Jak platit v zahraničí? Cashem, šekem nebo kartou?

Jak platit v zahraničí? Cashem, šekem nebo kartou?
Strávíte letošní dovolenou za hranicemi? Váháte, zda stačí naplnit kapsy bankovkami a mincemi, nebo je třeba přibalit i platební kartu či cestovní šeky? Poradíme vám, kdy se který nástroj může vyplatit.

V článku Dovolená na splátky? Jde to i bez navýšení, tedy v prvním díle našeho seriálu, jsme si řekli, jak se dá odjet v létě relaxovat, aniž máte našetřeno dost peněz. Tentokrát se zaměříme na to, jak platit v zahraničí, zda cashem, šekem či kartou.
Nejlepší variantou je vzít si s sebou všechny tři nástroje, protože jen jejich kombinace vám zajistí, že budete vždy platit pohotově, bezpečně a bez dodatečných nákladů.

Drobná hotovost k nezaplacení

Držet určitou drobnou hotovost v místní měně, například na jízdenku či toaletu, je téměř nezbytné. Nosit s sebou naditou peněženku, případně schovávat bankovky a mince po kapsách či jinde, se nevyplácí. Pokud vám peníze ukradou nebo je ztratíte, na jejich navrácení musíte zpravidla zapomenout. Navíc valutový kurz, který vás bude zajímat při výměně hotovosti, je méně výhodný než devizový, který většinou používají banky pro cizoměnové převody. (Směnárny nabízejí oproti bankám obyčejně lepší kurz a žádný poplatek). Pro platby vyšších částek se nabízí použití platební karty nebo cestovního šeku.

Mezinárodní platební karta může být na cestách vaším velkým pomocníkem, ale také zrádcem. V zahraničí mnohem více než doma záleží na tom, jakou kartu vlastníte, zda u nás běžnější elektronickou, nebo embosovanou. (Na typu kartové asociace – nejrozšířenější Visa nebo MasterCard - záleží méně, obě jsou široce akceptované.)

Letní dovolená 2006: rady, tipy, srovnání

Víte, jak se pojistit? Kde vzít peníze na dovolenou? Jak a čím na dovolené platit? Jak zajistit váš opuštěný dům či vaši nabitou "turistickou kapsu"? Kdo pomůže vašemu v zahraničí havarovanému autu? Co dělat s domácími mazlíčky, které nechcete brát s sebou? Odpovědi na tyto a další mnohé otázky naleznete v našem novém tématickém seriálu Letní dovolená 2006: rady, tipy, srovnání.
Najdete zde také aktuální kurzy měn, základní geografické údaje o zemích celého světa a spoustu dalších praktických rad.



Elektronickou, nebo embosovanou? Pojistit se, nebo nepojistit se?

Elektronická karta je hůře zneužitelná než embosovaná, zjistíte-li, že vám chybí, k jejímu zablokování dojde prakticky okamžitě. Naopak u embosované trvá i několik hodin, než se dostane na takzvaný stoplist, tedy seznam odcizených nebo ztracených karet. Nezapomeňte si před odjezdem opsat telefonní číslo pro ohlášení případné ztráty či odcizení.
Kartu si však můžete pojistit proti jejímu zneužití (některé embosované karty mohou mít toto pojištění automaticky, platíte za něj v rámci ročního poplatku), více se o tom dočtete v některém z příších článků našeho seriálu. Máte-li na výběr mezi "embosem" či "elektronkou", zvolte první možnost, protože embosované karty jsou v zahraničí více přijímány a jsou s nimi spojeny další výhody, viz dále. Pokud si k embosované kartě sjednáte pojištění, což rozhodně doporučujeme, máte bezpečnější a široce využitelný platební nástroj. Je dobré si však uvědomit, že s embosovanou kartou jsou spojeny zhruba dvakrát tak vysoké poplatky, například "obyčejná" elektronická karta vás ročně vyjde na 200 Kč, kdežto její embosovaná varianta bude stát například 400 Kč.

