Akcie a trading: psychologická analýza

Akcie a trading: psychologická analýza
V posledních dílech seriálu jsme se seznámili s technickou a fundamentální analýzou a jejich rolí v tradingu. Dnes se podíváme na psychologickou, přesněji tzv. sentiment analýzu a její úlohu v obchodování. Psychologická analýza nezkoumá psychologii obchodníka při tradingu, ale hledá převažující nálady investorů na trzích, tzv. market sentiment.

Psychologická analýza předpokládá, že krátkodobě jsou trhy silně ovlivňovány psychologickými faktory. Předmětem zkoumání tedy není kurs samotný, ale chování investorů. Toto chování a náladu investorů měří indikátory jako např. Put/Call ratio, Bull % / Bear %, VIX a další. Nazýváme je sentiment indikátory.

Tyto indikátory navíc výborně ukazuje i Overbought / Oversold kondici trhu. V tradingu a v analýzách je používáme především tak, že sledujeme jejich extrémy. Ty nám naznačují, že současný trend může být u konce a hrozí korekce či revers trendu.


PUT CALL Ratio

Seriál Akcie a trading
Článek je součástí seriálu o akciích a problematice obchodování.

Přečíst si můžete tyto díly:
Akcie a trading: když se řekne akcie
Akcie a trading: proč se zajímat o akcie
Akcie a trading: investiční konkurenti
Akcie a trading: na parketu světových burz
Akcie a trading: český kapitálový trh
Akcie a trading: jak obchodovat se zahraničními akciemi v ČR
Akcie a trading: podílové fondy jako investiční příležitost
Akcie a trading: základní styly obchodování
Akcie a trading: technická analýza milovaná i nenáviděná
Technická analýza: domácí úloha pro zvídavé čtenáře a její řešení
Akcie a trading: co prozradí fundamentální analýza

Příště, tedy na závěr, se podíváme na ukázku tradingu: na příklad obchodního dne akciového daytradera, obchodní plán, příprava Trade Setupů apod.
Put Call Ratio je poměrem objemu zobchodovaných Put i Call opcí v jednotlivých dnech. Logika používání Put Call Ratio indikátoru vychází ze skutečnosti, že při optimistickém, rostoucím trhu je obchodovaný objem větší u Call opcí (opce na růst), P/C Ratio klesá.

Při klesajícím, medvědím trhu je naopak větší objem u Put opcí (opce na pokles) a P/C Ratio tedy roste. Investoři se zajišťují proti poklesu nákupem Put opcí a nejsou pak nuceni dále do poklesu prodávat svá aktiva (akcie, komodity apd.) To následně může způsobit "úlevu" v prodejním tlaku a poté vyústit i růst trhu.

Pro vyhlazení denních hodnot PC ratia používáme klouzavé průměry s nastavením periody na 8-10. Doporučujeme tyto hladiny dle vývoje trhu v posledních 6-12 měsících rekalibrovat. P/ C ratio nepoužíváme jako jediný obchodní signál, ale v komplexu s dalšími obchodními nástroji v obchodním systému - tedy spolu s Daily levely, S/R úrovněmi, Ob/Os kondicí apd.


VIX

Zjednodušeně tento ukazatel měří/ukazuje volatilitu trhu. Počítá se z nejvíce obchodovaných opcí na CBOE burze, z opcí na OEX index. VIX je tedy měřítkem implicitní volatility těchto opcí.

Pohyb trhu a VIXu jsou opačné, když trh stoupá VIX klesá a naopak. Je využíván obchodníky jako kontra indikátor. Opět sledujeme a hlídáme především extrémní hodnoty, které naznačují možný obrat tržního trendu.

Podobně jako u P/C Ratia i u VIXu je nutno hladiny extrémních hodnot vždy během asi 6 měsíců rekalibrovat. Podobný index je počítán i pro trhy Nasdaq a Dow Jones (VXN a VXD).


