Rodičovský příspěvek doznal změn i zmatků

Rodičovský příspěvek doznal změn i zmatků
Za jakých podmínek mají letos matky či otcové nárok na rodičovský příspěvek? Kolik peněz mohou nově získat? Jak si lze na rodičovské přivydělávat? Jak je to s možností získat rodičovský příspěvek při současné výplatě mateřské za měsíc narození dítěte? Co se aktuálně v této oblasti změnilo?

Rodičovský příspěvek může pobírat jak otec, tak i matka dítěte, ale vždy pouze jeden z nich. Navazuje na peněžitou pomoc v mateřství, jde ovšem o jinou dávku. Účelem příspěvku je zabezpečení potřeb rodiče po dobu, kdy pečuje o dítě ve věku do 4 let. Jestliže rodič pečuje o zdravotně postižené dítě, příspěvek bude dostávat až do 7 let věku dítěte. V tomto případě je však nutno zdravotní stav dítěte nechat posoudit posudkovou komisí Okresní správy sociálního zabezpečení. Výše příspěvku od ledna 2006 je 3 696 Kč měsíčně a nezávisí přitom na počtu dětí, o které rodič pečuje, ani na příjmu, který předtím rodič pobíral v zaměstnání. Jedině rodiče, kteří jsou zároveň studenty, mají nárok na vyšší rodičovský příspěvek, a to ve výši 3 897 Kč měsíčně.

Lze si při rodičovském příspěvku přivydělávat?

Pokud se týká výše příjmu, který by rodič přivýdělkem získal, je náš stát skutečně benevolentní, a tato výše není nijak omezená.

Podmínkou, kterou je však nutno v každém případě dodržet, je zajištění řádné péče o dítě po dobu, kdy rodič vykonává výdělečnou činnost. Platí omezení pro návštěvu předškolního zařízení, kde může být dítě mladší 3 let umístěno maximálně 5 dnů v měsíci a od 1. 2. 2006 platí, že dítě starší 3 let může být v předškolním zařízení umístěno každodenně, ne však déle než 4 hodiny za den.

Ačkoli jde o výrazné zlepšení podmínek, stále platí, že na ostatní dobu je tedy nutno zajistit péči o dítě, což jistě mnohým rodičům možnost přivýdělku značně zkomplikuje. S ohledem na stále se posouvající věk pro odchod do důchodu bude totiž přibývat zaměstnaných babiček a zároveň ubývat babiček-důchodkyň trávících čas péčí o vnoučata. Zaplatit si hlídání je bohužel dost finančně náročné, takže nezbývá než znovu konstatovat, že bude nutné důkladně zvážit finanční výnosnost případného přivýdělku.

Jednorázová výplata rodičovského příspěvku za měsíc narození dítěte

Dávkami pro rodiny jsme zabývali v článcích:
Když onemocní podnikatel
Jak zvládnout nemoc
Jak zvládnout péči o příbuzné
Jak stát pomáhá nemajetným
Jak uživit potomky
Jak zvládnout péči o nechtěné děti
Jak zvládnout bydlení
Jak zvládnout porod, vojnu a pohřeb
Jak přežít na rodičovské

Pro orientační výpočet těchto dávek jsme pro vás připravili kalkulačky:
Příspěvek na bydlení
Přídavek na dítě
Sociální příplatek
Nemocenská

Velkou diskusi v posledních dnech vyvolalo obecnější rozšíření povědomí veřejnosti o možnosti získat rodičovský příspěvek při současné výplatě mateřského příspěvku za měsíc, kdy se dítě narodí. Po medializaci této možnosti a nejednotném postupu úřadů ale následně došlo k operativnímu vydání výkladu MPSV, který tuto možnost prakticky ruší.

Co se vlastně stalo? Nejednoznačnost ustanovení zákona o státní sociální podpoře pro praxi znamenala, že všechny maminky pobírající peněžitou pomoc v mateřství, kterým se nenarodilo dítě první den v měsíci, mají za daný měsíc vedle mateřské ještě nárok na výplatu rodičovského příspěvku. Protože se nejedná o zanedbatelnou částku, využilo této skutečnosti několik informovaných maminek, které si o příspěvek požádaly, a také jej i obdržely.
Na některých úřadech ovšem tuto dávku striktně neposkytovali, a když se tato možnost dostala do povědomí veřejnosti a maminky se o ni začaly hromadně hlásit, začalo se tím zabývat MPSV a vydalo výklad zákona, kterým tuto možnost ruší.

