Fotbal a bohatství země: jak nakopnout ekonomiku

Simona Ely Plischke | 4. 7. 2006
Fotbal a bohatství země: jak nakopnout ekonomiku
Vydělá německý turistický průmysl na mistrovství světa ve fotbale přes jednu miliardu euro, nebo to budou "jen" desítky miliónů? Co přinese vítězství světového poháru "zlaté" zemi? Jaký ekonomický užitek z turnaje bude mít země, jejíž národní tým byl vyřazen v základní skupině nebo ve čtvrtfinále? A co přinesla z ekonomického hlediska zvýšená účast žen ve fotbale?

Pořádání mistrovství světa ve fotbale či olympiády může hostitelské zemi přinést podstatný ekonomický prospěch. Tyto akce mohou přilákat investice, a být tak zdrojem nemalého zisku. Mohou také pomoci v propagaci image hostitelské země, a tím zvýšit tržbu ze zahraniční turistiky a investic. To jsou některé výsledky výzkumu společnosti MasterCard Europe, viz sloupek, který se týkal ekonomického zisku zemí pořádajících Světový pohár FIFA a byl postaven na obsáhlých rozhovorech s ekonomickými experty a sociology sportu.

Výzkum provedla společnost MasterCard Europe ve spolupráci s nezávislým výzkumným centrem KRC Research. Probíhal v dubnu roku 2006 a sestával z obsáhlých rozhovorů s dvanácti ekonomickými experty v oblasti sportu a šesti sociology sportu v Anglii, Německu, Francii, Itálii, Španělsku a Chorvatsku.  

Pro letošní Světový pohár FIFA učinili ekonomové různé odhady týkající se míry pravděpodobného dopadu pořádání turnaje na německou ekonomiku. Předpokládá se, že očekávané oživení turistického průmyslu bude mít pravděpodobně největší dopad na zemi během turnaje. Nicméně zatímco někteří ekonomičtí odborníci předpovídali, že dodatečná tržba bude více než jedna miliarda euro, menší část z nich předpovídala, že to budou desítky milionů euro.

Mistři!

Dotazovaní ekonomičtí odborníci se vyjádřili, že prospěch z výhry Světového poháru FIFA bude spíše společenského než ekonomického rázu. Jako příklad uvedli Francii a Brazílii a prohlásili, že výhra těchto zemí na Světovém poháru FIFA v letech 1998 a 2002 vytvořila optimistickou atmosféru, která v daných státech podpořila pocit společenské jednoty a smysl pro společenství.

Olympijské hry v Londýně v roce 2012
Pokud bude akce manažersky dobře vedena, přinese klíčový ekonomický prospěch, jako například přestavbu Stratfordu, a stejně tak značný společenský prospěch.
Někteří z dotazovaných ekonomických expertů uvedli Barcelonu jako výborný příklad města, které mělo zisk z hostování Olympijských her v roce 1992. Dva ekonomičtí odborníci zdůraznili, že klíčem k úspěchu byla skutečnost, že pořadatelé počítali s jistou mírou investic do přípravy a uskutečnění této úspěšné sportovní události. 
Tato optimistická atmosféra přinesla ekonomické zisky ve formě krátkodobě zvýšené produktivity či spotřebitelské důvěry. Jeden z dotazovaných ekonomických odborníků předpokládal, že ekonomický zisk Anglie, pokud by vyhrála Světový pohár FIFA 2006, by byl až 50 miliard dolarů, zatímco jiný odborník prohlásil, že to britské ekonomice spíš uškodí, protože lidé budou radši sledovat fotbal než pracovat. O tomto tématu jsme psali v článku Fotbal a dovolené: prázdná pracoviště až do září.

Většina dotazovaných odborníků si myslí, že vítězná země by mohla mít dlouhodobý prospěch ze zvýšeného mezinárodního uznání, což by vedlo k většímu nákupu produktů vyrobených vítěznou zemí. Polovina skupiny odborníků se také domnívá, že vítězná země bude mít užitek ze zvýšené spotřebitelské důvěry, turismu a zahraničních investic.

Úspěch na turnaji je nicméně v tomto případě vším. Ekonomičtí odborníci prohlásili, že žádná země nebude mít z turnaje ekonomický užitek, pokud její národní tým bude vyřazen buď v základní skupině nebo ve čtvrtfinále turnaje. Někteří ekonomičtí odborníci se zmínili, že negativní výsledek uškodí především médiím a nepřímo i jejich tržbám, protože přijdou o peníze za vysílací práva a inzerci.

