Jak poznat, že realitní kancelář švindluje

Jak poznat, že realitní kancelář švindluje
Realitní kanceláře jsou často vnímány jako garant úspěšného obchodu v oblasti realit. Bohužel, praxe může být jiná. Ať už byt či dům ke koupi hledáte nebo nabízíte, nejspíš dříve či později na realitní kancelář narazíte. Jak ale nenarazit doslova?

Jen málo nemovitostí je k prodeji nabízeno přímo, většina majitelů volí spolupráci s některou z realitních kanceláří (RK). Což znamená, že se při prodeji či koupi nemovitosti jednání s realitní kanceláří obvykle nevyhnete. Je proto dobré být připraven.

Určitě u nás existují seriózní realitní kanceláře. Nicméně i vzhledem k tomu, že na realitní činnost zatím v České republice není potřeba licence, tzn. neexistují závazná pravidla pro tento typ podnikání, najdou se mezi realitkami i "kujóni", kterým nejde o klienta, ale o snadný zisk.

Inspirací k tomuto seriálu (viz sloupek níže) nám byl skutečný příběh jedné naší čtenářky (viz níže), na které se realitní kancelář skutečně "vyřádila". Nad jednáním této kanceláře zůstává rozum stát a může být jakýmsi vzorovým příkladem "švindlů" v této branži.

Připravili jsme pro vás třídílný seriál věnovaný problematice spolupráce klienta s realitní kanceláří. V dnešním prvním díle se dočtete, jak rozlišit solidní kancelář od podvodníků. Druhý díl bude věnován dokumentům a smlouvám. Mimo jiné se dozvíte, kdy a jakou smlouvu s realitní kanceláří podepsat či nepodepsat, ať už nemovitost kupujete či prodáváte. A na závěr jsme si nechali problematiku peněz, tedy kdy, komu a za co (ne)platit.


Příběh paní Jitky

Paní Jitka v březnu tohoto roku navštívila realitní kancelář a zajímala se o koupi rodinného domu. Vybrala si konkrétní nemovitost a chtěla si ji prohlédnout. Realitní makléř ovšem prohlídku podmínil podpisem tzv. Dohody o předběžném zájmu, která paní Jitku zavazovala k úhradě zprostředkovatelské provize v případě, že projeví vážný zájem o uzavření smlouvy týkající se této nemovitosti (jak byl specifikován vážný zájem bohužel přesně nevíme, paní Jitka na naši žádost o zaslání dohody nereagovala). Paní Jitka dohodu podepsala.

Později zjistila, že tato realitní kancelář nemá s majiteli nemovitosti uzavřenou žádnou smlouvu o zastoupení, naopak majitelé měli výhradní (exkluzivní) smlouvu s jinou realitní kanceláří. Na koupi domku se paní Jitka dohodla v červnu, a to přímo s majiteli poté, co ukončili spolupráci se svojí RK.

Krátce na to se však paní Jitce ozvala RK, se kterou podepsala v úvodu zmíněnou "dohodu". Prostřednictvím advokátní kanceláře jí zaslala upomínku s tím, že uzavřela zprostředkovatelskou smlouvu a domáhá se úhrady 5% provize. V případě, že paní Jitka nezaplatí, RK hrozila postoupením případu soudu.


Kde chybila realitní kancelář a kde paní Jitka?

První zarážející skutečností v příběhu paní Jitky je to, že RK podmínila prohlídku podpisem jakési "dohody". Taková praxe je neobvyklá a pokud se vám to stane, bude lepší jít rovnou o dům dál. Z takového přístupu RK ke klientovi nekouká ani do budoucna nic dobrého.

Druhým momentem, pro který by spíš mohla paní Jitka zažalovat RK než RK ji, je, že realitní kancelář nabízela k prodeji nemovitost bez toho, aby měla s majiteli uzavřenou zprostředkovatelskou smlouvu. Takové jednání je možné označit za podvodné, ovšem podle realitních makléřů není úplně ojedinělé (více v odstavci Klíčem k úspěchu je dobrá smlouva, ale i důvěra).

Paní Jitka měla podpis jakéhokoli dokumentu, bez kterého jí údajně makléř nemovitost neukáže, rázně odmítnout hned na začátku. Znění "dohody", jak již bylo zmíněno, bohužel k dispozici nemáme a těžko říct, k čemu se paní Jitka svým podpisem zavázala. V tuto chvíli pro ní bude nejspíš nejlepším řešením kontaktovat právníka, vysvětlit mu vzniklou situaci, předložit "dohodu" a konzultovat s ním další postup.

