Investice do akcií a dluhopisů: pozor na přílišný optimismus

Investice do akcií a dluhopisů: pozor na přílišný optimismus
Evropské akcie v roce 2005 vzhledem k ekonomické situaci eurozóny překvapily. Americké akcie díky rostoucím sazbám stagnovaly. Pro příští rok bude dobré mírně šlápnout na brzdu, posílit pozici na peněžním trhu a diverzifikovat.

Poslední kvartál roku 2004 byl pro akciové trhy velmi úspěšný a jestliže se podíváme na konkrétní čísla, připsaly si tehdy např. americké akcie celých 9 % a evropské jen o něco málo méně. Na konci roku 2004 se dařilo i dluhopisům. Ty české např. v posledních třech měsících roku 2004 vydělaly 5,5 %. Tehdy platilo, že kdo na trzích nebyl poslední kvartál, ten přišel téměř o všechno, co rok 2004 nabídl. To bylo však před více než rokem. Jaká byla situace v roce 2005?

Na přelomu září a října roku 2005 došlo k určitému zlomu na akciových trzích. Jakoby mávnutím kouzelného proutku akciové trhy změnily trend a po velmi úspěšných prázdninových měsících prošly korekcí. Evropské akciové trhy se tak podívaly o více než 5 % níže a české akcie dokonce v bodě nejhlubšího propadu o téměř 10 %. Závěr roku však patřil opět růstu a všechny akciové trhy v grafu 1 zakončily poslední čtvrtletí roku 2005 v černých číslech.
Určitou korekcí prošly také trhy dluhopisové a říjen byl po dlouhé době měsícem, kdy došlo k současnému poklesu jak trhů akciových tak i dluhopisových. Dluhopisy pak v posledním kvartále "udělaly" plus mínus nulu. Ty české pak mínus 1 %.

Graf 1: Akciové trhy (v lokálních měnách)

Rok 2005 byl úspěšný

Jaká je tedy bilance za rok 2005? Odpověď naleznete v grafech 1 a 2 (zvlášť akciové a dluhopisové trhy). Evropské i české akcie předvedly nadprůměrný rok, kdy ty evropské vydělaly více než 24 % a české více než 42 %. V jejich stínu pak celý rok stály akcie americké, které se k růstu moc neměly (díky rostoucím úrokovým sazbám a vysokým cenám energií) a nebýt posledních dvou měsíců, bylo by jejich zhodnocení záporné. Za celý rok 2005 americké akcie vydělaly kolem 5 %.

Graf 2: Dluhopisové trhy (v lokálních měnách)

Ani dluhopisům se přes veškeré černé předpovědi začátkem roku nevedlo zrovna nejhůře. Pro české a eurové dluhopisy by dokonce platilo prohlášení, že zažily další dobrý rok, protože vydělaly zhruba 6 %. Přehlédnout se však nesmí fakt, že tento růst dluhopisového trhu čerpal v první fázi roku z dalšího poklesu výnosů, a tedy dnešní růst se realizoval na úkor budoucích zisků. V druhé polovině roku však došlo ke změně a za poslední půlrok můžeme říci, že výnosy dále nevzrostly. Naopak se dá očekávat jejich růst. To je špatná a současně dobrá zpráva najednou.

Ta špatná tkví v tom, že ceny dluhopisů budou klesat, ale ta dobrá zase v tom, že dluhopisy budou "nabíhat" na vyšší zhodnocení. Americké dluhopisy měly díky růstu úrokových sazeb poměrně těžké období a vydělaly "jen" asi 3 %. Mohly však dopadnout mnohem hůře, protože rostl v podstatě jen krátký konec výnosové křivky. Dlouhý konec výnosové křivky se pohnul jen velmi málo. Výsledkem je, že dolarová výnosová křivka je dnes plochá. To může být znakem blížící se recese. Varováním je pak i to, že podobná situace se rýsuje i na eurové a korunové výnosové křivce. Jsou poměrně hodně ploché a jinými slovy na delších splatnostech je za vyšší riziko odměnou jen velmi nízký nadvýnos.

Komodity v posledním kvartále poklesly o 11 % (v USD), ale za celý rok přinesly 25 %. Jde o velmi rizikovou třídu aktiv, se kterou je také potřeba opatrně zacházet.

