Jak na opce: kombinace opčních příkazů

Jak na opce: kombinace opčních příkazů
Jakým způsobem se vstupuje do opčních pozic? Jak je uzavíráme? Kdy máme garanci exekuce námi zadaného příkazu? Opční příkazy mají své definice, které musíme znát, abychom se vyhli zbytečným chybám. Podívejme se na ně.

Než se budeme věnovat opčním strategiím, musíme znát terminologii při zadávání opčních příkazů. Jak jsme si řekli v předchozích dílech, viz sloupek níže, opce můžeme kupovat, nebo vypisovat. Při zadávání objednávky musíme ještě specifikovat, jestli naši pozici otevíráme, nebo zavíráme. Z toho nám plynou čtyři kombinace opčních příkazů: buy to open, sell to close, sell to open a buy to close.

  1. Buy to open (nakoupit k otevření pozice)
    Touto objednávkou otevíráme novou pozici. Jedná se o nákupní objednávku, která nám umožní koupit Call nebo Put opci. Jde o nákupní objednávku, takže za tento obchod platíme.

    Např. chceme nakoupit 1 put opční kontrakt na akcie Nokia (profil, názory) (např. put opci NOK Apr 22,5, tedy dubnová expirace, strike 22,5 USD ), zadáme příkaz Buy to open NAYPX (kódové označení vybrané put opce).


  2. Sell to close (prodat k uzavření pozice)
    Tento příkaz znamená, že uzavíráme pozici, kterou jsme otevřeli předchozím příkazem "buy to open". Po vykonání příkazu již nebudeme vlastnit žádné právo k nákupu podkladového aktiva, které nám naše opce předtím poskytovala. Jde o prodejní objednávku, z uzavřeného obchodu obdržíme peníze.
  3. Sell to open (prodat k otevření pozice)
    V případě vypisování opcí, pozici otevíráme tímto příkazem. Vznikne nám závazek prodat akcie (prodat call) nebo povinnost nakoupit akcie (v případě put opce), když se o své právo přihlásí ten, kdo opci nakoupil a chce ji využít. Jelikož se jedná o prodejní objednávku, obdržíme za tuto transakci peníze.
  4. Buy to close (nakoupit k uzavření pozice)
    Tímto příkazem uzavřeme pozici vytvořenou předchozím "sell to open". Po vykonání příkazu již nebudeme mít závazek koupit nebo prodat akcie. Jde o nákupní pozici, a tak za ni zaplatíme.

Seriál Jak na opce

Dnešní článek je součástí seriálu o opcích, který na Peníze.CZ vychází každý čtvrtek. Již jste si mohli přečíst tato témata:

Z hlediska našich požadavků a preferencí, zadáváme příkazy jako tržní objednávky (market order), nebo limitní objednávky (limit order). Market order nám zajistí okamžité provedení, objednávka bude vyplněna za aktuální cenu, na které se momentálně obchoduje. Limit order garantuje cenu, kterou chceme dosáhnout, ale není zárukou provedení. Na její vyplnění musíme počkat, nejdéle však do konce obchodního dne. Dalším typem příkazu je GTC (Good till cancelled - příkaz platný po určitou dobu, pokud nebude zrušen) do času definovaným makléřem pro tento příkaz (maximálně do 6 měsíců).
Na vážkách rozhodování tedy stojí garance vykonání příkazu nebo garance námi stanovené ceny.

Shrneme si to:
Pokud zahajujeme opční pozici, tak otevíráme. Když ukončujeme předchozí otevřenou pozici, tak zavíráme.


Podkladové aktivum není třeba ani kupovat ani prodávat


Jak je vidět, nakupovat a prodávat opce můžeme bez toho, aniž bychom kupovali nebo prodávali podkladové aktivum - akcie. Tímto způsobem se opční kontrakty jednoduše kupují a prodávají. Ve skutečnosti se takto obchoduje naprostá většina opčních kontraktů, bez nakupování nebo prodávání podkladových akcií.
Ten, kdo koupil call opci a tím právo nakoupit akcie, se může v průběhu času rozhodnout, že již nechce vlastnit toto právo. Zadáním zavíracího příkazu (sell to close) svou pozici ukončí.