Světový pohár FIFA v roce 2002 v Japonsku a Jižní Koreji
Tyto země podle odborníků prodělaly při pořádání turnaje kvůli tomu, že nepřilákaly dostatečnou tržbu z turismu, která by vyrovnala podstoupené finanční investice.  

Na fotbal se kouká i přes řasenku

V otázce role žen ve fotbale se dotazovaní odborníci shodli na tom, že počet žen zajímajících se o fotbal za posledních deset let vzrostl.

Sociologičtí odborníci vyjádřili názor, že tento trend lze vysvětlit změnami ve společenských poměrech. Fotbal je nyní moderní a zasahuje všechny společenské skupiny. Už není považován za dělnický sport, kterému dominují muži. Má spíše atmosféru karnevalu nebo divadla, a tím nachází ohlas u širších společensko-ekonomických skupin.

Mezi odborníky panovala všeobecná shoda o tom, že díky zvýšené účasti žen ve fotbale vzrostla návštěvnost zápasů, reklamní prodej, marketing a reklamní příležitosti. Asi polovina dotazovaných odborníků však odhaduje, že ženy stojí stále jen za 5 až 15 procenty z celkové částky každoročních výdajů ve fotbale.

Zdroj: průzkum společnosti MasterCard Europe

Letní dovolená 2006: rady, tipy, srovnání

Víte, jak se pojistit? Kde vzít peníze na dovolenou? Jak a čím na dovolené platit? Jak zajistit váš opuštěný dům či vaši nabitou "turistickou kapsu"? Kdo pomůže vašemu v zahraničí havarovanému autu? Co dělat s domácími mazlíčky, které nechcete brát s sebou? Odpovědi na tyto a další mnohé otázky naleznete v našem novém tématickém seriálu Letní dovolená 2006: rady, tipy, srovnání.
Najdete zde také aktuální kurzy měn, základní geografické údaje o zemích celého světa a spoustu dalších praktických rad.

Docílila Česká republika nějakého ekonomického prospěchu z účasti na mistrovství? Je z ekonomického hlediska lepší, že jsme vypadli tak brzy (a tedy např. nechodíme sledovat fotbal místo práce), nebo je tomu naopak (nedostane se nám v této oblasti mezinárodního uznání apod.)?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fotbal a dovolené: prázdná pracoviště až do září

15. 6. 2006 | Simona Ely Plischke

Fotbal a dovolené: prázdná pracoviště až do září

Celý svět prožívá fotbalovou hysterii a ta se významně promítá i do pracovního nasazení. Brazilské školky v úterý prosily rodiče, aby si kvůli zápasu Brazílie – Chorvatsko vyzvedli... celý článek

Dovolená: kdy jindy uvažovat o pojištění domácnosti

8. 6. 2006 | Kateřina Boušová

Dovolená: kdy jindy uvažovat o pojištění domácnosti

Na co se pojištění domácnosti vztahuje, a na co ne? Podle čeho pojištění vybírat? Proč je důležité pečlivě číst pojistné podmínky? Jak vysoké jsou pojistné limity a kolik pojistka stojí?... celý článek

Cestovní pojištění: nabídky jen prší, vyberte si léto bez mráčku

7. 6. 2006 | Simona Ely Plischke

Cestovní pojištění: nabídky jen prší, vyberte si léto bez mráčku

Opouštíte rodnou kotlinu na týden, měsíc či na rok? Nezapomeňte na cestovní pojištění. Produktů je spousta, jak si vybrat? Jít do pojišťovny, nebo do banky? Nebo se spolehnout na Evropský... celý článek

Nenechte o dovolené byt zlodějům: účinné a jednoduché triky

6. 6. 2006 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Nenechte o dovolené byt zlodějům: účinné a jednoduché triky

Červen až září je oblíbená doba dovolených. Jak vám ukážeme na policejních statistikách, je to bohužel také oblíbená část roku pro bytové zloděje. Podívejme se na účinné maličkosti,... celý článek

Je pro Evropany dovolená nad zlato?

9. 8. 2005 | redakce Peníze.CZ

Je pro Evropany dovolená nad zlato?

Stres v práci může způsobit mnoho zdravotních problémů, prázdniny jsou proto pro zotavení ze stresu v zaměstnání naprosto nezbytné. Do jaké míry Evropané skutečně relaxují? Vybírají... celý článek

Partners Financial Services