Operační program průmysl a podnikání: rozvoj podniků

Základním programovým dokumentem v podnikatelském sektoru je Operační program průmysl a podnikání (dále OPPP). Jeho cílem je zvýšit konkurenceschopnost průmyslu a podnikatelských služeb, rozvíjet průmyslový potenciál a hospodářskou výkonnost výrobní základny.

Ke dni 24. 5. byla v rámci OPPP přiznána dotace 594 projektům, což činí téměř 4miliardy korun, a dalším 1 323 projektům byla uzavřena úvěrová smlouva (1,5 mld. Kč).

Po počátečním váhání se počty žádostí o dotace rychle zvýšily, přesto finance určené na období 2004-2006 ještě v některých programech nejsou vyčerpány .

Z celkového počtu 3 845 podaných žádostí bylo ale uznáno pouhých 1 917, 1 197 jich bylo již zamítnuto, ostatní čekají na rozhodnutí.


Zdroj: Statistika OPPP, CzechInvest


Z čeho vybírat aneb programy v rámci OPPP

OPPP má tři priority, do nichž spadá 11 programů podpory, zaměřených především na malé a střední podniky, které působí na území ČR mimo hl. m. Prahu, a jsou zaměřené na převážně zpracovatelský průmysl.


1. Reality

Cílem programu je podpora projektů přípravy, rozvoje a regenerace průmyslových zón, a dále podnikatelských nemovitostí.

Typovými projekty programu Reality jsou např. příprava území pro podnikatelský areál (zónu), výstavba zóny, rozvoj a rozšíření již existující zóny, regenerace zóny, výstavba a rekonstrukce objektu pro podnikání (např. výrobní hala), dále pak rekonstrukce nevyužívaného objektu na podnikatelský objekt (velikost plochy rekonstruovaného objektu v jednom podlaží musí být min 250 m2).

Program se vztahuje na malé a střední podniky (MSP), dále mohou žádat developerské společnosti nebo obce. Výše dotace se pohybuje od 46 % (MSP, developeři) přes 75 % (obce) až k 100 % uznatelných nákladů při regeneraci zóny.

Příjem žádostí je z důvodu vyčerpání dotace pozastaven a bude otevřen patrně až v rámci následného období (2007- 2013).


2. Rozvoj

Program je zaměřen na podporu rozvoje konkurenceschopnosti MSP ve fázi růstu, tzn. zvyšování technologické úrovně a zdokonalování procesů, zavádění certifikací a mezinárodních standardů. Program je zaměřen na malé a střední podniky sídlící nebo realizující projekt mimo území hl. m. Prahy a splňujících zaměřením podporovaná odvětví, tj. zpracovatelský průmysl, výpočetní technika či výzkum a vývoj.

V rámci podpory lze získat dotaci např. na pořízení strojů, technologií, informačních technologií, licencí apod. Dotace se pohybuje ve výši 30-40 % uznatelných nákladů, v rozsahu 1,5-6 mil. Kč.

Příjem žádostí u programu je pozastaven a je možné, že bude otevřen až v rámci následného období (2007-2013).


3. Inovace

Program Inovace podporuje projekty zaměřené na zvýšení technických a užitných hodnot výrobků, technologií a služeb. Zejména je určen pro zavádění nových výrobků na trh (vlastní patent, nákup licence s jasným obchodním záměrem).

Dotace je určena všem mimopražským firmám bez omezení velikosti, splňujících podmínku oboru podnikání (zpracovatelský průmysl, výpočetní technika). Z podpory lze financovat mimo strojů a technologií (včetně informačních) i pořízení patentů a licencí, a navíc i konzultační služby související s projektem.

Dotace se dá získat ve výši 46 % uznatelných nákladů, v rozmezí 3-25 mil. Kč.

Příjem žádostí u programu je pozastaven a je možné, že bude otevřen až v rámci následného období (2007-2013).


4. Marketing

Cílem programu je zvýšit konkurenceschopnost podniků na mezinárodních trzích. Je určen malým a středním firmám z oblasti zpracovatelského průmyslu, které vykazují jasný exportní záměr.

Mezi uznatelné náklady lze zařadit:

  • nákup a zhotovení marketingových studií o zahraničních trzích,
  • výrobu propagačních materiálů (např. katalogy, letáky, brožury atd.),
  • tvorbu internetových stránek včetně grafiky,
  • účast na zahraničních výstavách a veletrzích (náklady na stánek) apod.

