Daně: vybíráme z poradny V.

Daně: vybíráme z poradny V.
Co užitečného jsme pro vás dnes připravili z naší daňové poradny? Pro uplatnění výdajů paušálem je třeba vědět, o jakou živnost se jedná. Z dnešního článku tedy např. zjistíte, zda zrovna ta vaše je řemeslná a zda tedy můžete uplatnit 50% paušál. Také vám poradíme, jak v daňovém přiznání naložit se zaplaceným pojistným a řadu dalších věcí.

Důležité daňové informace naleznete v našem Průvodci daňovými povinnostmi za rok 2005. Některé vaše konkrétní dotazy pak v článcích Daňová poradkyně odpovídá!, Daňová poradkyně odpovídá! II, Daňová poradkyně odpovídá! III. a Z daňové poradny IV.

Odpovědi na vaše novější dotazy pak přímo v naší daňové poradně, kde je pro vás odpovídá Kateřina Havlíčková, autorka skvěle návodného článku Společné daňové přiznání 2005 krok za krokem a následujících odpovědí.

Průvodce daňovými povinnostmi za rok 2005

Jak vyplnit daňové přiznání za rok 2005? Chcete vědět, zda se právě vám vyplatí společné zdanění manželů a jestli ano jak konkrétně jej spočítat? Víte, na který finanční úřad patříte a jak mu správně poukázat peníze? Potřebujete poradit s Přehledem pro zdravotní pojišťovnu či ČSSZ?

Připravili jsme pro vás nový seriál, Průvodce daňovými povinnostmi za rok 2005!

Mimo jiné zde naleznete interaktivní daňové formuláře včetně přehledů pro pojišťovny, nové sazby daně z příjmů fyzických osob, daňový kalendář a spoustu dalších informací o jednotlivých daních.

Křítek
Pro uplatnění výdajů paušálem je třeba vědět, o jakou živnost se jedná. Kde zjistím, zda ta moje živnost spadá do řemeslných, tedy že by moje výdaje měly být 50 %?

Kateřina Havlíčková: Seznam řemeslných živností naleznete zde.

MerQury
Jsem student a v blízké době hodlám začít pracovat na živnostenský list (ŽL). Jaké všechny poplatky platí státu student pracující na ŽL (zdrav. poj., důch. poj, ...)? Kolik? Někde jsem slyšel, že student na ŽL neplatí první 2 roky daně. Co je na tom pravdy? Má nějaké zvýhodnění?

KH: Student platí úplně stejně jako všichni ostatní - má pouze vyšší slevy na dani a není povinen platit minimální daň a pojistné.

Lordchandl
Mám příjem ze zahraničí a nevím, jaký mám použít kurz pro výpočet daňového přiznání.

KH: Přepočítává se podle kurzů, vydaných ČNB, naleznete jej zde. Další možností je podle účetních předpisů, ale to pro vás asi nemá smysl.

Jana
Prosím o radu, jak vyplnit DP za rok 2005, když manžel byl leden až květen jen zaměstnancem, kromě toho od září 2004 obnovil živnost, tzn. že po celý rok 2005 pracoval i na tuto živnost. Dohromady příjmy ze závislé činnosti i z podnikání nejsou vyšší než minimální vyměřovací základ (MZV) pro OSVČ pro rok 2005.Týká se ho tento MVZ, nebo ne. Pokud ano, v jaké ve výši? Pokud se ho MVZ netýká, můžeme uplatnit společné zdanění manželů?

KH: MVZ se vašeho manžela týká, a to za celý rok. Ale započítává se i jeho hrubá mzda.

Jana Veselá
Manžel je zaměstnanec, manželka na rodičovské dovolené. Manželka zaplatila na soukromém životním pojištění v roce 2005 částku 4 752 Kč, může tuto částku uvést v řádku 517, když nemá příjmy?

KH: Ano, může.

Dasula:
Chtěla bych uplatnit v r. 2005 výdaje paušálem. V r. 2005 jsem vystavila fakturu, která bude zaplacena až v roce 2006. Mám tuto platbu zahrnout do příjmů roku 2005, nebo 2006?
Zálohy na sociální a zdravotní pojištění byly placeny vyšší než měly být. Mohu do nákladů započítat skutečně zaplacené pojistné, nebo to co mělo být zaplaceno podle vypočtených záloh v přehledech?

KH: Dodaníte rok 2004. Nadále budete danit podle skutečných příjmů. Sociální a zdravotní pojištění se uvádí vždy ve skutečně zaplacené výši - předpokládám, že nevedete účetnictví.

Stáhněte si interaktivní daňové formuláře!

U nás si můžete vyplnit daňové přiznání včetně příloh a Přehledů pro OSSZ a ZP. Počítačový program vám spočítá daň, "nedovolí" udělat početní chyby a vůbec vám usnadní práci. Pozor si musíte dát pouze na to, abyste správně uvedli částky z Potvrzení, údaje o daňových odpočtech a osobní údaje.

David Marek
Mám dotaz k daňovému přiznání za rok 2005. Chystám se uplatnit výdaje paušálem, ale nevím si rady s výší pojistného (ř.103)? Lze do něj uvést jak veškeré platby záloh na ZP a SP, které jsem v roce 2005 provedl, tak i částky, které jsem po podání daňového přiznání za rok 2004 musel za ZP a SP doplácet?
Příklad: na zálohách jsem od ledna do prosince zaplatil celkem 46 000 Kč. Doplatky ZP a SP ve výši 16 000 Kč vyplívající z přiznání za rok 2004 jsem zaplatil v dubnu 2005. Mám do kolonky ř.103 vyplnit 46 000, nebo 46 000 + 16 000?

