Investice v roce 2006: kde hledat zlatý důl

Investice v roce 2006: kde hledat zlatý důl
Kam uložit peníze tak, aby co nejvíce nesly? Přemítání nad touto otázkou by docela určitě mělo být součástí strategických úvah na začátku nového roku. Položili jsme tento dotaz několika českým analytikům, jejich tipy jsou rozhodně zajímavé. Pokud vám budou připadat smysluplné a rozhodnete se je použít, pomůžeme vám s realizací vašeho investičního plánu.

Jak investovat přebytečné peníze? Otázka to není jednoduchá. Asi všichni bychom chtěli dosáhnout co nejvyššího výnosu při rozumném riziku. Zeptali jsme se několika českých akciových analytiků, kam by doporučili investovat peníze v roce. Pokud se bojíte rizika, pak vás jejich odpovědi asi moc nezaujmou. Z pohledu investičních nástrojů totiž v jejich doporučeních převažují ty nejrizikovější, tedy akcie, případně komodity.

Jak investovat do japonských akcií?

Jejich doporučení jsou přece jen pestřejší, když se na ně podíváme z regionálního úhlu. Objevují se zde střední a východní Evropa, západní Evropa, Asie, Japonsko... Tím nás ovšem staví před problém. Jak následovat jejich rady? Jak například investovat do rumunských akcií? Nebo do japonských? Obecně lze doporučit vyhledání nějakého Exchange Traded Fund (tedy ETF – více si o nich můžete přečíst v tomto článku), zaměřeného na konkrétní index či region. Podobnou službu mohou poskytnout také investiční certifikáty či warranty (více například zde). Nezapomeňte na to, že warranty jsou pákové produkty (deriváty – více si přečtěte zde), a jako takové jsou ještě rizikovější než akcie. Můžete tedy ztratit celou investici.

Abychom vám situaci zjednodušili, najdete za každou radou kurzívou psaný seznam několika produktů z dané kategorie, který jsme sestavili. Rozhodně jej nelze považovat za úplný přehled, vždyť jen investičních certifikátů a warrantů existují desetitisíce, ale spíše za určitý náznak, kterým směrem se vydat. ETF, cerfitikáty či warranty, případně všechny současně, najdete v nabídce většiny českých brokerů, kteří nabízející obchodování na zahraničních trzích (pro certifikáty a pákové produkty je důležité Německo). Seznam brokerů působících v ČR najdete zde.

Analytikům jsme položili následující otázky:

1) Do jakých investičních nástrojů byste doporučil/a investovat v roce 2006?
2) Kam (myšleno regionálně) byste doporučil/a investovat v roce 2006?
3) Proč doporučujete výše uvedené?
4) Jakou radu byste dal do nového roku začínajícím investorům?

Výhled americké ekonomiky podle BusinessWeeku
Americký ekonomický týdeník oslovil několik desítek předních ekonomů aby předpověděli, jak se bude v roce 2006 dařit americké ekonomice. Jejich výhledy jsou příznivé a očekávají další pokračování růstu, byť pomalejším tempem. Nicméně shrnutí několikrát zmiňuje dvě potenciální rizika pro americkou ekonomiku – zhroucení trhu realit a růst cen energií (ropy).

Růst zisků firem
Analytici očekávají, že letošní zisky amerických společností budou větší než loni. Očekávají však růst spíše v jednotkách procent. Současně ale varují před rizikem růstu inflace, neboť zisky poplynou i z větší síly společností při stanovování cen.

Nezaměstnanost na stabilní úrovni
Míra nezaměstnanosti by měla klesnou až na 4,9 % (úroveň pro nás Evropany již dlouho nezaznamenaná), především díky faktu, že růst ekonomiky bude vytvářet další pracovní místa. Růst ekonomiky by měl být podpořen rostoucí spotřebou domácností. Jak však poznamenává Lynn Michaelis ze společnosti Weyerhaeuser, záporná míra úspor, zpomalení na trhu s nemovitostmi a vyšší úrokové sazby budou znamenat jen umírněný růst spotřeby domácností.

Ceny ropy budou stabilní
Analytici se shodují na stabilizaci cen ropy. Podle Stuarta Hoffmana ze PNC Financial Services se cena ropy bude pohybovat mezi 45 a 70 dolary za barel, v průměru kolem 55 dolarů, což je mírný pokles oproti 57 dolarům koncem roku 2005.

Úroky mírně porostou
Očekává se růst sazeb až na 4,75 % (ze současných 4,25 %), což by mohlo oslabit výdaje domácností. To v sobě skrývá jistá rizika, neboť výdaje na splátky dluhů dosahují rekordních úrovní. Dokonce Office of the Comptroller of the Currency, což je v podstatě oddělení americké centrální banky, nařídilo zvýšení minimální měsíční splátky u dluhů z kreditních karet ze dvou na čtyři procenta zůstatku.


