Dotazy čtenářů k AFIZ: Chundelová

Pavel Slavík | 25. 1. 2006

  1. Kdy proběhne audit OVB, který s velkou slávou oznámilo vedení AFIZ v srpnu, poté, co to konečně i veřejně prasklo a byl zveřejněn průšvih s Helvagem?
  2. Je možné potvrdit zprávu, že AFIZ vznikl po jednání OVB a KCP, jako úlitba za to, že KCP nedala OVB exemplární pokutu právě za kauzu Helvag? Tedy jako nástroj? A co je pravdy na tom, že M. Gardavský dal při slučování s druhou Asociací všem novým členům řadu slibů, které zkrátka a dobře nesplnil, a tedy jednal nefér (což se pak táhlo celou dobu)? Co je pravdy na tom, že od začátku do konce kopal výhradně za OVB, bez ohledu na to, co bylo a je třeba skutečně pro kultivaci trhu?
  3. Co je pravdy na tom, že za minulé roky má AFIZ nezpracované účetnictví buď vůbec,...
  4. ...nebo výrok auditora s výhradou?
  5. A že se šušká, že si vedení (zejm. Gardavský) ulévalo peníze přes vzdělávací projekty pro sebe?
  6. Co je pravdy na tom, že Asociace byla a je výrazně ztrátová?
  7. A že už to současné členy prostě nebavilo - neměli žádné slovo, pan Gardavský je dílem zastrašoval a dílem jim podlézal, bez toho, aby splnil jen zlomek toho, co kdy slíbil, a chtěl je udržet jen a jen kvůli penězům....?
  8. A co je pravda na tom, že pan Gardavský neříkal pravdu náměstku Prouzovi i státním úřadům o vlivu a počtu členů Asociace?
  9. A není pravda, že už v počátku roku 2005 se zdvihla výrazná vlna nevole s jednáním a chybami pana Gardavského, s tím, že OVB se osobně zaručila, že zaplatí případnou ztrátu? A co myslíte - na to se pak na podzim nikdo nepamatoval... a pokoušeli se to ještě pod starým manažerem předepsat všem členům...
  10. Takže to shrňme - neschopný, rozhazovačný a vlastní slovo nedržící manažer odstoupil po výrazném tlaku zevnitř a šel do firmy, jejíž zájmy chránil na úkor zájmů ostatních členů, přičemž mu bylo celou dobu jedno, že to je firma, která dělá na trhu spolu se ZFP vlastně největší nepořádek. Dokud ještě byl ve funkci, oháněl se kultivací trhu, na což většina slušných vlastníků, dokud nepoznali jeho "kvality" omezenou dobu slyšela. Zároveň tedy celou dobu řadě členů vysloveně lhal, pročež ho chtěli od začátku roku odvolat, zejména když ale zjistili celou pravdu včetně kontinuální díry v účetnictví. Dali od toho tak ruce pryč, a nechali v tom pouze ZFP a OVB (ostatní, kteří zůstali, jsou pouhá stafáž, drobňoučké firmy o jednom či dvou zaměstnancích). Navíc ví řadu věcí, které ty firmy reportovaly jako svoje interní data - obraty, počty poradců, obrat po produktech - a má tedy dokonalé informace o celém trhu i o konkurenci, a těch teď bude vesele zneužívat. Není toho opravdu trochu moc??

MG: Velmi těžko se mi odpovídá na tak neuvěřitelnou směs otázek a obvinění. Navíc musím připomenout, že do funkce jsem nastoupila 1. 11. 2005 a nemohu se vyjadřovat k čemukoliv před tímto datem, co nemohu dohledat v příslušné dokumentaci. Mohu Vám tedy sdělit následující:

