Akcie a trading: základní styly obchodování

Akcie a trading: základní styly obchodování
Podívejme se na rozdělení obchodních systémů a na přehled obchodních stylů, které jsou obchodníky nejvíce využívány. Co je jejich podstatou? Jaké jsou jejich výhody, nevýhody a rizika? Které jsou nejvíce stresující a časově náročné?

Obchodním systémem rozumíme soubor pravidel, která určují, jaké příležitosti na trhu zobchodovat a kdy je zobchodovat. Obchodní systém pomáhá určit přesný vstup do obchodu i výstup z obchodu. Většinou jsou pravidla obchodních systémů založena na technické analýze trhů či obchodovaných instrumentů, dále mohou být založeny i na fundamentální či psychologické analýze (sentiment ukazatele apod.)

Jinak řečeno, obchodní systém je v podstatě jakákoliv obchodní metoda s předem nadefinovanými pravidly vstupu, výstupu a riskmanagementu.

Základní rozdělení obchodních systémů je následující:

1) diskreční - o vstupu a výstupu do a z obchodu rozhoduje obchodník.
2) mechanické - vstup i výstup obchodu určuje výhradně obchodní software.

Je známo, že dobré mechanické systémy bývají často dlouhodobě ziskovější než ty, které jsou závislé jen na rozhodování obchodníka. Důvodem je to, že automatické - mechanické systémy neovlivňuje psychologie obchodníka.
Zatímco obchodní systémy využívané obchodníky se dělí jen na 2 základní skupiny, základních stylů tradingu je celá řada a v různé literatuře najdeme někdy i rozdílné styly a definice. My se seznámíme s nejčastěji používaným rozdělením.

foto


Investing

Dlouhodobá obchodní strategie, která je založena především na fundamentální analýze. Snahou investora je najít fundamentálně podhodnocené společnosti. Obchodní pozice jsou následně drženy několik měsíců až roků. Známým a úspěšným představitelem této dlouhodobé strategie (známé též jako Value Investing) je Warren Buffet. Drží-li Buffett ve společnostech větší podíl (cca 10 %), snaží se nějakým způsobem ovlivňovat řízení této společnosti směrem k lepšímu hospodaření.


Poziční trading

Je to budování obchodních pozic ve vybraných, fundamentálně podložených instrumentech se stanovenými hladinami k nákupům a prodejům. Výborně se osvědčuje například na české burze. Poziční obchodník může své pozice držet několik dnů, týdnů nebo i měsíců. Pracuje s denními a týdenními grafy (viz obrázek).


 

Seriál Akcie a trading
Článek je součástí seriálu o akciích a problematice obchodování.

Přečíst si můžete tyto díly:
Akcie a trading: když se řekne akcie
Akcie a trading: proč se zajímat o akcie Akcie a trading: investiční konkurenti
Akcie a trading: na parketu světových burz
Akcie a trading: český kapitálový trh
Akcie a trading: jak obchodovat se zahraničními akciemi v ČR
Akcie a trading: podílové fondy jako investiční příležitost

V dalších dnech si budete moci přečíst následující témata:
  • Akcie a technická analýza
  • Akcie a fundamentální analýza
  • Psychologická analýza, sentiment na trzích
  • Trading, ukázka - příklad obchodního dne akciového daytradera, obchodní plán, příprava Trade Setupů apod.


Swing trading

Styl obchodování, při kterém jsou pozice drženy jen v rámci několika málo dní. Hlavním nástrojem, s jehož pomocí jsou vybírány, je technická analýza. Snahou swing tradera je zachytit krátkodobější trendy, využít korekce hlavních střednědobých trendů, zobchodovat Overbought/Oversold kondici trhu (tj. překoupenost/přeprodanost) apod.
Často používanými technickými nástroji swing tradera jsou úrovně support či rezistence, trendové linie a technické vzorce. Swing trading je považován (statisticky) za nejziskovější formu tradingu.


Daytrading

Neboli intraday trading stylem, při kterém obchodník začíná každý den takzvaně "s čistým stolem". Pozice zásadně nedrží do druhého dne, před závěrem trhu uzavírá. V obchodníci daytradingu vždy využívají intraday grafy, nejčastěji 2, 3, 5,10 15minutové. Obchodní signály jsou v převážné většině založeny na technické analýze. Daytrading je hodně časově i psychicky náročný, a přitom nezaručuje výrazně lepší výsledky než například Swing trading.

Výhodou je samozřejmě relativně čistá hlava po ukončení obchodního dne, protože další den začíná daytrader znova, nezávisle na obchodních pozicích a výsledcích předchozího dne. Nevýhodou daytradingu je však nezachycení silných důležitých, několikadenních či týdenních trendů ve větším rozsahu.


Scalping

Intradenní styl tradingu, při kterém jsou pozice obchodníkem drženy jen několik sekund či několik málo minut. Skalpování je brokery a jinými institucemi z burzovního průmyslu velmi často předkládán "obchodnické veřejnosti" jako vynikající, funkční, bezpečný styl obchodování. Opak je však pravdou.

