Mnohé sociální dávky se letos zvyšují

Mnohé sociální dávky se letos zvyšují
S Novým rokem přišlo zvýšení částek životního minima, což ovlivnilo i výši dalších dávek. Jak je to letos s dorovnáním do životního minima, příspěvkem na péči, přídavkem na dítě, sociálním příplatkem, příspěvkem na bydlení, rodičovským příspěvkem a příspěvky pro invalidy? Spočítejte si, na co a v jaké výši máte nárok.

Životní minimum bude i v roce letošním konstruováno jako dvousložkové. První složka je učena na výživu a ostatní základní osobní potřeby jednotlivých členů domácnosti a rozlišuje se podle věku jednotlivých členů:

u dítěte do 6 let činí 1750 Kč předtím 1720 Kč
u dítěte od 6 do 10 let 1950 Kč předtím 1920 Kč
u dítěte od 10 do 15 let 2310 Kč předtím 2270 Kč
u studujícího dítěte od 15 do 26 let 2530 Kč předtím 2490 Kč
u ostatních osob 2400 Kč předtím 2360 Kč

Druhá složka je určena na nezbytné náklady na domácnost a liší se podle počtu osob v domácnosti:

u jednotlivce činí 2020 Kč předtím 1940 Kč
u dvojice činí 2630 Kč předtím 2530 Kč
u 3 nebo 4 osob 3260 Kč předtím 3140 Kč
u 5 a více osob 3660 Kč předtím 3520 Kč

Na základě zvýšení životního minima dojde k přepočtu dávek sociální potřebnosti, které laická veřejnost nazývá dávkami do životního minima, a které jsou od životního minima odvislé.
Zvýší se také příspěvek při péči o blízkou nebo jinou osobu, který pobírají lidé pečující o své zdravotně postižené příbuzné (více se o této dávce dočtete v článku Jak zvládnout péči o příbuzné) a to z dosavadní částky 5 310 Kč měsíčně na částku 5 400 Kč měsíčně při péči o jednu osobu a z částky 9 086 Kč měsíčně na částku 9 240 Kč měsíčně při péči o dvě a více osob.
Ke zvýšení dávek sociální potřebnosti a příspěvku při péči uvedených dávek dojde automaticky, není nutno o ně žádat.

Zvýší se i další dávky

Další oblastí, do které se změna životního minima promítne, je oblast dávek státní sociální podpory (např. přídavek na dítě, sociální příplatek, příspěvek na bydlení, rodičovský příspěvek). Tyto dávky v převážné většině ze životního minima vychází. Zvýšení ovšem není příliš veliké, např. přídavek na dítě se zvyšuje pouze o několik korun.

Pokud vás zajímá, zda a v jaké výši máte na některou dávku nárok, využijte naše kalkulačky:

Více se o jednotlivých dávkách dočtete a v článcích:

Ani v případě těchto dávek není nutné o změnu dávek žádat, bude provedena automaticky. Pouze pokud vám v minulosti dávky z důvodu vyššího příjmu nebyly přiznány a letošní změnou vám nárok vzniká, je nutné podat o přiznání dávek novou žádost.

Zvýšení dávek státní sociální podpory se dotýká také rodičovského příspěvku, který se zvyšuje z částky 3 635 Kč na částku 3 696 Kč. Toto zvýšení je také pouze symbolické a tak rodičům nezbývá, než se těšit na první leden roku 2007, kdy by tato dávka měla vzrůst až dvojnásobně a měla by být nově stanovena z průměrné mzdy. Tento návrh novelizace zákona schválila před Vánoci Poslanecká sněmovna ČR, nyní však bude ještě procházet schvalováním v Senátu a poté jej musí ještě podepsat prezident.
Ode dne 1. 1. 2006 dochází u rodičovského příspěvku ještě k jedné podstatné změně, děti starší 3 let mohou nyní navštěvovat školku či jiné obdobné zařízení denně na dobu maximálně 4 hodin, aniž jejich rodiče ztratí nárok na tento příspěvek. U mladších dětí platí nadále podmínka, že mohou školku navštěvovat maximálně 5 dnů v měsíci, aby rodiče měli na rodičovský příspěvek nárok (více viz článek Jak přežít na rodičovské).

Co nás čeká v roce 2006?
Letos je před námi mnoho důležitých změn. Týkají se oblasti daní, také budeme moci začít využívat společné zdanění manželů, vzrostou sociálních dávky, zároveň ovšem i ceny energií atd. Připravili jsme pro vás sérii článků, ve kterých vám všechny významné změny přiblížíme a pomůžeme vám je co nejlépe využít. Neboli - Peníze 2006: s čím počítat a jak to spočítat.

Přilepší si někteří invalidé

Nový rok 2006 přinesl přilepšení také invalidním občanům, konkrétně těm, kteří pobírají příspěvek na provoz motorového vozidla (laicky nazývaný příspěvek na benzín). Tato dávka je určena držitelům průkazu ZTP a ZTP/P (s výjimkou občanů, kteří mají tyto průkazy z důvodu sluchového postižení). Držitelem těchto průkazů jsou lidé (mohou jimi být i děti starší 1 roku) se zdravotním postižením stanoveným vyhláškou (to posuzují posudkoví lékaři MPSV, kteří pracují na okresních správách sociálního zabezpečení).

