Akcie: výsledková sezóna s trhy zatím příliš necloumá

Akcie: výsledková sezóna s trhy zatím příliš necloumá
Pražská burza je pod vlivem probíhající výsledkové sezóny, žádné výrazné překvapení se ale zatím nekoná. V reportování výsledků pokračují i společnosti v USA, ani tam ale akcie tento týden nenabraly žádný výraznější směr.

Česká republika

Týden na pražské burze byl ve znamení probíhající výsledkové sezóny. Hned čtyři společnosti ohlašovali své výsledky – ERSTE Bank (profil, názory), Zentiva (profil, názory), Komerční banka (profil, názory), CETV (ZACETV). Ve většině zveřejněných čísel se neobjevilo žádné výrazné překvapení, a to jak pozitivním tak negativním směrem, které by výrazněji pohnulo s vývojem indexu. Burza si udržela zisky z předchozích týdnů a zavírala v podstatě na stejných úrovních jako minulý týden a zůstala  tak v blízkosti 2,5 měsíčních maxim. Aktivita zůstává nadále lehce podprůměrná.


Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
PX
(profil, názory)
1 434 1 431 -0,2 n/a n/a

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Indikátor důvěry ekonomiky (bazický index) udržel své hodnoty z minulého měsíce a červencová hodnota dosáhla 104,7,
  • index nákupních manažerů (PMI) klesl z červnových 57 bodů na červencovou hodnotu 55,9 bodů.

Vývoj titulů na domácích trzích

ERSTE Bank (profil, názory)
31/7: Rakouská banka zaznamenala za druhý kvartál nárůst zisku o 19 % podporovaný poskytováním půjček v České republice. Čistý zisk stoupl na 209 mil. EUR ze 175 mil. EUR o rok dříve, což odpovídá odhadu analytiků 209 mil. EUR. Do roku 2009 plánuje banka meziroční nárůst čistého zisku v průměru více naž 20 %. Erste expanduje do dalších postkomunistických zemích a poskytuje lidem úvěry na koupi aut či nemovitostí, které si lidé pořizují poprvé. Banka koupila kontrolní podíl v ukrajinské bance Prestige minulý týden za 27,7 mil. EUR. Za 3,75 mld. EUR získala v prosinci rumunskou Banca Comerciala Romana.
3/8: KBC/Patria zvyšuje cílovou cenu pro Erste Bank o 3,0 % na 50,0 EUR, doporučení zůstává "koupit".

Komerční banka (profil, názory)
3/8: Komerční banka zvedla v prvním pololetí nekonsolidovaný čistý zisk na 4,69 mld. Kč, a mírně tak překonala očekávání trhu ve výši 4,62 mld. Kč. Celkové výnosy stouply na 12,39 mld. Kč - analytici predikovali 12,29 mld. Kč. Naproti tomu čisté úrokové výnosy a příjmy z poplatků a provizí mírně zaostaly. EPS na akcii za H1 stouplo na 123,33 Kč oproti 110,06 Kč před rokem. Celkově lze hodnotit výsledky neutrálně.
4/8: Credit Suisse zvyšuje cílovou cenu pro Komerční banku na 4 000 Kč z 3 575 Kč.

Telefonica O2 CR (profil, názory)
2/8: Dceřiná společnost Telefonica O2 Slovakia, s.r.o. vyhrála tendr na třetí licenci pro provozování mobilní sítě na Slovensku. Ve výběrovém řízení porazila Mobilcom Austria a konsorcium České Radiokomunikace/Penta. Licence byla udělena za 150 mil SKK (3,9 mil EUR). Protinabídky konkurence byly výrazně vyšší, cena však nebyla rozhodujícím kritériem (váha pouze 5%).

Zentiva (profil, názory)
31/7: Farmaceutická společnost Zentiva vydělala za první pololetí 891,6 mil. Kč a zaostala tak za průměrným očekáváním trhu ve výši 932 mil. Kč. Pokles zisku byl především způsoben vyššími náklady na prodej a marketing. Tržby dosáhly 6,44 mld. Kč, což bylo v rámci predikci trhu ve výši 6,42 mld. Kč. EBITDA dle očekávání dosáhla 1,81 mld., provozní zisk EBIT byl ve výši 1,33 mld. Kč a zaostal tak za odhadem 1,39 mld. Kč. Částečně horší hospodářské výsledky na ziskovém poli kompenzuje zpráva společnosti, ve které potvrzuje letošní cíl čistého zisku na 2,2 mld. Kč.
2/8: Patria/KBC snižuje cílovou cenu akcií na 1 335 Kč. Doporučení koupit bylo ponecháno. Výhled zisku pro rok 2006 ponechán na 2 201 mil. Kč (+17 % y/y), pro rok 2007 snížen o 5 % na 2 530 mil. Kč (+15 % y/y).

