Daňová poradkyně odpovídá!

Daňová poradkyně odpovídá!
Do naší daňové poradny přichází stále více dotazů týkajících se daně z příjmů za rok 2005. Řada odpovědí Jaroslavy Voharčíkové, daňové expertky, která vám v poradně odpovídá, si jistě zaslouží pozornost nejen konkrétního tazatele ale i ostatních, kteří si s letošní daňovou povinností stále neví rady. Na co jste se ptali a jak poradkyně odpověděla?

Termínem podání i odvedení daně z příjmů fyzických osob je, jako každoročně, 31. březen. Jak na daňový formulář plný novinek jsme již prozradili v článku Společné daňové přiznání 2005 krok za krokem. Důležité informace také naleznete v několika textech, které jsou součástí našeho novoročního speciálu Peníze 2006: s čím počítat a jak to spočítat. V rámci přehlednosti jsme také nabídli jeden ucelený souhrn důležitých změn týkajících se úprav zákona o daních z příjmů platných pro letošní rok: Daň z příjmů fyzických osob: změny pro rok 2006 v kostce.

Mnoho dotazů (a samozřejmě kvalifikovaných odpovědí) se ale objevilo i v naší poradně. Rozhodli jsme se je proto vydat formou článku. Dnes se podívejme na ty, které se týkají společného zdanění manželů. V příštích dílech se podíváme na oblasti další.

Kdo zodpověděl vaše otázky?

Ing. Jaroslava Voharčíková podniká v oblasti ekonomického, účetního a daňového poradenství od roku 1992, od roku 1993 je členkou Komory daňových poradců ČR a zkušební komisařkou Komory daňových poradců ČR. V roce 1997 se stala také auditorem a členem Komory auditorů ČR a od roku 1998 je zapsána v seznamu likvidátorů a nucených správců vedeném Komisí pro cenné papíry.
Dlouhodobě o problematice daní, účetnictví, auditu, konkurzu, likvidací a pojištění publikuje v odborném tisku a přednáší.
Tyto služby poskytuji prostřednictvím dvou společností, DEKOS, s. r. o. a DEKOS AUDIT, s. r. o., ve kterých je jediným společníkem.

Zaměřuje se na fyzické osoby, právnické osoby, občanská sdružení, nadace, bytová družstva, pojišťovny a penzijní fondy.

xy
Odkdy můžu žádat společné zdanění manželů a pokud je to letos, bude to výpočet platu za letošní, či loňský rok?

Jaroslava Voharčíková: Společné zdanění manželů se může uplatnit za rok 2005 ze souhrnu společně dosažených základů daně.

Libor
Je možné uplatnit společné zdanění manželů v případě, že jeden z manželů je zaměstnán a druhý je evidován na úřadu práce? Za rok 2005 bral podporu cca 45 000 Kč, zahrnuje se tato částka do zdanitelných příjmů? Je možno manžela uvádět v daňovém přiznání jako vyživovanou osobu? Zahrnuje se do zdanitelných příjmů částka, kterou mi zaslal bývalý zaměstnavatel v r. 2005 jako vyúčtování daně z příjmů za r. 2004?

JV: Společné zdanění manželů se může uplatnit za rok 2005. Do zdanitelných příjmů se podpora nepočítá (nevyplňuje se do daňového přiznání). Jako vyživovanou osobu uplatnit lze. Pro manžela platí pochopitelně totéž.

Jiří Špirhanzl
Je možné uplatnit společné zdanění manželů v případě, že jeden z manželů je zaměstnán a druhý je v plném invalidním důchodu a společně spolu vychovávají 11leté dítě?

JV: Ano je možné.

Petrová Petra
OSVČ v roce 2005 podnikala 2. rokem. V dubnu 2005 přerušila podnikatelskou činnost. 1. Týká se ji minimální základ daně? 2. Její hrubý příjem 1.-3. měsíc nepřesáhl 10 000 Kč. Může uplatnit společné zdanění manželů?

JV: Ve Vašem konkrétním případě není podnikatelka povinna podat daňové přiznání, neboť nedosáhla příjmů 15 000 Kč a tedy minimální základ daně se jí netýká, z toho vyplývá, že může uplatňovat společné zdanění manželů.

ab
Jako hlavní příjem pobírám příjmy ze zaměstnání a vedlejší příjem mám jako OSVČ. Manželka pobírá plný invalidní důchod. Mohu příjem jako OSVČ a ze zaměstnání sečíst a uvést ho jako základ pro společné zdanění po odečtení odpočitatelných položek?

