Akcie: Dow Jones pokořil historický vrchol

Akcie: Dow Jones pokořil historický vrchol
Americké akciové trhy opět dosáhly nových životních maximálních cen, v návaznosti na to rostly i trhy v eurozóně. Středoevropský region je stále pod vlivem politického kolotoče, na nevyslovení důvěry Topolánkově vládě reagovaly např. akcie CĚZu. Co se investičních trendů týče, investoři již nesdílejí obavy z inflace, a tudíž se odklánějí od investic do bezpečných aktiv, jako je zlato a stříbro. Velmi úspěšné období naopak nastává pro technologické akcie.

Spojené státy americké

Americké akciové trhy opět dosáhly nových životních maximálních cen. Stále totiž panuje důvěra v sílu americké ekonomiky a zároveň se po zveřejněných ekonomických datech z uplynulého týdne i rozplývají obavy z dalšího zvyšování sazeb FEDem v dalším období. Pokles cen ropy pod hranici 60 amerických dolarů na tom má také svůj podíl, nižší cena ropy totiž nevytváří tlak na inflaci.


Úrokové sazby a inflace v USA

V souladu s  rozhodnutím FEDu o úrokových sazbách z 20. září se nesou také komentáře Bernankeho (FED potvrzuje, že úrokové sazby zůstanou nějaký čas nezměněny). Čekáme, že jejich změnou bude jejich snížení ve druhém čtvrtletí příštího roku, celkově pak příští rok čekáme jejich snížení o 75bps kvůli příznivému inflačnímu výhledu a oslabení ekonomického růstu.


Vývoj na amerických trzích

Dow-Jonesův index (profil, názory) ve čtvrtek zavřel na novém maximu 11 866 bodů, pozitivní nálada vznikla především z předpokládaných výsledků maloobchodních řetězců, kde se totiž také projeví příznivě nízké ceny pohonných hmot. 

Ještě více se dařilo technologickému Nasdaqu (profil, názory). Za jeho růstem stály akcie polovodičového gigantu Intelu (profil, názory), který díky velmi úspěšně zaváděné nové produktové řadě dobývá zpět  ztracené pozice, a to na úkor AMD (profil, názory). Vůbec u investorů obecně převládá názor, že opět pro technologické akcie nastává velmi úspěšné období.

Naopak pokles cen drahých kovů se odrazil v poklesu hodnoty firem těžících či zpracovávajících zlato a stříbro. Investoři totiž již nesdílejí obavy z inflace, a tudíž již neinklinují k investicím do bezpečných aktiv typu zlata či stříbra.


Jak na úvěry aneb život na splátky, které vás nepoloží
Na dluh žije čím dál tím víc českých domácností. Úvěry nepochybně mají svoje klady, dovolují nám pořídit si zboží či služby, na které je naše peněženka krátká. Pokud ale jejich kouzlu bezhlavě podlehneme, mohou nás zavést až na samé finanční dno. Následující série článků vám poradí, jak proplout úvěrovým mořem bez úhony a co dělat v případě, pokud už se snad vaše finanční loď potápí. Spoustu užitečných článků, rad a informací týkajících se úvěrových produktů a zadluženosti naleznete v našem novém seriálu Jak na úvěry aneb život na splátky, které vás nepoloží.

 


Eurozóna

Evropské akciové trhy přidaly v uplynulém týdnu 1,5 %. Samozřejmě se zde projevila nálada ne světových trzích obecně.


Úrokové sazby a inflace v eurozóně

ECB v prohlášení k očekávanému rozhodnutí o zvýšení úrokových sazbách o 0,25 % na 3,25 % potvrdila současnou rétoriku. Reflektovala hospodářskou expanzi a uvedla, že zatímco v krátkém období může být ekonomický růst silnější, v dlouhodobějším horizontu hrozí nebezpečí nižšího ekonomicko růstu.

Inflace by se měla přes současný pokles cen ropy pohybovat stále nad 2,0 %. ECB potvrdila, že současná monetární politika zůstává expanzivní, a že pokud budou naplněny její předpoklady, úrokové sazby budou zvýšeny. Komentáře ECB nepřinášejí větší překvapení. Přes pokles ceny ropy se zatím její inflační výhled zásadněji nemění, vždyť jako možný scénář uvedla ECB posílení poptávky, a tím i růst inflačních rizik. Na druhou stranu šéf ECB Trichet na tiskové konferenci signalizoval pokles inflace pod 2,0 % v horizontu 18-24 měsíců. Pravděpodobnost, že ECB svou hlavní úrokovou sazbu zvýší ještě v prosinci o 25 bps vzrostla, v příštím roce již jejich změnu nečekáme kvůli příznivému inflačnímu výhledu.


Evropské ekonomické indikátory

Maloobchodní tržby v eurozóně v srpnu vzrostly přibližně podle odhadu trhu. Ve skutečnosti signalizují určité posílení růstu spotřeby domácností, která jak se však zdá příliš nesouvisí s mistrovstvím světa ve fotbale v Německu (na toto téma viz článek Fotbal a bohatství země: jak nakopnout ekonomiku) ani se zvýšením DPH příští rok v Německu (viz Evropa růžky oživení zastrčí, Americe může recese paradoxně pomoci).

