Ptejte se Dany Trezziové!

Ptejte se Dany Trezziové!
Komunikovat s finančním úřadem 24 hodin denně, 7 dní v týdnu? Dostávat od různých úřadů stejné informace, tedy alespoň částečně sjednotit jejich postupy? Zavolat na informační linku, když si nevíte rady? Tyto a mnohé další změny chystá daňová správa v rámci projektu její modernizace. Její členkou je i Dana Trezziová, náměstkyně ministra financí, která dnes čeká na vaše dotazy či náměty.

Ministerstvo financí začalo pracovat na vybudování moderní daňové správy a reformě zdanění příjmů a majetku, chce zjednodušit daňový systém. Nastíníme vám některé změny, které chystá. Na vás je, abyste se zeptali, jak budou oba projekty konkrétně vypadat, jaké budou jeho přínosy a pro koho. Kromě dotazů se nebojte připojit i vlastní podněty a připomínky k tomu, co vám dělá největší potíže.

Na berňák už nemusíte

Už v polovině tohoto roku by měl vzniknout daňový internetový portál, na kterém by lidé i firmy mohli vyřešit většinu svých daňových povinností a problémů. Komunikace s finančním úřadem by probíhala pomocí takzvaného osobního daňového účtu. Podnikatelé by mohli přes heslo nahlížet na svůj daňový účet, kde by se dozvěděli, kdy mají platit zálohy, jestli mají přeplatek či nedoplatek a podobně.

Kdo odpoví na vaše otázky?
Ing. Dana Trezziová
od května 2005 zastává pozici náměstkyně ministra financí. Vystudovala finance na Vysoké škole ekonomické v Praze (1984). Působila jako daňový poradce se specializací na zdanění vrcholových manažerů a také byla partnerkou společnosti Deloitte. Hovoří plynně anglicky. Je vdaná a má dvě děti.

V dalších etapách, tedy ve druhé polovině tohoto roku a v roce 2007, plánuje ministerstvo další rozšiřování elektronických služeb, jako například elektronické doručování písemností, kdy daňový subjekt bude moci přebírat písemnosti, které mu zasílá správce daně.
Dále tu podnikatel získá přehled o písemnostech ve svém spisu a v závislosti na charakteru písemnosti i její obsah. Také bude mít k dispozici osobní kalendář s termíny pro splnění povinností, lhůtami a podobně.
Zřízení daňového webu přijde zhruba na 70 miliónů Kč. Ministerstvo financí však doufá, že část peněz získá z fondů Evropské unie.

Z plošné editační povinnosti máme strach

Další chystanou změnou v rámci budování moderní daňové správy je rozšíření editační povinnosti, po které podnikatelé volají už dlouho. Chtějí, aby se formou povinných výkladů postupně sjednotily postupy všech finančních úřadů. Například když jim jeden úředník předem schválí určitý daňový postup, aby následné uplatnění stejného postupu schválila i případná kontrola.
Ministerstvo se zavedení takzvané všeobecné editační povinnosti zatím brání. Obává se, že by povinnost závazných výkladů nadměrně zatížila práci finančních úřadů a dále argumentuje tím, že v okolních státech se nejedná o obvyklou záležitost. Nicméně ministerstvo podporuje takzvané okruhové rozšiřování editační povinnosti. Znamená to, že stále bude přibývat okruhů otázek, které bude moci daňový subjekt daňové správě klást a na které bude moci získat závaznou odpověď.

Modernizace se dotkne i organizační struktury daňové správy. Ta i nadále zůstane třístupňová, tedy finanční úřady, finanční ředitelství a nad nimi ředitelství české daňové správy, avšak dojde ke snížení počtu finančních úřadů, a to zejména těch nejmenších, které nebudou schopny zajistit potřebnou specializaci. Naopak vznikne jeden zvláštní finanční úřad, který by měl na starosti jen velké subjekty.
Zavedení call center pro zodpovídání dotazů, například jak vyplnit přiznání, je dalším z mnoha bodů modernizace daňového systému. (Seznam hlavních bodů dlouhodobé koncepce modernizace a zefektivňování daňové správy uvedených v tiskové zprávě ministerstva financí najdete v příloze.)

Na celém procesu se pracuje už od června loňského roku, kdy vznikly 4 pracovní týmy odborníků Ústředního finančního a daňového ředitelství a územních finančních orgánů. Nový systém by měl přinést efektivní a produktivní správu daní v České republice. Jak konkrétně? Neváhejte a zeptejte se.

Oblasti, kterými se skupina zabývala
  • Organizační struktura a zefektivnění vnitřních procesů,
  • služby daňovým poplatníkům a komunikace s veřejností,
  • posílení prosazování a uplatňování daňových zákonů,
  • efektivní management zdrojů v daňové správě.

Volby nebudou problém

Dalším projektem, kromě modernizace daňové správy, je reforma zdanění příjmů a majetku. V lednu 2006 tak vznikla na Ministerstvu financí ČR (MF) z pověření ministra Bohuslava Sobotky expertní skupina, která je složená z odborníků na daně, vedle zástupců MF, odborů, představitelů Hospodářské komory, Svazu průmyslu a dalších organizací je tvořena členy z akademické a podnikatelské sféry.

