Komodity: v červenci spíše klesaly, nyní nás ale čeká zdražování

Komodity: v červenci spíše klesaly, nyní nás ale čeká zdražování
Tvrdá data potvrdila oslabení hospodářství USA, trh proto začal počítat s nižší poptávkou po komoditách v průmyslových výrobách, tedy především po průmyslových kovech. Toto očekávání ještě podpořila centrální banka Číny, která navýšila úrokové sazby, aby tak zchladila místní ekonomiku. Cena ropy v uplynulých čtrnácti dnech sice poklesla, nyní je ovšem opět na vzestupu. Roste i cena zemního plynu a v budoucnu zdraží nejspíš i plodiny.

Černé zlato

K poklesům ceny ropy v nedávné době přispělo vedle uklidnění konfliktu mezi Izraelem a Libanonem také znovuotevření největšího amerického ropného pole v zátoce Prudhoe na Aljašce. Odstávka tohoto pole měla za následek nárůst ceny americké ropy na svá nová maxima: 78 USD/barel.

Pomineme-li krátkodobé výkyvy ceny ropy, na kterých se významnou měrou podílí také tržní spekulace, očekává International Energy Agency nárůst volné kapacity ke konci letošního roku až o 1,4 miliónů barelů denně v důsledku rozvoje nových polí mimo států OPEC.

Cena ropy je v současnosti ovšem opět na vzestupu, a to kvůli obnoveným hrozbám ze strany čtvrtého nejvýznamnějšího exportéra, Íránu. Ten si vzal znovu dodávky ropy jako rukojmí v obhajobě svého jaderného programu. Ropa tak sice spadla ze svých maxim až k 71 dolarům, odkud se odrazila a nyní se obchoduje kolem 73 USD/barel.

Relativní cenový vývoj vybraných komodit od konce června 2006 (v CZK)

Zdroj: Bloomberg, AKAM

Zemní plyn

Minulý měsíc byl komoditní index výrazně překonán vývojem ceny zemního plynu. Okolnosti, které se podílely na tom, že cena zemního plynu od počátku letošního roku klesla o více než 40 %, sehrály významnou roli také v létě. Mírnější zima a vyšší zásoby poskytly v úvodu roku velký prostor k poklesu, stejně tak jako vysoké teploty v letních měsících měly za následek zvýšenou poptávku (elektřina do klimatizací je ze značné části vyráběna ze zemního plynu) a obavy z letošní hurikánové sezóny v USA zase zvýšily rizika na nabídkové straně. Cena zemního plynu tedy od poloviny července vzrostla o nezanedbatelných 20 %.

Vývoj cen vybraných komodit
18. 8. 2006 1 týden 1 měsíc rok 2006 1 rok
GSCIER Index 707,82 -4,13 % -3,93 % -1,61 % -4,71 %
Ropa 72,3 -4,40 % -2,77 % 22,58 % 15,87 %
Zemní plyn 6,73 -7,40 % 21,17 % -40,04 % -24,61 %
Zlato 615,8 -3,49 % -2,18 % 18,67 % 39,48 %
Zemědělské plodiny 529,18 -3,12 % -9,18 % -7,68 % -3,64 %
Zdroj: Bloomberg, AKAM

Drahé kovy

Pokles byl k vidění také u zlata. Zvýšená volatilita během blízkovýchodního konfliktu se promítla také na trhu s drahými kovy. Získalo hlavně právě zlato, a to poté, co se část trhu uchýlila do "bezpečí" před potenciálním nebezpečím růstu cen. Do popředí se také dostává propad amerického dolaru (profil, názory), který v budoucím období může posunout poptávku po zlatě výše. To se v současnosti obchoduje na kolem 620 USD/tu.

Plodiny

Negativní vývoj zemědělského subindexu má na svědomí pokles cen kukuřice a sóji na světových trzích, k čemuž nepřispěla ani stagnace na trhu s pšenicí. Historicky nízké zásoby u těchto plodin by však měly přetrvat také ve zbytku letošního roku (kvůli extrémním výkyvům v počasí jsou hlášeny odhady nižší úrody), proto by v budoucnu měly ceny u těchto komodit spíše růst.

Autor pracuje jako Portfolio Manager Assistant ve společnosti Atlantik-Kilcullen Asset Management.

Otestovali jsme pro vás!

Průběžně podrobujeme kritickému redakčnímu oku či oku externí poroty různé produkty a finanční instituce. Co vše jsme zatím otestovali:

  • Přemýšlíte o tom, že byste využili služeb finančního poradce? Podívejte se, jak dopadly námi testované poradenské firmy.
  • Je vaše internetbankingová aplikace bezpečná, uživatelsky příjemná a cenově výhodná? Podívali jsme se jí na zoubek.
  • Jak kvalitní poradenství a služby poskytuje vaše banka? Za kolik půjčují lichvářské společnosti?
  • Otestovali jsme 10 pojišťoven, zda poskytují svým potenciálním klientům všechny důležité informace, jak jim to nařizuje zákon. Výsledky byly skoro k pláči.
  • Nabízejí banky úvěry skutečně za ty úžasně nízké sazby, které inzerují? Podívali jsme se "na zoubek" i firmám poskytujícím spotřebitelské úvěry.
Výsledky našich testů naleznete ve zcela nové sekci Otestovali jsme pro vás.

Investujete do komodit? Do jakých? Jaký vývoj očekáváte? 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Evropské akciové trhy v poločase roku 2006: střední a východní Evropa

23. 8. 2006 | Stanislav Volek

Evropské akciové trhy v poločase roku 2006: střední a východní Evropa

Loni se akciové trhy střední a východní Evropy hřály na výsluní zájmu. Letos se však odehrává zcela jiný příběh, i když to na počátku roku 2006 zprvu na výraznější změnu nevypadalo.... celý článek

Dluhopisy: deficit způsobil v Maďarsku výrazný pokles

22. 8. 2006 | Robert Šíbl

Dluhopisy: deficit způsobil v Maďarsku výrazný pokles

Americké dluhopisy minulý týden získaly, ekonomika USA si bere oddychový čas. Evropské dluhopisy se bez významnějších zpráv vyvíjely ve vleku vývoje v USA. Situace v našem regionu hlásí... celý článek

Exotické akcie vydělaly stovky procent

16. 8. 2006 | David Urbánek

Exotické akcie vydělaly stovky procent

Akciové trhy Egypta, Arábie, Argentiny, Indonésie a dalších zemí přinesly svým investorům v posledních třech letech zhodnocení o stovky procent. Např. akciový trh v Saudské Arábii vzrostl... celý článek

Komodity: ceny ropy pod tlakem blízkovýchodního konfliktu

28. 7. 2006 | Robert Šíbl

Komodity: ceny ropy pod tlakem blízkovýchodního konfliktu

Izraelsko-libanonská válka zavdala hlavní příčinu k prolomení dalších historických maxim ceny ropy na světových trzích. Nejistota, zda se do konfliktu nevmísí Sýrie a především Írán... celý článek

Komodity: jsou investiční příležitostí i letos

30. 6. 2006 | Petr Nováček, Andrea Keprtová

Komodity: jsou investiční příležitostí i letos

Nervozita na trzích rizikovějších druhů aktiv pomalu odeznívá, což se týká i komodit. Globální ekonomika stále ukazuje silné znaky růstu, 4% růst z loňska by se měl udržet i letos.... celý článek

Partners Financial Services