Opční obchodníci uzavřou pozici, která dosáhla určitého stanoveného zhodnocení a nechtějí riskovat další možné výkyvy na trhu. Předem definované zhodnocení se nazývá profit target. Jako součást obchodního plánu pozici uzavřou i tehdy, pokud se nevyvíji podle předpokladů. Výstupní ztrátový bod (loss exit point), definován ještě před vstupem do opční pozice, bývá stanoven např. jako určité % z celkového obchodního účtu. Výstup na tomto bodu znamená menší aktuální ztrátu než by potenciálně dalším negativním vývojem mohla nastat. Úkolem loss exit bodů je chránit obchodníka před totální devastací jeho obchodního účtu. Samozřejmě součet ziskových obchodů násoben průměrným ziskem musí být vyšší než součet ztrátových obchodů násoben průměrnou ztrátou (a také poplatky makléři za provedené obchody).

K přesnému zadání obchodních příkazů potřebujeme orientaci v opčních datech. Pokud si vzpomínáte na opční tabulku z našeho 2. dílu, slíbili jsme si bližší vysvětlení jednotlivých sloupců dat. V příští části se tedy podíváme na interpretaci opčních dat.

Autorka působí ve společnosti CZECHWEALTH.

Otestovali jsme pro vás!

Průběžně podrobujeme kritickému redakčnímu oku či oku externí poroty různé produkty a finanční instituce. Co vše jsme zatím otestovali:

  • Přemýšlíte o tom, že byste využili služeb finančního poradce? Podívejte se, jak dopadly námi testované poradenské firmy.
  • Je vaše internetbankingová aplikace bezpečná, uživatelsky příjemná a cenově výhodná? Podívali jsme se jí na zoubek.
  • Jak kvalitní poradenství a služby poskytuje vaše banka? Za kolik půjčují lichvářské společnosti?
  • Otestovali jsme 10 pojišťoven, zda poskytují svým potenciálním klientům všechny důležité informace, jak jim to nařizuje zákon. Výsledky byly skoro k pláči.
  • Nabízejí banky úvěry skutečně za ty úžasně nízké sazby, které inzerují? Podívali jsme se "na zoubek" i firmám poskytujícím spotřebitelské úvěry.
Výsledky našich testů naleznete ve zcela nové sekci Otestovali jsme pro vás.

Jaké zkušenosti se zadáváním opčních příkazů máte vy?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak na opce: příklad nákupu call opce

19. 10. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: příklad nákupu call opce

Jak na základě již vysvětlených teoretických základů může vypadat jednoduchý opční obchod? Co může být důvodem vstupu do opční pozice? Co znamená pákový efekt opcí? Na konkrétním příkladu... celý článek

Jak na opce: řecká písmena aneb proč mnozí nevydělávají

12. 10. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: řecká písmena aneb proč mnozí nevydělávají

Co ještě potřebujeme vědět k solidnímu porozumění opčním strategiím? Jak se dá vysvětlit to, že mnozí při obchodování s opcemi ztrácí své peníze? Dnes se podíváme na důležitou součást... celý článek

Jak na opce: co ovlivňuje cenu?

5. 10. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: co ovlivňuje cenu?

Kdy je v opčním obchodování čas na naší straně a kdy naopak hraje proti nám? Víte, jak důležitou roli v historii sehrál tzv. opční oceňovací model? Dnes si ukážeme, které faktory jsou... celý článek

Jak na opce: do které opční pozice vstoupit

29. 9. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: do které opční pozice vstoupit

Jakou roli má cena opcí při rozhodování, do které opční pozice vstoupit? Náklady na nákup opční pozice mohou být 20 dolarů ale také 3 000 dolarů. Jak je to možné? Proč není vždy dobré... celý článek

Jak na opce: vyznat se v symbolech je základ

21. 9. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: vyznat se v symbolech je základ

Jaké jsou základní typy opcí a co představují? Standardizace opčního obchodování přinesla jasná pravidla pro označování opcí. Orientovat se v opčních symbolech není tak těžké, jak by... celý článek

Partners Financial Services