  1. Audit členské společnosti OVB Allfinanz a.s. probíhá od poloviny září 2005 a je v současné době před dokončením. Zpracovává se závěrečná zpráva. U tak velké společnosti není takový audit nic jednoduchého a to i proto, že současně probíhají audity i u jiných členských firem. Ukončen byl audit prozatím pouze u jediné z nich (Effectconsulting s.r.o.). Podmínkou členství v AFIZ je pro korporativní členy podstoupení takovému auditu. Přechodné období v kterém se členské společnosti musí auditu podrobit skončí koncem letošního roku. Jak s výsledky auditu OVB Allfinanz a.s. a další společnosti naloží, je jejich věcí. AFIZ výsledky auditů zveřejňovat nebude, využije je při práci se svými členy.
  2. Zkuste si něco více o záležitosti Helvag najít pomocí internetu. Najdete tam informací více než dost. Dozvíte se tam i to, že Komise pro cenné papíry ve svém rozhodnutí jasně konstatovala, že …"……jak spolek HELVAG va Švýcarsku, tak ani komanditní společnost HELVAG v Lucembursku nejsou osobami regulovanými na kapitálovém trhu. Nejedná se o investiční fond ani obchodníka s cennými papíry. Společnosti Helvag působí na trhu s realitami, který není regulován ani jedním z regulátorů finančního trhu, a nemá s kapitálovým trhem nic společného…" Z tohoto jasně vyplývá, že Vaše spekulace o vzniku ARIZ je chybná.
  3. V rámci předávání funkce jsem obdržela kompletní účetní dokumentaci za všechny roky existence ARIZ/AFIZ. Účetnictví je ve všech účetních obdobích kompletní a bylo vždy vedeno daňovým poradcem - členem komory daňových poradců včetně včasného podávání všech daňových přiznání. Účetní uzávěrka za rok 2004 byla navíc ověřena auditorem, podle jeho názoru věrně zobrazuje majetek, pohledávky a závazky. Výhrada auditora byla pouze k formálním záležitostem - k vnitřnímu oběhu dokladů, k formě evidence docházky zaměstnanců a účtování hospodářského výsledku. To znamená, a auditor mi to osobně zdůraznil, že nic nenasvědčuje jakémukoliv nepoctivému jednání zaměstnanců či členů orgánů ve vztahu k hospodaření asociace. Každá vydaná i přijatá koruna je řádně zdokumentována a zaúčtována. Ke shodným závěrům dospěly i opakované vnitřní kontroly prováděné Kontrolním výborem AFIZ.
  4. Podle předběžných konzultací bude výrok auditora k účetní uzávěrce za rok 2005 již bez výhrad.
  5. Předávací inventura pokladny, hmotného i nehmotného majetku nezjistila žádné inventurní rozdíly.
  6. Rozpočet na rok 2005 byl navržen představenstvem a schválen Dozorčí radou podle tehdy platných Stanov. Je z něho na první pohled patrné, že byl postaven na předpokladu výrazného nárůstu členů, a to zejména individuálních. Když si ovšem uvědomíme, že většina fyzických osob působících na trhu spolupracuje s nějakou právnickou osobou, je jasné, že rozpočet předpokládal, že do AFIZ budou vstupovat především obchodní zástupci korporativních členů. Ti rozpočet schválili a toto v něm museli jasně vidět. Následně ovšem do AFIZ vstupovali pouze lidé z OVB, od ostatních korporativních členů nikoliv. To je skutečná příčina rozpočtového schodku. Představenstvo pak reagovalo některými úspornými opatřeními, mimo jiné musím zdůraznit, že můj předchůdce ing. Gardavský si vyplácel o 30 000 Kč měsíčně méně, než kolik mu umožňovala smlouva a hradil ze svého některé platby za AFIZ. Mám pocit, že pan Gardavský považoval AFIZ za své "dítě" a byl pro jeho rozvoj ochoten obětovat leccos. Včetně vlastních peněz. To se v našich zeměpisných šířkách zřejmě neodpouští.
  7. Podle zápisů z Představenstva byl rozpočet a jeho úpravy předmětem každého zasedání, které probíhalo pravidelně 1 x za měsíc.
  8. Určitý problém způsobila skutečnost, že daňový poradce vedl účetnictví mimo sídlo AFIZ a neposkytoval včas měsíční účetní uzávěrky. Představenstvo tak přijímalo opatření na základě samostatně zpracovávaného přehledu cash-flow, který nezobrazoval všechny závazky jako účetní uzávěrka. V současné době je účetnictví již vedeno v sídle AFIZ a v softwaru, který mi dává neustálý přehled o stavu závazků a pohledávek, tato situace se tedy již nemůže opakovat.
  9. Rozpočet na rok 2006 již není postaven na přijímání nových členů, ale na dohodnutých platbách těch stávajících, což zaručuje rozpočtovou stabilitu. Všechny závazky roku 2005 jsou vyrovnány.
  10. Musím odmítnout Vaše tvrzení, že firmy OVB a ZFP dělají na trhu nějaký nepořádek. Jsou to bezesporu dvě největší firmy na trhu, proto jsou na trhu nejvíce vidět, jejich obchodní modely jsou však totožné s praxí naprosté většiny ostatních firem, které jsou menší a nejsou tudíž tolik vidět. Všechny tyto firmy zprostředkovávají finanční produkty napříč finančním trhem a jejich příjmem jsou provize od smluvních partnerů.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

AFIZ

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Je nesmysl, aby AFIZ odmítal MLM model, říká Marta Gellová

25. 1. 2006 | Simona Ely Plischke

Je nesmysl, aby AFIZ odmítal MLM model, říká Marta Gellová

"Firmy, které odešly, se aktivně podílely na změně stanov i schvalování rozpočtu 2006. Gardavský považoval AFIZ za své ´dítě´ a byl pro jeho rozvoj ochoten obětovat leccos, včetně vlastních... celý článek

Partners Financial Services