Jde o rizikový styl obchodování, podstatou je zobchodování velkých pozic s velkou pákou pro jen malý pohyb obchodovaného aktiva. Tento pohyb násobený pákou však představuje i výsledek obchodu ve výši několika set dolarů. Výhodou má být možnost lepšího odhadu příštího vývoje v několika málo minutách než v desítkách minut či hodin.
Právě velké držené pozice jsou obrovským nebezpečím i pro zkušené obchodníky. Jakákoliv chyba či zaváhání obchodníka znamená obrovskou ztrátu pro účet, a často to představuje i smazání zisku ze scalpingu za uplynulých několik dní či i týdnů.

Jen málo obchodníků je schopno skalpováním dlouhodobě konzistentně profitovat. Často i úspěšní skalpeři a daytradeři postupem času přecházejí k méně stresujícím a méně časově náročným stylům tradingu, nejčastěji ke swing tradingu, a dříve obchodované futures kontrakty mění za " klidnější" ETF akcie, opce apod.

Autor působí ve společnosti CZECHWEALTH.

Který z v článku představených obchodních stylů se vám líbí nejvíce? Proč? Obchodujete aktivně? Který styl používáte?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 8. 2006 15:50, Macda

Pan autor by neměl umistovat jen tak náhodne a záhadne do grafu akcie linie BUY a SELL ,
pochybuju , ze si urcil ceny zcela nahodne a nesmyslne : koupit , kdyz stoupne akcie na 485 korun a prodat kdyz dosahne 547 korun.
Spise tam mel autor vyznacit prekroceni linie odporu a podpory , nebo pocátek a konec trendu stoupajiciho , nebo vyznacit tam signál koupit a prodat v závislosti na dolním a horním krízením linií MACD.
Vyznacovat na MACD "neutral" , co to znamená ? Na MACD , tam melo být vyznaceno BUY a SELL u krízení jeho linií a zádný neutrál.
A kdyz uz je na RSI vyznaceno oversold , melo tam být taky vyznaceno overbought.
Takhle tu technickou analýzu odfláknout jako pan autor , to nikomu nepomuze !
Zcela zvlástní a ve svete ojedinelé znacení signálu koupit a prodat má jedna prodejna grafů akcií v moravském Přerově , tam je smajlík smející se a smajlík mracící se. A prodejna grafů = dower.cz tvrdí , ze její signály na grafech za peníze jsou mnohem spolehlivejsí nez ty signály na grafech zadarmo treba na brokerjet.cz ........... Ale prodej grafu akcií se signály koupit a prodat se mel zakázat zákonem , protoze je to klamání lidí tím , ze signály koupit a prodat vetsinou fungujou a to je lež. Já verím , ze prodejna grafu akcií dower.cz si vydelá dostatek penez i bez prodeje grafu akcií a muze tedy klidne posílat lidi na grafy + 15 indikátory zdarma na brokerjet.cz
Dower at mi promine !

+66
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 8. 2006 11:20, Jirka

Přeju ti, abys těch vysněných 200% do roku 2010 udělal. Ale pokud bys četl pozorně, zjistil bys, že jsem udělal 13% za několik minut a v podstatě aniž bych se tomu nějak intenzivně věnoval. Samozřejmě takovýto růst není každou chvilku, ale i tak jsem slušně ziskový. A to ještě nejedu na plný účet a maximální páku. Tento týden jsem obchodoval jen 3 dny a při tom jsem ještě dělal svou práci. Jsem programátor, takže u computeru sedím stejně celý den. A když výsledek tohoto týdne přepočítám, vychází mi výnos 61695% p.a. Přitom jsem nepočítal s reinvestováním zisku. Takže v r. 2010 se budu těšit na srovnání našich výkonů. :-) Možná v té době už nebudu muset pracovat ani obchodovat. Mít prachy jako Buffett, tak se na jejich množení vykašlu a věnuji se jen charitě a koníčkům.

Zobrazit celé vlákno

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak obchodují na burze profesionálové

18. 7. 2006 | Petr Vykoukal

Jak obchodují na burze profesionálové

Zúčastnili jsme se semináře o daytradingu s předním světovým spekulantem Andy Jordanem, abychom vám přiblížili, jak takové obchodování vypadá v praxi. Zajímá vás, jak se mu dařilo při... celý článek

Joe Ross o svých zkušenostech po 50 letech na burze

20. 6. 2006 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Joe Ross o svých zkušenostech po 50 letech na burze

Sešli jsme se s jedním z nejznámějších a nejúspěšnějších soukromých burzovních obchodníků světa, Joe Rossem, a povídali si mimo jiné o jeho obchodních začátcích, technikách či vývoji... celý článek

Andy Jordan: pravá ruka Joe Rosse v Praze!

23. 5. 2006 | Ludvík Turek

Andy Jordan: pravá ruka Joe Rosse v Praze!

Andyho obchodní styl je v daytradingu i ve spread obchodování založený na myšlenkách Joe Rosse a jeho "Law of charts" (Zákon grafu). Jako většina úspěšných obchodníků i on zastává jednoznačný... celý článek

Partners Financial Services