Co se stane - očekávané události

  • 8/8: spotřebitelské ceny za červenec, obchodní bilance, míra nezaměstnanosti,
  • 11/8: výsledky bude reportovat Unipetrol (profil, názory)

Spojené státy americké

Přes pokračující výsledkovou sezónu nenabraly akcie v tomto týdnu žádný výraznější směr. V podstatě pravidelné střídání stejných růstů a poklesů byly příčinou toho, že konec týdne zastihl indexy na prakticky stejných úrovních, jako minulý pátek. Makroekonomické ukazatele z tohoto týdne však částečně otupily obavy z dalšího růstu úrokových sazeb, což by se pozitivně mohlo promítnout v dalších obchodních dnech.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
Dow Jones
(profil, názory)
11 219 11 241 +0,2 n/a n/a
Nasdaq
(profil, názory)
2 094 2 085 -0,4 n/a n/a
S&P 500
(profil, názory)
1 278 1 279 +0,01 n/a n/a

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Výroba v Chicagské oblasti se v tomto měsíci zrychlila, když společnosti zvýšily výrobu, aby tak uspokojily poptávku. Index nákupních manažerů rostl na 57,9 z červnových 56,5.
  • Výdaje spotřebitelů rostly o 0,4 % v měsíci červnu, jedná se tak o nejnižší nárůst v tomto roce - vyšší ceny benzínu nechaly spotřebitelům méně prostoru na nákup jiného zboží. Osobní příjmy stouply o 0,6 %, což splnilo odhad.
  • Míra nezaměstnanosti se zvýšila na 4,8 % (oč. 4,6 %). Horší výsledek zvyšuje pravděpodobnost, že FED nebude nadále zvyšovat sazby.

Vývoj titulů na amerických trzích

  • 31/7: SanDisk Corp. (profil, názory), největší světový výrobce paměťových karet, se dohodl na koupi společnosti M Systems Flash Disk, za $1,55 mld. V dohodě stojí, že každá akcie M Systems se přemění na 0,76368 kmenové akcie SanDisku. To znamená 26% navýšení vůči 30denní průměrné closing ceně společnosti M Systems. Dohoda má být uzavřena nejdříve ve 4. fiskálním kvartálu.
  • 31/7: Společnosti Exxon Mobil (profil, názory) bylo zvýšeno doporučení na "overweight" u původních "neutral" společností J.P. Morgan, která oznámila, že silné výsledky firmy za druhý kvartál zlepšily výhled pro růst produkce firmy.
  • 2/8: Time Warner (profil, názory) vykázala čtvrtletní zis, podpořený nárůstem uživatelů digitálních telefonů a vysokorychlostního připojení k internetu a prudkým vzestupem on-line reklamy. Současně oznámila plán na zavedení e-mailových a internetových služeb divize AOL zdarma.Time Warner uvedl, že cílem jeho návrhu ohledně poskytování služeb AOL zdarma, je zejména podpořit reklamu v on-linové divizi. Společnost uvedla, že ve druhém čtvrtletí dosáhla čistého zisku ve výši 1 miliardy dolarů čili 24 centů na akcii.
    4/8: Time Warner Inc. plánuje snížit počet zaměstnanců v AOL po celém světě o 5 000. Společnost se tímto krokem snaží oživit zisky a tržby. Společnost chystá toto propouštění uskutečnit v následujících 6 měsících..
  • 2/8: Procter & Gamble (profil, názory) ve čtvrtém fiskálním kvartále zvedla zisk o 36 procent, když tržby pracího prostředku Tide a dalších produktů neutralizovaly obavy ohledně skladových zásob v divizi Gillette. P&G ale zároveň ve středu varovala, že by zisk ve stávajícím kvartále a za celý fiskální rok nemusel naplnit očekávání trhu. Společnost vydělala 1,9 miliardy dolarů neboli 55 centů na akcii proti 1,39 miliardy čili 52 centům na akcii před rokem. Analytici odhadovali výsledek 54 centů na akcii, společnost P&G samotná předvídala zisk 52 až 54 centů na akcii. Společnost v květnu uvedla, že se u divize Gillette potýká se zásobami.
  • 3/8: Tyco International Ltd. (profil, názory), diverzifikovaný konglomerát, zveřejnil, že zisk ve 3Q, ukončeném 30. 6. 2006, klesl o 17 %, díky vyšším cenám mědi a výdajům z opcí. Provozní zisk klesl na $896 mil. / 43c na akcii, z $1,08 mld. / 51c na akcii o rok předtím. Tržby rostly o 5,1 % na $10,5 mld. CEO Edward Breen snížil svoji projekci pro rok 2006, a to v reakci na rostoucí ceny kovů používaných ve výrobcích společnosti Tyco.
  • 4/8: Vedení Apple Computer (profil, názory) prohlásilo, že bude muset pravděpodobně opět přehodnotit účetní zisk z důvodu vnitřního vyšetřování podezřelých opcí na akcie. Prošetřují se opce přidělené v letech 1997 až 2001, včetně odměny pro CEO Steva Jobse. Společnost oznámila, že kvartální zprávu o hospodaření vydá se zpožděním, dokud neobjasní dané nesrovnalosti.

