Dovolená na splátky? Jde to i bez navýšení

Dovolená na splátky? Jde to i bez navýšení
Rádi byste si v létě odpočinuli pod palmami? Chybí vám však v rozpočtu pár desítek tisíc? Žádný problém, s cestovními kancelářemi můžete odjet na dovolenou s prázdnou kapsou. Podívejte se, jak taková dovolená na splátky může vypadat, zda a kolik zaplatíte navíc a co se stane, pokud se rozhodnete úvěr neplatit.

Podle průzkumu, který pro Citibank (profil, názory) provedla společnost Factum Invenio, se letos chystá na dovolenou asi polovina Čechů. Pokud jste mezi nimi i vy, nemáte ale našetřeno dostatek peněz, nezoufejte. Můžete si chybějící obnos půjčit.

Nabízí se mnoho nástrojů, kterými můžete svou dovolenou financovat, například kreditní kartou, kontokorentem či spotřebitelským úvěrem od banky nebo splátkové společnosti. Nebo můžete zajít pro půjčku přímo do cestovní kanceláře, ty totiž spolupracují s bankami a se splátkovými společnostmi (viz sloupek).
Jejich nabídky si však cestovní kanceláře (CK) mohou dále upravovat, některé z nich mají dokonce uzavřené smlouvy s více peněžními domy. Můžete tak získat úvěr za jiných podmínek u CK než třeba u splátkové společnosti. Obecně platí, chcete-li ušetřit čas i peníze, sjednejte si dovolenou na splátky přímo u cestovní kanceláře. Jestliže se podřídíte danému splátkovému kalendáři, máte šanci získat dovolenou bez navýšení, zaplatíte za ni tedy tutéž částku, jakou byste skládali při nákupu v hotovosti (žádné úroky ani poplatky).

Se kterými CK spolupracují dané finanční instituce
  • Česká spořitelna: Čedok, Exim Tours, Vítkovice Tours, Pradob, Beta Tour,
  • Cetelem: Fischer, Exim Tours,
  • Essox: Exim Tours, Blue Style,
  • Home Credit: s více než 90 CK, např. Alexandria, Kontakt Moravia, Sunny Days, Vítkovice Tours.

Úvěr zadarmo? Jak kde

"Úvěr si lze vzít na jakékoliv zájezdy, tedy i na last minute," vysvětluje tiskový mluvčí CK Čedok Tomáš Brejcha. Podle Stanislava Zimy z marketingového oddělení Exim Tours platí pro tyto zájezdy stejné podmínky jako pro běžné katalogové zájezdy. Některé cestovní kanceláře ovšem u zájezdů na poslední chvíli možnost financování bez navýšení nanabízejí.

Jak vypadá takový úvěr na dovolenou zadarmo, do které cestovní kanceláře jít a jaký splátkový kalendář budete muset přijmout, najdete v tabulkách. Kromě uvedených cestovních kanceláří jsme se ptali i CK Vítkovice Tours a CK Firo Tour, jejich tisková či marketingová oddělení nám však neodpověděla.

Nákup dovolené na splátky za 40 tisíc Kč bez navýšení

Splátková společnost Akontace* Počet splátek Výše splátky
Cetelem (profil, názory) 30 % (12 000 Kč) 7 4 000 Kč
Essox 30 % (12 000 Kč) 7 4 000 Kč
Home Credit (profil, názory) 10 % (4 000 Kč) 5 nebo 10 7 200 Kč nebo 3 600 Kč
Zdroj dat: splátkové společnosti
Poznámka: * přímá platba, kterou platíte ihned při sjednání prodeje na splátky

Nákup dovolené na splátky za 40 tisíc Kč bez navýšení
Cestovní kancelář Akontace Počet splátek Výše splátky
Čedok nelze bez navýšení nelze bez navýšení nelze bez navýšení
Exim Tours 30 % (12 000 Kč) 7 nebo 4 000 Kč
Fischer 10 % (4 000 Kč) 3 12 000 Kč
Zdroj dat: cestovní kanceláře

Pro lepší představu jsme si vybrali zájezd pro dvě osoby v celkové hodnotě 40 000 Kč. Dluh bychom rádi splatili během půl roku, protože v zimě se chystáme lyžovat na horách, a pokud bychom si na toto brali úvěr a současně ještě spláceli letní dovolenou, bylo by těžké takový úvěr získat.
Vzít si dovolenou na úvěr však zpravidla znamená složit v hotovosti alespoň 10 až 30 % z ceny zájezdu. My jsme si pro náš příklad zvolili, že před odjezdem nemůžeme vydat více než 4 000 Kč, tedy 10 %.

