidech, ale já jsem se u RSTS dosud se vstřícným přístupem nesetkal.)

Zobrazit celé vlákno

+60
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 10. 2006 22:19, Lišák bez lišky

Souhlas, k Lišce už nikdy více, celá rodina smlouvu vypověděla, u dvou smluv se nám stalo, že naše milá obchoďačka za nás podepsala změnu výše cílovky. A co se s ní stalo? Nic, je pořád tam, kde seděla. S vyřízením úvěru jim to taky trvalo skoro měsíc, protože se nenašel nikdo, kdo by zastoupil nemocnou pracovnici. Chtěli jsme uzavřít smlouvu s Buřinkou, ale po návštěvě místní pobočky ČS,kde pracovnice ani nevedela kolik let vlastně musime spořit (udajně staci 12 mesicu :-))), pak se sla zeptat kolegyne a opravila se na 5let :-)) tak to v nas duveru opravdu nevyvolalo. Nakonec jsme skoncili v Raifaisen spořitelně, na pobocce nam odpovedeli na vsechno. Máte s Liškou taky někdo podobnou zkušenost? Má hodně klientů, ale asi kvantita není kvalita :-((

Zobrazit celé vlákno

-16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (40 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Stavební spořitelny prodávají nejen spoření a úvěry, je to výhoda pro klienta?

29. 9. 2006 | Kateřina Boušová

Stavební spořitelny prodávají nejen spoření a úvěry, je to výhoda pro klienta?

Je prodej doplňkových produktů skutečně službou pro klienta, nebo jen výnosnou obchodní strategií? Proč dnes některé stavební spořitelny nabízejí vedle stavebního spoření a úvěrů také... celý článek

Stavební spoření pro dítě není hračka

29. 6. 2006 | Kateřina Boušová | 8 komentářů

Stavební spoření pro dítě není hračka

Uvažujete o uzavření smlouvy pro dítě? Máme pro vás aktuální přehled zvýhodnění, které nezletilým stavební spořitelny nabízejí. Současně vás upozorníme na možná úskalí "dětských" smluv.... celý článek

Státní podpora: stavební spořitelny už s připisováním neotálejí

3. 5. 2006 | Kateřina Boušová

Státní podpora: stavební spořitelny už s připisováním neotálejí

Kdy vám na účet stavebního spoření přijdou zálohy státní podpory? Jak si připsání můžete zkontrolovat, když banky neposílají výpis? Jak a kdy případně reklamovat? Na jak vysokou podporu... celý článek

U které stavební spořitelny uzavřít smlouvu?

23. 1. 2006 | Kateřina Boušová

U které stavební spořitelny uzavřít smlouvu?

Hledáte produkt, se kterým svoje peníze bezpečně zhodnotíte nebo potřebujete půjčit na bydlení? Stavební spoření je dobrou volbou. Kterou spořitelnu si ale vybrat? Záleží hlavně na... celý článek

Liška podšitá: nedá slevu ani informace zadarmo

7. 12. 2005 | Petr Šafránek

Liška podšitá: nedá slevu ani informace zadarmo

Českomoravská stavební spořitelna láká své "klienty-veterány" na možnost prodloužení stavebního spoření za dříve platných podmínek. Tedy na původní státní příspěvek ve výši až 4 500... celý článek

Partners Financial Services