Kam letos vytryskne cena ropy a jak ovlivní český benzín a ekonomiku?

Kam letos vytryskne cena ropy a jak ovlivní český benzín a ekonomiku?
Irák, Írán, Nigérie... A kdyby geopolitických rizik bylo snad málo, přijdou letos další Katriny a Rity. Cena ropy již nyní dosahuje hvězdných výšek, co bude dál? Co by její další zdražení znamenalo pro hospodářství eurozóny a hlavně pro ekonomiku ČR? Místo lehkého sladkého Brentu dovážíme levnější těžkou kyselou ropu z Uralu, jak se to vše nakonec odrazí v kapsách českých řidičů?

Jak jste si mohli přečíst v pondělním akciovém komentáři, největší americká vojenská operace od začátku druhé války v Iráku vynesla cenu ropy opět až na 64 dolarů za barel. Co bude dál?

Jak je všeobecně známo, cenu ropy momentálně ovlivňují především obavy z geopolitických rizik. Irák je samozřejmě jedním z nich, klíčovými ohnisky jsou ale Nigérie a Írán.
Jak píše Ľuboš Mokráš z České spořitelny (profil, názory) ve své analýze Ropa a její deriváty, z krátkodobého hlediska je větším rizikem Nigérie, kde kvůli útokům militantů už došlo k částečnému narušení těžby a hrozí ještě větší výpadky. (Nigérie produkuje vysoce kvalitní, tzv. sladkou ropu a je důležitým vývozcem do USA.)
Každým dnem přiostřuje spor o jaderný program Íránu. Představitelé země se nechali slyšet, že na případné sankce by mohli reagovat omezením vývozu této suroviny. Zcela vyloučit nelze ani možný vojenský útok na íránská jaderná zařízení, to by s největší pravděpodobností vedlo k alespoň dočasnému prudkému růstu cen ropy. Írán je druhý největší vývozce ropy z kartelu OPEC.
"Trh byl také rozrušen pokusem o sabotáž největší ropné rafinérie v Saudské Arábii. Přestože teroristický útok nevyšel, jde o varování, že ropná infrastruktura na Středním východě je zranitelná," vypočítává geopolitická rizika Mokráš.

Helena Horská, analytička Raiffeisenbank (profil, názory), dále upozorňuje, že podle klimatologů je také pro letošní rok velmi pravděpodobný výskyt hurikánů podobných rozsahů jako loni. Hurikány jsou tak dalším z rizik, které by zvýšily ceny černého zlata.

Za kolik tedy letos poteče?

Odhadnout vývoj ceny ropy tedy rozhodně není snadné. Jan Procházka, analytik společnosti Cyrrus, se domnívá, že by letos cena barelu evropské ropy Brent neměla dlouhodobě klesnout pod 60dolarovou hranici. Avšak podle odhadů Horské má její průměrná cena šanci se pod 60 dolary za barel udržet.

Zdroj: ČS, analýza Ropa a její deriváty z 8. 2. 2006
Očekávaný vývoj ceny ropy Brent
Brent USD/barel 1Q/06 2006 2010
Anketa
6. 2. 2006
30. 1. 2006

59,58
59,48

56,67
56,34

38,43
38,43
Futures (Brent) 64,28 66,44 na
Zdroj: Reuters (30 analytiků), Bloomberg
Pozn.: futures udávají cenu na konci období, anketa průměrnou

Cena americké ropy WTI by se podle predikce amerického ministerstva energetiky z letošního ledna měla v letech 2006-2008 pohybovat mezi 54-70 dolary za barel.

Co na to česká ekonomika?

Pokud se cena ropy udrží v průměru pod 60 dolary za barel, dopady na českou ekonomiku by neměly být významné. Její nárůst by tak jako dosud významnou měrou tlumila posilující koruna. Ta část dopadu drahé ropy smazala již v posledním čtvrtletí loňského roku (vůči dolaru dlouhodobě sílící koruna snižuje korunové ceny ropy). Podle Procházky se ale samozřejmě dražší ropa odrazí ve vyšší inflaci.

Rozdíl mezi cenou ropy WTI a Brent oproti uralské ropě (v USD/barel)

Zdroj: ČS, Ekonomika pod lupou (4. čtvrtletí 2005)

Částečně nás ale může uklidnit fakt, že místo lehkých "sladkých" typů ropy (Brent a WTI), Česká republika dováží těžkou, tzv. kyselou uralskou ropu. Ta je méně kvalitní, a proto i levnější. Právě "díky" své nižší kvalitě plně nereflektuje růst lehké ropy (viz následující graf). "Důvodem je to, že rafinérie zpracovávající lehkou ropu nemohou bez dodatečných investic zpracovávat těžkou uralskou ropu. Kdyby mohly, vyrovnávalo by to cenové rozdíly mezi nimi," uvádí ve studii Ekonomika pod lupou analytici České spořitelny a dodávají, že proto se cenový rozdíl mezi dražší a "naší" ropou vyšplhal na průměrných 6 dolarů.