Navýšení většinou vysoké

Podmínkám uvedeným v našem příkladu by nevyhověla ani jedna cestovní kancelář. S CK Fischer by nám sice na akontaci (tedy přímou platbu, kterou platíme ihned při sjednání prodeje na splátky, "našich" 10 %) stačilo složit požadované 4 tisíce Kč, ale 6 splátek by nám už společnost neumožnila. Úvěr bychom museli doplatit ve 3 splátkách. Čedok variantu bez navýšení vůbec nenabízí, v Exim Tours je pro možnost bez navýšení běžnou praxí složit 30 % dopředu a zbytek v 7 splátkách.

Ani v případě akceptace určitého navýšení, by nám cestovní kanceláře nevyšly vstříc. Buď bychom dlužili 6 měsíců a složili vyšší akontaci, nebo by odpovídala výše první splátky, ale doba splácení by byla jiná než požadujeme. Konkrétní příklady uvádíme v tabulkách.

Tutlat nesplácení se nevyplácí

K uvedeným úvěrům nepožadují společnosti zpravidla žádné zajištění. Úvěr vyřídíte během půl hodiny s doložením dvou dokladů totožnosti, potvrzením o výši příjmů (u částek zhruba do 30 tisíc Kč ani toto není vyžadováno), případně ověřením vaší adresy (například SIPO, pevná telefonní linka).

"Pokud se klient dostane do prodlení se splátkou nebo pokud očekává, že tento problém nastane, jednoznačně doporučujeme, aby se s námi sám spojil co nejdříve a o své situaci nás informoval," vysvětluje tisková mluvčí Home Credit Andrea Dobšíková a pokračuje: "Čím dříve nás kontaktuje, tím snadněji společně najdeme optimální řešení, kterým může být například odklad splátek. Jestliže nás klient v prodlení se splátkou nekontaktuje sám, upozorňujeme ho na tuto skutečnost několika telefonickými a písemnými upozorněními. Jestliže však ani pak není klient ochoten situaci řešit, předáváme dluh k právnímu vymáhání."

Jedná se tedy o běžný postup v případě nesplácení. Potvrzuje to i tisková mluvčí Cetelem Irena Louková: "Pokud klient nesplácí svůj úvěr, postupujeme stejným způsobem jako v ostatních případech nesplácení".

Nákup dovolené na splátky za 40 tisíc Kč s navýšením
Splátková společnost Akontace Počet splátek Výše splátky RPSN Navýšení
Cetelem (profil, názory) 10 % (4 000 Kč) 10 4 000 Kč 26,28 % 4 000 Kč
Essox 10 % (4 000 Kč) 10 nebo 5 4 000 Kč nebo 7 636 Kč 26,28 % nebo 26,71 % 4 000 Kč nebo 2 180 Kč
Home Credit (profil, názory) 20 % (8 000 Kč) 5 6 720 Kč 21,68 % 1 600 Kč
Zdroj dat: splátkové společnosti

Nákup dovolené na splátky za 40 tisíc Kč s navýšením
Cestovní kancelář Akontace Počet splátek Výše splátky RPSN Navýšení
Čedok 10 % (4 000 Kč) nebo 20 % (8 000 Kč) Nákupní úvěr nebo 30 % (12 000 Kč) úvěr Zájezdy 10 nebo 6 nebo 6 4 000 Kč nebo 5 347 Kč nebo 4 967 Kč 26,28 % nebo 1,02 % nebo 24,75 % 4 000 Kč nebo 82 Kč nebo 1 802 Kč
Exim Tours 10 % (4 000 Kč) 10 4 000 Kč 26,28 % 4 000 Kč
Fischer 0 12 až 36 3 611 Kč pro 12 splátek, 1 387 Kč pro 36 splátek 16,08 % 3 332 Kč pro 12 splátek nebo 9 932 Kč pro 36 splátek
Zdroj dat: cestovní kanceláře

Pokud dovolenou můžete zaplatit z vlastních prostředků, ale dokážete se zcela podřídit splátkovému kalendáři, který vám zaručí dovolenou bez navýšení, bude pro vás tento typ financování to pravé. Nejsou-li pro vás podmínky úvěru takzvaně zadarmo přijatelné, budete se muset připravit na RPSN přesahující i hrubě 20 %. V takových případech zvažte, zda se pro vás nenajdou vhodnější nástroje, o kterých jsme se zmínili v úvodu a o kterých jsme podrobně psali v těchto článcích: Na nákupy s úvěrovou kartou a s rozumem a Toužíte po kreditní kartě? Výběr neuspěchejte. 