Kromě pojištění pro případ jejího zneužití si můžete k platební kartě sjednat cestovní pojištění (opět u některých embosovaných karet je pojistné již součástí ročního poplatku). Odpadne vám tak starost před každou cestou navštívit pojišťovnu a vypočítávat dny strávené mimo republiku. Cestovní pojištění k vaší kartě platí celý rok a je jedno, kolikrát za hranice vyjedete. Více se opět dočtete v příští části seriálu.

Příliš drahé časté výběry

Jestliže doma nerozlišujete, zda platíte kartou u obchodníka, nebo vybíráte z bankomatu a teprve poté si zboží koupíte, protože poplatky za použití bankomatu (vlastní banky) nejsou vysoké, v zahraničí už volbu dobře zvažte.
Takový výběr vás vyjde zhruba na stokorunu plus půl až procento z vybírané částky. Levnější je tedy vybrat si najednou větší obnos než třeba třikrát menší částku. Na druhou stranu nosit u sebe velké peníze se také nemusí vyplatit. Nejlepší je tedy, pokud to jde, zaplatit přímo kartou.

Existuje ještě další možnost, jak se dostat pomocí platební karty (většinou jen embosované) k hotovosti, a tou je takzvaný cash advance. Najdete-li v zahraničí banku nesoucí logo vaší karetní asociace, získáte peníze v hotovosti přímo na pobočce dané banky prostřednictvím vaší karty. Tento výběr vás však bude stát nejméně tolik co výběr z bankomatu.

V nouzi poznáš embosovanou kartu

Embosovaná karta je dobrým pomocníkem i tehdy, když ji fyzicky nemáte u sebe, tedy v případech jejího odcizení, nebo ztráty. Můžete totiž požádat o vydání náhradní karty, takzvané emergency card. Tu však nedostanete ihned, ale její dodání trvá jeden až tři dny, záleží na typu karty. Navíc je její vydání dost drahé, viz tabulku. "Náhradní karta je zpravidla zasílána na obchodní místo členské banky Visa / MC, které je nejblíže místu, kde se držitel nachází (případně se bude nacházet), v odůvodněných případech i na adresu určenou držitelem (např. hotel apod.)," vysvětluje Kristýna Havligerová z tiskového oddělení České spořitelny. Tato karta má omezenou platnost, buď po dobu pobytu za hranicemi, nebo například dvou měsíců. Po návratu vám banka vydá kartu novou s původní platností.

Kromě náhradní karty můžete prostřednictvím embosované karty požádat o náhradní hotovost, neboli emergency cash. "V případě ztráty, krádeže či poškození platební karty v zahraničí může být poskytnuta až do výše 1 000 USD. Nouzová hotovost je klientovi poskytnuta do 48 hodin," dodává tisková mluvčí HVB Bank Petra Kopecká. U obou produktů se připravte na vysoké poplatky v řádech tisíců Kč. Více v tabulce.

Poplatky za použití debetní platební karty v zahraničí
Banka Výběr z bankomatu Ekvivalent 10 000 Kč1 Cash advance Emeregency cash2 Emeregency card2 Doba vydání náhradní karty
Bawag Bank
(profil, názory)
2,5 % z vybírané částky, min. 80 Kč 250 Kč 2,5 % z vybírané částky, min. 80 Kč 3 500 Kč 4 000 Kč záleží na destinaci, kam se karta zasílá, po Evropě zhruba 3 až 4 dny
Citibank
(profil, názory)
100 Kč + 0,5 % z vybírané částky 150 Kč nedělají zdarma, pouze pro klienty CitiGold Wealth Management Programu zdarma, pouze pro klienty CitiGold Wealth Management Programu podle potřeby klienta je banka schopna kartu vydat i do 24 hodin
Česká spořitelna
(profil, názory)
100 Kč + 0,5 % z vybírané částky (25 Kč + 0,5 % z vybírané částky pro skupinu Erste) 150 Kč 100 Kč + 0,5 % z vybírané částky 2 500 Kč 2 500 Kč Visa Classic max. do 3 pracovních dní, Visa Gold do 1 pracovního dne, u karet MasterCard do 2 pracovních dní
ČSOB
(profil, názory)
80 Kč + 0,5 % z vybírané částky (na Slovensku 5 Kč) 130 Kč 180 Kč + 0,5 % z vybírané částky 3 000 Kč 4 000 Kč do 2 dní
eBanka

