Podílové fondy: jsou výhodnější poplatky fixní, nebo z výnosu?

Podílové fondy: jsou výhodnější poplatky fixní, nebo z výnosu?
Z hlediska poplatkové politiky lze mezi tuzemskými podílovými fondy najít výjimku. Zatímco většina podílových fondů vám zinkasuje fixní poplatek za správu, ve fondu J&T Opportunity CZK investiční společnosti J&T Asset Management zaplatíte každoroční poplatek za správu de facto pouze v případě, že vám tento podílový fond něco vynese. Vyplatí se tedy takový fond? Je výhodnější než ostatní?

Přitom právě poplatek za správu většinou z výnosů podílových listů ukrajuje nejvíce. Běžně se jeho výše pohybuje okolo 2 % ročně a vypočítává se z průměrné roční hodnoty celkově investovaných aktiv. Tato 2 procenta tedy zaplatíte bez ohledu na to jestli váš podílový fond vydělal, nebo prodělal.
Kromě fixního poplatku za správu účtují investiční společnosti ještě vstupní a výstupní poplatek. Tyto poplatky však obecně nemají na výši průměrné roční čisté výnosnosti takový vliv, neboť jsou účtovány jednorázově, a rozkládají se proto do celého investičního období.

U zmíněného podílového fondu Opportunity CZK (profil, názory) činí fixní poplatek za správu pouze 0,32 %. Daleko větší váhu zde má variabilní poplatek za správu ve výši 20 % z účetního zisku před zdaněním. Dále je zde účtován výstupní poplatek ve výši 2 % z aktuální hodnoty aktiv, vstupní poplatek je nulový.
Poplatek za správu (jak jeho fixní, tak proměnlivá část) je již započítáván do hodnoty podílového fondu stejně, jak je to zvykem u ostatních podílových fondů. Při výpočtu čisté výnosnosti fondu (výnosnosti po odečtení všech poplatků) již proto stačí odečíst výstupní poplatek.

Nechme nyní stranou výstupní poplatek, jenž je běžnou praxí. Hlavní odlišností ve zpoplatnění oproti jiným podílovým fondům je u Opportunity ona pohyblivá část poplatku za správu, který je hlavním zdrojem příjmu investiční společnosti. Fixní část poplatku za správu ve výši 0,32 % de facto pouze pokrývá fixní náklady (za audit, službu depozitáře - banky, službu centrálního depozitáře - SCP), které investiční společnost v souvislosti se správou fondu má bez ohledu na to, jestli spravovaný fond vydělává či prodělává.


20 % ze zisku vs. 2 % z celkové hodnoty aktiv

Jak již bylo uvedeno, běžně je poplatek za správu účtován fixní sazbou okolo 2 %. Kdy je tedy pro klienta výhodnější zaplatit fixní 2 % z celkové hodnoty aktiv (jak je běžné u ostatních podílových fondů) a kdy 20 % ze zisku (jak je tomu u Opportunity CZK)? Vyjděme z předpokladu, že všechny ostatní parametry poplatkové politiky jsou stejné.

Jednoduchým výpočtem z jedné rovnice o jedné neznámé: ( 0,02 * X = 0,2 * (X - 1) ),

kde neznámou X je roční výnosnost, při které zaplatíme na obou poplatcích stejnou částku, dojdeme k výsledku, že touto hranicí je roční výnosnost lehce přes 11 %.
Pokud tedy bude výnosnost podílového fondu menší než zhruba 11 %, zaplatíme na poplatku účtovaném jako 20 % ze zisku méně, než v případě poplatku účtovaném jako 2 % z celkové hodnoty aktiv. A naopak, bude-li výnosnost vyšší, zaplatíme na poplatku účtovaném jako 20 % ze zisku více.


Větší motivace pro investiční společnost, menší riziko pro klienta

Poplatek účtovaný ze zisku je tedy pochopitelně pro investiční společnost více motivující. Chce-li investiční společnost vůbec něco vydělat (odhlédneme-li od výstupního poplatku), musí něco vydělat i majitelům podílových listů.

Zvýšení motivace správce podílového fondu však současně znamená přenesení rizika z klienta na tohoto správce (investiční společnost). Vzhledem k tomu, že investiční společnost může, na rozdíl od klienta, svými investičními rozhodnutími hodnotu podílového listu přímo ovlivnit, jde o logický krok. Za přenesení tohoto rizika klient platí ve formě vyšších poplatků v případě, že výnosnost přesáhne onu hranici roční výnosnosti, která v našem případě činí 11 %.
Příklad: pokud by podílový fond vynášel 20 % ročně, zaplatí klient na správním poplatku ve formě 20 % ze zisku přes 3 % ročně z hodnoty aktiv, místo oněch 2 %.


Jaký typ poplatku je pro klienta výhodnější

Pokud budeme předpokládat, že výnosnost fondu do značné míry závisí na rozhodnutích a tedy motivaci jeho správce, je pro nás (jako klienty) výhodnější vstoupit do fondu zpoplatňující převážně zisk.

Pokud naopak budeme předpokládat, že hodnota portfolia je spíše závislá na faktorech, které správce nemůže ovlivnit (globální cenový vývoj na akciových a dluhopisových trzích), potom záleží na našem vztahu k riziku. V případě správcovského poplatku účtovaného z celkové hodnoty aktiv můžeme více získat, ale také více ztratit. Při vysokých výnosech totiž sice zaplatíme na poplatcích méně, ale ono fixní procento zaplatíme i v případě, kdy podílový fond prodělá. Naopak správcovský poplatek účtovaný převážně ze zisku znamená spíše sázku na jistotu.