Proto všechny maminky, které si o příspěvek požádaly, ale dosud neobdržely oznámení o jeho poskytnutí, mohou očekávat, že jim bude žádost zamítnuta. Oproti tomu ty, které již obdržely oznámení, že jim bude příspěvek vyplacen, finanční částku obdrží. Také ty, které příspěvek obdržely již v minulosti, nebudou mít povinnost jej vrátit, protože jej pobíraly v dobré víře.

Stát alias chytrá horákyně

Když se seznámíme s danými možnostmi, které mladým rodinám poskytuje stát v oblasti sociálního zabezpečení, vyvstane nám jistě na mysli otázka, zda je to dostatečné. Vždy závisí na úhlu pohledu, z jakého se na sociální síť našeho státu díváme. Jiný bude pohled důchodce, jiný nezaměstnaného a zcela jiný občana-daňového poplatníka, který nepřetržitě pracuje a odvádí státu nemalé daně.

Jak by taky mohl fungovat systém rodičovské?
Je s podivem, nakolik se stát míchá do věcí, které by měly záležet na rozhodování samotných občanů. Jedním z příkladů jsou současné debaty politiků o výši rodičovského příspěvku a délce mateřské dovolené. Co ale třeba přestat cpát ženy do jedné škatulky a nechat je samotné rozhodnout, co jim vyhovuje? A namísto doby doma s dítětem definovat celkovou sumu, která bude poskytnuta? Jak by tento systém fungoval? Dozvíte se v článku Rodičovská: matky, otcové a svoboda rozhodování.

Ženy na mateřské dovolené často argumentují, že se zvyšuje minimální mzda nebo že se zvyšují důchody, ale rodičovský příspěvek zůstává stále stejný. Ministerstvo práce a sociálních věcí se naopak pyšní tím, že délka poskytování rodičovského příspěvku je jednou z nejdelších v Evropě a že částka rodičovského příspěvku není koncipována přímo jako náhrada výdělku, ale jako sociální dávka, která má rodiči zajistit náklady na stravu a ostatní životní potřeby (v životním minimu je na stravu dospělé osoby počítána částka 2 400 Kč). Kde je tedy pravda?

Jako vždy asi někde uprostřed. Je pravdou, že tak dlouhou mateřskou dovolenou, na které rodiče finančně zabezpečuje stát, ve většině evropských zemí neznají. Ale je také pravda, že patříme ke státům, kde se v přepočtu na ženu rodí nejméně dětí a naše populace rychle stárne. Není pochyb, že finanční propad pro rodinu, která ztrácí příjem jednoho z rodičů, je značný. Pokud výdělky druhého rodiče odpovídají celostátnímu průměru a rodina ještě třeba splácí hypotéku na bydlení, ocitá se rázem na hranici existenčního minima. Nelze se tedy divit, že ženy mateřství odkládají nebo se spokojují pouze s jedním dítětem.

Jaké je řešení? Bylo by bláhové myslet si, že pouhé zvýšení rodičovského příspěvku povede ke zvýšení porodnosti. K tomu bude třeba nepochybně celý komplex opatření. Ale je třeba někde začít.
Tím začátkem snad bude slibované (a vlastně již ve sněmovně i Senátu projednané) zvýšení rodičovského příspěvku na 50 % průměrné mzdy. Toto opatření by mělo začít platit od 1. 1. 2007 a rodičovský příspěvek by se měl rázem zvýšit na částku cca 7600 Kč měsíčně. Ovšem schvalovací proces ještě není zcela u konce, tak nezbývá než čekat na konečnou podobu rodičovského příspěvku.

Co nás čeká v roce 2006?

Jak vyplnit daňové přiznání za rok 2005? Chcete vědět, zda se právě vám vyplatí společné zdanění manželů a jestli ano jak konkrétně jej spočítat? Víte, na který finanční úřad patříte a jak mu správně poukázat peníze? Potřebujete poradit s Přehledem pro zdravotní pojišťovnu či ČSSZ?

