Dotazy čtenářů k AFIZ: František Kolmý

Pavel Slavík | 25. 1. 2006

Vážená paní generální sekretářko, když se podíváme na podobná profesní sdružení, jako jsou Unis (AFAM) nebo Akat, tak Váš AFIZ je mírně řečeno "přezaměstnaný". Počet zaměstnanců a výkon se blíží socialistickému podniku. Proč například AFIZ zaměstnává tři právníky, plus platí jednoho externě? Na takový aparát jsou výstupy činnosti těchto zaměstnanců blízké nule.
Plánujete v rámci úsporné politiky personální zeštíhlení nebo mzdovou redukci? Z hospodářských výsledků je jasně vidět, že mzdové náklady nejvíce zatěžují hospodaření AFIZu. Plat Vašeho předchůdce byl zhruba milión ročně a za necelých devět měsíců zanechal za sebou Asociaci ze zmiňovaným "více než šestimístným schodkem". Takový manažer by nepřežil v žádné soukromé firmě. Paradoxem je, že ho v AFIZ nechali slušně a se ctí odejít a sotva za ním zavřeli dveře on se drze vrátil balkonem jako zástupce OVB.

MG: O podstatné části zdrojů na financování AFIZ rozhodují její členové. Jde o členské příspěvky, jejichž podíl na financování asociace je historicky někde mezi 70 až 80 procenty celkových příjmů. Druhou částí zdrojů je vlastní hospodářská činnost asociace. Osobně považuji za optimální poměr 70 : 30. Výše finančních prostředků, které jsou ochotni členové profesní organizace na její činnost utratit je úměrná tomu jaký význam své profesní organizaci přikládají a co od ní očekávají. Předpokládám, že se spolu bavíme o typu profesního sdružení moderního typu. Taková organizace musí splňovat určitá kriteria: je důstojným partnerem státní správy, zákonodárných sborů a ostatních profesních organizací; má zastoupení v mezinárodních organizacích minimálně v rámci EU; je schopna reagovat na legislativní změny, ať již jsou nebo nejsou v zájmu jejich členů a trhu, na kterém členové působí; je schopna svým členům poskytnout odborný servis a přesně (podle zájmu členů) definované služby. Pokud se shodneme na této věci pak už asi nemusíme diskutovat o tom zda profesní sdružení potřebuje právníky (úzce i obecněji specializované), produktové odborníky, specialisty na compliance a jazykově vybavené zaměstnance. Srovnáváte AFIZ s jinými profesními organizacemi. Když se podíváte blíže na asociace typu AFAM (UNIS) či AKAT, snadno zjistíte, že sdružují obrovské právnické osoby s velkým odborným aparátem. Když taková asociace potom potřebuje třeba připomínkovat návrh legislativy nebo dokonce zpracovat návrh svůj, využije odborný aparát - zaměstnance svých členů. Naproti tomu členové AFIZ takovým aparátem nedisponují - v právních záležitostech například využívají advokátní kanceláře. Když se pak podíváte na sazby advokátních kanceláří, zjistíte, že je mnohem levnější zaměstnávat vlastní právníky, zvláště pak, pokud se jedná o právníky specializované na finanční trh.
Myšlenka AFIZ je proto přesně opačná - vytvořit společné odborné zázemí, které mohou členové využívat namísto nespecializovaných advokátních kanceláří. Za tímto účelem zaměstnává AFIZ 2 (nikoliv 3) specializované právníky a žádného dalšího externího nevyužívá. O kvalitě odborného zázemí AFIZ svědčí skutečnost, že někteří odcházející korporativní členové oslovili naše odborníky s nabídkou, aby pro ně pracovali soukromě (mimo AFIZ).
Pokud jde o mého předchůdce Martina Gardavského, byl zakladatelem ARIZ/AFIZ a generálním sekretářem téměř 3 roky (nikoliv 9 měsíců), s Vaším hodnocením jeho osoby tedy nemohu souhlasit. Pokud jde o dnes již vyřešené rozpočtové problémy, neslo za ně odpovědnost celé představenstvo.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

AFIZ

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Je nesmysl, aby AFIZ odmítal MLM model, říká Marta Gellová

25. 1. 2006 | Simona Ely Plischke

Je nesmysl, aby AFIZ odmítal MLM model, říká Marta Gellová

"Firmy, které odešly, se aktivně podílely na změně stanov i schvalování rozpočtu 2006. Gardavský považoval AFIZ za své ´dítě´ a byl pro jeho rozvoj ochoten obětovat leccos, včetně vlastních... celý článek

Partners Financial Services