Kdo je zodpovědný za úklid sněhu?

Kdo je zodpovědný za úklid sněhu?
Sněží… Sníh k zimě bezesporu patří, ale pokud sněhová pokrývka zůstává ležet i na chodnících, už nám takovou radost nedělá. Kdo má vlastně úklid sněhu na starost? Co se stane, když na neuklizené cestě uklouznete a zraníte se? Máte nárok na nějaké odškodnění? A co když si někdo zlomí nohu na chodníku, který jste měli uklidit vy?

Každým rokem se začátkem zimy v našem domě objeví na nástěnce rozpis služeb na úklid sněhu. Za téměř sedm let, co v domě bydlím, jsem sníh uklízet nemusela. Měla jsem štěstí, ve dnech mojí služby nepadalo, ale každý rok přemýšlím, co kdyby. Při husté chumelenici může služba znamenat, že na chodník s hrablem, koštětem a pískem nebo solí budu muset vyrazit třeba každé dvě hodiny. Ale já chodím do práce a kvůli sněžení probdít celou noc se mi také nechce. Co s tím? Pokud se nějaký chodec na neuklizeném chodníku zraní, jsem za to zodpovědná? Může na mě vymáhat škodu?

Chodníky patří obcím, ale uklízet je se jim často nechce

Vlastník nemovitosti je obvykle i majitelem pozemku, na kterém nemovitost stojí, nebo se snaží tento pozemek pro sebe získat. Ale chodník? Přestože chodníky patří městům a obcím, povinnost jejich úklidu vlastníkům nemovitostí nepřímo určuje zákon. Jedná se o Zákon o pozemních komunikacích (č. 13/1997 Sb.), o úklidu mluví konkrétně § 27 odst. 4 a vlastníka nemovitosti tento zákon činí zodpovědným za případné škody, "jejichž příčinou byla závada ve schůdnosti na přilehlém chodníku". Závada zahrnuje znečištění, náledí i sníh.

Pokud ovšem vlastník prokáže, že nebylo v mezích jeho možností závadu odstranit, zodpovědný za škodu není. Zajištění úklidu sněhu na "přilehlém chodníku" něco stojí a může se stát, že některý majitel nemovitosti na něj prostě nemá čas, ani finanční prostředky potřebné k najmutí někoho, kdo by chodník uklidil za něj. Otázka je, jak by tato obhajoba obstála u případného soudu o náhradu škody.

Vyhláška to Pražákům vysvětlí

Zákon dává jednotlivým obcím pravomoc vyhláškou konkrétněji vymezit rozsah a způsob úklidu. Žádná vyhláška sice nemůže pravomoc zákona překročit, tj. o moc víc na téma zodpovědnosti za schůdnost chodníků se v ní nedozvíte, ale např. ta pražská za přečtení rozhodně stojí. Moc toho sice neporadí, ale zato pobaví. Píše se v ní např.: "Závady ve schůdnosti místních komunikací a průjezdních úseků silnic, pokud vznikly náledím nebo sněhem, se odstraňují odmetením nebo odhrnutím sněhu, oškrábáním zmrazků a posypem zdrsňovacími materiály." To by člověka nenapadlo... Nebo jiné pěkné sdělení: "Sněhovou břečku je nutno z chodníku odstranit." Plné znění Vyhlášky hl. m. Prahy (č. 39/1997), o schůdnosti místních komunikací, najdete zde.

Novela zákona i pražské vyhlášky je zatím u ledu

Z materiálu plánu zimní údržby Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) vyplývá, že chodníky a ostatní místní komunikace určené pro pěší provoz ve správě TSK tvoří pouze asi 10 % z jejich celkového množství na území Prahy. Také TSK Pražany informuje, že "za zbytek má odpovědnost při zraněních a škodách na majetku způsobených na neošetřených komunikacích majitel přilehlé nemovitosti, např. Úřad MČ nebo fyzické či právnické osoby". Obyvatelé Prahy najdou podrobné informace o zimní údržbě, za kterou zodpovídá Technická správa komunikací hl. města Prahy, na webových stránkách.
Zákon o pozemních komunikacích je v platnosti od roku 1997 a podle informace Ministerstva dopravy jeho novelizace v současné době čeká na druhé čtení v Parlamentu ČR, tj. na případné podání pozměňovacích návrhů poslanci na plénu. Přesný termín druhého čtení ministerstvo není schopno upřesnit.
Na novelizaci čeká i pražská vyhláška. Návrh novely byl zveřejněn již na jaře roku 2003, ale jeho projednávání bylo pozastaveno a podle magistrátu se v nejbližší době ani projednávat nebude. Námitky proti znění novely vzneslo Občanské sdružení majitelů domů i Hnutí na obranu majitelů realit. Dosavadní právní úprava totiž sankcionovala až případnou škodu, podle nového návrhu by ale vlastníci nemovitostí mohli být pokutováni už předem, tj. za samotný neuklizený chodník. Pokuta by mohla dosáhnout 30 000 Kč pro fyzickou osobu a 200 000 Kč pro právnickou osobu. Což se logicky vlastníkům domů nelíbí.