KH: Uvedete skutečně zaplacené pojistné, tzn. záloha + doplatky (minus vrácené přeplatky). Ve vašem případě tedy 46 000 + 16 000.

Eliška
Musím jako plný invalidní důchodce při společném zdanění manželů přiložit jako přílohu potvrzení o výši svého invalidního důchodu, když manžel přikládá výše příjmů?

KH: Nemusíte. Invalidní důchod je od daně osvobozen a do daňového přiznání se neuvádí. Pokud ale uplatňujete odpočet na vlastní invaliditu a nejste zaměstnána, je třeba invaliditu doložit FÚ (rozhodnutím o přiznání důchodu a dokladem o výplatě důchodu). Pokud zaměstnána jste, dokládáte to zaměstnavateli.

MH
Chtěla bych se zeptat, jestli se nám vyplatí společné zdanění manželů. Manžel má měsíční příjem 8 460 Kč hrubého. Já jsem byla do poloviny května na nemocenské, ale jelikož jsme byli malá organizace, vyplácela mi nemocenskou OSSZ. Od května jsem nastoupila na PPM. V červnu se nám narodil syn a od listopadu jsem na mateřské a pobírám rodičovský příspěvek.

KH: Určitě vyplatí. Budete si totiž moci odečíst dvakrát odčitatelnou položku na poplatníka. Vy jste neměla žádné zdanitelné příjmy, takže vaše daňová povinnost je nulová - samostatně tedy odpočet není jak uplatnit. Zkuste si to spočítat na naší kalkulačce.

Hubený Zdeněk
Pokud jsem provozoval živnost od ledna do listopadu 2005 a v prosinci jsem byl na úřadu práce, můžu za rok 2005 uplatňovat nezdanitelnou položku 38 040 Kč v celé výši?

KH: Ano, můžete.

Co nás čeká v roce 2006?

Jak vyplnit daňové přiznání za rok 2005? Chcete vědět, zda se právě vám vyplatí společné zdanění manželů a jestli ano jak konkrétně jej spočítat? Víte, na který finanční úřad patříte a jak mu správně poukázat peníze? Potřebujete poradit s Přehledem pro zdravotní pojišťovnu či ČSSZ?

Letos je před námi mnoho důležitých změn. Týkají se oblasti daní, také budeme moci začít využívat společné zdanění manželů, vzrostou sociálních dávky, zároveň ovšem i ceny energií atd. Připravili jsme pro vás sérii článků, ve kterých vám všechny významné změny přiblížíme a pomůžeme vám je co nejlépe využít. Neboli - Peníze 2006: s čím počítat a jak to spočítat

Zvládnete letošní daně? Nebo máte nějaké další dotazy? Podělte se vaší zkušenost s výpočtem daňové povinnosti za 2005?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 4. 2006 10:23

Dobrý den,
v cervenci tohoto roku 2006 odjizdim na cestu kolem sveta. Do cervna, tedy 6 mesicu budu zamestnan. Chtel jsem se zeptat, jestli za me danove priznani za rok 2006 poda klasicky zamestnavatel, nebo si ho budu muset podat sam. Pokud sam, musel bych ho podat uz v cervenci 2006. Je to vubec mozne?
Předem děkuji za odpoved.

+40
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 3. 2007 21:28, Barbora Kovářová

Chtela bych se zeptat jakou hodnotou se přepočítává EUR na
Kč kdyz se to dává do účetnictví k určitému datu?
Dekuji moc za odpoved

-24
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Z daňové poradny IV.

27. 2. 2006 | Kateřina Havlíčková

Z daňové poradny IV.

Již počtvrté vám nabízíme výtah toho nejdůležitějšího z naší daňové poradny. Tentokrát jsou odpovědi na vaše dotazy doplněny také obecným komentářem vysvětlujícím problematiku. Zaměříme... celý článek

Daňová poradkyně odpovídá! III.

20. 2. 2006 | Jaroslava Voharčíková | 1 komentář

Daňová poradkyně odpovídá! III.

Jako již obvykle, i toto pondělí zavítáme pro článek do naší daňové poradny. Daňová expertka Jaroslava Voharčíková opět zodpověděla některé z vašich dotazů týkajících se daňových přiznání... celý článek

Daňová poradkyně odpovídá! II.

13. 2. 2006 | Jaroslava Voharčíková

Daňová poradkyně odpovídá! II.

Vašich dotazů týkajících se daní z příjmů za rok 2005 přichází spousta. Podívejme se, jak na ně odpovídá daňová expertka Jaroslava Voharčíková. Přinášíme vám další soubor cenných informací,... celý článek

Daňová poradkyně odpovídá!

6. 2. 2006 | Jaroslava Voharčíková

Daňová poradkyně odpovídá!

Do naší daňové poradny přichází stále více dotazů týkajících se daně z příjmů za rok 2005. Řada odpovědí Jaroslavy Voharčíkové, daňové expertky, která vám v poradně odpovídá, si jistě... celý článek

Daň z příjmů fyzických osob: změny pro rok 2006 v kostce

2. 2. 2006 | Dana Chytilová

Daň z příjmů fyzických osob: změny pro rok 2006 v kostce

Změnám ve zdanění příjmů jsme se letos věnovali již v mnoha článcích a z mnoha různých pohledů. V rámci přehlednosti proto nabízíme jeden ucelený souhrn důležitých změn týkajících se... celý článek

Partners Financial Services