Dalšími profesionály používanými sentiment indikátory jsou např. Bullish %, index ISEE, Investors Inteligence index, dále různé poměry Bulls / Bears, Rydex, Public Short Interest apd. Jejich použití je většinou podobné - kontrolujeme extrémy, které v předstihu ukazují na možný konec trendu, korekci či revers trendu.

Aktuální graf jednoho ze Senti indexů - Sentiment index mezinárodních burz. A vidíme současné all-time Low!


Na obrázku níže vidíme denní aktivitu Shortsell prodejů "malých" obchodníků na NYSE. Je známo, že většina obchodníků - především těch menších - se mýlí a většinou jsou na špatné straně trhu. Proto považujeme extrémy v této aktivitě za varování a můžeme očekávat minimálně krátkodobé zastavení současného trendu či jeho korekci.

S pomocí fundamentální, technické a Sentiment analýzy tedy může zkušený obchodník dostat poměrně přesný obrázek dalšího pravděpodobného vývoje a může tedy správně ( přesněji - správněji, lépe) nastavit a načasovat své obchody a samozřejmě i Risk a Moneymanagement těchto obchodů.

Další grafy Sentiment ukazatelů - poměry Bulls a Bears

 

Autor působí ve společnosti CZECHWEALTH.

Jak na úvěry aneb život na splátky, které vás nepoloží
Na dluh žije čím dál tím víc českých domácností. Úvěry nepochybně mají svoje klady, dovolují nám pořídit si zboží či služby, na které je naše peněženka krátká. Pokud ale jejich kouzlu bezhlavě podlehneme, mohou nás zavést až na samé finanční dno. Následující série článků vám poradí, jak proplout úvěrovým mořem bez úhony a co dělat v případě, pokud už se snad vaše finanční loď potápí. Spoustu užitečných článků, rad a informací týkajících se úvěrových produktů a zadluženosti naleznete v našem novém seriálu Jak na úvěry aneb život na splátky, které vás nepoloží.

Co si o psychologické analýze myslíte vy? Máte s ní vlastní zkušenosti?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 9. 2006 22:22, vlk šedý

Ale, má výdrž ten chlapec, že...

Zobrazit celé vlákno

+54
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Technická analýza: domácí úloha pro zvídavé čtenáře a její řešení

30. 8. 2006 | Josef Lukáč

Technická analýza: domácí úloha pro zvídavé čtenáře a její řešení

V rámci série článků o akciích a tradingu jsme vám nedávno položili otázku, jak byste pomocí technické analýzy interpretovali konkrétní graf. Dnes si úkol připomeneme, abychom dali... celý článek

Akcie a trading: co prozradí fundamentální analýza

24. 8. 2006 | Josef Lukáč

Akcie a trading: co prozradí fundamentální analýza

Fundamentální analýza sleduje, do jaké míry odpovídá cena aktiva jeho skutečné hodnotě. Zjišťuje, které akcie, sektory a trhy jsou nadhodnocené a které podhodnocené. Podívejme se, co... celý článek

Akcie a trading: technická analýza milovaná i nenáviděná

17. 8. 2006 | Josef Lukáč

Akcie a trading: technická analýza milovaná i nenáviděná

Víte, co je Up a Down trend, Swing Highs a Lows nebo Support a Rezist úrovně? Technickou analýzu, metodu, která s těmito pojmy pracuje, využívá obrovské množství obchodníků. Má ovšem... celý článek

Mezinárodní diverzifikace portfolia přestává být účinná: co s tím?

11. 8. 2006 | Pavel Kohout

Mezinárodní diverzifikace portfolia přestává být účinná: co s tím?

Z čistě teoretického hlediska je geografická diverzifikace pravým požehnáním. Očekávaný výnos bude představovat solidní globální průměr, zatímco riziko může poklesnout až téměř k nule.... celý článek

Akcie a trading: základní styly obchodování

3. 8. 2006 | Josef Lukáč

Akcie a trading: základní styly obchodování

Podívejme se na rozdělení obchodních systémů a na přehled obchodních stylů, které jsou obchodníky nejvíce využívány. Co je jejich podstatou? Jaké jsou jejich výhody, nevýhody a rizika?... celý článek

Partners Financial Services