Řešením je pojištění

Vzhledem k tomu, že ani zákon ani pražská vyhláška jednoznačnou odpověď na tento problém nedávají, nedočkali jsme se ani kompetentních odpovědí osob z pověřených míst. Každopádně pro majitele domů, ať už fyzické či právnické osoby, může být dobrým řešením pojištění odpovědnosti za škodu. Není drahé (např. připojištění odpovědnosti u České pojišťovny stojí podle velikosti pozemku a počtu podlaží domu už od 64 Kč ročně), pojistné plnění je slušné (u stejné pojišťovny na zdraví až do 2 miliónů Kč) a pojistka se vztahuje i na odpovědnost osob, které byly pověřeny čištěním a údržbou chodníků, ale i schodišť, chodeb a dalších prostranství patřících k nemovitosti.

A pokud byste se na neuklizeném chodníku náhodou zranili, určitě se pokuste odškodnění vymáhat. Obrátit se můžete i na magistrát či obecní úřad. V loňské zimní sezóně byly na Magistrátu hl. m. Prahy hlášeny tři případy úrazu na sněhu a náledí. Ve dvou případech byla za úklid zodpovědná Technická správa komunikací hl. m. Prahy a jednou prodejna Albert. Oba subjekty byly pojištěné a náhradu škody za ně uhradila pojišťovna.

Co vy na to, čtenáři? Kdo uklízí sníh před vaším domem? Máte nějakou zkušenost s vymáháním odškodného? Kdo by měl podle vás čistotu chodníků zajišťovat a platit?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 38 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 12. 2005 14:47, Venca

Jsem pro zrušení daně z nemovitosti zcela. Vše jsem pořídil ze zdaněných příjmů, dále jsem byl opětovně státem okraden při nákupu materiálu (DPH) + doprava (DPH+spotřební daň) a v konečném důsledku mě okrádají opakovaně formou daně z nemovitosti. Není lepší nic nemít?
Pokud jde o práci nezaměstnaných, pak je nezbytné kategorii povinných rozšířit minimálně o tzv. "předčasné" důchodce. Práci budou vykonávat po celý rok. Tím zřejmě vznikne největší firma na světě, která bude zaměstnávat cca 700 tis. nucených pracovníků. Zabezpečit a ufinancovat pro ně pracovní ochranné pomůcky, nářadí, šatny, sprchy, dopravu na pracoviště, dozorce, kontrolory, atd. zřejmě nebude jednoduchý úkol, ale alespoň bude všude legrace ... Jen tak dále :-)))

Zobrazit celé vlákno

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 12. 2006 7:08, Josef Petrák ohrobec.223@volny.cz



Dobrý den! Reaguji na Vaši otázku, protože se s tímto problémem potýkám dlouhou dobu, jako majitel nemovitosti rodinného domu, který je však pronajatý FIRMĚ více než 15 let! Já mám dohodu, jelikož bydlím daleko, že v pracovní dny udržuje čistotu a schůdnost firma, o víkendech a hlavně o vánočních a novoročních svátcích my!! Fungovalo to do této doby, ale dnes po těch dlouhých letech nechává firma problém sníh vyloženě na nás. Musíme sehnat nějakého fyzicky zdatného důchodce, nebo místního studenta, který bude ochoten sníh v kalamitní době odklidit! Jinak bude vše na nás, hlavně důsledky, případná odškodnění atd jdeme hned dnes řešit POJIŠTĚNÍM. Ale i tak mám pocit, že jen pojištění Vás nezbavuje povinnosti údržby a úklidu chodníku!!

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (38 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Bydlí Češi evropsky?

20. 10. 2005 | Jiří Šedivý

Bydlí Češi evropsky?

Přinášíme několik ukazatelů o českém bydlení a jeho srovnání s zemí evropské pětadvacítky. Byty jsou v ČR vzhledem k platům přibližně jednou tak dražší než v zemích staré EU. V rámci... celý článek

Bydlet za vlastní, půjčené anebo všech?

3. 10. 2005 | Jiří Šedivý

Bydlet za vlastní, půjčené anebo všech?

Jak jsme na tom s podporou bydlení v ČR? Umějí stavební spořitelny lidem půjčovat? V některých disciplínách stavebního úvěrování jsme již pokořili i vzor našeho modelu, Německo. Stát... celý článek

Provádíte rekonstrukci bytu? Půjčte si levně od státu!

20. 9. 2005 | Jarmila Píchová

Provádíte rekonstrukci bytu? Půjčte si levně od státu!

Uvažujete o rekonstrukci bytu a sháníte co nejlevnější úvěr? Stát vám jej nabízí. Úvěr za 3 % p. a. s desetiletou splatností může být ideálním řešením. O co se přesně jedná a jak o... celý článek

Co řeší návrh zákona o nájemném? Nic moc...

29. 8. 2005 | Miroslav Škaloud

Co řeší návrh zákona o nájemném? Nic moc...

Cílové ceny by po deregulaci nájemného mělo být dosaženo za 6 let. Jenže návrh zákona je koncipován tak, že i pak bude pro mladé bydlení stále nedostupné a stěhování za prací obtížné.... celý článek

Nemovitosti: prostor pro růst cen i do budoucna? II.

22. 8. 2005 | Petr Vykoukal

Nemovitosti: prostor pro růst cen i do budoucna? II.

Tržní ceny nemovitostí se odpoutávají od tržních nájmů ekvivalentních bytů, neboli pronajímání nemovitostí přináší malý výnos. Bude tento nepřirozený stav znamenat likvidaci trhu s... celý článek

Partners Financial Services