(profil, názory)
1,5 % z vybírané částky, min. 140 Kč 150 Kč 2,5 % z vybírané částky, min. 180 Kč 5 000 kč 6 500 Kč do týdne
GE Money Bank
(profil, názory)
100 Kč + 0,5 % z vybírané částky 150 Kč 1 % z vybírané částky, min. 200 Kč 3 000 Kč 4 000 Kč max. do 2 dní
HVB Bank
(profil, názory)
100 Kč + 0,5 % z vybírané částky 150 Kč 150 Kč + 0,5 % z vybírané částky 3 000 Kč 1 000 Kč do 2 dní
Komerční banka
(profil, názory)
1 % z vybírané částky, min. 100 Kč 100 Kč 1,7 % z vybírané částky, min. 200 Kč 3 500 Kč 4 000 Kč3 záleží na místě, kam se má karta doručit a na zvoleném způsobu zaslání
Raiffeisenbank
(profil, názory)
1 % z vybírané částky, min. 125 Kč 125 Kč 1,25 % z vybírané částky, min. 200 Kč 4 000 Kč (Gold zdarma) 3 000 Kč (Gold zdarma) 48 hodin (v USA 24 hodin)
Volksbank
(profil, názory)
75 Kč + 0,5 % z vybírané částky (v případě Holiday karty 29 Kč) 125 Kč 180 Kč + 1 % z vybírané částky 3 000 Kč 4 000 Kč 2 až 3 pracovní dny
Živnostenská banka (profil, názory) 105 Kč + 0,5 % z vybírané částky 155 Kč 105 Kč + 0,5 % z vybírané částky vynaložené náklady banky3 vynaložené náklady banky4 u karet Visa do 1 dne, u ostatních do 3 let

Zdroj dat: banky
Poznámka:
1) poplatek za výběr částky odpovídající 10 000 Kč z bankomatu v zahraničí,
2) pouze embosované karty,
3) vydána držiteli karty bez ohledu na její typ, tedy pokud má o emergency card zájem držitel Visa Electron, je mu emergency card běžně vydávána. Emergency card je vždy embosovaná,
4) například zaslání karty prostřednictvím služby DHL na vámi určené místo.

Šeky zatím stále nejbezpečnější

Domníváte-li se, že vyzbrojeni platební kartou a hotovostí, se vám na dovolené nemůže nic stát, připravujete se o nejbezpečnější formu ochrany vašich peněz, kterou jsou cestovní šeky (ve srovnání s oběma předchozími). Šek bude přijat jen po jeho podepsání, které musí souhlasit se vzorem. Navíc se většinou musíte prokázat i platným cestovním pasem. Pokud by vám šeky někdo odcizil (nebo byste je ztratili), dostanete náhradní set zpravidla do jednoho dne, a to bez jakéhokoli poplatku.

Stejně jako při použití platební karty, buď jimi můžete platit přímo za zboží, nebo vybírat hotovost. Nakoupíte je ve většině bank, větších směnárnách či v šekových společnostech, například American Express nebo Thomas Cook. Na výši poplatků za nákup či prodej šeků se podívejte do tabulky.

Poplatky za nákup a proplacení šeků v hotovosti (procenta se vztahují k hodnotě nakupovaných šeků)
Banka Nákup Proplacení
Bawag Bank 1 %, min. 50 Kč 2 %, min. 100 Kč, max. 3 000 Kč
Citibank

Cestovní šeky Citicorp, American Express: zdarma
Cestovní šeky American Express - pro ostatní klienty: do 500 USD 2 %, min. 50 Kč, 500 USD a více 1,5 %
Cestovní šeky ostatní: 2 %

