Dluhy jednoho z manželů a společné jmění manželů

Dana Chytilová | 21. 3. 2006

Velmi často se na nás obrací jeden z manželů v situaci, kdy se obává, že druhý manžel svým nezodpovědným zadlužováním ohrožuje jejich společný majetek.

Zde je třeba upozornit, že i v případech, kdy závazek vznikl za trvání manželství jen jednomu z manželů (tj. nejde o společný závazek manželů), lze v rámci vymáhání tohoto dluhu exekučně postihnout majetek tvořící společné jmění manželů (viz. § 262a odst. 1 OSŘ).

Výjimkou jsou podle § 267 odst. 2 OSŘ závazky, které jednomu z manželů sice vznikly za trvání manželství, avšak  při používání majetku, který nepatřil z důvodů v tomto ustanovení uvedených do společného jmění manželů, ale náležel výlučně zadluženému manželovi.

V případě, že dluh za trvání manželství jednomu z manželů již vznikl,   neexistuje tu pro druhého z manželů zrovna mnoho způsobů obrany. Např. tu nepomůže sepsání dohody o zúžení společného jmění manželů, neboť v rámci exekuce se na takovou dohodu bere zřetel jen tehdy, pokud byl obsah smlouvy věřiteli  v době vzniku vymáhané pohledávky prokazatelně znám.

Je třeba ovšem upozornit, že určitou naději tu manželovi dlužníka nabízí ustálená judikatura – neboť soudy (zejm. Nejvyšší soud ČR) v současnosti zastávají právní názor, podle něhož srážkami ze mzdy a přikázáním pohledávky může být exekučně postižena jen mzda povinného, resp. pohledávka z bankovního účtu povinného, nikoli však mzda či pohledávka z účtu, která náleží jiné osobě než dlužníkovi.  Je- li tedy dlužníkem výlučně jen jeden z manželů, nelze takový dluh vymáhat nařízením srážek ze mzdy druhého manžela ani přikázáním pohledávky z bankovního účtu, jehož výlučným majitelem je manžel dlužníka. To platí podle Nejvyššího soudu ČR dokonce i tehdy, pokud byly na bankovní účet, jehož majitelem je manžel dlužníka,  vloženy peněžní prostředky povinného, případně peněžní prostředky patřící do společného jmění manželů (povinného a majitele účtu).

(Viz. např. usnesení Nejvyššího soudu ČR ze dne 14. dubna 2000, sp. zn. 21 Cdo 1774/99, uveřejněné ve Sbírce soudních rozhodnutí a stanovisek č. 1/2001, pod poř. č. 4).

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nemáte na splátky? Poradíme, kde hledat pomoc

21. 3. 2006 | Dana Chytilová | 53 komentářů

Nemáte na splátky? Poradíme, kde hledat pomoc

Máte dluhů tolik, že nevíte, jak je všechny splatit? Rozhodně nečekejte, až za vámi přijde exekutor. Jakmile zjistíte, že vám teče do bot, vyhledejte pomoc. Kde? Dozvíte se v našem... celý článek

Partners Financial Services