Letos je před námi mnoho důležitých změn. Týkají se oblasti daní, také budeme moci začít využívat společné zdanění manželů, vzrostou sociálních dávky, zároveň ovšem i ceny energií atd. Připravili jsme pro vás sérii článků, ve kterých vám všechny významné změny přiblížíme a pomůžeme vám je co nejlépe využít. Neboli - Peníze 2006: s čím počítat a jak to spočítat

Myslíte si, že je to krok správným směrem nebo je podle vás výše rodičovského příspěvku dostatečná? Jak by měl stát podporovat rodiny s malými dětmi?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 30 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 2. 2006 21:56, Henrietta

Vážený pane Jezevec, prý všechno prožerem a ještě chcema po státu. Za mojí desetiletou praxi jsem nemocenskou pobírala cca 3m. A to nešlo již dojíždět z Brna do Prahy s bříškem a dávky z úřadu práce jsem neměla tu čest niky pobírat. Ještě dodám, že vesměs veškeré léky co se týká dítěte hradíte. A to slýchám debaty důchodců jak si srovnávají co všechno jim bylo předepsáno a uhrazeno zdravotní pojišťovnou tak nelení a jdou si to nechat napsat taky. Přece Máňa nebu mít něco víc než Já.))) Šetřit by se mělo asi někde jinde než na rodičovském příspěvku.Další věc jaký bude můj důchod je ve hvězdách , ale z nynějšího platu si moc nepřilepším. Asi Váš příjem je o něčem jiném.

Zobrazit celé vlákno

+97
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 10. 2007 23:57

Milá paní podnikatelko s váženým panem podníkatelem!
Váš názor nás velice zaujal. Větší blábol zakomplexované bezdětné vorkoholičky jsme ještě nikdy neslyšely a velmi nás pobavil! Už jen to, že u vás jsou místo matek "běhny" a místo dětí "haranti" nás dorazilo! Vy jste určitě inteligentka s převratnými názory, ale buhudík, že vás není moc, jen v politice jich sedí dost! My obyčejní lidi, co každý den makáme rukama, nohama a z vydřené almužny zaplatíme sotva nájem a něco málo do huby, je názor, jako ten váš ,absurdní a nemyslíme si, že si člověk jako vy, muže dovolit kritizovat NÁS. Jestli máte nutkání svoje ubohý názory ventilovat, tak je hodte na papír a strčte pod polštář a neurážejte nás svýma ubohostma! Na to že jsme matky, porodily jsme děti a staráme se o ně s láskou (i když to v tomto státě není lehké) jsme na to velmi HRDÉ!
A nakonec našeho názoru bysme Vám doporučili: NEPOŘIZUJTE SI NIKDY DĚTI, BYLY BY U VÁS CHUDAČCI!!!!! s pozdravem MATKY

Zobrazit celé vlákno

-22
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (30 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Alimenty: jak vyživovat současnou a jak bývalou manželku či matku mého dítěte

9. 2. 2006 | Ludmila Řezníčková | 17 komentářů

Alimenty: jak vyživovat současnou a jak bývalou manželku či matku mého dítěte

V jakých případech má rozvedený manžel nárok na přiměřenou výživu a kdy na výživné v rozsahu stejné životní úrovně s druhým manželem? Kdy mají neprovdané matky nárok na příspěvek od... celý článek

Děti bez vlastní rodiny pomoc státu potřebují

22. 4. 2005 | Kateřina Havlíčková | 2 komentáře

Děti bez vlastní rodiny pomoc státu potřebují

Tam, kde chybí láska, péče a starostlivost rodičů k dětem, musí nastoupit stát. A to jak s pomocí dětem, tak s represí vůči rodičům, kteří neplní své povinnosti. Jak financovat výchovu... celý článek

Chystáte se na mateřskou? Připravte se na almužnu.

21. 3. 2005 | Ludmila Řezníčková | 2 komentáře

Chystáte se na mateřskou? Připravte se na almužnu.

Řadíme se k zemím s nejnižší porodností na světě. Příčin je mnoho, nemalou roli ale hraje stránka ekonomická. Období porodu a nejbližší období péče o novorozené dítě finančně pokrývá... celý článek

Jak uživit potomky

5. 3. 2004 | Ludmila Řezníčková

Jak uživit potomky

Napjatý rodinný rozpočet mohou vylepšit přídavky na děti. Máte na ně nárok? Jak o ně požádat? A kolik peněz vám vlastně náleží?

Jak zvládnout péči o nechtěné děti

27. 2. 2004 | Ludmila Řezníčková

Jak zvládnout péči o nechtěné děti

Stát finančně podporuje ty, kteří se rozhodli pečovat o opuštěné děti. Jaké příspěvky poskytuje a za jakých podmínek je možné je čerpat?

Partners Financial Services