Letní dovolená 2006: rady, tipy, srovnání

Víte, jak se pojistit? Kde vzít peníze na dovolenou? Jak a čím na dovolené platit? Jak zajistit váš opuštěný dům či vaši nabitou "turistickou kapsu"? Kdo pomůže vašemu v zahraničí havarovanému autu? Co dělat s domácími mazlíčky, které nechcete brát s sebou? Odpovědi na tyto a další mnohé otázky naleznete v našem novém tématickém seriálu Letní dovolená 2006: rady, tipy, srovnání.
Najdete zde také aktuální kurzy měn, základní geografické údaje o zemích celého světa a spoustu dalších praktických rad.

Máte na dovolenou ušetřeno dost peněz? Nebo se chystáte využít možnosti vzít si ji na splátky a bez navýšení? Jak jste financovali loňskou dovolenou? Podělte se s námi

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 5. 2006 13:55, Gergi

Ono je to ale vetsinou tak, ze pokud je moznost "bezurocneho" financovani, tak je zaroven i moznost platby cash a slevy. Takze proto to "bezurocne" v uvozovkach. Clovek se nesmi ridit cenikovou cenou, ale trzni cenou - to plati obecne.

Zobrazit celé vlákno

+41
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 5. 2006 13:58, Jana

Obecně souhlas, jen taková poznámka - pokud podnikateli někdo něco neuhradí včas, už bych se trochu bála, jestli to uhradí vůbec někdy :-)
A kvůli těm drobným - nevím, jestli bych někde kvůli tomu půl hodiny vyřizovala smlouvu o splátkovém prodeji a pak ještě půl roku řešila, zda splátky dorazily včas - to si radši ty drobné za trochu komfortu odpustím.

Zobrazit celé vlákno

-27
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na nákupy s úvěrovou kartou a s rozumem

19. 4. 2006 | Dana Chytilová

Na nákupy s úvěrovou kartou a s rozumem

Koupili jste si něco třeba k Ježíšku na splátky? Počítejte s tím, že se vám již brzy ve schránce objeví takzvaná nákupní úvěrová karta. Ta bývá často zaměňována s kartou kreditní, na... celý článek

Toužíte po kreditní kartě? Výběr neuspěchejte

12. 4. 2006 | Dana Chytilová | 2 komentáře

Toužíte po kreditní kartě? Výběr neuspěchejte

Chcete nosit v kapse plastovou jistotu pro případ potřeby něco nečekaně koupit či výpadku příjmu? Kreditní karta je k tomu jako dělaná. Ovšem pozor, při jejím výběru dobře zvažte banku,... celý článek

Nemáte na splátky? Poradíme, kde hledat pomoc

21. 3. 2006 | Dana Chytilová | 52 komentářů

Nemáte na splátky? Poradíme, kde hledat pomoc

Máte dluhů tolik, že nevíte, jak je všechny splatit? Rozhodně nečekejte, až za vámi přijde exekutor. Jakmile zjistíte, že vám teče do bot, vyhledejte pomoc. Kde? Dozvíte se v našem... celý článek

Pojištění schopnosti splácet: vytáhne trn z paty, nebo peníze z kapes?

27. 1. 2006 | Simona Ely Plischke

Pojištění schopnosti splácet: vytáhne trn z paty, nebo peníze z kapes?

Splácíte leasing, k tomu úvěr ze stavebního spoření a navrch ještě osobní půjčku, pomocí které jste vyřešili Vánoce? Napadlo vás, co byste dělali, kdyby vás mrazivé počasí skolilo a... celý článek

Přijali jste kreditku? Ať vám nezruší kontokorent!

29. 11. 2005 | Dana Chytilová

Přijali jste kreditku? Ať vám nezruší kontokorent!

Zavolal vám váš bankéř a nabídnul kreditní kartu? Pokud využíváte zároveň kontokorent u dané banky, dejte pozor, ať o něj přijetím kreditní karty nepřijdete.

Partners Financial Services