Co se stane - očekávané události:

  • 8/8: FED: zasedání FOCM – nastavení sazeb,
  • 10/8: obchodní bilance za červen.

Eurozóna

Evropské akciové trhy přidaly v uplynulém týdnu ve vyjádření indexu DJ Eurostoxx 50 0,29 %. Ten se ovšem otočil do kladných čísel teprve v pátek, po zveřejnění údajů o americké nezaměstnanosti. Obecně lze říct, že se na trzích stále projevuje nervózní situace kolem situace na Blízkém východě. Cena ropy se pohybuje lehce pod rekordní úrovní 78 dolarů za barel. Výsledky evropských i amerických firem většinou předčily očekávání analytiků a také odhady pro další období naznačují velmi slibné perspektivy.

Evropská centrální banka (ECB) ve čtvrtek dle očekávání zvýšila svou hlavní úrokovou sazbu z 2,75 % na 3 %. ECB dále potvrdila, že inflace by měla zůstat nad 2, % letos i příští rok, s nebezpečím vyšší inflace (vůči svému výhledu). Podle ECB signalizuje nebezpečí vyšší inflace ve střednědobém horizontu i kumulovaná ekonomická analýza s monetárním vývojem.

ECB oznámila pokračování ekonomického růstu také ve druhém čtvrtletí s tím, že tento vývoj by měl následovat také ve třetím čtvrtletí. V svém prohlášení o úrokových sazbách banka předložila podobné komentáře jako k červencovému rozhodnutí. Ty signalizují připravenost ECB dále zvyšovat úrokové sazby. Banka opět potvrzuje, že přes příznivý inflační výhled a přes nebezpečí zpomalení ekonomického růstu hodlá nadále vyššími úrokovými sazbami limitovat byť jen náznaky inflačního nebezpečí.

To však přispěje k dalšímu zpomalení ekonomického růstu, které způsobí zvýšení DPH Německa v příštím roce, zpomalení růstu ekonomiky Spojených států, drahá ropa apod. Čekáme, že ECB může zvýšit svou hlavní úrokovou sazbu v tomto ekonomickém cyklu ještě jednou na podzim. Poté, včetně příštího roku, již změnu nečekáme. A to především kvůli příznivému inflačnímu výhledu a slabšímu ekonomickému růstu. Se zveřejněním komentářů došlo k posílení eura k dolaru, oslabení německých státních dluhopisů a také indexu německé burzy DAX. Reakce finančních trhů mohla částečně souviset s týdenními daty trhu práce Spojených států. Výsledky byly méně příznivé, než se čekalo, a tedy lepší pro dluhopisy než pro akcie.  

Komentář o vývoji domácích a amerických trhů převzat ze serveru e-Broker společnosti Fio, komentář o trzích Eurozóny poskytla společnost Atlantik finanční trhy.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Korea a cena ropy straší USA, v Evropě zaseli okurky

11. 7. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: Korea a cena ropy straší USA, v Evropě zaseli okurky

Praha minulý týden slabě oslabila, korigovala tak růsty z předchozího týdne. Severní Korea vypustila zkušební rakety, cena ropy vzrostla nad 75 USD za barel a o pokles amerických indexů... celý článek

Akcie: konečně zase masivní růsty

3. 7. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: konečně zase masivní růsty

Pražská burza zažila "comeback" a poskočila o 7,7 %. ČNB ponechala sazby beze změny. Evropské akciové trhy zakončily nejhorší čtvrtletí od roku 2003 týdenním růstem o 2,23 %. FED zvýšil... celý článek

Akcie: Praha opět chytá dech

27. 6. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: Praha opět chytá dech

Pražská burza se po předchozích výrazně volatilních týdnech stabilizovala a o procento vzrostla, také evropský index Eurostoxx 50 v uplynulém týdnu posílil, a to o 1,8 %. Americké akciové... celý článek

Akcie: investoři kupují levné české tituly

20. 6. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: investoři kupují levné české tituly

Sedm českých ztrátových týdnů je snad u konce, ve středu nastal obrat a pražská burza zaznamenala rekordní objemy. Obrat nastal po 5týdenním poklesu i na amerických trzích, stejně tak... celý článek

Akcie: pátek smazal všechny pražské úspěchy

15. 5. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: pátek smazal všechny pražské úspěchy

Česko by si mělo ponechat svůj 67% podíl v ČEZu, uvedl premiér Paroubek. Šéf FEDu Bernanke zvýšil americké úroky na 5 % a dále uvedl, že bude zapotřebí další zvyšování sazeb a utahování... celý článek

Partners Financial Services