Obecně platí: buďte obezřetní a nebojte se s podezřelými požadavky RK nesouhlasit. V realitách nejde o zrovna malé částky a doporučení "podepsat můžeš, přečíst musíš" tady platí dvojnásobně.


Pokud můžete, vyberte si "svoji" realitku

Když kupujete, moc na výběr nemáte. Nabízí-li stejnou nemovitost více realitních kanceláří, nejspíš oslovíte tu, která dům či byt nabízí nejlevněji. I když někdy nemusí být od věci zohlednit i "jméno" kanceláře a raději sáhnout po dražší, ale prověřené RK. Do budoucna vám to může ušetřit spousty starostí a o ceně se můžete pokusit vyjednávat. Nabízí-li nemovitost exkluzivně jedna kancelář, jsou karty rozdány.

Ovšem jste-li v roli prodávajícího, můžete si vybírat, s kým budete spolupracovat. Realitních kanceláří je na trhu dostatek (možná i nadbytek). Dejte na dobré reference. Doporučujeme vám spolupracovat s jednou realitní kanceláří na základě exkluzivní zprostředkovatelské smlouvy. Podrobně jsme se tomuto tématu věnovali v článku Jak nenaletět realitní kanceláři.

Dejte přednost exkluzivní zprostředkovatelské smlouvě

Spolupráce s více realitními kancelářemi při prodeji může nadělat víc škody než užitku. Pokud se nabídka objeví s několika různými cenami, rozhodně to nedělá na potenciální kupce dobrý dojem a tržní cenu nemovitosti to v konečném důsledku může znehodnotit. Z praxe jsou dokonce známy případy, kdy některé RK prodávajícího úmyslně dotlačily ke snížení ceny, nemovitost pak koupily samy (s pomocí tzv. "bílého koně") a vzápětí ji znovu nabídly k prodeji. Ovšem výrazně dráž.

Nenechte se nalákat ani nabídkou, že vás zprostředkování prodeje nebude nic stát. Žádná realitní kancelář nepracuje zadarmo. Pokud to nějaká RK tvrdí, tak buď prodá nemovitost pod cenou a jinde byste získali víc i po odečtení provize, nebo svoje náklady naúčtuje kupujícímu, což je v rozporu s etikou tohoto podnikání.

Připravili jsme pro vás nový speciál: Vše o bydlení: smlouvy, financování a legislativa
Najdete v něm mnoho praktických informací pro případ, že se rozhodnete koupit nemovitost, zvažujete, zda si pořídit byt v osobním nebo družstevním vlastnictví či se chytáte svoje bydlení vylepšit rekonstrukcí. Zajímá vás deregulace nájemného? I tomuto tématu jsme se věnovali, a to hned v několika článcích. Přejeme vám mnoho inspirativního čtení v našem speciálu Vše o bydlení: smlouvy, financování a legislativa!


Klíčem k úspěchu je dobrá smlouva, ale i důvěra

Spolupráce klienta a realitní kanceláře stojí nejen na dobré smlouvě, která přesně definuje práva a povinnosti zprostředkovatele i prodávajícího, ale také na důvěře. I v případě, že si vyberete kvalitního partnera a uzavřete s ním exkluzivní zprostředkovatelskou smlouvu, se vám může stát, že jiná RK vaši nabídku "ukradne". Obdobně jako v příběhu paní Jitky. Pokud vás tedy cizí realitka kontaktuje s naléhavým sdělením, že má pro vás 100% kupce, je lepší ji poslat "k šípku". Takové jednání není fér vůči žádné ze zúčastněných stran. Navíc byste porušili ujednání z exkluzivní smlouvy a nejspíš by vám hrozila pokuta.


Proklepněte si makléře

RK by také měla mít kompletní informace o nabízené nemovitosti. Pokud vám makléř není schopen do telefonu sdělit, zda má dům výtah a při prohlídce nemovitosti mluví víc její současný majitel než makléř, svědčí to nepříliš zodpovědném přístupu k práci. Podobně, pokud se vám v domluveném termínu makléř neozve, na prohlídku dorazí pozdě a bez omluvy. Možná to není důvod otočit se na patě, ale je to varovný signál, který naznačuje, že věci možná nepůjdou úplně hladce ani později.