Je třeba začít brzdit

Ve stručnosti řečeno je dobré uvažovat o zdefenzivnění portfolií, což se projevuje podvážením akciových pozic a současně podvážením i dluhopisových pozic. Uvolněné prostředky doporučujeme přesunout na peněžní trh. Míra tohoto přesunu se liší podle rizikových profilů portfolií a týká se všech měnových variant.

Výchozím impulsem je očekávání, že akciové trhy mohou po silném růstu v loňském roce projít ochlazením vzhledem k ekonomické situaci a mírné podvážení se tak současně rovná i realizaci části dosažených zisků.

Graf 3: Výnosové křivky

Další část zdefenzivnění se týká dluhopisové části. Jde především o snížení úrokového rizika a "počkání si" na vyšší výnosy na dluhopisovém trhu. Jak vyplývá z grafu 3, jsou výnosové křivky sledovaných trhů poměrně dost ploché a krátký konec výnosové křivky (peněžní trh) tedy nabízí srovnatelný výnos za mnohem nižšího úrokového rizika. Markantní je tento vztah na dolarovém trhu, kde výnosová křivka nabývá bezmála stejných hodnot pro roční, pětiletou a desetiletou splatnost. Dle našeho názoru je tedy lepší si počkat na krátkém konci výnosové křivky. Jak se vyvíjel trh dluhopisový a peněžní v USD ukazuje pro ilustraci graf 4.

Graf 4: Dolarové dluhopisy a peněžní trh za 3 roky a 1 rok

Toto doporučení odpovídá očekávání růstu výnosů na delším konci výnosové křivky. Tím by ceny dluhopisů klesaly a vyšší podíl portfolia na peněžním trhu (čili z technického hlediska v dluhopisech s krátkou splatností) by tlumil negativní dopad na celé portfolio. Za situace, kdy by však došlo k recesi a deflačním tlakům, by výnosy v delších splatnostech mohly ještě dále klesat a dluhopisy by proto opět patřily k favoritům. Na tomto místě je ale potřeba říci, že by naopak trpěly akciové pozice.

Na místě je tedy opatrnost, protože se vyplatí počkat si na jasnější horizont na finančním trhu. Riskování by se samozřejmě vyplatit mohlo, ale rizika jsou podle našeho názoru příliš vysoká.

Článek vyšel v časopise FOND SHOP.

Jaká je vaše investiční strategie pro toento rok? Vyčkáváte na jasnější vývoj na trzích, nebo naopak zariskujete a vsadíte za vyššího rizika na vyšší výnos?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zisky globálních akciových trhů v roce 2005

1. 2. 2006 | Stanislav Volek

Zisky globálních akciových trhů v roce 2005

V roce 2005 se většině akciových trhů dařilo velice dobře, porovnejme výkonnost vybraných globálních indexů a fondů. Které se vyvíjely nadmíru slibně a kde to naopak "skřípalo". Co... celý článek

Akcie: slabší výsledky a dražší ropa

23. 1. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: slabší výsledky a dražší ropa

ČNB nespatřuje zásadnější tlaky pro pokračující zvyšování úrokových sazeb. Tvrdým oříškem pro americký trh byly horší výsledky reportujících společností a také korektivní poklesy japonského... celý článek

Předpověď burzovního počasí pro rok 2006

13. 1. 2006 | Stanislav Volek

Předpověď burzovního počasí pro rok 2006

S novým rokem se s odhady letošního vývoje finančních trhů roztrhl pytel. Zajímá vás, co říkají akcioví prognostici vyznávající tržní trendy a cykly? Čeká nás volatilní rok? Jak dlouho... celý článek

Akcie: kam to v roce 2005 dotáhla Evropa?

2. 1. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: kam to v roce 2005 dotáhla Evropa?

Evropské trhy loni prožily velmi úspěšný rok, index Euro Stoxx 50 přidal 21 %, a dosáhl tak svého 6letého maxima. Jaká odvětví a které firmy byly nejúspěšnější? Jakou roli na trzích... celý článek

Kotel středoevropských akcií stále topí

14. 10. 2005 | Milan Šmíd

Kotel středoevropských akcií stále topí

Akcie střední Evropy silně rostou již čtyři roky. Důvodem může být i konvergenční vlna, ta se však pomalu ale jistě ztrácí. Názor na vznik bubliny na českém akciovém trhu tak není úplně... celý článek

Partners Financial Services