Cílem expertní skupiny je vypracovat materiál ve formě věcného návrhu zákona obsahující řešení problematiky zdanění příjmů a majetku, který:

  • bude přinášet zjednodušení zákona o daních z příjmů oproti současnému stavu,
  • přinese snížení administrativních nákladů správce daně a vyvolaných nákladů na straně daňových poplatníků,
  • bude v souladu se stávajícími a připravovanými předpisy Evropského společenství,
  • podpoří ekonomický růst České republiky,
  • přispěje k přílivu přímých investic do české ekonomiky,
  • zvýší konkurenceschopnost České republiky na světových trzích,
  • pomůže snížit míru nezaměstnanost v České republice,
  • bude mít neutrální dopady na příjmy veřejných rozpočtů.

Expertní skupina připraví a předloží návrh nového systému v oblasti zdanění příjmů a majetku do 31. července 2006. Skupina také požádala širokou veřejnost o náměty a připomínky k řešené problematice a dosud obdržela více než 90 připomínek. Všechny připomínky zástupců odborné i široké veřejnosti, které byly doručeny na MF jsou vyvěšeny na webových stránkách MF.

Dana Trezziová věří, že volby výrazně nezmění výsledky jejich úsilí. "Práce expertní skupiny je založena na námětech široké veřejnosti a její závěry budou opět předloženy, diskutovány a připomínkovány odbornou i širokou veřejností. Na druhou stranu, výsledkem tohoto snažení bude návrh nové legislativy. A ten přijde do vlády a pak do parlamentu, kde se na něm samozřejmě priority vládnoucí garnitury projeví. Ale očekávám, že se projeví jen ve finálním nastavení toho systému," uvedla Trezziová v rozhovoru pro Ekonom.

Rozhovory na Peníze.CZ

Které osobnosti (nejen) finančního světa jste už vyzpovídali? Podívejte se na Rozhovory Peníze.CZ.

Máte-li tip na zajímavou osobnost, která by neměla v našem seriálu rozhovorů chybět, nebo téma, kterého by se měl rozhovor týkat, pište nám své náměty sem.

Dana Trezziová se daněmi zabývá mnoho let, dokázala by vám zodpovědět mnoho daňových otázek, to však není smyslem tohoto rozhovoru. Prosíme vás, abyste se tázali a dávali své podněty či připomínky k připravovanému daňovému systému. Šanci ptát se máte až do pátku 31. března.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 3. 2006 14:53, dchytilova

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na novou podobu zákona týkajícího se zdanění příjmů a majetku. Podle Vás by měl podpořit ekonomický růst, vést k přílivu investic, zvýšit konkurenceschopnost, snížit míru nezaměstnanosti,.. Jak toho chcete dosáhnout? Prosím konkrétně.
Děkuji mockrát.
Jan Řehák

+43
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 3. 2006 22:10, Monika

Dobrý den,
ráda bych věděla, proč fin. úřady málo spolupracují s registry na pověřených obcích.
Uvedu příklad: Auto uložím do tzv. depozita, v registru vozidel je tato skutečnost zaznamenána, ale já ještě musím doložit fin. úřadu papír o uložení. Je to logické, když máme internet a registr vozidel?

Podobně je to s dokládáním papíru, že jsem byl v evidenci úřadu práce (týká se společného zdanění
a min. daně z příjmu). Stačí uvést do 1 řádku byl jsem v evidenci od do a lze to ověřit zase přes internet. Vždyť v daň přiznání podepisuji, že údaje jsou pravdivé.

Další dotaz se týká zdanění pohledávek, které jsou už promlčené - jsou v pohledávkách několik let, když chci přejít na paušál musím je zdanit, ale nikdy je nedostanu zaplacené - týká se daňové evidence.

Děkuji


-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové přiznání na spadnutí, vhazujeme záchranný kruh!

24. 3. 2006 | Simona Ely Plischke

Daňové přiznání na spadnutí, vhazujeme záchranný kruh!

Máme před sebou poslední víkend před "daňovým silvestrem 2005". Těm, kdo ho budou trávit nad daňovým přiznáním, nabízíme pomocnou ruku. Jednu z posledních. Provedeme vás letošním daňovým... celý článek

Daně: vybíráme z poradny V.

6. 3. 2006 | Kateřina Havlíčková

Daně: vybíráme z poradny V.

Co užitečného jsme pro vás dnes připravili z naší daňové poradny? Pro uplatnění výdajů paušálem je třeba vědět, o jakou živnost se jedná. Z dnešního článku tedy např. zjistíte, zda... celý článek

Jak uplatnit výdaje paušálem v daňovém přiznání 2005

28. 2. 2006 | Lenka Fialková

Jak uplatnit výdaje paušálem v daňovém přiznání 2005

Rozhodli jste se letos využít zvýšených odpočtových paušálů a daň z příjmu vypočítat s jejich pomocí? Máme pro vás poradenský článek, ve kterém si takový scénář krok za krokem představíme.... celý článek

Které příjmy zdanit doma a které v zahraničí?

23. 2. 2006 | Simona Ely Plischke

Které příjmy zdanit doma a které v zahraničí?

Stále více lidí odjíždí na "pracovní zkušenou" do ciziny a naopak stále více cizinců rozšiřuje české pracovní řady. Jak je to s daněmi ze zahraničních příjmů a s odvody na zdravotní... celý článek

Daň z příjmů fyzických osob: změny pro rok 2006 v kostce

2. 2. 2006 | Dana Chytilová

Daň z příjmů fyzických osob: změny pro rok 2006 v kostce

Změnám ve zdanění příjmů jsme se letos věnovali již v mnoha článcích a z mnoha různých pohledů. V rámci přehlednosti proto nabízíme jeden ucelený souhrn důležitých změn týkajících se... celý článek

Partners Financial Services