Rychlejší růst spotřeby domácností je patrný v nepotravinářském sektoru. Posílení růstu spotřeby domácností může poněkud souviset s posílením trhu práce v eurozóně. Na druhou stranu růst domácí poptávky zřejmě v souvislosti s drahou ropou, zpomalením růstu exportu a plánovaným zvýšením DPH v SRN opět oslabí ve spojení s ochlazením trhu práce. Růst ekonomiky zřejmě zůstane i příští rok křehký.


Vývoj na evropských trzích

Negativní vliv na vývoj cen telekomunikačních firem měla zpráva, že Evropská komise údajně navrhuje uložit pokutu mobilním operátorům Vodafone Group (včetně jeho německé divize), britskému O2 a T-Mobile International, a to kvůli příliš vysokým poplatkům za roaming. Tento krok by mohl být další akcí orgánů EU, kterým se nelíbí poplatky mobilních operátorů za roaming.

Automobilová skupina Volkswagen se rozhodla vstoupit na trh nákladních automobilů koupením 15% podílu v automobilce MAN a nevyloučila další možné navýšení tohoto podílu. Akcie výrobce nákladních automobilů MAN posílily okamžitě o více než 10 %.


Česká republika

Trhy ve středoevropském regionu jsou nadále ovlivňovány nestabilní situací na politické scéně. Takže růst je zde velmi křehký. Výsledek hlasování o důvěře Topolánkově vládě měl dopad na akcie ČEZ (profil, názory) - zareagovaly spíše pozitivně, snížila se totiž pravděpodobnost prodeje části státního podílu přes veřejné trhy.

Autor působí ve společnosti ATLANTIK finanční trhy.

Vše o bydlení: smlouvy, financování a legislativa
Najdete v něm mnoho praktických informací pro případ, že se rozhodnete koupit nemovitost, zvažujete, zda si pořídit byt v osobním nebo družstevním vlastnictví či se chytáte svoje bydlení vylepšit rekonstrukcí. Zajímá vás deregulace nájemného? I tomuto tématu jsme se věnovali, a to hned v několika článcích. Přejeme vám mnoho inspirativního čtení v našem speciálu Vše o bydlení: smlouvy, financování a legislativa!

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jak vidíte další vývoj na světových akciových trzích vy¨?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 10. 2006 15:05, Guru

Jaké akcie má 20 amerických gurus : http://www.gurufocus.com Vetsinou maji americtí gurus jen americké akcie , ale my najdeme v Evrope mnohdy jeste lepsí akcie , nez maji ti americtí gurus , nebo akcie stejných kvalit , jako maji ti gurus , at uz akcie cyklické na 3 roky nebo akcie solidní na 50 let : Volkswagen , Iberdrola , Tesco , Sanofi-Aventis , Barclays , Siemens , Royal Bank of Scotland a snad i solar akcie Solon.

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 10. 2006 15:21, Honzajs

Pohled z jiné strany na totéž:

http://www.gold-eagle.com/editorials_05/tacinv100706.html

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: evropské tituly by měly nadále posilovat

2. 10. 2006 | Pavel Sudek

Akcie: evropské tituly by měly nadále posilovat

Dow Jones Industrial Average překonal své životní závěrečné maximum. Dow Jones Stoxx 600, pokrývající evropské akcie, od března 2003 svou hodnotu více než zdvojnásobil. Propad ceny... celý článek

Akcie: hrozí nám náhlé odchody zahraničních investorů z regionu?

25. 9. 2006 | Pavel Sudek

Akcie: hrozí nám náhlé odchody zahraničních investorů z regionu?

Globální trhy v uplynulém týdnu ztrácely. V USA se sice hlavní indexy dotkly několikaletých maxim, nakonec ale týden uzavřely s mírnou ztrátou. O 0,1 % si pohoršil DJ Eurostoxx 50.... celý článek

Akcie: akciové dividendy se stávají výhodnější než výnosy dluhopisů

18. 9. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: akciové dividendy se stávají výhodnější než výnosy dluhopisů

Americké akciové trhy prožily velmi zdařilý týden, růst byl podpořen silnými makroekonomickými ukazateli. Evropské akcie posílily také, i indikátory ekonomického vývoje byly příznivé.... celý článek

Akcie: investoři si vybrali oddechový čas

28. 8. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: investoři si vybrali oddechový čas

Tropická bouře v Mexickém zálivu a obavy o další možný růst ropy podpořily vyčkávací taktiku většiny investorů. Zlom nenastal ani po pátečním projevu šéfa FEDu, který investorům příliš... celý článek

Akcie: Amerika má za sebou úspěšný týden

21. 8. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: Amerika má za sebou úspěšný týden

Úterní a středeční růst na amerických trzích byl jedním z největších dvoudenních růstů letošního roku. Závěr týdne patřil počítačovým gigantům, zatímco společnost Hewlett-Packard potěšila,... celý článek

Partners Financial Services