Robert Mocek, Raiffeisenbank (profil, názory)


1. Pro příští rok preferuji akcie před dluhopisy, neboť akciový trh stále ještě skýtá zajímavější potenciál růstu než dluhopisový a peněžní trh. České akcie i přes poměrně vysoké ceny stále nabízejí zajímavý potenciál a zároveň nevystavují investory měnovému riziku. Zajímavý je taktéž trh nemovitostí v regionu střední a východní Evropy.

Budete-li uvažovat o českých akciích, najdete určitě řadu podílových fondů. Můžete ovšem zvolit i pákové produkty na vídeňský index CTX sestavený z českých akcií. Nejjednodušší cestou jak investovat do nemovitostí ve střední a východní Evropě, je koupit akcie společností působících v tomto oboru a regionu. Například lucemburské Orco (profil, názory) obchodované na pražské burze, další firmy s podobným zaměřením je možné najít i na vídeňské burze.

2. Region střední a východní Evropy je stále velice stabilním a zajímavým regionem, patří k nejstabilnějším na světě, a to mají investoři velice rádi.

3. Orientace na domácí akcie přinášejí investorovi odbourání měnového rizika, v případě regionu je díky vysoké korelaci měn regionu střední Evropy měnové riziko silně eliminováno.

4. Pro začínající investory doporučuji obezřetnost a pevné nervy. Je vhodné probrat své investiční cíle s profesionálem, který má dlouhodobé zkušenosti na trhu. Rozhodně není vhodné se orientovat pouze podle dosaženého vysokého zisku, ten představuje i vyšší riziko. Nesázejte na jednu kartu, neinvestujte do "tutovky" majetek celé rodiny včetně půjčených peněz.


Petr Bártek, Cyrrus


1. I v příštím roce předpokládáme v důsledku pokračující industrializace čínského hospodářství růst poptávky po průmyslových kovech. Vhodnou investicí bude podindex průmyslových kovů indexu GSCI©, ve kterém jsou zastoupeny všechny nejlikvidnější obchodované průmyslové kovy. Již v letošním roce tento index meziročně vzrostl o 30 %. Jistotou bude i v příštím roce investice do českých akciových blue chips, u kterých očekáváme v průměru dvouciferné růsty zisku. Rizikovost českého trhu je přitom ve srovnání jinými emerging markets i s komoditními trhy díky makroekonomické stabilitě výrazně nižší.

Indexový cerfitikát od společnosti Goldman Sachs na GSCI je možno koupit u brokerů, kteří nabízejí tyto produkty. České akcie můžete také nakupovat prostřednictvím fondů či certifikátů.

2. Nejlepší poměr očekávaného růstu a rizikovosti stále nabízí střední a východní Evropa. V rámci regionu předpokládáme částečný přesun zájmu z trhů Visegrádské čtyřky na akciové trhy zemí chystajících se na vstup do EU, tedy Rumunska, Bulharska a bývalé Jugoslávie. Zde budou v centru dění firmy zaměřené na rostoucí domácí spotřebu.

K investování do balkánských trhů je možné použít opět indexových certifikátů, třeba od Raiffeisen Centrobank. Na tyto trhy je možné nakoupit i pákové produkty, včetně například indexu rumunského akciového trhu.

4. Každý investor začínající s kapitálovými trhy by si měl především zachovat vlastní názor a nepodléhat "módním trendům". Vývoj kurzu každého aktiva je výsledkem mixu tří fundamentálních veličin: ziskovosti, rizikovosti a růstového potenciálu. Častá začátečnická chyba je přílišné zaměření pouze na růstová očekávání bez započítání rizikovosti.

Co nás čeká v roce 2006?
Letos je před námi mnoho důležitých změn. Týkají se oblasti daní, také budeme moci začít využívat společné zdanění manželů, vzrostou sociálních dávky, zároveň ovšem i ceny energií atd. Připravili jsme pro vás sérii článků, ve kterých vám všechny významné změny přiblížíme a pomůžeme vám je co nejlépe využít. Neboli - Peníze 2006: s čím počítat a jak to spočítat.


Tomáš Gatěk, Patria Finance


1. Nejvyšší výnos očekáváme u akciových investic, které samozřejmě zároveň představují nejvyšší riziko.

2. Doporučil bych investovat do západní Evropy a Asie, investice ve střední Evropě budou více náročné na správný výběr titulu.

Na investování do západní Evropy je možné použít ETF DJ Eurostoxx 50. Do Asie můžete opět investovat prostřednictvím ETF, můžete ale také využít indexové certifikáty či warranty. Asijskými indexy, na které je možné koupit tyto produkty, jsou například japonský Nikkei (profil, názory), hongkongský Hang Seng (profil, názory), čínská Xinhua, korejský Kospi (profil, názory). K dispozici jsou také ETF na MSCI Japan a MSCI Asia ex Japan.

3. Očekáváme růst zisků evropských společností v příštím roce, což by se mělo odrazit v růstu cen jejich akcií. Zároveň očekáváme silný růst asijských trhů.

