Nebezpečná Visa Electron od ČSOB?

Nebezpečná Visa Electron od ČSOB?
Máte elektronickou Visa kartu od ČSOB? Víte, že s ní můžete platit na internetu? A že k tomu nemusíte ani zadávat PIN? Pokud jste o tuto službu neměli zájem, máte smůlu, ČSOB ji povolila pro všechny Visa Electron již vydané. Banka se hájí nařízením kartové asociace Visa, to však platilo i pro ostatní banky. Proč tedy na podmínky vůbec přistoupila?

V redakční poště se objevil následující email (redakčně zkráceno): "Tento měsíc mě moje banka (ČSOB) doslova nadzvedla ze židle, když mi s radostí oznámila, že je možné kartou Visa Electron platit přes internet. K ověření dokonce není ani nutný PIN, potřebujete jen trojčíslí na druhé straně karty,  a to ještě ne vždy. Odteď tedy komukoli stačí mít tuto kartu chvíli u sebe, aby si opsal vše, co je na ní uvedeno, pak ji nenápadně vrátit, a již si může vesele odčerpávat peníze přes internetové platby," napsal nám čtenář, kterému budeme říkat pan Čížek.

Vy na internetu nenakupujete? Vaše chyba

Čtenář měl pravdu: "ČSOB (profil, názory) v souladu s upravenými pravidly společnosti Visa umožňuje nově platit kartami Visa Electron i na internetu. Aktivace této funkce karty proběhla v říjnu (loňského roku) automaticky pro všechny držitele těchto karet," stojí v tiskové zprávě ČSOB. Banka na novou funkci karty upozornila nejen prostřednictvím tiskové zprávy a zahrnutím do katalogu produktů na svých webových stránkách, ale i letáky přiloženými k výpisům z účtu. Ten, který dostal pan Čížek, se jmenoval Novinky z ČSOB za 1. čtvrtletí 2006, tedy půl roku poté, co už s kartou mohl on nebo někdo jiný na internetu platit.
Limit Visa Electron od ČSOB je shodný s limitem pro výběry hotovosti a platby v kamenných obchodech, standardně jde o 15 tisíc Kč, ale můžete požádat o jeho zvýšení či snížení.

23. 3. 2006 Na základě telefonátu pracovníka z ČSOB, který možnost blokace karty rozporoval, jsme se na pana Hejzlara obrátili ještě jednou. Zde je jeho aktuální vyjádření:
Dobrý den,
tak opravdu moje původní informace byla nepřesná, blokování jednotlivých karet Visa Electron pro platby na Internetu ČSOB nenabízí. Velice se omlouvám a prosím o opravu této informace ve Vašem článku.
děkuji
Pavel Hejzlar

"Rozšíření použití karty Visa Electron o platby na internetu není iniciativa naše, ale společnosti Visa. Jistě chápete, že jsme to jejím držitelům museli oznámit. Pokud se klient obává jejího zneužití, může požádat o blokaci své karty pro platby na internetu, nebo změnit typ karty na Maestro, kterou není možné pro platby na internetu použít a k autorizaci plateb u obchodníku se také používá PIN," vysvětluje tiskový mluvčí ČSOB Pavel Hejzlar.

Manažer kartové asociace Visa pro Českou republiku Miloslav Kozler k tomu dodává, že veškeré karty Visa vydávané členskými bankami už umožňují platit na internetu. Záleží prý pouze na vydavateli, tedy na dané bance, zda bude tyto transakce na určitých produktech umožňovat.


Jak je to s tou bezpečností?
"Internetoví obchodníci a jejich banky používají službu VbV /Verified by Visa/ , která pomocí zvoleného hesla zajišťuje bezpečné nakupování na internetu," vysvětluje Kozler.
O bezpečnosti a možnostech internetových plateb se více dočtete v článcích: Virtuální karty. To se to pak na internetu platí Bez internetové karty na internetu nezaplatíte.

Každé nařízení lze obejít

Podle našich informací však Visa nedala bankám příliš na výběr a striktně požadovala, aby změnily nastavení elektronických karet, a to tak, aby již pro ně nebyly internetové transakce plošně zakázány. Na toto banky přistoupily, ovšem konečný důsledek připomíná spíš přísloví o nažraném vlkovi a koze, která zůstala celá. "Autorizace každé transakce jde přes Visa systémy, kde internetová transakce nyní projde do našich systémů, kde jsme tuto službu ponechali zakázanou, a proto bude internetová transakce zamítnuta," vysvětluje zdroj, který si nepřál být jmenován.
Na vyjádření jsme se pochopitelně ptali i samotné Visy: "Komunikace mezi asociací včetně pravidel jsou 'strictly confidential and for member use only'. Bohužel nemohu na Vaši otázku odpovědět," dodává Kozler. 