Názor Peníze.CZ:
Přikláníme se spíše k prvnímu předpokladu, tedy že výnosnost podílového fondu závisí především na schopnostech a motivaci správce. Faktory, jenž správce těžko ovlivní (např. globální propad či růst cen na akciových trzích), sice existují, ale právě schopnostmi a motivací správce podílového fondu lze do značné míry negativní dopady těchto pohybů cen zmírnit a pozitivní dopady naopak umocnit.

Otestovali jsme pro vás!

Průběžně podrobujeme kritickému redakčnímu oku či oku externí poroty různé produkty a finanční instituce. Co vše jsme zatím otestovali:

  • Přemýšlíte o tom, že byste využili služeb finančního poradce? Podívejte se, jak dopadly námi testované poradenské firmy.
  • Je vaše internetbankingová aplikace bezpečná, uživatelsky příjemná a cenově výhodná? Podívali jsme se jí na zoubek.
  • Jak kvalitní poradenství a služby poskytuje vaše banka? Za kolik půjčují lichvářské společnosti?
  • Otestovali jsme 10 pojišťoven, zda poskytují svým potenciálním klientům všechny důležité informace, jak jim to nařizuje zákon. Výsledky byly skoro k pláči.
  • Nabízejí banky úvěry skutečně za ty úžasně nízké sazby, které inzerují? Podívali jsme se "na zoubek" i firmám poskytujícím spotřebitelské úvěry.
Výsledky našich testů naleznete ve zcela nové sekci Otestovali jsme pro vás.

A co si myslíte vy? Je podle vás hodnota portfolia je spíše závislá na faktorech, které správce nemůže ovlivnit, nebo na jeho schopnostech? Jaký typ poplatku vyhovuje nejvíce vám? Sázíte na jistotu v podobě 2% poplatku, nebo byste raději podstoupili riziko poplatku vyššího, ale s vidinou vyššího zisku? 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 9. 2006 15:20, Astrid Menks

@Jana
! ! ! Porad jsou ale solidni velke stare dividendove akcie lepsi nez jakykoliv fond sveta ! ! !
Nezapomen , ze svuj vlastni fond si dnes zalozi a diriguje kdejakej policajt a polovina novych fondu do roka zkrachuje.
A ty bankovni akcie USA a GB = C , BAC , WFC , BCS , RBS neni nutno prodavati ani pri krachu 2000-2002 , 2010-2012 , 2020-2022 , ty 5 bankovni akcie jsou akcie na 100 let nonstop.
Jen ty ostatni akcie jako Sanofi-A. , United T. , Siemens bude dobre NEdrzet behem krachu
2000-2002 , 2010-2012 , 2020-2022

Zobrazit celé vlákno

+44
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 9. 2006 10:17, Matematik

Existuje nějaký fond, který v případě ztráty platí klientům poplatek - např. určité procento ze ztráty?
Nebo pokud by byl ve ztrátě, tak místo toho, aby si strhl fixní poplatek, tak by tento poplatek naopak vyplatil klientům. To by bylo také dostatečně motivující, ne? :-)

-18
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vyplatí se pravidelné investování po započtení poplatků? II.

26. 7. 2006 | Lukáš Marek

Vyplatí se pravidelné investování po započtení poplatků? II.

V dokončení včerejšího článku se dozvíte, jak různé investiční společnosti stanovují poplatky. Nabídneme vám přehled výnosů různých fondů těchto společností včetně výše započítávaných... celý článek

Pravidelné investování po malých částkách: jak funguje a komu se vyplatí

14. 7. 2006 | Lukáš Marek

Pravidelné investování po malých částkách: jak funguje a komu se vyplatí

Snaha investičních společností nenechat ladem cílovou skupinu potenciálních klientů - drobných investorů stojí za vznikem programů pravidelného investování po malých částkách. Investovat... celý článek

Závisí výkonnost fondu na jeho velikosti?

19. 4. 2006 | Milan Šmíd

Závisí výkonnost fondu na jeho velikosti?

Čím větší fond, tím lépe rozkládá fixní náklady a má více prostředků pro investiční proces, a tím si zvyšuje ziskový potenciál. Z laického pohledu tato závislost platí, i když statistik... celý článek

Dividendy tvoří až polovinu akciových zisků, těží z nich i nový typ fondů

5. 4. 2006 | Milan Šmíd

Dividendy tvoří až polovinu akciových zisků, těží z nich i nový typ fondů

Dividendy jsou důležitou složkou celkového zisku z akcií. Bohužel často opomíjenou. V dlouhém období se na celkovém zhodnocení podílí jednou polovinou. Nyní se objevuje řada fondů,... celý článek

Do banky pro fondy? Nechte si poradit i jinde.

14. 3. 2006 | Petr Vykoukal

Do banky pro fondy? Nechte si poradit i jinde.

Chystáte se do banky nakoupit podílové fondy? Zjišťovali jsme, na co byste se měli připravit. Chcete vědět, co předvedli bankovní poradci v několika českých a moravských městech? Kdo... celý článek

Partners Financial Services