Cestovní šeky American Express prodej 1 %, min. 300 Kč
Cestovní šeky American Express - pro ostatní klienty: do 500 USD 2 %, min. 50 Kč 500 USD a více 1,5 %
Cestovní šeky ostatní: 2 %

Česká spořitelna 1 %, min. 50 Kč 3 %, min 80 Kč, max. 5 000 Kč
ČSOB 2 %, min. 300 Kč, max. 4 000Kč 2 %, min. 300 Kč, max. 4 000 Kč
eBanka nevydává 1 %, min. 50 Kč, max. 1 500 Kč + případné výlohy ostatních bank
GE Money Bank 1 %, min. 750 Kč, max. 3 000 Kč 1,5 %, min. 700 Kč, max. 4 000 Kč
HVB Bank 1 %, min. 100 Kč 0,9 %, min. 500 Kč, max. 2 400 Kč
Komerční banka 2 %, min. 50 Kč, max. 3 000 Kč 1 %, min. 50 Kč, max. 2 000 Kč za každou cizí měnu
Raiffeisenbank 0,25 %, min. 500 Kč 0,25 %, min. 500 Kč
Volksbank 1 %, min. 150 Kč do 250 000 Kč zdarma, nad 250 000 0,1 %, max. 1 000 Kč
Živnostenská banka 2 %, min 50 Kč, max. 2 000 Kč 1 %, min. 200 Kč, max. 2 000 Kč
Zdroj dat: banky

Chcete-li na dovolené platit bezpečně a levně, zvolte kombinaci všech tří nástrojů. Vždy se však rozhodujte podle země, kam jedete a podle vlastních preferencí.

Čím budete letos platit na dovolené? Převážně kartou? Nebo raději nosíte hotovost? Už jste kupovali zboží pomocí šeku? Podělte se s námi

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 6. 2006 8:45, ja

Muj pohled na rozdil mezi kartama:
1) Embosovana je drazsi a v pripade jejiho odcizeni je velmi vyrazne drazsi.
2) Nektere typy elektronickych karet jsou chraneny proti zneuziti nutnosti zadat PIN. Embosovanou kartou zaplati zlodej bez problemu.
3) U embosovanych karet byla vyhoda v tom, ze se s ni da platit pres web, ale to dnes uz umi i elektronicke karty.
4) Embosovanou kartou se da zaplatit na vice mistech, tedy aspon teoreticky. Ve skutecnosti jsem videl jen jedno misto, kde brali jen embosovane karty.

Zobrazit celé vlákno

+61
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dovolená na splátky? Jde to i bez navýšení

30. 5. 2006 | Dana Chytilová | 3 komentáře

Dovolená na splátky? Jde to i bez navýšení

Rádi byste si v létě odpočinuli pod palmami? Chybí vám však v rozpočtu pár desítek tisíc? Žádný problém, s cestovními kancelářemi můžete odjet na dovolenou s prázdnou kapsou. Podívejte... celý článek

Platební karta: jak šikovný je plast ve vaší kapse?

18. 10. 2005 | Dana Chytilová

Platební karta: jak šikovný je plast ve vaší kapse?

Nemyslet před každou zahraniční cestou na pojištění? Dostávat upozornění na nehody na silnicích ve vašem regionu? Pomoc od asistenční služby na cestách? Toto a něco víc může zajistit... celý článek

Platební karta ušetří i na benzínu aneb co vše umí

6. 10. 2005 | Dana Chytilová

Platební karta ušetří i na benzínu aneb co vše umí

Znáte všechny možnosti vaší platební karty? Víte, jaké služby obsahuje a jaké si lze dokoupit? Vyplatí se například cestovní pojištění, technická asistenční služba nebo sleva na benzín... celý článek

Cestovní pojištění právě pro tu vaši dovolenou

31. 5. 2005 | Simona Ely Plischke

Cestovní pojištění právě pro tu vaši dovolenou

Červen klepe na dveře, a tak jsme pro vás připravili další tématický speciál "Letní dovolená za hranicemi". Jeho úvodní článek vám pomůže vybrat si to správné pojištění. Máme pro vás... celý článek

Partners Financial Services