Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: srpen

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: srpen
Srpnový vývoj potvrzuje očekávané zpomalení ve Spojených státech, nejvíce patrné je na realitním trhu. Rizika globálního zpomalení světových ekonomik se minulý měsíc více přiblížila, i když současná situace v Evropě potvrzuje růst, který ve druhém čtvrtletí letošního roku překonal jak vývoj v USA tak v Japonsku. Domácí situace i přes politická rizika zůstává pozitivní, odhady růstu se díky vývoji v průmyslové výrobě v letošním roce stále pohybují na hranici 6 %.


Spojené státy

To, co se zdá být podle posledního vývoje nejsilnější ekonomiky zásadní, je budoucí vývoj růstu HDP a cen. FED v minulém období naznačil ochlazení růstu, které se poté projevilo také poklesem inflace. Červencová čísla indexu CPI sice potvrdila očekávání trhu, u jádra, tedy bez cen energií a potravin, došlo ale v červenci k poklesu o 0,1 procentního bodu na 0,2 %.

Trh nemovitostí se dále vyvíjel v negativním trendu - prodeje nových i stávajících domů dále klesají. Pokles bude v příštím období patrný také u domácí poptávky. Naopak dobrou úroveň nadále vykazuje průmyslová výroba, kde lze i přes pokles v minulém měsíci pozorovat nadále solidní růst.

FED se ve svém rozhodování o dalším navýšení sazeb bude rozhodovat právě podle vývoje růstu inflace a celkového růstu produktu. Poslední údaje by mohly mírně favorizovat spíše stabilitu, a to kvůli poklesu inflačních tlaků za současného ochlazení růstu. Navíc by FED mohl zůstat nečinný i v případě dalšího růstu cen energií, pokud by se zároveň potvrdily úvahy o nižší výkonnosti americké ekonomiky. Trh však nadále počítá s růstem o 25 b.b. na 5,50 % ke konci letošního roku.

Dále na trhu přetrvávají názory na měkké přistání americké ekonomiky. Pokles inflace i inflačních očekávání pomohl vývoji na akciových trzích, americké společnosti si nadále vedou solidně. Situace je ale velmi napjatá, další vývoj bude velmi záviset na stěžejní složce amerického produktu, spotřebě domácností. Její oslabení by mohlo velmi rychle změnit sentiment investorů na rizikovějších typech aktiv.

Kvůli poslednímu vývoji a možnému konci navyšování sazeb ze strany FEDu prodělal minulý měsíc větší ztráty především americký dolar (profil, názory). Ten se z úrovní na konci července (1,273 USD/EUR) propadl k euru až k 1,283 USD/EUR.


Eurozóna

Hospodářský růst v zemích eurozóny (+0,9 %) předčil ve druhém čtvrtletí růst jak v USA, tak v Japonsku. K tomuto výsledku přispěl lepší vývoj v Německu (+0,9 % mezičtvrtletně) a ve Francii (+1,2 % mezičtvrtletně). V meziročním vyjádření šplhají čísla ke třem procentům.

Pokles růstu cen byl patrný také v zemích eurozóny. Harmonizovaná inflace v červenci v porovnání s červnem dokonce klesla, což bylo pro trh jisté překvapení. K poklesu došlo také u sledovaného růstu peněžní zásoby. I tak ale zůstává - vzhledem k přísným komentářům představitelů Evropské centrální banky - vysoká pravděpodobnost dalšího růstu sazeb, a to již na čtvrtečním zasedání tento týden. Dlouhodobě přetrvávají v ekonomikách vysoká inflační rizika.

Velký rozruch se v minulém týdnu strhl po zveřejnění srpnových dat důležitých německých předstihových ukazatelů. Poklesy předstihových indikátorů ekonomického sentimentu totiž zvýšily pravděpodobnost konce ekonomického cyklu také v eurozóně. V současné situaci je ale nadmíru složité odpovědět otázku, jak silné zpomalení bude. Pětiletá minima indexu ZEW navíc nepotvrdila data později zveřejněného indexu Ifo, tedy hodnocení současné a budoucí situace analytiků a podniků. Stále silné zůstává hodnocení současné situace, v krátkodobém a střednědobém horizontu zůstávají vyhlídky růstu evropského produktu slušné.