Dotaci lze získat v rozmezí 0,1-1 mil. Kč, do výše 46 % uznatelných nákladů.


5. Prosperita

Program podporuje vybudování či zrenovování objektu za účelem zřízení podnikatelského inkubátoru, vědeckotechnického parku, který se bude dále pronajímat se zvýhodněným pronájmem pro inovační firmy.

Dotace dosahují výše 75 % uznatelných nákladů.


6. Start

Program Start je určen začínajícím podnikatelům. Lze z něj spolufinancovat rekonstrukci budov a dále nákup strojů a zařízení do pronajatých/zrekonstruovaných prostor nebo počáteční vybavení zásobami. Mezi uznatelné náklady patří i nákup kancelářského zařízení a úhrada provozních nákladů souvisejících s realizací projektů (energie, služby, materiál).

Nelze získat dotaci, ale bezúročný úvěr, a to až do výše 90 % uznatelných nákladů, v rozmezí 0,1-1 mil. Kč.


7. Kredit

Z programu lze finančně podpořit nákup nemovitostí za účelem podnikání ve vybraném oboru s drobnějšími stavebními úpravami (přechod z nájemních prostor do vlastních, nákup nových strojů k nahrazení starších či k zahájení zcela nového výrobního programu, obvykle spojeno s doplněním zásob materiálu a náklady na rekonstrukci prostor a nákup nového zařízení.

Nejedná se o dotaci, ale o zvýhodněné úvěry různých typů.


8. Úspora energie

Cílem programu je podpořit aktivity spojené s efektivnějším využíváním energie a zaváděním nových metod či technologií, které ji šetří.

Mimo nákupu nových technologií, zpracovávajících energetické suroviny úsporněji, lze spolufinancovat i technologie zaměřené na snížení energetické náročnosti procesů spojených s výrobou, přeměnou a rozvodem energie, s podmínkou zlepšení negativních dopadů na životní prostředí spojených s těmito procesy. Dále zavádění kombinované výroby elektřiny a tepla (kogenerace) či nákup zařízení používaných k využití odpadního tepla, zlepšení logistických postupů či energetických vlastností budov.

Projekt musí být potvrzen energetickým auditem a musí splňovat požadavek snížení emisí oxidu uhličitého.

Dotaci lze získat ve výši až 46 % uznatelných nákladů, v rozsahu 0,3-30 mil. Kč.


9. Obnovitelné zdroje energie

V rámci programu lze získat dotaci na nákup nových či modernizaci starších zařízení zaměřených na využívání obnovitelných zdrojů energie (OZE), dále nákup nových technologií zaměřených na snížení energetické náročnosti a s minimálními dopady na ekologii. Podporovat lze i projekty, které jsou zaměřeny na ověřování nových prvků využívání OZE a které jsou zaměřeny na kombinovanou výrobu elektřiny a tepla (využívající OZE).

Projekt musí být potvrzen energetickým auditem a musí splňovat požadavek snížení emisí oxidu uhličitého.

Dotaci lze získat ve výši až 46 % uznatelných nákladů, v rozsahu 0,3-30 mil. Kč.


10. Školící střediska

Program podporuje výstavby či rekonstrukce školících zařízení, úplatně nabytých.

Do uznatelných nákladů lze zahrnout: kupní cenu nemovitosti, projektovou přípravu a přípravu území, výstavbu či rekonstrukci objektu, technická zařízení a zařizovací předměty, vybudování veškeré technické a dopravní infrastruktury související s realizací školícího zařízení, nákup školících pomůcek a programů sloužících k odbornému vzdělávání apod.

Dotaci lze získat ve výši až 46 % uznatelných nákladů, v rozsahu 0,3-30 mil. Kč.


11. Klastry

Program se týká podnikatelů podnikajících v konkrétním oboru na území specifikovaného regionu, finalistů i jejich subdodavatelů, kteří chtějí vytvořit spolupracující klastr.

Vytvořená právnická osoba bude koordinovat společný výzkum, vývoj, výrobu a odbyt. Tato právnická osoba dostane dotaci např. na nájemné, HW a SW, školení pracovníků, mzdové náklady a poradenské služby.

Dotace ve výši 50-75 % uznatelných nákladů.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 9 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services