Jak na opce: řecká písmena aneb proč mnozí nevydělávají

Jak na opce: řecká písmena aneb proč mnozí nevydělávají
Co ještě potřebujeme vědět k solidnímu porozumění opčním strategiím? Jak se dá vysvětlit to, že mnozí při obchodování s opcemi ztrácí své peníze? Dnes se podíváme na důležitou součást teoretické výbavy úspěšného opčního obchodníka, a to na "řecká písmena".

To, co jsme si vysvětlili v předchozích dílech, bylo zaměřeno na porozumění opčním základům: od čtení v opční symbolice, přes klasifikaci opcí (ITM, ATM, OTM), po faktory ovlivňující ceny opcí. Dalším krokem, který potřebujeme zvládnout, jsou "řecká písmena". Porozumění těmto termínům je klíčovým momentem, který rozděluje úspěšné opční obchodníky od těch neúspěšných.


Proč někteří nevydělávají při obchodování s opcemi?

Pokud obchodník předpokládá, že určitá akcie poroste, má "býčí" názor na její další vývoj. Co obvykle udělá? Nakoupí call opce. Vždyť call opce dávají možnost nakoupit akcie za předem stanovenou cenu, a pokud má býčí názor, tak nakoupí call opci. I když to může znít logicky, je tam určitá past. Tady to je místo, které způsobuje ztráty víc než jakákoliv jiná chyba.

Pokud obchodník blíž nezkoumá jakou opci koupit, jaký je rozdíl mezí opcí s 1měsíční, 3měsíční nebo 6měsíční expirací (kromě jejich pořizovací ceny) a příliš se nezabývá jaký strike (realizační cenu) bude jeho opce mít, je pravděpodobnost ztráty vysoká. Tato chyba vychází z podcenění faktu, že kromě směru musíme věnovat pozornost rychlosti. Na rozdíl od obchodování s akciemi, u opcí potřebujeme správně odhadnout nejen směr pohybu akcie, ale také rychlost tohoto pohybu. Je to právě rychlost, která dělá opční obchodování zrádným.


Balík řeckých písmen

V předchozím díle jsme si vysvětlili, jak určité faktory ovlivňují ceny opcí. Nicméně pro zvládnutí opčních strategií potřebujeme vědět přesně, jak se opční cena změní, nejen si být vědomi faktu, že se cena pod vlivem určitého faktoru může zvýšit nebo klesnout. Jinými slovy, potřebujeme znát přesně citlivost opční ceny na dřívě zmíněné faktory. Ve světě opcí byla tato oblast pojmenována řeckými písmeny a zahrnuje následující ukazatele:

Delta Δ
Gamma Γ
Théta Θ
Vega Κ (také označována jako Kappa, protože Vega není řeckým písmenem)
Ró Ρ

Seriál Jak na opce

Dnešní článek je součástí seriálu o opcích, který na Peníze.CZ vychází každý čtvrtek. Již jste si mohli přečíst tato témata:

Stručně si projdeme jejich charakteristiku.


1. Delta

Ukazatel delta měří, jak se změní cena opce, pokud se změní cena podkladové akcie.

  • Pro call opce je delta z intervalu 0-1, nebo vyjádřeno v penězích od 0 do 100 USD.
  • Pro put opce je delta záporná.

Podle dřívě zmíněné klasifikace opcí, mají jednotlivé opce deltu:

  • ITM blížící se číslu 100,
  • ATM kolem 50,
  • OTM blížící se 0.

Co to znamená?
Pokud cena akcie vzroste o 1 USD, potom hodnota opce, která je ATM, vzroste o 0,5 USD. Již víme, že 1 opční kontrakt představuje 100 akcií, násobíme tedy tuto částku číslem 100. Proto uváděná hodnota 50 představuje 50 USD. Hodnota OTM opce se mění jen o malé procento při změně podkladové akcie. Naopak, hodnota ITM opce poroste při nárůstu ceny nejvíc.

Jakou opci je nejlepší koupit?
Jak jsme dříve uvedli, důležitý není jen předpokládaný směr, ale i rychlost. Delta není statická. Její hodnota sa mění, jak opce prochází z kategorie OTM (out-of-the-money) do ITM (in-the-money).

Váš časový rámec obchodování určuje, která volba je správná. Je váš záměr prodat opci okamžitě po zveřejnění zpráv o hospodaření podniku, a chcete tedy rychlý zisk? Pokud předpokládáte, že akcie se prudce zvedne, a to v poměrně rychlé době, je lepší volbou OTM opce. Vaše analýza tedy počítá s tím, že opce OTM se dostane do kategorie ITM. Pokud je cílem držet opci až do expirace a nakoupit výhodně akcie, je lepší volbou ITM opce. Všechno závisí na časovém rámci, směru a výši předpokládaného cenového pohybu akcie.