Nespěchejte s podpisy a placením

Už při prohlídce vám makléř řekl, že za vámi stojí fronta dalších zájemců a že se musíte rozmyslet "nejpozději ihned" a obratem složit zálohu, jinak máte smůlu? Může to být pravda, ale taky nemusí. Některé nemovitosti se prodají velmi rychle, ale není to pravidlem. Málokdo z nás kupuje nemovitosti každý den, často se jedná o "životní investici", a tak není na místě věci uspěchat a rozhodovat se pod tlakem.

Máte nějakou vlastní zkušenost s realitkou? Setkali jste se s kvalitní kanceláří, nebo narazili na "kujóny"? Na co si podle vás mají klienti RK dávat největší pozor?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+40
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 94 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 6. 2007 20:36, namlok

souhlasím, že nic nedělají a tři měsíce vám blokují jiné možnosti a peníze nikde

Zobrazit celé vlákno

+63
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 6. 2009 11:04, Hlevik - RK JUVIPA s.r.o., Ing. Vera Panova

Ahoj vsem, mam jednu velmi negativni zkusenost s RK JUVIPA, Ing. Vera Panova. Shanela jsem "jen" podnajem v Praze, ale nad chovanim vyse zminene RK zustaval rozum stat! K prohlidce bytu dorazila pani maklerka se silnym ruskym prizvukem pozde, ve zminenem byte pak byli rusky hovorici obyvatele, udajne turiste, jejichz dcera tu "nahodou" zrovna pred tremi dny porodila. Dozvidam se vzapeti, ze byt je k dispozici az o mesic pozdeji, nez bylo v inzeratu, a ani to neni jiste, ozvou se mi. Nasledoval telefonat, ve kterem mi bylo receno, ze maklerka nevi, kdy presne bude byt uvolnen, nebude to pravdepodobne ani za mesic, ale za mesic a pul. Ve zminene dobe onoho pul mesice muzu bydlet v byte o blok dale. Za tyto informace zada maklerka provizi ve vysi najmu a 3500,- Kc poplatku a rezervacni poplatek. Stale jeste trpelive vse snasim, o byt moc stojim, maklerka se pry jeste ozve, jestli zmineny byt bude vubec volny. Neozvala se. Inzerat na netu visi stale, dokonce je pravidelne updatovan. Konec story. Neprisel jsem o penize, nestalo se mi vlastne vubec nic, pokud nepocitam ztratu casu a pocit, ze ze me nekdo dela "vola". Ale presto varovani: pozor na tuto realitni kancelar, prijdete o nervy a nejspis i o penize!

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (94 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Koupě nemovitosti: na co se zaměřit při prohlídce

15. 8. 2006 | Kateřina Boušová | 3 komentáře

Koupě nemovitosti: na co se zaměřit při prohlídce

Chystáte se na prohlídku vyhlédnuté nemovitosti? Víte, co v bytě či domě zkontrolovat, na co se zeptat v souvislosti se stavebně-technickým stavem nemovitosti a právními náležitostmi?... celý článek

Jak nejlépe zaplatit při koupi nemovitosti

11. 7. 2006 | Kateřina Boušová | 7 komentářů

Jak nejlépe zaplatit při koupi nemovitosti

Kupujete nemovitost? Pak nejspíš řešíte, jak zaplatit tak, abyste nedali svoje peníze z ruky příliš brzy, ale ani nezaplatili pozdě. Nabízí se hned několik možností. Platbu peněz v... celý článek

Jak nenaletět realitní kanceláři

24. 5. 2006 | Kateřina Boušová | 546 komentářů

Jak nenaletět realitní kanceláři

Prodáváte byt přes realitku? Poradíme vám, jak najít seriózní realitní kancelář a rozeznat ji od podvodníků, jaké máte možnosti spolupráce, co ve zprostředkovatelské smlouvě nesmí chybět... celý článek

Jak dobře koupit nový byt?

27. 4. 2006 | Kateřina Boušová | 4 komentáře

Jak dobře koupit nový byt?

Uvažujete o koupi bytu v novostavbě? Máte obavu, aby vše proběhlo hladce? Poradíme vám, co si ohlídat ve smlouvě i v bytě, i jak a kdy zaplatit kupní cenu. Věděli jste, že ze zákona... celý článek

Je lepší bydlet v družstevním, nebo ve vlastním bytě?

23. 3. 2006 | Kateřina Boušová | 9 komentářů

Je lepší bydlet v družstevním, nebo ve vlastním bytě?

Nabízí vám družstvo byt k odkupu a vy váháte, zda nabídku přijmout? Chcete si koupit byt a nevíte, zda raději investovat do družstevního, nebo vlastního? Prozradíme vám, co které vlastnictví... celý článek

Partners Financial Services