Vyplatí se pravidelné investování po započtení poplatků?

Lukáš Marek | rubrika: Analýza | 25. 7. 2006 | 69 komentářů
Vyplatí se pravidelné investování po započtení poplatků?
V <a href="http://www.penize.cz/zpravy/4548/pravidelne-investovani-po-malych-castkach-jak-funguje-a-komu-se-vyplati/">úvodním článku</a> jsme vysvětlili, jak tzv. pravidelné investování do podílových fondů funguje a za jakých podmínek může mít smysl. Pokud vás tento produkt zajímá, jistě si chcete udělat představu, kolik může pravidelné investování vynést, kolik zaplatíte na poplatcích a jestli má tedy vůbec smysl tuto možnost zvažovat.

Investičních společností, specifik účtování poplatků a nejrůznějších fondů je samozřejmě nepřeberné množství. Také různých kombinací výše měsíčně investované částky a délky investičního horizontu je nekonečně mnoho. My jsme pro názornost vybrali čtyři investiční společnosti, tři typy fondů a pouze jednu z možných kombinací měsíčně investované částky a délky investičního období.

Pokusili jsme se zjistit, kolik bychom vydělali/prodělali, kdybychom v uplynulých 5 letech (červen 2001 – červen 2006) investovali do vybraných podílových fondů vybraných investičních společností 3 000 Kč měsíčně a platili poplatky v rámci stávajících ceníků a nově zavedených programů pravidelného investování. Co jsme zjistili si budete moci přečíst v zítřejším dokončení tohoto článku.

Úkolem tohoto textu je poskytnout určitý manuál k tomu, jak zohlednit různé typy poplatků, neboli jak postupovat při výpočtu čisté výnosnosti jednotlivých fondů.

Různé typy poplatků snižují výnosnost různým způsobem

Daň se neplatí
Při srovnávání výhodnosti pravidelného investování do podílových fondů oproti bankovním produktům nezapomeňte, že na rozdíl od depozitních bankovních produktů nepodléhají výnosy z podílových fondů dani z příjmu fyzických osob (tedy v případě, že držení podílových listů překročí dobu 6 měsíců).

Je důležité mít na paměti, že spočítat, o kolik jednotlivé poplatky snižují průměrný roční výnos investice, je mimořádně komplikované.

Při výpočtu čisté průměrné výnosnosti investice (neboli také vnitřního výnosového procenta investice po odečtení poplatků) samozřejmě nemůžeme jednoduše sečíst jednotlivé poplatkové sazby a odečíst vzniklé číslo od procenta udávající výnosnost fondu.

Při těchto výpočtech je třeba zohlednit především následující faktory:

  1. z jaké částky se daný poplatek platí,
  2. do jakého období se daný poplatek rozkládá,
  3. kdy se platí.

Jednorázový poplatek

Úprava sazby jednorázových poplatků (typu vstupní nebo výstupní poplatek) pro účely jejich srovnání s výnosností fondů znamená zohlednit zmíněné tři faktory:

  1. Poplatek se vypočítává z celkově investované částky (u vstupního) či hodnoty celkové investice na konci období (u výstupního)
    Průměrná hodnota celkové investice je v průběhu celého investičního období kvůli postupnému měsíčnímu investování zhruba poloviční (odhlédneme-li od již naběhlých výnosů). Procentní sazbu jednorázového poplatku proto musíme vynásobit přibližně dvěma.

    Tento pomocný výpočet (přesný výpočet "vnitřní míry zpoplatnění" je složitější) se nejméně odchyluje od skutečnosti v případě, že se poplatek vypočítává z celkově investované částky, nikoliv hodnoty investice na konci investičního období.

    Jestliže fond výrazněji roste a poplatek je vypočítáván z výsledné hodnoty celkové investice, tedy po připočtení výnosů, musíme sazbu poplatku vynásobit kromě dvojky ještě podílem této celkové hodnoty investice na konci období a celkově vložené částky.

  2. Sazba poplatku je dána za celé investiční období

    Průměrná roční výnosnost je samozřejmě udávaná za rok. Proto musíme sazbu poplatku po vynásobení dvěma ještě odmocnit počtem let trvání investice.
    Příklad: O kolik sníží výnosnost fondu jednorázový poplatek ve výši 3 %, když vnitřní míra výnosnosti (průměrná roční výnosnost) fondu je 18,42 %, investujeme 3 000 Kč měsíčně po dobu 5 let a poplatek je účtován za a) z celkově vložené částky, b) z konečné hodnoty investice?

    a) o [(0,03*2) + 1]1/5 -1 = 0,0117, tedy o 1,17 %

    b) podíl konečné hodnoty investice a celkově vložené částky = 292 054 / 180 000 = 1,62

    [(0,03*2*1,62) + 1]1/5 - 1 = 0,0187, tedy o 1,8 %

    Pozn.: jedničku přičítáme a odčítáme pouze kvůli odmocňování

  3. Úprava sazby poplatku o vliv třetího faktoru spočívá v zohlednění ušlých výnosů v případě, že poplatek platíme dříve oproti tomu, kdy poplatek platíme později. Při určování výše těchto ušlých výnosů je pravděpodobně nejlogičtější vyjít z průměrné výnosnosti podílového fondu v dané době (kdybychom, absolutně vyjádřeno, stejně vysoké poplatky zaplatili až na konci investičního období, místo na jeho začátku, mohli bychom z těchto peněz za investiční období realizovat daný výnos). Vliv tohoto faktoru na čistou výnosnost fondu je však minimální (desetiny procenta), a proto ho můžeme zanedbat.