JV: V principu je možné společné zdanění manželů použít. Záleží však na tom, zda součet Vašich příjmů ze zaměstnání a OSVČ je větší než 107 300 Kč. Pokud by tuto částku součet nedosahoval, tak nelze použít společné zdanění manželů. Odpočitatelné položky odečtete od souhrnu základu.

abc
Já sama jsem OSVČ, mám příjmy pouze podle §7 - ze živnosti. Tyto příjmy nejsou nijak vysoké, o pár set korun nad základní základ daně. Normálně platívám daň jednou za rok v částce kolem 7-8 tisíc Kč - to by byla má daňová povinnost, kdybychom nepřešli na společné zdanění manželů. Manžel má příjmy pouze jako zaměstnanec podle §6 a to dosti vysoké, má současně dva příjmy, takže je povinen si udělat daňové přiznání. V případě, že bychom neudělali společné zdanění, měl by na dani doplatit kolem 27 tisíc, což je dost. Zkusmo jsem spočítala, jak na tom budeme v případě SZM a vyšlo mi, že díky rozdělení společných příjmů po odpočtu nezdanitelných částek a slev na 3 děti - bude má daňová povinnost 80 tisíc, manželovi by stát měl vrátit 85 tisíc. Konečný výsledek pro rodinu je plus 5 tisíc, což je pozitivní. Ale - je ve hře - budu muset 80 tisíc zaplatit nebo ne, když nejsem osobou bez příjmů? Další otázka - co zálohy na daň? Daňová povinnost větší jak 30 tisíc stanoví povinnost platit zálohy na daň. Při SZM má daňová povinnost bude 80 tisíc (jinak by byla jen 7). Jít do toho? Nebo nejít? Díky za názor.
PS: Pro stanovení záloh na sociální a zdravotní pojištění se doufám vychází pouze z mých skutečných příjmů z podnikání... ? :-)

JV: Společné zdanění bude pro Vás výhodné, protože, jak uvádíte, Vaše příjmy jsou nízké a manžel má příjmy vysoké, z toho důvodu by mohla být daňová úspora pro Vás významná. Zálohy budete platit z částky daně, která vyjde v daňovém přiznání pro každého z Vás. Je pravděpodobné, že zálohy mohou být sníženy na polovinu, popřípadě pokud poměr příjmu podle §6 bude vyšší než 50 % ze souhrnu vykázaného základu daně, nebudou se platit vůbec. Společné zdanění manželů nemá vliv na sociální a zdravotní pojištění – každý platí za sebe.

Stáhněte si interaktivní daňové formuláře!

U nás si můžete vyplnit daňové přiznání včetně příloh. Počítačový program vám spočítá daň, "nedovolí" udělat početní chyby a vůbec vám usnadní práci. Pozor si musíte dát pouze na to, abyste správně uvedli částky z Potvrzení, údaje o daňových odpočtech a osobní údaje.

Zvládnete letošní daně? Nebo máte nějaké další dotazy? Podělte se vaší zkušenost s výpočtem daňové povinnosti za 2005?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 37 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 3. 2006 8:36

Dobrý den, setkal jsem se s názorem, že vrácená částka na základě uplatněného společného zdanění se bude počítat do příjmů roku 2006 . Je to pravda ?

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 2. 2006 16:48, Petr

Jsem v zahranici a nemam moznost si vytisknout formulare na A4. Prijima FU priznani tez na formatu letter?

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (37 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daň z příjmů fyzických osob: změny pro rok 2006 v kostce

2. 2. 2006 | Dana Chytilová

Daň z příjmů fyzických osob: změny pro rok 2006 v kostce

Změnám ve zdanění příjmů jsme se letos věnovali již v mnoha článcích a z mnoha různých pohledů. V rámci přehlednosti proto nabízíme jeden ucelený souhrn důležitých změn týkajících se... celý článek

Otazníky a vykřičníky nad společným zdaněním manželů II.

18. 1. 2006 | Kateřina Havlíčková | 2 komentáře

Otazníky a vykřičníky nad společným zdaněním manželů II.

Jakkoli je rozdělení příjmu na polovinu pro účely zdanění optimální, nemusí to být pro rodinu vždy výhodné. Tento paradox je způsoben nastavením podmínek pro přiznávání sociálních dávek.... celý článek

Otazníky a vykřičníky nad společným zdaněním manželů

9. 1. 2006 | Kateřina Havlíčková

Otazníky a vykřičníky nad společným zdaněním manželů

Bude muset při jeho uplatnění manžel s nižšími či žádnými příjmy nejprve zaplatit nedoplatek na dani? Vznikne manželovi bez příjmů povinnost platit v dalším roce zálohy na daň? Může... celý článek

Daň z příjmu za rok 2005: OSVČ čekají zásadní změny

6. 1. 2006 | Kateřina Havlíčková

Daň z příjmu za rok 2005: OSVČ čekají zásadní změny

Již za rok 2005 mohou OSVČ uplatnit vyšší výdajové paušály. Při přechodu na ně ale musí splnit některé povinnosti, málokdo se např. obejde bez nutnosti podat dodatečné daňové přiznání.... celý článek

Mnohé sociální dávky se letos zvyšují

4. 1. 2006 | Ludmila Řezníčková | 1 komentář

Mnohé sociální dávky se letos zvyšují

S Novým rokem přišlo zvýšení částek životního minima, což ovlivnilo i výši dalších dávek. Jak je to letos s dorovnáním do životního minima, příspěvkem na péči, přídavkem na dítě, sociálním... celý článek

Partners Financial Services