Odhady základních makroekonomických ukazatelů ke konci roků 2005 a 2006
Konec roku USA EU ČR
2005 2006e* 2007e* 2005 2006e* 2007e* 2005 2006e* 2007e*
HDP (reálný růst) 3,20 % 3,30 % 2,60% 1,70 % 2,20 % 1,70 % 6,90 % 6,50 % 4,70 %
Míra inflace (index CPI) 3,40 % 3,1  % 2,30% 2,20 % 2,20 % 2,10 % 2,20 % 2,7  % 3,00 %
Míra nezaměstnanosti 4,90 % 4,60 % 4,70% 8,30 % 8,00 % 8,00 % 8,90 % 8,10 % 7,80 %
Základní úroková sazba 5,25 % 5,50 % 2,75 % 3,50 % 2,25 % 2,25 %
* vážený průměr odhadů

Zdroj: AKAM, ABN, MS, DB, GS, BNP, HSBC, Bloomberg, ČS


Česká republika

Zvýšení inflačních tlaků a mírný rozbřesk u domácí poptávky přinutil Českou národní banku (profil, názory), i přes stále silnou pozici české koruny, ke změně sazeb na svém červencovém zasedání. Růst o 25 b.b. na nových 2,25 % snížil diferenciál vůči zemím eurozóny. Následná cesta koruny k euru na nová historická maxima a pokles globálních inflačních rizik v srpnu ale nechají ČNB zřejmě klidnou. Úrokový diferenciál by se tak měl po čtvrtečním zasedání ECB (31. 8.) podle očekávání trhu opět navýšit na 1,00 %.

Českou průmyslovou výrobu stále táhne automobilový průmysl, který tvoří přes třetinu celého červnového růstu. Ten hlásí opět dvojciferná čísla, i když skutečnost byla tentokrát mírně pod tržní odhady (+10,5 % proti předpokládaným 12,2 %).

Díky vlivu výroby automobilů na vývoz také rostou letošní přebytky obchodní bilance. Na druhé straně barikády zase stojí drahá ropa a její dražší dovozy. I tak ale v červnu dosáhlo saldo účtu hodnoty 8,9 mld. CZK.

Nová maxima má na svém kontě česká koruna (profil, názory). Její kurz k euru se v srpnu trochu paradoxně dostal pod 28,00 CZK/EUR. Koruně pomohlo navýšení sazeb ze strany ČNB. Fundament ale zůstává nadále stejný, proto jsme v současnosti svědky mírné korekce až na úroveň 28,20 CZK/EUR. V dlouhodobém horizontu bude pokračovat konvergenční příběh všech středoevropských měn (otazníky visí nad vývojem maďarského forintu) s průměrným ročním posilováním kolem 2,0 %. Koruna může být ale v příštím období více citlivá na politická rizika.

Připravili jsme pro vás nový speciál: Vše o bydlení: smlouvy, financování a legislativa
Najdete v něm mnoho praktických informací pro případ, že se rozhodnete koupit nemovitost, zvažujete, zda si pořídit byt v osobním nebo družstevním vlastnictví či se chytáte svoje bydlení vylepšit rekonstrukcí. Zajímá vás deregulace nájemného? I tomuto tématu jsme se věnovali, a to hned v několika článcích. Přejeme vám mnoho inspirativního čtení v našem speciálu Vše o bydlení: smlouvy, financování a legislativa!

Autor pracuje jako Portfolio Manager Assistant ve společnosti Atlantik-Kilcullen Asset Management.

Jaký vliv budou mít politické události na českou korunu? Přistoupí FED k dalšímu navýšení sazeb? A co ECB?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: červenec

14. 7. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: červenec

Po květnových propadech rizikových aktiv se na trhy opět vrátila lepší nálada. Americká ekonomika potvrdila domněnky budoucího ochlazení, v Evropě se zlepšuje trh práce i spotřeba domácností.... celý článek

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: červen

9. 6. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: červen

V květnu se roztrhl pytel s překvapivými údaji. Ještě překvapivější však byla reakce trhu. Ten si plně uvědomil vliv sílící inflace a její možný dopad na zpomalení solidně rostoucích... celý článek

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: květen

11. 5. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: květen

I v dubnu pokračoval solidní ekonomický růst v USA. Eurozóně brání v silnějším ekonomickém oživení slabá domácí poptávka, růst je tažen zejména exportní schopností jednotlivých zemí.... celý článek

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: duben

14. 4. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: duben

Eurozóna nedočkavě čeká na výraznější známky ekonomického oživení, jehož předpovědi zní odevšud. V USA se naopak projevují první náznaky možných problémů, např. ochlazení tamního realitního... celý článek

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: březen

15. 3. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: březen

USA si i nadále udržují vysokou výkonnost, ovšem na úkor rekordního zadlužení. Makroindikátory eurozóny naznačují toužebně očekávané, i když jen velmi mírné, oživení. Raketový růst... celý článek

Partners Financial Services