Roční poplatek za správu

Pravidelný roční poplatek za správu lze pro účely srovnání s průměrnou roční výnosnosti podílového fondu započíst uplatněním stejných principů jako u jednorázových poplatků. Tyto pravidelné roční poplatky lze totiž chápat jako sérii jednorázových poplatků v jednotlivých letech.

V zítřejším dokončení článku si budete moci přečíst podrobnější informace o způsobu stanovování poplatků vybraných investičních společností, nabídneme vám přehled výnosů různých fondů těchto společností a výše započítávaných poplatků a také jsme pro názornost spočítali čistý výnos zvoleného podílového fondu.

Jakým způsobem vybíráte podílový fond? Umíte si spočítat, o kolik se sníží výnos po započtení všech poplatků? Nebo jsou pro vás důležitá jiná kritéria? 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 69 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 8. 2006 4:49, Sam to Michal

Žádný trh se nepohybuje jen jedním směrem. Alespoň v horizontu několika let. Při stoupajícím trhu je výnos sice o něco nižší, ale kdo může předpovědět, kterým směrem se trh vydá? Kromě toho mnozí dělají chybu v tom, že si nejprve naspoří a pak teprve jednorázově investují. Obvykle do něčeho, co je zrovna na vrcholu :-) V takovém případě je opravdu lepší z výplaty rovnou investovat po částech.

+75
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 7. 2006 18:32, janasv

Jasně že nejsem nadšená. Ale už pomalu pracuji na přeskupení portfolia. Investuji asi rok a půl (od té doby, co jsem všechny peníze utratila) a posledních tak půl roku jsem obhlížela akciový fond. Začala jsem s ním nedávno a po troškách. Nicméně je vidět, že i s akciovými fondy nebo akciemi může člověk ztratit, a to nejen reálně, ale i nominálně, třeba i v ročním horizontu. Je to méně pravděpodobné, ale o to citelnější. Averzi k riziku se asi musí člověk odnaučit, což nějakou chvíli trvá. Navíc bych řekla, že citlivost k riziku je nepřímo úměrná celkovému bohatství, které člověk má. Svůj první milion jsem si našetřila teprve nedávno, teď mě potenciální ztráta v řádu desetitisíců už nebolí tolik jako třeba před čtyřmi lety, kdy jsem vydělávala čtvrtinu toho, co teď...

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (69 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pravidelné investování po malých částkách: jak funguje a komu se vyplatí

14. 7. 2006 | Lukáš Marek

Pravidelné investování po malých částkách: jak funguje a komu se vyplatí

Snaha investičních společností nenechat ladem cílovou skupinu potenciálních klientů - drobných investorů stojí za vznikem programů pravidelného investování po malých částkách. Investovat... celý článek

Do banky pro fondy? Nechte si poradit i jinde.

14. 3. 2006 | Petr Vykoukal

Do banky pro fondy? Nechte si poradit i jinde.

Chystáte se do banky nakoupit podílové fondy? Zjišťovali jsme, na co byste se měli připravit. Chcete vědět, co předvedli bankovní poradci v několika českých a moravských městech? Kdo... celý článek

Jak nejvýhodněji uložit krátkodobý přebytek? Do banky, nebo do fondu?

1. 2. 2006 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Jak nejvýhodněji uložit krátkodobý přebytek? Do banky, nebo do fondu?

Co dělat s krátkodobým přebytkem peněz? Existují dvě možnosti: uložit do banky nebo do fondu peněžního trhu. Oboje pochopitelně má své výhody a nevýhody, vše jsme proto porovnali. Víte,... celý článek

Investice v roce 2006: kde hledat zlatý důl

2. 1. 2006 | Petr Vykoukal

Investice v roce 2006: kde hledat zlatý důl

Kam uložit peníze tak, aby co nejvíce nesly? Přemítání nad touto otázkou by docela určitě mělo být součástí strategických úvah na začátku nového roku. Položili jsme tento dotaz několika... celý článek

Podílové fondy na krátko, středně i dlouho

9. 12. 2005 | Petr Vykoukal

Podílové fondy na krátko, středně i dlouho

Rozhodli jste investovat do podílového fondu, ale nevíte, jak si na trhu vybrat? Pomůžeme vám. Kdy zvolit fond peněžního trhu, kdy fond dluhopisový a kdy akciový? Na co si dát pozor... celý článek

Partners Financial Services