Jak se zvýšení ceny ropy odrazí v ceně benzínu?
Rostoucí cena ropy tahá nejvíce peněz z kapes samozřejmě řidičům. Víte ale, že na konečné ceně tankovaného Naturalu95 se ropa podílí jen asi 28 %? Dominantní částí jsou daně (68 %), a jen 4 % pak činí další náklady, tj. marže rafinérií a pumpařů (průměr od začátku roku 2004). "V minulosti byl podíl marží 15 %, ovšem růst daní a silná konkurence mezi pumpaři, která nedovolila promítat vyšší daně a ceny ropy do konečných cen, srazila marže na nižší úrovně," uvádí studie.
Zjednodušeně řečeno, dnes se na ceně 33 Kč za litr benzínu se ropa podílí 9 korunami, 20 Kč jde do kapsy státu a na rafinerie a pumpaře zbývají jen 4 Kč. Při růstu cen ropy o 10 dolarů za barel se tak cena Naturalu95 zvýší o 1,80 Kč.

Pokud český řidič za rok 2004 v průměru vydal za pohonné hmoty asi 3,5 tisíce Kč (to ale stála ropa ještě v průměru 40 USD/barel) a v přepočtu na průměrné rodinné finance šlo o částku asi 9 tisíc Kč za rok, růst ceny barelu ropy o 10 USD zatíží rodinné finance letos o 600 Kč víc, vypočítává Česká spořitelna. Dodejme, že reálná spotřeba domácností by poklesla o 0,2 %.

Rozdíl cen ropy, daní a marží na ceně Natural95 (v %)
Zdroj: ČS, Ekonomika pod lupou (4. čtvrtletí 2005)

Co zdražení barelu ropy udělá s ekonomikou eurozóny?

Závěrem ještě nahlédněme do eurozóny. Podle publikace Evropský ekonomický výhled společnosti PricewaterhouseCoopers by měl být dopad vyšších cen ropy na ekonomiky eurozóny relativně mírný. Zvýšení cen o 10 USD za barel (označme jej za ropný šok) by eurohospodářství mohlo způsobit v horizontu pěti let ztrátu výkonnosti ve výši přibližně 1 % HDP. Ztráta ve výši přibližně 1,25 % HDP by se měla projevit po 10 letech, viz červená křivka grafu.

Soukromá spotřeba (žlutá křivka) by se po 7 letech od šoku dostala na hodnotu o 1,75 % nižší. Evropské domácnosti by rázem byly nuceny utratit více peněz za benzín, což by vedlo nejen ke snížení reálné spotřeby, ale i ke snížení objemu úspor. A to zase k růstu úrokových sazeb. Vyšší úrokové sazby by pak omezily objem investic (zelená křivka). Částečně by byly tyto ztráty produktu kompenzovány sníženými dovozy. Vliv na jednotlivé komponenty výstupu ekonomiky je patrný z následujícího grafu.

Předpokládaný dopad permanentního zdražení barelu ropy o 10 USD na ekonomiku eurozóny

Zdroj: PricewaterhouseCoopers, European Economic Outlook

Z významnějších zemí eurozóny pocítí největší dopad nárůstu cen ropy Francie (v prvních třech letech se očekává průměrný pokles HDP ve výši 0,4 %), naopak nejméně se dotkne Španělska.

Zdroje: studie České spořitelny Ropa a její deriváty z 8. 2. a 10. 3. 2006 a Ekonomika pod lupou (4. čtvrtletí 2005), studie European Economic Outlook společnosti PricewaterhouseCoopers.

Jak vás osobně ovlivňuje růst cen ropy? O kolik víc projezdíte? Za kolik se bude benzín prodávat za 3 měsíce, za půl roku, za rok? Přistoupí Írán na podmínky Rady bezpečnosti OSN?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: vývoj v Iráku přinesl dramatické posílení eura a prudké zdražení ropy

20. 3. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: vývoj v Iráku přinesl dramatické posílení eura a prudké zdražení ropy

Pražské indexy si v úterý sedly na lokální dno. Americký DJIA dosáhl dlouhodobého maxima, Nasdaq se pohyboval u 2 300 bodů. Na 4letý vrchol vystoupal EUROSTOXX 50. Největší americká... celý článek

Od vstupu ČSSD do vlády daně strmě narůstají

16. 3. 2006 | Simona Ely Plischke

Od vstupu ČSSD do vlády daně strmě narůstají

"Loňský vynikající a rekordní růst ekonomiky je důkazem správné hospodářské politiky realizované od roku 1998," reagoval minulý týden ministr financí na nové údaje ČSÚ o českém hospodářství.... celý článek

Česká republika slaví promoci mezi vyspělé země

28. 2. 2006 | Simona Ely Plischke

Česká republika slaví promoci mezi vyspělé země

V Kongresovém centru ČNB se v úterý slavilo přeřazení České republiky mezi vyspělé země, tedy naše vystoupení ze Světové banky, kterým opouštíme skupinu příjemců mezinárodní pomoci.... celý článek

Vládní podpora podnikání: bohatým dává, co chudým bere?

3. 2. 2006 | Simona Ely Plischke

Vládní podpora podnikání: bohatým dává, co chudým bere?

Česká vláda si hýčká velké investory, zejména pak ty zahraniční, a na jejich cestě na naše území zametá i ta nejmenší smítka. Naopak drobným českým podnikatelům hází klacky pod nohy.... celý článek

Česká ekonomika ve volebním roce: co čeká nás a naše kapsy?

24. 1. 2006 | Simona Ely Plischke

Česká ekonomika ve volebním roce: co  čeká nás a naše kapsy?

Průměrná mzda letos asi překoná 20 000 Kč. Díky silné koruně si budeme moci v zahraničí více vyhodit z kopýtka. Kolik za rok zaplatíme za euro či dolar? Co zdraží a co budeme nakupovat... celý článek

Partners Financial Services