4. To co se stalo v minulosti se nemusí opakovat v budoucnosti.


Radek Létal, A&CE Global Finance (profil, názory)


1. a 3. Investorům s dostatečně dlouhým investičním horizontem (minimálně 5 let) bych doporučil sestavit si portfolio s alespoň 80 % podílem světových akcií. Současné hladiny akciových indexů na vyspělých mezinárodních trzích jsou dle mého názoru stále atraktivní a mají dostatečný prostor pro růst cen akcií.

K investování můžete použít některé z akciových fondů – například Globalstocks FF České spořitelny či ESPA akciový globální (OFERSAT), nabízí se ale i ETF na globální indexy, například DJ Global Titans 50.

2. a 3. Evropské a také americké burzy se nyní pohybují na atraktivnějším ocenění díky poměrně zajímavému růstu podnikových zisků. Americké akcie hodnotíme jako správně ohodnocené. Index Dow Jones (profil, názory) se v průběhu roku 2006 bude dle mých odhadů pohybovat v rozmezí 10 750 až 12 000 bodů (současná úroveň je 10 780).

Standardní evropské akciové trhy, zejména Německo a Velká Británie, se mi jeví jako mírně podhodnocené. Nízké náklady na dluhové financování v eurech spolu se silným cash flow evropských firem by mohly být spouštěcím impulzem pro růst těchto akcií. Stále více evropských společností si totiž uvědomuje možnost využití svých zdravých bilančních výkazů k posílení tržních pozic na úkor konkurence.

Taktéž japonské akcie se dokázaly vymanit z dlouholeté stagnace a jejich kurzy se vypravily severním směrem. Tato jejich "výprava" podle mého názoru ještě není u konce. Restrukturalizační plány japonské vlády jsou signálem dalekosáhlejších změn. Pro regionální či sektorové nákupy doporučuji investorům i v letošním roce využívat možností indexových akcií (ETF). Z tuzemských akcií preferuji Unipetrol, který může stále ještě překvapit, a Philips Morris ČR se zajímavým dividendovým potenciálem. Na evropských trzích jsou dle mého názoru atraktivní namátkou akcie E.ON AG, ERSTE Bank a RWE. Z amerických akcií jsou zajímavé "value" tituly jako například ConocoPhillips, Valero Energy, Bear Sterns či Goldman Sachs.

Konzervativněji smýšlejícím investorům nadále doporučuji ukládat volné prostředky v rámci reverzních repo obchodů (půjčka peněžních prostředků oproti zástavě cenných papírů), kde očekáváme nadále stabilní úrokové výnosy v rozpětí mezi 4,5 a 6 % p.a.

Pro investice do jednotlivých zmiňovaných trhů můžete použít ETF, jednotlivé akciové tituly můžete koupit jak prostřednictvím certifikátů, tak i warrantů.

4. Začínajícím investorům doporučuji nastudovat investiční myšlenky a přístupy například Benjamina Grahama či Warrena Buffetta, plus mít stále na paměti doporučení světoznámého investičního guru, George Sorose: "Peníze se vydělávají tak, že zpochybníte samozřejmé a vsadíte na neočekávané."

Kam byste letos doporučili investovat vy? 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 30 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 1. 2006 11:07, petr

chef = sefkuchar

Zobrazit celé vlákno

+70
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 1. 2006 13:07, NickName

Díky za velmi dobrý tip, provedeme.

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (30 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Magická čtyřka čaruje i nad akciovými trhy

23. 12. 2005 | Stanislav Volek

Magická čtyřka čaruje i nad akciovými trhy

Již pro staré Řeky mělo číslo 4 zvláštní význam. Aplikace čtyřky na dlouhodobý průběh akciového trhu možná zní bláznivě, rozhodně ale přináší zajímavé výsledky. Říká, že další výraznější... celý článek

Výhled akciových trhů pro nadcházející roky

21. 9. 2005 | Stanislav Volek

Výhled akciových trhů pro nadcházející roky

Odhadnout budoucí vývoj na akciových trzích je možné pomocí sledování vývoje hlavních indexů. V jaké fázi se nacházejí Nasdaq Composite, reprezentant historicky poslední investiční... celý článek

Vývoj trhů po prasknutí investiční bubliny

20. 9. 2005 | Stanislav Volek

Vývoj trhů po prasknutí investiční bubliny

Spekulativní investiční bubliny jsou staré jako lidstvo samo. Jak vznikají? Které jsou ty nejznámější? Co je tržní mánie? A jak a kdy bubliny splaskávají?

Investoři nás mají rádi. Zatím.

8. 7. 2005 | Simona Ely Plischke

Investoři nás mají rádi. Zatím.

Česká republika je pro investory 7. nejatraktivnější zemí světa. V čem jsme dobří, a kde to naopak skřípe? Jak si stojíme v porovnání flexibility pracovněprávní legislativy, dostupnosti... celý článek

Partners Financial Services