Jestliže je občan s tímto průkazem sám držitelem motorového vozidla, nebo je držitelem vozidla jeho blízká osoba (manžel/ka, děti, vnuci), má on nebo jeho blízká osoba nárok na tento příspěvek. Tento se poskytuje jednorázově a jeho výše od 1. 1. 2006 činí

  • u jednostopého vozidla:
    • u průkazu ZTP částku 2 300 Kč (do 31. 12. 2005 částku 2 170 Kč),
    • u průkazu ZTP/P částku 4 200 Kč (do 31. 12. 2005 částku 3 920 Kč)
  • u ostatních vozidel:
    • u průkazu ZTP částku 6 000 Kč (do 31. 12. 2005 částku 5 624 Kč),
    • u průkazu ZTP/P částku 9 900 Kč (do 31. 12. 2005 částku 9 124 Kč).

Pro ty invalidy, kteří sami motorové vozidlo nevlastní, ani příbuzní nepobírají příspěvek na provoz motorového vozidla na jejich osobu, je určen příspěvek na individuální dopravu. Tito občané musí splnit zdravotní kritéria stanovená vyhláškou, ta znovu posuzuje posudková služba, a při splnění těchto kritérií získají nárok na jednorázový příspěvek ve výši 6 500 Kč (do konce roku 2005 šlo o 6 000 Kč).

Oba tyto příspěvky se poskytují na základě žádosti, takže je nutno si o ně požádat na sociálních odborech městských úřadů s rozšířenou působností (nástupci okresních úřadů).

Nový rok přináší zvýšení sociálních dávek v nejrůznějších oblastech. Názory veřejnosti na tyto změny se samozřejmě mohou lišit - někdo zvýšení uvítá, někdo naopak žehrá na příliš velké výdaje ze státního rozpočtu. Nepochybně mají na štědrost našich zákonodárců vliv především blíží se volby.

Jaký názor na ně máte vy? Uvítali jste letošní změny, nebo ne? Jak byste s výší dávek naložili vy?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 1. 2006 7:58, Jarmila

Normální občan by z toho měj nejvíc v případě, kdy se odbouraly různé dotace, protože řada z nich vypadá, jako že už stát a vláda neví co roupama a kam peníze nacpat, aby se jich zbavili, a kdyby naopak kleslo daňové zatížení, aby občanovi zbylo co nejvíc. Sociální dávky připomínají bonmot, kdy řeší situaci, do které by se občan nedostal, kdyby ho stát o peníze předem nepřipravil.

Zobrazit celé vlákno

+55
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 1. 2006 23:34, jezevec

"Normální občan" je nějaký parazit na sociálních dávkách?
A já vůl si vždycky myslel, že normální je normálně pracovat .
Čím se poživatelé sociálních dávek zasloužili o růst ekonomiky, že z toho chtějí taky kousek?

Zobrazit celé vlákno

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na nemocenské dostaneme přidáno

3. 1. 2006 | Ludmila Řezníčková | 1 komentář

Na nemocenské dostaneme přidáno

Oblastí, ve které si letos finančně polepšíme, je nemocenská. Chcete vědět, o kolik stoupne právě vám? Víte, kolik nově dosahuje nejvyšší možná částka?

Změny daně z příjmu za rok 2006: co nás čeká?

3. 1. 2006 | Kateřina Havlíčková

Změny daně z příjmu za rok 2006: co nás čeká?

Zásadnější změny, které nás v tomto roce čekají, byly provedeny u daně z příjmu. Upravena byla daňová pásma, odčitatelné položky, pravidla pro odepisování úroků z úvěrů atd. Na co všechno... celý článek

Neviditelné zvyšování daní

21. 11. 2005 | Kateřina Havlíčková

Neviditelné zvyšování daní

Sazby daně z příjmu fyzických osob se nezvyšují, přesto platíme na daních stále víc. Nejen nominálně, ale i procentuálně. Jak je to možné? Podívejme se, co s našimi daněmi udělalo "zakonzervování"... celý článek

Snížení daní, které možná právě vám daň zvýší

3. 11. 2005 | Kateřina Havlíčková

Snížení daní, které možná právě vám daň zvýší

Novela zákona o daních z příjmů, kterou právě schválila sněmovna, je v médiích prezentována výhradně jako snížení daní. U osob se středními a vyššími příjmy ovšem v mnoha případech... celý článek

Daňová poradkyně vám odpovídá II.

23. 3. 2005 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Daňová poradkyně vám odpovídá II.

Jaroslava Voharčíková zodpověděla další sadu vašich dotazů týkajících se letošních daňových přiznání a s nimi souvisejících problémů. Článek jsme dnes, ve středu 23. 3., aktualizovali... celý článek

Partners Financial Services