Podle tiskové mluvčí Komerční banky (profil, názory) Romany Kubálkové nechystá banka v souvislosti s možností platby elektronickými kartami Visa na internetu žádné změny. Podobně odpovídaly i další námi oslovené banky. (S Visou Electron můžete nakupovat přes internet i s Maxkartou Poštovní spořitelny. V retailovém bankovnictví však ČSOB působí pod dvěma obchodními značkami, a to ČSOB a Poštovní spořitelna.)
Proč tedy většina bank na požadavky asociace Visa nepřistoupila? Elektronické karty si jistě mnozí z vás pořizují hlavně z důvodu vyšší bezpečnosti oproti embosovaným – můžete je ihned zablokovat a běžně s nimi nelze platit na internetu. V případě povolení internetových plateb byste tak jednu stránku bezpečnosti ztratili.

"Určitě budeme s Visou v této věci ještě jednat a pokud se ukáže, že máme možnost funkcionalitu Visa Electron nerozšiřovat, zvážíme to. Budeme však muset postupovat velice citlivě, protože na druhou stranu je řada držitelů, kteří možnost placení na internetu uvítali, protože si kvůli tomu nemusejí pořizovat dražší embosovanou kartu," dodává Hejzlar.

Máte Visu Electron od ČSOB? Už jste s ní platili na internetu? Jak jste se o této možnosti dozvěděli? Věděli jste to vůbec? Jste tomu rádi? Diskuzní fórum

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 82 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 3. 2006 11:45, RR

Mozna to bude tim, ze karty Maestro embossovane nikdy nebyly a proto se tento nazev nepouzival.

Zobrazit celé vlákno

+57
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 3. 2006 12:59

Ja mam karti "Master card" od Cs.spořitelny je na internetu platin stejnym způsobem - bez PINU.
Je pravda že je to všude kde je civilizace běžné a jsem tomu rád.Někteří lidé mi připadají že "objevují v 21 stoleti vodovod.
Nechodte na ulici - porazi vas auto
netopte - mužete uhořet atd atd.
Lidé bděte ale neblbněte !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (82 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Platební karta: jak šikovný je plast ve vaší kapse?

18. 10. 2005 | Dana Chytilová

Platební karta: jak šikovný je plast ve vaší kapse?

Nemyslet před každou zahraniční cestou na pojištění? Dostávat upozornění na nehody na silnicích ve vašem regionu? Pomoc od asistenční služby na cestách? Toto a něco víc může zajistit... celý článek

Platební karta ušetří i na benzínu aneb co vše umí

6. 10. 2005 | Dana Chytilová

Platební karta ušetří i na benzínu aneb co vše umí

Znáte všechny možnosti vaší platební karty? Víte, jaké služby obsahuje a jaké si lze dokoupit? Vyplatí se například cestovní pojištění, technická asistenční služba nebo sleva na benzín... celý článek

Virtuální karty. To se to pak na internetu platí.

21. 7. 2005 | Dana Chytilová | 2 komentáře

Virtuální karty. To se to pak na internetu platí.

Nevlastníte embosovanou platební kartu a chcete platit na internetu? Nabízí se řešení v podobě virtuálních karet. Navíc od podzimu bude možné platit na internetu konečně i elektronickou... celý článek

Bez embosované karty na internetu nezaplatíte

14. 7. 2005 | Dana Chytilová

Bez embosované karty na internetu nezaplatíte

Je poslední den předprodeje na koncert Eltona Johna a vy nestíháte. Jedinou možností zůstává zaplatit kartou přímo na internetu. Pokud vlastníte "embosku", máte vyhráno. Běžná elektronická... celý článek

Žádný hrad není nedobytný, je-li pán navíc u moře

16. 6. 2005 | Simona Ely Plischke

Žádný hrad není nedobytný, je-li pán navíc u moře

Červen až září je oblíbená doba dovolených. Jak vám ukážeme na policejních statistikách, je to bohužel také oblíbená část roku pro bytové zloděje. Podívejme se na účinné maličkosti,... celý článek

Partners Financial Services