2. Gamma

Matematicky vyjádřeno, gamma je první derivací delty. Gamma vyjadřuje rychlost, jakou se změní delta, když se cena podkladového aktiva změní o jeden bod. Je to vlastně "zrychlení" delty.

Opce ATM mají gamma hodnotu vysokou. Opce ITM a OTM mají gamma hodnotu nízkou. Čím je hodnota vyšší, znamená to větší citlivost, a tedy výraznější pohyb delty při změne ceny akcie.

Hodnota gamma je kladná pro "long" pozice, tedy když kupujeme opce (call i put). Gamma je záporná pro "short" pozice, to znamená, když opce vypisujeme.


3. Théta

Jaký vliv má na opční cenu plynoucí čas, neboli časový rozpad, to měří ukazatel théta. Je to denní pokles dolarové hodnoty opce v důsledku časového rozpadu. Např. hodnota theta 0,15 znamená, že cena opce klesne každý den o 0,15 USD. Pro ty, kteří plánují uzavírat opční pozice před expirací, je znalost théty důležitá pro rozhodování, kdy pozici ukončit. Vždy je potřeba najít určitou "rovnováhu" mezi časovým rozpadem (thétou) a efektem plynoucím z očekávaných cenových pohybů akcie (delta).


4. Vega

Ukazatel vega je vyjádřením změny opční hodnoty v důsledku změny ve volatilitě podkladového aktiva. Např. když změna volatility akcie o 1 % zapříčiní změnu opční hodnoty o 0,25 USD, říkáme, že opce má hodnotu vega ve výši 0,25.


5. Ró

Řecké písmeno ró měří vliv změny úrokových sazeb na opční cenu. Tento ukazatel je považován za nejméně významný ze všech řeckých písmen.

Výpočty řeckých písmen podle stanovených vzorců dnes mnohé opční SW řeší elegantním způsobem. Pod zvolenou opční pozici vypíšou hodnoty jednotlivých písmen pro jednotlivé ceny podkladového aktiva.

Ucházíte se o dotaci z Evropské unie?
Nevíte přesně jak na to? Informujte se u nás jak postupovat! Zhodnotíme, zda má váš konkrétní projekt šanci na získání dotace, poradíme, na jaké dotace má šanci firma vaší velikosti a zaměření. Potřebujete zjistit, jaké je finanční zdraví vaší firmy, což je nutná podmínka pro získání dotace, nebo "jen" chcete pomoci se zpracováním žádosti či s výběrem vhodného dotačního titulu? Obraťte se na naši novou unikátní poradnu získávání dotací ze strukturálních fondů EU! Čím více konkrétních informací nám poskytnete, tím přesnější odpověď získáte.

Znalost řeckých písmen je jedna z nejdůležitějších oblastí pro úspěšné opční obchodování. Pomůže vám nejen porozumět opčním strategiím, ale vysoce zvýší šance na ziskové obchodování.

V dalších dílech si postupně vysvětlíme zadávání opčních obchodů. Od konkrétní ukázky jednoduchého opčního obchodu s využitím již probraných základů se budeme dostávat ke složitějším strategiím.

Autorka působí ve společnosti CZECHWEALTH.

Umíte správně odhadnout nejen směr pohybu akcie, ale také rychlost tohoto pohybu? Využíváte řecká písmena při obchodování s opcemi?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak na opce: co ovlivňuje cenu?

5. 10. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: co ovlivňuje cenu?

Kdy je v opčním obchodování čas na naší straně a kdy naopak hraje proti nám? Víte, jak důležitou roli v historii sehrál tzv. opční oceňovací model? Dnes si ukážeme, které faktory jsou... celý článek

Jak na opce: do které opční pozice vstoupit

29. 9. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: do které opční pozice vstoupit

Jakou roli má cena opcí při rozhodování, do které opční pozice vstoupit? Náklady na nákup opční pozice mohou být 20 dolarů ale také 3 000 dolarů. Jak je to možné? Proč není vždy dobré... celý článek

Jak na opce: vyznat se v symbolech je základ

21. 9. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: vyznat se v symbolech je základ

Jaké jsou základní typy opcí a co představují? Standardizace opčního obchodování přinesla jasná pravidla pro označování opcí. Orientovat se v opčních symbolech není tak těžké, jak by... celý článek

Jak na opce: proč je opce finanční derivát

14. 9. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: proč je opce finanční derivát

Připravili jsme nový investiční seriál, tentokrát se podíváme na opce. Přiblížíme si základy opčního obchodování, projdeme od definic a základních pravidel po praktické ukázky komplexnějších... celý článek

Akcie a trading: příklad obchodního dne a obchodní plán

7. 9. 2006 | Josef Lukáč

Akcie a trading: příklad obchodního dne a obchodní plán

V posledním dílu našeho seriálu si připomeneme rozdělení tradery používaných obchodních systémů a hlavně se podíváme se na příklad typického pracovního dne a obchodního plánu "full-time"... celý článek

Partners Financial Services